DCC ammeter

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

dac

Well-Known Member
Trenulist
15 Septembrie 2007
1.406
254
Bucuresti
LOCATION
Bucuresti
Atunci cand compari centrale digitale intre ele, unul dintre criterii este curentul maxim suportat de acestea. (de ex. Piko Digi1 - 1,8A, Roco MultiMaus - 2,9A, NanoX - 3A) Depasirea acestor valori nu este recomandata intrucat poate declansa protectia la suprasarcina / scurtcircuit a centralei sau, mai rau, distrugerea ei.

Este util asadar sa stim cat consuma garniturile si restul accesoriilor de pe diorama. Un calcul estimativ "din avion" se poate face: se stie ca un motor consuma cam 300 - 500 mA, un led 10 - 20 mA, un beculet 30 mA, etc... dar problema se poate rezolva si ceva mai "elegant" cu ajutorul unui ampermetru.

Se poate folosi temporar fara nici o problema un multimetru digital, chiar low-cost; eu mi-am dorit insa o abordare "mai permanenta" pentru a avea tot timpul sub ochi consumul dioramei si am ales un panel-meter.


Panel-meterul este de fapt un voltmetru digital in domeniul 0 - 200 mV; prin legarea sa in paralel pe o rezistenta shunt de 0,1 ohm devine miliampermetru cu domeniul 0 - 2000 mA (0 - 2A). Se poate folosi foarte bine si un shunt de 0,01 ohm domeniul devenind 0 - 20A cu doua zecimale; am preferat insa o precizie mai buna apreciind ca putin probabil sa depasesc cei 2 A consum:

Conectarea a fost facuta prin inseriere pe firul de "minus" intre sursa si centrala, afisajul indicand astfel consumul de pe traseu plus consumul propriu al centralei.

Prin apasarea tastei "STOP", centrala taie semnalul DCC la sine si afisajul indica doar consumul propriu al centralei (la care am conectati 3 mausi si un XbusTCO):


O noua apasare pe "STOP" si centrala alimenteaza traseul cu semnal DCC; in acest moment consumatori sunt doar 4 decodoare semafoare Piko, 3 servo-pointuri si o macara Roco:


Cu 11 locomotive in stationare si fara lumini sau sunet si 4 garnituri de vagoane calatori iluminate consumul ajunge la...


... iar acum cele 11 tot stationare dar cu sunetele si luminile pornite:
 
Wow, felicitari pentru realizare. O idee relativ simpla dar foarte frumos implementata, si integrata excelent in "natura" :p.
Nu inteleg o chestie totusi: voltmetrul este pentru DC, iar in schema tu masori curentul in DCC, fara nicio punte de diode ? Cum de functioneaza ?
 
Voltmetrul masoara curentul total absorbit de centrala; o parte este folosit pentru "uzul propriu" (89 mA) restul este transformat in semnal DCC. Din acesta o alta parte (170 mA) este consumata de decodoarele fixe plus macaraua digitala Roco (care este conectata permanent la sine). Rezulta un consum "bazal" de 259 mA. Restul pana la 2,9 A este disponibil pentru garnituri.
 
da, ai dreptate, mea culpa, acuma m-am uitat mai bine pe schema si intr-adevar, tu masori curentul de intrare in centrala digitala, nu curentul de iesire (asa e cand nu te uiti bine, spui prostii). 89mA nu e mult deloc, dar totusi ar parea mult la un piko daca din aia 1.8A trebuie sa-i mai scazi si pe astia; dar cred totusi ca limita se refera la 1.8A la iesirea din centrala
voiam sa te mai intreb ceva dar deja ai scris in articol, ca limita de sus este de 2A; era frumos daca gaseai ceva sa duca pana la 3A, ca vorba aia, tu singur a zis ca doar cu lumini si sunet ai deja 1.4A; daca mai pui inca 2 loco deja ai sarit de 2A, iar pe diorama cred ca ar fi loc de rulat vreo 3 loco, dar ma rog, tu stii mai bine in final
 
Ai dreptate: cei 89 mA ai centralei nu se scad din limita de 2,9A; protectia se refera la consumul DCC deci se scad numai 170 mA.

Dupa cum spuneam, la centrala mea sunt conectati 3 MultiMausi, fiecare consumand 24 mA, precum si un modul XbusTCO care consuma 7 mA, deci o centrala Roco cu un singur MultiMaus consuma aproximativ 34 mA.
In cazul centralei Piko consumul este si mai mic (telecomanda fiind alimentata din baterii).

