Haideti ca ma bag si eu.
Cum vad eu lucrurile? Totul depinde de cum privesti lucrurile. Eu am in sange colectionatul si va pot spune ca a avea o piesa unica, rara si veche depaseste cu mult sentimentul de a o vedea pe sine ruland cu faruri bicolore si mai stiu eu cu ce. In schimb daca nu este foarte rara, se gaseste peste tot nu am nimic impotriva modificarilor. Ca sa exemplific cea ce vreau sa spun dau urmatoarea situatie:
Se presupune ca dau acuma peste o aburoasa (sa ii zicem BR x). Ea este de fabricatie veche, nu foarte detaliata, fara faruri, etc. Ma apuc acum si o modific, pentru ca nu am o colectie foarte mare si cred ca ar fi frumos sa ruleze si aceasta locomotive pe sine. Ii fac inscriptionari pun faruri si tot felu de alte modificari. Peste ani, am destui bani sa imi cumpar un model bine realizat al acelelasi locomotive BR x. In acel moment incepe sa imi para rau ca am modificat vechea locomotiva, pentru ca putini ar fi avut acel model acum.
Ca sa nu palavragesc prea mult, mircea, faza cu valoare de colectie/functionalitate, depinde de caracterul omului. Tu esti modelist, normal ca nu ai intelege treaba cu valoarea de colectie. Insa gandeste-te ca la fel cum tu nu ii intelegi pe colectionari, la fel altii nu ne inteleg pe noi toti, si considera machetele niste "jucarii".
In concluzie, parerea mea este ca ar trebui imbinata valoarea de colectie cu functionalitatea. Daca dai peste un model vechi si slab detaliat, inainte de a te apuca sa il modifici, cauta putin pe net, poate detii o piesa de colectie foarte rara, caz in care, daca ai si spirit de colectionar, iti va aduce mai multe satisfactii in stare originala, decat modificata. Repet trebuie sa ai un mic spirit de colectionar pentru a intelege valoarea de colectie a unei piese (eu stiu sigur ca il am).
Toate cele bune
PS: Nu am votat nimic pentru ca sunt si pentru valoare de colectie (la modelele valoroase) dar si pentru functionalitate(la celelate)