Cum va protejati diorama in timp...de praf ...???

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

Big_boy

Well-Known Member
9 Ianuarie 2009
460
18
57
Timisoara
LOCATION
Timisoara
As vrea sa deschid acest topic pentru cei care detin deja o diorama si sa intreb cum o protejeaza de praf in timp sau cum reusesc sa o curete de praf precum si alte probleme similare...
 
se da cu aspiratorul(mare sau mic) din cand in cand,acolo unde este posibil accesul,pe linii insist mai mult cu o pensula moale(cele folosite
in cosmetica sunt foarte bune)...de cate ori este nevoie se ruleaza un vagon cu guma de curatat liniile....
 
Am vazut o chestie ingenioasa pe un forum similar cum cineva a montat un motoras pe un vagon platforma care aspira praful si depunerile dintre sine , iar acestea erau strinse intr-un vagon de gunoi care era legat in urma lui.Il plimba pe sine pina facea tot circuitul. Era foarte frumos lucrat daca dau de el o sa trimit adresa unde este postat pt. al vedea.
 
cred ca cel mai util ar fi o husa, un cearsaf vechi si curat. Chestia e ca s-ar putea agata de constructii, eventual sistem prindere punct central ca apararea antiinsecta malarie.
Vagonul cu pricina curata in zona liniei, ce ne facem cu iarba si solul, muntii si constructiile? tot aspiratorul e de folos.
Dar intr-o tara jegoasa intotdeauna va fi praf si fum in exces, asa ca problema ramane complicata permanent.spor la curatenie!
 
obiwan a spus:
...Dar intr-o tara jegoasa intotdeauna va fi praf si fum in exces, asa ca problema ramane complicata permanent.spor la curatenie!

nenea...atunci io,je si me care traieste intr-o tara curata,de ce draqu´ dispera din cauza prafului care se depunde la nici o
ora dupa curatenie :-x ...masini multe,fum ,miscare multa...
praful exista peste tot,poate la Polul Sud si Nord nu,asa ca....


uitati aici un link cu un vagon aspirator...
 
Praful exista peste tot in lume. Este adevarat ca pe la noi se gaseste in exces :D . Daca il rezolvi, in cca jumate de oa e inapoi. Cred ca toata lumea stie de ce, va mai fi asa o bucata lunga de vreme.

Personal nu cred ca solutia cu vagonul aspirator este functionala 100%, pentru ca rezolva ceea ce se gaseste pe sine, dar praful se depune se pe restul elementelor de pe macheta (de exemplu vegetatia montana). Pentru machetele statice eu folosesc deocamdata metodz suflarii cu aerograful si a indepartarii pe portiuni cu o pensula foarte fina, cu peri lungi si moi, de tipul celor utilizate de populatia feminina la machiaj.

Protejarea blatului se poate face in opinia mea cu o copertina de tipul unei prelate din panza subtire sau folie pentru zugravit, fixata eventual de un cadru.
 
Sau cu un capac facut din plexigleis. Din pacate costa enorm si in functie de dimensiunile dioramei poate deveni greu de manipulat.
 
IonutTrif a spus:
Sau cu un capac facut din plexigleis. Din pacate costa enorm si in functie de dimensiunile dioramei poate deveni greu de manipulat.

Da, plexiglasul este un material foarte scump. La dimensiuni mari apar si probleme tehnice, pentru ca tinde sa "oscileze", deci trebuie ranforsat. De asemenea se pune si problema etanseitatii capacului cu macheta, atata in zona frontala cat si in partea din spate unde de regula se pozitioneaza balamalele (daca este facut asa), sau pe intregul contur. In acest caz insa este putin probabil ca la dimensiuni mari se poate manipula un capac de unul singur.

Este o solutie buna insa pentru stocarea sau expunerea modelelor in parte.
 
cosmin78 a spus:
uitati aici un link cu un vagon aspirator...

Doar ca vagonul acesta "home made" dupa cum are asezat ventilatorul mai mult imprastie praful decat sa-l traga.
Vagon aspirator in adevaratul sens al cuvantului este fabricat de LUX http://www.lux-modellbau.de/pdf_de/H0_Staub.pdf
Au o intreaga gama de aspiratoare cu diferite motorizari si polizoare de sina si/sau catenara, scumpe toate cea mai proasta motorizare costa peste 100 euro.
O alternativa mai ieftina sunt aspiratoarele de la DAPOL http://www.dapol.co.uk/

Si cam astea sunt aspiratoarele de sina si balast. Mai mult nici nu e nevoie in principiu ca sa mentii o circulatie normala a materialului rulant (digital sau analog). Pentru restul machetei nu sunt alte solutii decat cu grija cu pensula si un aspirator normal de camera care sa traga prin un ciorap sau tifon asa incat sa nu stati sa scormoniti omuleti si masinute in sacul aspiratorului.
Nicu
 
Daca diorama este balansabila la perete cu balamale devenind verticala e ok relativ la depunerile de praf, luand materialul rulant si depunand totul la cutii sau vitrine, iar cand se hotaraste ridicarea machetei la orizontala se readuc vagoanele dorite.
Daca e fixata la orizontala sau are picioare sub blat, cred ca o husa subtire e practic si simplu de protejat de depunerile de praf.
 
Ce e bine de stiut e cat de mult poate afecta praful materialul rulant. Cred ca cea mai buna varianta e suflarea lui cu un aspirator, ceva, pentru ca altfel cred ca pot aparea cu timpul dupa mai multe "curatiri" mici zgarieturi...
 
eu am un sac special pt renulete
aspir la maxim tot
si dupa aceea pun inapoi daca mai inghite ceva
evident incerc sa nu rup si nu mut nimika din lok
dar cu tzeava aspiratorului am agatzat deodata doi stalpi dinaia marii din gara

in rest totul e ok traiasca aspiratoru :|