Ciao,
Intai citeste te rog articolul de mai jos:
http://forum.lokomotiv.ro/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=2528
Iti va raspunde la multe intrebari.
Cate ceva de sinele mentionate de tine.
1---sinele Fleischmann "(fara terasament - cea galbena)"
----asa cum le denumesti tu, se numesc Flesichmann ModellGleis, si culoarea galbena vine de la materialul din care sunt confectionate, adica alama sau brass in engleza.
Inaltime profil sina= 2.5 mm.
Macazurile sunt foarte sigure in exploatare, dar sunt de tip "insulfrog".
Mai exista tot in gama asta si niste macazuri cu inima miscatoare ( si electrofrog ), dar preturile la ele ajung sus.....vezi in articolul meu de mai sus ca am vorbit si de una si de alta....
Aceasta gama de sine Fleischmann NU se mai afla de ceva ani in fabricatie, singura sursa de aprovizonare ar fi Ebay sau site-urile de vanzari din RO.
Ele ar fi ok, daca nu ar fi impedimentul mentionat mai sus.
============================
2-- Piko A-gleis
----inaltime profil sina de 2.5 mm.
Sine in regula, nu sunt nickel-silver, ci doar acoperite, dar sunt in regula.
Gama bogata, poti face multe geometrii si sunt relativ stabile in exploatare.
Preturile au crescut mult de la aparitia lor, acum pretul la un macaz Piko este cam ca la unul Tillig Elitegleis sau mai sus decat chiar si Peco si...nu prea mai renteaza....
Partea buna este ca in RO gasesti distribuitor autorizat ( daca le vrei de noi ) ori pe site-urile de anunturi ( au o oferta bogata la second hand )
========================================
3-- Tillig standard
----inaltime sina 2.5 mm, nickel -silver
Nu le-as recomanda, deoarece sistemul de parghii folosite la macazuri nu sunt foarte bine realizate.
La fel, si acele macazurilor nu prea fac contact tot din cauza asta.
Sa cumperi macazul si apoi sa incepi sa-l imbunatatesti...nu iti recomand !!
...si preturile nu sunt chiar jos....
========================================
4--Fleischmann Profigleis
---inaltime sina 2.5 mm, nickel silver.
Au si terasament.
Sunt sine fff bune, se gasesc si in productia actuala, sunt de incredere, nu te lasa la greu, sunt realizate solid, cu simt de raspundere.
Poti face multe geometrii, gama este bogata.
Gasesti si aici acele macazuri cu inima miscatoare ( si electrofrog )
Minusuri:
---pretul cam mare pentru elemente...
---un pic mai zgomotoase de la terasamentul de plastic
==============================================
5---Roco GEOline
Inaltime sina 2.1 mm, nickel silver.
Au si terasament.
Gama este bogata, in productia actuala, cu multe geometrii.
Terasamentul arata prea artificial, a plastic.
Vestea buna este ca macazurile , intersectiile Roco Geoline au deja inima polarizata din fabrica, astfel vei putea rula la viteza mica orice locomotiva pe 2 osii.... "!!!!
Am observat ca in timp, sinele au tendinta sa se ingalbeneasca.....de unde si un contact mai prost.
Se gasesc peste tot in RO, mai ales pe site-urile de vanzari SH, preturile sunt chiar ok la SH.
Ca si noi, preturile sunt comparabile cu Fleischmann, Piko.
=========================================
5 BIS-- Roco cu gama Rocoline ( multumesc @ cosmin78 ! )
Este gama lui Roco pentru machete, pe vremuri, inainte de Geoline cu terasament de plastic tare, Rocoline erau facute si cu terasament din cauciuc moale si intr-o diversitate MUULT mai mare decat ce se gaseste azi la Geoline....ca sa nu spun ca si cu raze mult mai reale !!!!
Exista si astazi aceasta gama Rocoline, dar fara terasament, inaltime sina 2.1 mm, nickel -silver ( mereu le-au facut asa ).
Sunt foarte bune, inca au diversitate mare la macazuri , chiar macazuri si intersectii macazate mult mai reale decat ce se gaseste la Piko , Fleischmann, Roco Geoline.
Preturile sunt cel putin egale cu Tillig si net peste Peco, calitatea este ok.
Le recomand pentru macheta, macazurile stiu ca au posibilitatea de a fi polarizate.
Macazurile au inima insulfrog, dar se preteaza foarte bine si la...shunting !!!
6--- Peco
Aici ei au 2 game la macazuri : una cu inimi electrofrog ( ce pot fi polarizate ) si insulfrog ( nu pot fi polarizate ).
Cele de tip insulfrog sunt gata de joaca imediat ( sunt la fel ca PIKO, Fleischmann ModellGleis , Tillig Standard ).
La sine, au mai multe game:
---inaltime sina de 2.5 mm, 2.1 mm, ori 1.9 mm.
Toate sunt din nickel silver.
Si la Peco avem distribuitor autorizat pe RO ( chiar 2 companii )....
Produsele Peco sunt foarte bine facute, firma are traditie in asa ceva, NU am ce cusur sa gasesc.
Pretul este iar fff accesibil, unele macazuri au preturi sub Piko A-Gleis, Roco, Fleischmann etc )
Ti le recomand cu placere !!!!!
Le recomand mai ales celor care doresc sa-si faca o macheta !
==============================================
7---Tillig Elite
....l-am pastrat la urma.
Sine cu inaltimea de 2.07 mm, cu sine brunate din fabrica, nickel silver.
Sunt considerate a fi printre cele mai bune de pe piata ( la paritate cu cei de la Peco ).
Gama este fff bogata, dar preturile si ele sunt mai mari...dar merita !!!!
Si aici exista distribuitor in RO.
Le recomand mai ales celor care doresc sa-si faca o macheta !
Pana ala urma, sfatul meu ar fi asa:
---foloseste doar O SINGURA gama de sine a unui producator
---de preferat sa iei sine care se gasesc in productia ACTUALA ( adica Roco Geoline, Fleischmann ProfiGleis, Piko A -gleis , Tillig , Peco ....insiruirea este facuta nu neaparat ca o preferinta de-a mea.....
---si cel mai IMPORTANT: daca nu faci o macheta, ia sine care au terasament.
Marius.