CRIZA ECONOMICA AFECTEAZA TRENULISTII?

obiwan

Well-Known Member
Trenulist
24 Aprilie 2008
2.684
0
cluj
LOCATION
cluj
Salut tuturor! Deschid acest subiect deoarece impatimitii trenuletelor si nu numai si-au pus aceasta intrebare macar odata de la aparitia acestei crize.Cum vom cumpara modelele dorite? Vor urca sau scade preturile producatorii si dealerii? Vom castiga ca si inainte sau mai putin? Cei de la Trix au scumpit marfa , sunt pe invers? Modelistii care au lansat comenzi si retineri sunt pusi in dificultate? Cat de groasa e problema? Astep comentariile Dvs., mai mult sau mai putin avizate. Rog sa intervina si persoanele juridice care importa sau desfac pe piata noastra aceste produse.
 

Montalbano

Well-Known Member
Trenulist
3 Martie 2008
529
0
Timisoara
montalbano.nasol.ro
WEBSITE
http://montalbano.nasol.ro
YAHOO
mihaipetrescu2008
LOCATION
Timisoara
Cred ca intervine si paritatea leu-euro pentru cei care cumpara de la magazine on-line interne, sa zic asa.
Daca e ok, preturile tin si de dealeri care cunosc piata romaneasca[care si din pasiune,mai]... pot tine"cu noi". Despre preturi internationale de productie exclus cele de shipping,[plus taxe] eu personal cred ca nu ar fi o problema, este totusi o nisa de piata mai excusivista ,cea a machetelor si trenuletelor.Depind totusi de vanzari care statistic nu pot scadea[ sau fluctua''] prea mult.[ ].
 

Alex_Stoicia

Active Member
27 Februarie 2008
235
0
Bucuresti
LOCATION
Bucuresti
Marea majoritate a achizitiilor mele a fost facuta pe la paritatea de aproximativ 3,3 lei / Euro.
Acum ca euro se duce spre 4 lei imi dispare exact partea din salariu care era alocata trenuletelor. Evident nu pot renunta la cheltuielile cu rata la casa, la educatia si nevoile copiilor, la benzina, intretinete etc asa ca primele cheltuieli care vor fi reduse vor fi, din pacate, cele cu trenuletele.
Pacat.
Sa speram insa ca vor veni si vremuri mai bune...
Cursul euro insa nu cred ca se va intoarce prea curand la 3,3.
Sqa speram insa in mai bine si sa fim optimisti.
 

stageexp

Well-Known Member
Trenulist
14 Ianuarie 2008
1.260
1
Timisoara
LOCATION
Timisoara
Problema este relativ complexa, dar nu cred ca reprezinta o particularitate fata de alte produse de pe piata. Dupa cum putem observa criza economica are efecte din punctul de vedere al puterii de cumparare asupra distribuitorilor auto si a hipermarketurilor care au pe rafturi produse electronice. Sigur ca aceasta criza afecteaza si clasa hobystilor feroviari ( si a hobystilor in general) si cred ca vor exista doua efecte, manifestate simultan, cu consecinte diferite in functie de puterea de cumparare:

1. daca se va produce o crestere a inflatiei, asa cum se stipuleaza la ora actuala, puterea de cumparare o sa scada, deoarece sumele de bani ale cumparatorului mediu din tara (deci a salariatului in speta) vor fi distribuite altfel fata de sumele pentru bunurile absolut necesare, care evident primeaza
2. pe de alta parte, este posibil ca odata cu scaderea vanzarilor, diferiti producatori sau distribuitori sa scada preturile, pentru a avea totusi vanzare, deci pentru a se mentine pe piata pana la "o noua normalitate"

Eu remarc insa aici particularitatea pietei romanesti, total atipica din punct de vedere al economiei de piata. La noi, la ora actuala hobyul este considerat un lux. Astfel, se produce un paradox (acum in general vorbind): daca un produs are cautare pe piata, sigur se obtine o crestere a pretului, pentru ca majoritate comerciantilor profita de interesul pentru produsul respectiv. Daca in mod contrar, este un produs de nisa, si acesta va avea un pret piparat fata de alte piete, pentru ca cel care il distribuie vrea sa isi asigure un profit in conditiile in care il tine pe raft mult timp.
 

