Conversie locomotiva MIKADO din FX in mFX

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

dadrian

Active Member
23 Martie 2008
249
0
bucuresti
LOCATION
bucuresti
Am o locomotiva Marklin Mikado. Este din metal si este foarte bine executata. Are insa un singur defect: este FX cu un sunet destul de slab si fals si bine inteles doar 16 trepte de viteza a motorului.
Fiind o locomotiva frumoasa am cumparat un decodor mFX de la ESU si o placuta de la Trix si am hotarit sa transform locomotiva.
Numai ca ...... nu merge.
Iata detaliile:
- motorul este DC
- decodorul este pentru motoare DC (Loksound mFX)
- pe sasiul locomotivei este un circuit imprimat cu legaturile ca in poza de mai jos:Original locomotiva arata ca in imaginea de mai los:Am facut legaturile cu noua placuta imprimata ca in imaginea de mai jos:Rezultatul: un scurt circuit. Sper sa nu fi prajit decodorul.

Nu stiu de ce sunt atit de multe legaturi la masa.

Astept ajutor de la voi.

Multumesc,
Adrian
 
Salut,
daca locomotiva este sigur de la Märklin atunci este normal sa fi facut scurt,deoarece este prevazuta pentru AC.Are o patina de culegere a curentului sub ea ?Ai vrut sa o rulezi pe sine DC ?Atunci nu merge,deoarece toate rotile sunt legate la masa !!!!
 
Locomotiva este Marklin de asemenea si sinele si statia de comanda este Marklin.
Patina de culegere a curentului exista si este conectata la firul rosu. In plus mai exista doua contacte la masa, care sunt conectate asa cum am descris.
Am mai facut o conversie similara care functioneaza, nu stiu de ce asta face scurt. Teoretic ar trebui sa mearga.
 
Salut,
Scuze,am crezut ca locomotiva trebuie sa mearga pe DCC ,nu pe Märklin.
Deci Loco este Märklin,sine Märklin , statie Märklin pana aici este corect.
Patina trebuie la rosu si masa la maro ,si aici este corect.
Dar ce este cu placuta de la Trix ? Deoarece Trix ofera aceasta locomotiva pentru DCC. Iar decodorul ce format "intelege" ? Motorola ,MFX ,DCC .Cred ca aceste decodoare se descurca cu mai multe formate,eu cred ca problema este la acea placuta de Trix.
 
Si eu cred la fel.
Am ales placuta trix pentru ca folosind aceeasi placuta si un decodor Loksound mfx am facut o conversie pentru ICE care functioneaza aproape perfect (mai trebuie sa rezolv luminile dar asta nu are legatura cu placa trix)
La aceasta conversie m-am gindit ca ar putea sa mearga la fel. Am un decodor Locksound mfx. Cred ca diferenta este la tipul de motor. De fapt cred ca placuta trix este doar un suport mecanic pentru mufa decodorului si legarea motorului.
Adrian
 
Salut

Daca locomotiva este Märklin atunci:
Patina este plus- rosu.
Rotile cu sasiul minus.
Placa dela Trix este pentru model fara patina deci cu rotile izolate. In cazul asta trebuie sa modifici legaturile dintre placa originala depe sasiu sa corespunda cu ceea noua Trix.
In conclizie dela interfata cu 8 pini ai firul rosu la patina si cel negru la sasiu. In cazul asta luminile care sunt legate la sasiu (in comun) trebuiesc izolate de acasta si legate la firul abastru (decoder) Firul alb merge lumini fata si cel galben lumini spate. Mai departe orange si gri la motor. Decoderul nu terbuie sa aiba absolut nimic comun cu sasiul!
Deci cred ca drebuie sa modifici ceva pe placuta de baza daca este posibil.

NIKO
 
Niko,
Am sa studiez problema.
Nu sunt specialist in electronica. Eu m-am ghidat dupa conversia trenului ICE, o poza gasesti la:
http://forum.lokomotiv.ro/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=1363&start=15
unde am facut legaturile la fel si functioneaza.
Firul rosu si maro din fata vin de la motor iar cel din spate este sigur de la masa sinei.
Adrian
 
Salut,
In sistemul digital Märklin toate motoarele sunt DC (deci cu magnet permanent).Motorul nu face problema.La motoarele vechi Märklin cu bobine(pentru analog)oricum trebuie schimbate statorul cu unul "perma"(permanentmagnet)daca se trece la digital.In sistemul vechi digital Märklin Motorola sunt mai multe posibilitati:Cu decodor Delta se poate ramane la motorul vechi cu bobine.Aici culorile sunt asa:Rosu la patina ,Maro este masa la sasiu ,Albastru si Verde sunt pentru cele doua bobine,Gri este lumina inainte ,Galben este lumina inapoi si negru este pentru piesa aceea impotriva bruiajului (nu stiu cum se numeste in rom.).Aceasta este varianta "low cost"
Mai este si setul Märklin 6090 care contine piesele care trebuie schimbate la motor(statorul perma ,rotor in 5 poli ,decodor etc.)
Iar daca se echipeaza o loco normala pe sistem Märklin (deci cu motor DC original)atunci se leaga iara Rosu la patina ,Maro masa-sasiu- roti (motorul nu are voie sa aibe legatura cu sasiul),Albastru la plusul motorului si verde la minusul motorului.Gri la lumina inainte ,galben lumina inapoi.Negru masa la lumina.
 
Singura problema a fost ca legasem masa si alimentarea invers.
Lok a realizat acest lucru Simbata la club si acum functineaza perfect.
Multumiri lui Lok,
Adrian