Contributia mea la Trainfest - 2 module curbe HO

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

IonutTrif

Well-Known Member
Trenulist
22 Ianuarie 2016
1.040
3
Cluj-Napoca
YAHOO
ionuttrif
LOCATION
Cluj-Napoca
Salutare,

in acest thread vreau sa prezint evolutia lucrarilor la cele doua module curbe care mi-au fost trasate ca si sarcina pentru expozitie. Baza modulelor + linia a fost creata de Florin iar prezentarea constructie incepe cu sosirea lor in "atelier" (garaj)

Primul pas a fost sa protejez din start linia de mizerie:



Pentru ca am doua module, pe unul m-am hotarat sa fac o zona muntoasa cu un tunel, iar pe al doilea o simpla zona deluroasa.

Voi prezenta lucrarile la zona muntoasa:

Am facut cota 0 a modulului totul din polistiren extrudat de 2cm. Pe urma am inceput sa fac interiorul tunelelor din polistiren expandat:




Dupa debitarea interiorului, am dat totul cu un strat de glet si am vopsit in negru, dupa reteta deja clasica. Dupa lipirea pe pozitie, mai am cateva retusuri de facut in interior la baza tunelului.
 
Am continuat sa fac "cofragul" muntelui, tot din polistiren de 2 cm extrudat, totul intarit cu niste contrafise:



Pentru ca mi-a ramas polistiren de la debitarea tunelelor l-am lipit pentru a rigidiza marginile si pentru ca oricum am nevoie de umplutura:



Tot acuma am taiat si lipit zidurile de sprijin realizate din glet cu ajutorul unei matrite care a copiat un zid Noch.

 
Urmatorul pas a fost sa "umplu" tot cofragul cu ziare mototolite si sa le prind provizoriu cu o banala banda de hartie. Extrem de rapid si cu putin mizerie (extrudatul se taie fara mizerie) am realizat baza muntelui:



Urmatorul pas a fost sa fac "scoarta". Desi sunt mai multe materiale si tehnici, mie imi place, si pentru ca e ieftina si mai la indemana, cea cu servetele inmuiate in aracet.



Pentru ca nu imi plac zonele perfect plane, tot cu hartie mototolita, banda de hartie, servetele am facut zone neregulate si la baza muntelui.

Va urma...
 
Credeam ca ai sa cazi in "plasa" :p.Plasa metalica nu o recomand, lucreaza in timp, trebe fixata pe margini, bla bla.Tot metodele de jdeani sunt mai bune :wink:

Spor la treburi!
 
cosmin78 a spus:
Credeam ca ai sa cazi in "plasa" :p.Plasa metalica nu o recomand, lucreaza in timp, trebe fixata pe margini, bla bla.Tot metodele de jdeani sunt mai bune :wink:

Spor la treburi!

Plasa in primul rand trebuie sa o cumperi :) pe urma te mai chinui un pic sa o tai la fix, pe urma fixeaz-o, pe urma dificultati la plantarea copacilor.
Asa cu hartie si cu servetele am terminat in 30 min cu efort minim. Evident peste asta vor mai veni stancile si o pasta de glet cu aracet ceea ce va uniformiza si mai frumos relieful.
Iar cu stratul de aracet care se pune pentru vegetatie eu zic ca structura este extrem de rigida si flexibila.
 
Daca mai pui si un strat de ziare vechi, iti spargi capul de scoarta aia.Mai arata-ne...sau atata facusi? :roll:
 
cosmin78 a spus:
Daca mai pui si un strat de ziare vechi, iti spargi capul de scoarta aia.Mai arata-ne...sau atata facusi? :roll:

Well, m-ai prins cu minciuna :D
In poze nu am suprins, dar peste banda de hartie si sub servetele am pus un strat de hartie de ziar. Altfel servetelele se inmuiau prea tare si "cadeau" in golurile dintre ziare.

Deocamdata atat, pentru ca doar recent au ajuns la mine modulele, iar cu ala mic, prgramul de lucru la diorama e 22:00 - 24:00 .
In functie de cum se apropie deaedline-ul extindem programul de munca ca si studentii :)
 
Foarte draguta lucrarea.Intradevar metoda servetelelor inmuiate este foarte economica si eficienta.La stratul de glet cu aracet poti adauga putina tempera sau culoare de var asemanatoare pamantului.Va da un aspect mai placut atunci cand va fi presarata peste iarba. SPOR in continuare si mai asteptam poze.


''Wesley''
 
Wesley a spus:
La stratul de glet cu aracet poti adauga putina tempera sau culoare de var asemanatoare pamantului.Va da un aspect mai placut atunci cand va fi presarata peste iarba.

