Compresor - reparatie si imbunatatiri

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

f33

Active Member
15 Ianuarie 2008
231
0
Bucuresti
LOCATION
Bucuresti
Acum catva timp am ajuns la concluzia ca orice om normal trebuie sa aiba in casa un compresor...din diverse motive...mai sufli prin calculator, mai umfli un balon de ziua copilului, mai un aerograf...Pana la urma (de lene) am optat pentru unul "de gata".Am gasit pe la Selgros unul de 24 de litri, cu doua iesiri (una regulata ,una "pe direct") , la un pret bunicel.Sigurul dezavantaj era regulatorul de presiune cu o forma mai altfel ca cele obisnuite. Pana la urma exact el a crapat...la propriu.A aparut o fisura unde era montata supapa de siguranta.De uratul drumului la service (era in garantie), am vrut sa cumpar piesa de la ei si sa o montez eu.Din pacate "bajetii" nu prea aveau piese de schimb, garantiile fiind asigurate din "demolari".Asa ca am purces la refacerea "mantocariei" respective.Asa arata initial:
 
Daca tot m-am apucat de reconstructie, am incercat sa-i aduc si cateva imbunatatiri:
1. montarea celui de-al doilea regulator de presiune
2. posibilitatea mai usoara de demontare a intregului ansamblu de pe butelie (asta nu era initial in plan - a fost determinata de noua forma a ansamblului care nu mai permitea demontarea fara scoaterea compresorului de pe butelie)
3. posibilitatea de incarcare de la un compresor de frigider (nu de alta da' tot omu' mai sufla cate ceva noaptea...)
Primul pas a fost confectionarea unei piese dintr-un racord cruce de 1/2 si un niplu de 1/4. Asta a fost singura care a necesitat prelucrari speciale (alamire).Ea va fi montata pe butelie cu ajutorul unui hollender.

 
Restul lucrarilor s-au desfasurat "pe langa casa".


Pentru incarcarea de la compresorul de frigider m-am legat de supapa de sens montata pe butelie.Am inlocuit capacul ei cu o piesa improvizata, pentru teste se zice , dintr-un niplu redus de la 1/2 la 3/8 . Pe partea de 1/2 am bagat o filiera (M20 X 1) direct peste filetul existent.Intr-un viitor va fi confectionata o piese dedicata ( probabil prin 2084).La ea am atasat un cuplaj rapid.

 
Si cateva poze cu "mantocaria" aproape finalizata.Mai trebuie montat al doilea regulator (trebuie sa apara zilele astea) si un comutator pentru selectarea compresorului dorit.
 
Cu compresorul lui face galagie...Cand s-a fisurat piesa, a pierdut usor presiunea si m-am trezit cu el pornit noaptea, pe la ora 2.30.Crede-ma ca nu mai nimeream priza :D (stau la bloc).Cu cel de frigider se incarca la 8 atm cam in 10 min...da' poti dormi langa el.
 
cunosc astfel de compresoare,care sunt foarte galagioase, de aceea te-am intrebat :p
cred ca cele mai indicate sunt cele de frigider,eu am in plan de vreo cativa ani constructia unuia,adaptat pentru nevoile
modelistice,insa...lene mare :D
 
Au sosit toate componentele si am reusit (in sfarsit) sa termin lucrarea.Acu' am un agregat care poate fi transformat rapid dintr-un compresor zgomotos cu debit mare intr-unul cu debit mic dar foarte silentios.


 
Daca tot m-am apucat de el... :D mai mult de aspect .Piesa orginala era simetrica .Asta refacuta, cu un singur regulator arata cam aiurea.
 
:D ok....
sa nu uiti sa montezi un filtru capacana pt ulei/condens...pe partea unde se alimenteaza aeorograful.
Cu cat ai cumparat regulatorul si de unde?
 
Este deja montat un filtru spre aerograf. Ma "leg"la el tot cu un cuplaj rapid (de asta una din iesiri e in sus - sa stea frumos furtunul :lol: ). Cred ca o sa mai montez unul la iesirea din compresorul de frigider.Cand depresurizez furtunul cam scoate ceva ulei si condens...Regulatorul, manometrele si toate fitingurile de 1/4 - cam tot ce se vede argintiu in poze- le-am luat de aici:
http://www.prontoitaliaproexim.com/
Ca idee de preturi:
regulatorul 35 lei
manometrul 15 lei
supapa de sens 1/4 27 lei
cuplajul rapid 18 lei
fitingurile 20 - 50 lei /buc.
Au cam tot ce tine de compresoare (mult mai multe fata de ce e pus pe net).Toate sunt de provenienta Italia.Ultima data cand am fost la el l-am intrebat si trimite si prin posta.Etansarea am facut-o cu o "alifie" cunoscuta prin magazinele de instalatii sub numele de "teflon lichid" care, dupa intarire , fixeaza si mecanic piesele. Buna da' cam scumpa - 37 lei/75ml. Una peste alta, aproape am dublat valoarea initiala a compresorului ...da' a iesit artistic :D .
 
Chiar ca a iesit artistic(9.50).Insa pentru nota 10 eu as monta motorul de frigider pe compresor, in spatele rotilor, in prelungirea rezervorului, pe o platforma metalica, sau pe doua profile metalice.Ma rog, e nevoie de un pic de fieraraie/flex, sudura.Se poate concepe prinderea suportului doar prin intermediul surube+coliere metalice, ca sa nu strici vopseaua de pe butelie .Tot efortul pentru obtinerea unui singur agregat monobloc.
E bine de stiut ca exista si alifia aia minune-"teflon lichid"!.Eu am folosit banda de teflon, care e usor de aplicat, singura problema este fixarea mecanica a pieselor care e slabuta si atunci se impune insurubarea completa (+ fortarea lor cu simt de raspundere)a fitingurilor , pana la capatul de filet.
 
Chiar asta am vrut sa evit - fortarea fitingurior.Plus de asta...natura e usor perversa...cand sunt in pozitia buna sunt "slabe" iar la capatul filetului ar mai trebui stranse vreun sfert de tura :D .Cu alifia minune toate le-am strans "la mana" iar unele erau chiar slabe.Dupa cca. 15-20 min. se poate umbla lejer cu ele dar :!: daca sunt miscate din pozitie exista riscul sa nu mai etanseze.Trebuie pozitionate bine de la inceput.Dupa 24 de ore se desfac numai cu cheia ( si destul de greu-eventual incalzite). Comportamentul e destul de ciudat...inca n-am inteles ce o face sa lucreze. Pusa pe "coltul mesei" sau partea care "da pe afara" din fitinguri nu pare sa aiba nici un gand sa se intareasca.Alifia e asta de aici:
http://www.italyline.ro/product.php/Teflon_lichid/1872/