stageexp

Well-Known Member
Trenulist
14 Ianuarie 2008
1.260
1
Timisoara
LOCATION
Timisoara
Ca o concluzie la ceea ce am zis mai sus, unde poate am filozofat prea mult: orice criza nu poate sa aiba decat un efect negativ asupra bugetelor personale, inclusiv cele destinate diferitelor pasiuni. Eu unul (si cred ca si altii) ma gandesc acum de doua ori inainte de a lansa o comanda, deoarece oricata pasiune exista primeaza viata de zi cu zi si de ce nu incertitudinea finaciara.
 

Doru

Well-Known Member
Trenulist
14 Februarie 2008
500
0
Cluj Napoca
YAHOO
[email protected]
LOCATION
Cluj Napoca
Vin si eu cu o observatie facuta zilele trecute pe un site american de machete la scara H0. Americanii, au facut reducei f substantiale la gama asta de produse. Chiar modele BRAWA erau la oferte speciale.Vezi Raynolds.
Eu cred ca asa vor face si euopenii, ca alminteri cum pot eu sa cred ca o sa dea buzna tot neamtul care si-a inchis pt 5 saptamani fabricile auto, ca sa mearga acasa si sa cumpere locomotive HO. Mira-m-as!
Eu am convingerea ca toti vor fi nevoiti sa vanda la preturi mai mici si nu mai mari.
Dar timpul ne va releva ce se intampla. Daca intr-adevar criza se va acutiza, nu vad eu cum fabrici de machete, vor supravietui in timp ce fabrici de masini se inchid.
Cine sa cumpere machete? Romanii nu reprezinta un segment de piata important in lume.
Eu pariez ca se vor ieftini
 

obiwan

Well-Known Member
Trenulist
24 Aprilie 2008
2.684
0
cluj
LOCATION
cluj
Pai cu o masina veche sau deloc , mai rezisti.Dar fara trenuri, cam greu. Sa speram ca vor scade preturile ca la petrol si case. :D
 

stageexp

Well-Known Member
Trenulist
14 Ianuarie 2008
1.260
1
Timisoara
LOCATION
Timisoara
obiwan a spus:
Pai cu o masina veche sau deloc , mai rezisti.Dar fara trenuri, cam greu. Sa speram ca vor scade preturile ca la petrol si case. :D

In principiu ai dreptate.
Dar o criza economica in adevaratul sens al cuvantului, are multe implicatii. Daca fara masina mai rezisti, cred ca fara job nu prea :D .
 

interesantul

Well-Known Member
Trenulist
24 Ianuarie 2016
1.584
2
50
Cluj-Napoca
LOCATION
Cluj-Napoca
Intotdeauna in momente de criza omul renunta la cheltuielile de lux intr-o anumita ordine - hobby, concediu, caruta (masina), si poate si porcu'...
Marirea preturilor de care ziceti poate e o majorare de calendar, programata in exercitiul bugetar curent, care a fost facut anul trecut, pe cand inca se puneau paie pe foc, fara sa fie foc.
Eu cred ca in perioada urmatoare, preturile vor scadea, chiar daca se porduc in China, deorece nu vor mai fi cumparatori, si pe stoc nu mai are chef nimeni sa porduca, poate numai sinucigasii.
Vor incepe restructurari masive, (vezi ind. auto), opriri ale productiei, reduceri de preturi, concomitent cu reduceri de personal in toate domeniile de activitate, activitati de recuperare a capitalurilor, si lingeri de rani :)
Ca in orice perioada de criza, imi vine sa fac pariu ca salile de Bingo si loteriile vor fi pline si iar ne vom bucura :( de Eurobingo show cu Tociu si Palade zi de zi la tembelizor, si se vor inmulti salile de Pocker Machine, unde spera lume ca norocul va da peste ei.
si mai sunt multe de comentat........