''Wesley''

Eu prefer sa pun pigmentul in aracetul in care plantez iarba. De obicei gletul il mai folosesc la corecturi, la stanci unde nu am nevoie de culoare,
 
Revin cu noi poze de la evolutia lucrarilor. Desi la inceput ma temeam ca nu sunt in grafic, am realizat ca inainte cu doua saptamani de "livrare" sunt cu un modul in "rosu" si cu un modul in "gri". Urmeaza pasta de glet peste cel in rosu si practic pot trece la finisaje. Chiar daca nu o sa aiba detalierea pe care mi-o doresc, pentru expozitie vor fi prezentabile, mai ales ca dicutam de publicul larg , care remarca doar un anumit nivel al detaliilor.

Asadar, la modulul 1 (cel cu tunelul), am lipit stancile si am dat toata suprafata cu pasta de glet amestecata cu aracet:



Urmeaza sa vopsesc stancile, zidurile de piatra si sa trec la aplicat iarba, pamant si restul detaliilor

In paralel am inceput sa avansez repede si cu modulul doi, modul pe care il doresc o zona deluroasa. Am realizat clasicul cograg de polistiren si am montat doua mici ziduri din bucatile ramase de la modulul 1:



Pe urma, am umplut totul cu ghemotoace de ziare, si am aplicat (nu a aparut detaliat la primul modul) un strat de ziare inmuiate in apa si aracet, pentru a forma baza reliefului:



Pe urma a urmat clasicul strat de servetele inmuiate bine in amestecul de apa si aracet:



Si pentru ca urmeaza etapa cea mai placuta, si pentru ca cea mai buna inspiratie este realitatea, am cautat pe net poze cu zone asemanatoare cu ceea ce vreau sa reproduc si am facut poze dupa ele. Ma vor ajuta ca si inspiratie in momentul finisarii. Alternativa era sa duc cu mine laptopul sa ma uit la poze, dar cum nu e cel mai curat mediu de lucru nu m-am riscat sa il murdaresc.

 
Am mai avansat usor, am adus si modulul 1 la "gri". De azi incepe distractia frumoasa : vopsit stanci, iarba.

 
In weekend am continuat lucrarile, am reusit sa aduc modulele la stadiul "verde", adica am pus iarba pe ele. Urmeaza sa aspir surplusul, sa completez, corectez, tufise, copaci, brazi. Sa vad in ce masura o sa am timp sa aplic toate aceste detalii.
Din pacate, pentru ca lucrez in garaj, lumina nu e grozava (e un bec) iar aparatul meu nici nu face poze f bune noaptea. Desi mie imi place cum arata live, in poze parca nu ma incanta prea tare.
Sa vedem dupa ce se usca si dupa ce mai aplic detalii.

Sa o luam cu inceputul.
Pentru ca vroiam sa fac carari, teren arabil, drumuri, m-am decis sa fac sol productie proprie. Am primit de la Obiwan niste argila, iar de la mine din curte am colectat pamant negru, pamant galben si nisip. Le-am uscat, maruntit cu un mojar si cernut si am obtinut 4 culori f interesante, care imi ajung pt 10 diorame



Pe urma mi-am pregatit si farmacia cu "ierburi"



A urmat vopsitul stancilor si a zidurilor de sprijin, folosind banala tempera, pensule si un burete (a trebuit sa fac poze fara blitz, in realitate sunt mai deschise):

 
  • Like
Reacții: Cai Ferate Romane
Avand pamantul pregatiti, am facut drumul, cararile si terenul arabil:



Nu m-a interesat prea tare latimea pentru ca oricum se poate da forma finala din aplicarea ierbi.

Si am inceput cu iarba, moment in care diorama chiar prinde viata:





Peste portale am folosit acea iarba Noch cu pluta, produs ce sincer nu prea imi place si regret un pic, nu este foarte natural. Am folosit acest produs pentru ca vreau sa fac o mica padure de molizi, si in mod normal iarba este mai putina.
 
Am "finalizat" modulele pentru expozitie. Finalizat vorba vine pentru ca ar mai fi multe detalii de adaugat, as face o padure deasa, mai multi copaci, tufe, capite de fan , dar probabil finisarea va fi pentru expozitia de la anul. Evident din nou scuze pentru calitatea pozelor.

Ce am facut: am plantat brazi (din pacate doar hobby, dar la gramada arata decent). Am facut niste copaci si niste tufe, un tarc pentru animale, am mai pus burieni:




Aseara am desfacut modulele si le-am pregatit pentru livrare:



Doar ca si idee, dupa desfacere , tunelul pe sectiune arata asa:

 
Am avut ocazia sa vad aici o lucrare frumoasa, prezentata cronologic coerent, care face placere si deschide pofta de modelism.

Bravo si spor la cele ce vor urma.
 
stageexp a spus:
Am avut ocazia sa vad aici o lucrare frumoasa, prezentata cronologic coerent, care face placere si deschide pofta de modelism.

Bravo si spor la cele ce vor urma.

Multumesc, chiar daca modulele nu sunt la nivelul de detaliere pe care mi-l doresc (din lipsa de timp, fonduri) am vrut sa prezint lucrarile ca si un mic tutorial de pasi, sugestii materiale (exista alternative binenteles).
Sper sa fie util.
Poate dupa expozitie colegii vor putea veni cu poze mai profi, in care sa apara si material rulant.