Daca schimbi shuntul de 0,1 ohm cu unul de 0,01 ohm, obtii o plaja de 20 A in loc de 2 A. Avand numai 3.5 digiti pe afisaj, ramai insa cu doar 2 zecimale dupa virgula (zeci de miliamperi) in loc de 3 zecimale (miliamperi).

Inca o remarca: desi m-am tot chinuit sa gasesc shunturi cu toleranta mica (1%) in practica s-a dovedit a nu fi necesar, panel-meterul avand un semireglabil pentru etalonare, iar eroarea masurata (fata de un multimetru cu 4 digiti) este de 0,5%.

Cand afisajul arata 1,4 A erau 11 (unsprezece) :!: locomotive pe sine, stationand dar cu sunetul pornit si luminile aprinse... Cu o singura garnitura in mers, afisajul nu depaseste 760 mA, deci cam 500 mA consumati de tren.
 
Iata si un filmulet mai sugestiv:
>089mA = consumul centralei,
>264mA = DCC pornit,
>383mA = este alimentata si linia pe care stationeaza DA-ul, se adauga consumul decodorului in stand-by precum si al iluminarii vagoanelor,
>412mA = este pornit sunetul decodorului.

De remarcat variatia consumului intre mersul in plan orizontal (640mA), urcarea in rampa (catre dreapta - 720mA) si coborarea pantei (spre stanga - 560mA):
http://www.youtube.com/watch?v=wjmv8CMsQD8
 
De curiozitate, ai incercat sa faci acelasi experiment cu un decodor fara compensare de sarcina (sau cu acest feature dezactivat) sa vezi ce se intampla ?
Teoria spune ca ar trebui sa fie constant (relativ binenteles, ca nu exista constant in natura), dar sunt curios ce zice practica.
Cred ca o sa-mi iau si eu de asta, ca presupun ca merge fara nicio greata si pe analog. De unde l-ai luat (adica stai ca stiu ca ai dat un link)? Dar cat ai dat pe el de curiozitate ?
 
macleod a spus:
De curiozitate, ai incercat sa faci acelasi experiment cu un decodor fara compensare de sarcina (sau cu acest feature dezactivat) sa vezi ce se intampla ?
Teoria spune ca ar trebui sa fie constant (relativ binenteles, ca nu exista constant in natura), dar sunt curios ce zice practica.
Fara compensare de sarcina, variatiile de curent sunt mai mici ± 10-20 mA
macleod a spus:
Cred ca o sa-mi iau si eu de asta, ca presupun ca merge fara nicio greata si pe analog. De unde l-ai luat (adica stai ca stiu ca ai dat un link)? Dar cat ai dat pe el de curiozitate ?
Vezi link.
Iti mai trebuie o rezistenta de 0,1 ohm / 1W (sau 0,01 ohm / 5W daca vrei sa masori 20A), precum si un alimentator de vreo 6 - 7,5V care redresati ajung 9-10 V. Consumul panel-meterului este f. mic (0,3 mA) iar daca folosesti backlight mai adaugi vreo 30mA (cam mult pt. un singur led albastru).
Initial redusesem curentul prin led la 10mA; pana la urma am deconectat ledul de tot - era parca prea (pixel) albastru pe diorama !
 
macleod a spus:
...voiam sa te mai intreb ceva dar deja ai scris in articol, ca limita de sus este de 2A; era frumos daca gaseai ceva sa duca pana la 3A...

Panel-meterul are 3.5 digiti adica poate afisa maxim 1999; care pot fi 1999 mA sau 1,999 A. Cu shunt de 0,01 ohm afiseaza maxim 19,99 A; cu shunt de 1 ohm - 199,9 mA.
Deci poti folosi scala de 20A (19,99) daca vrei sa masori mai mult de 2A.

Mai exista o posibilitate: cu un shunt de 0,05 ohm ai scala de 4A (numai buna pentru centralele Roco, NanoX). Totul e sa stai bine cu... aritmetica intrucat afisajul va indica jumatate din curentul consumat. ( de ex. 3A apar ca 1,500 sau 1500) :idea:
 
Atunci pentru piko e numai bun asta, ca daca incepe sa-ti urle ampermetru inseamna ca deja esti cam pe tractoare si ari campul :p Mai trebuie o sirena cu girofar sa-ti zica bah nene, mai opreste si tu din locomotive ca dupa aia ti se arde centrala si plangi (sau mai bine ti se arde ca dupa aia iti vine mintea la cap si-ti iei un roco ceva, sa tina). Ai de cap ce idei am la ora asta matinala.