CFS as. Caile Ferate "Shikanne"

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"
hgdan a spus:
:idea: La Trix pot sa pun eu lumini, deja am facut 3 buc. ;-)

Salut,
Poti schimba si pe cele galbene, ca nu prea imi plac. Apropo' luminile sunt pe led-uri la Trix???
 
shikanne a spus:
Ca sa se poate stinge luminile asa cum ai sugerat nu mi-a venit nicio idee....nu cred ca s-ar putea....insa intre ele nu sunt cuplate decat cu sistem de cuplare normala, fara vreun fir.

Deconectezi luminile fata la Piko si spate la Trix, setezi ambele decodoare pe aceeasi adresa si atunci ai lumini in functie de sens pt tandem.

Mai bine ar fi fost sa lasi ambele locomotive motoare si sa incerci din setarile de viteza (CV2, CV5, CV6) sa egalezi viteza lor in diferite trepte; activezi compensarea de sarcina numai la prima (Trix) pt. uniformizarea diferentelor si obtii un fel de "consist" - evident cele 2 decodoare sa aiba musai aceeasi adresa (CV1). :cafea:
 
Salutare tuturor,
Am nevoie de un soft de alcatuire a traseului pt. diorama si m-am gandit ca ma veti ajuta(un link, orice).....nu mai e mult si ma apuc de constructie....acum ma pregatesc sa schimb traseul la care ma gandisem....
Multumesc anticipat....
 
shikanne a spus:
Salutare tuturor,
Am nevoie de un soft de alcatuire a traseului pt. diorama si m-am gandit ca ma veti ajuta(un link, orice).....nu mai e mult si ma apuc de constructie....acum ma pregatesc sa schimb traseul la care ma gandisem....
Multumesc anticipat....

Pana vine softul care, daca ai sa cauti pe forum sigur gasesti o versiune gratis, nu vrei sa pui un desen de mana ca sa dam cu rosii? :D

:cafea:
 
.... :D .... si cu cartofi sau ceapa....
Pai am cautat vreo 2 ore si n-am gasit mai nimic, iar pe net majoritatea sunt in germana....o fi vreun cap starlucitor printre noi, nu??!!
 
Eu folosesc winrail 8.0 care este in engleza si in care am incarcat libraria de sine Piko pe care am "extras-o" din versiunea 7.0 (care era in germana). Programul este destul de prietenos si ofera si vizualizare 3D. Daca il vrei, da-mi o adresa de mail pe PM.

8) (capu' stralucitor)
 
:D
Corect....insa sunt in pana de imaginatie acum....poate iese vreun alt "carusel" si nu mai vreau.... :-?

@dac
Buna ideea ta....auzisem de softul asta, acum chiar ca il voi incerca....
 
shikanne

io zic sa pui mana pe linii si sa le intinzi pe jos si vezi ce vrei si cum iti place
daca te iei dupa program,stai si muncesti pe PC de te enervezi pana la cer,
si dupa toata treaba tot trebuie sa le intinzi pe jos :p
 
eu il sfatuiesc sa profite de o zi in care ii este nevasta acasa si sa le intinda prin
sufragerie pe jos :D si atunci se lamureste omul ce si cum
 
@shikanne

Bafta, pentru ca ai nevoie! Eu, oricum am ajuns la concluzia ca nu-mi ajung doi metri lungime pentru diorama. Abia imi intra gara pe doi metri si asta fara incrucisari si curbe, doar linie dreapta. Asa ca bafta multa! 8)
 
robertanasa a spus:
@shikanne

Bafta, pentru ca ai nevoie! Eu, oricum am ajuns la concluzia ca nu-mi ajung doi metri lungime pentru diorama. Abia imi intra gara pe doi metri si asta fara incrucisari si curbe, doar linie dreapta. Asa ca bafta multa! 8)

Ba iti ajung nenea daca mai scazi din pretentii.

In curand planuri pentru cei "inghesuiti" :wink:
 
2,4 x 1,2 m este un spatiu cam "la limita". Incape un oval cu linie dubla, o gara principala cu 3-5 linii, si chiar o zona industriala sau un triaj cu mai multe linii secundare.

Daca insa doresti si forme de relief, si cladiri multe, atunci ori o sa fie cam inghesuita treaba, fie o sa mai renunti la unele linii.

In orice caz, nu o sa ai mai mult de 2 trenuri care sa circule simultan pe cele 2 circuite, plus una bucata locomotiva frecand triajul, prin urmare o centrala Roco de 3A ar trebui sa fie suficienta... :-|
 
@shikanne: Desigur, a folosi un soft specializat pentru proiectarea unei diorame e o chestie tentanta. Rezultatul este o foaie spectaculos desenata, realizata "profesional".

In proiectarea propriei diorame, eu am inceput prin a folosi programul meu de proiectare profesionala, care este "scula" ideala pentru asa ceva. Am facut niste obiecte 3D cu geometria elementelor de sina pe care urmeaza sa le folosesc si acum le asamblez in fel si chip, incercand sa gasesc formula optima.

Ce am constatat insa, dupa circa doi ani de meditatie asupra subiectului:

Oricat de profesionist este softul, inainte de a te apuca sa lucrezi efectiv la diorama, tot trebuie sa incerci macar odata asamblarea sinelor pe real. Si odata ce asamblezi sinele astfel, constati ca pana la urma ceea ce vedeai pe calculator nu mai este la fel de interesant si in realitate... Ce vreau sa-ti spun este ca un soft poate sa fie o scula excelenta, dar nu este indispensabila. Se poate folosi chiar si o simpla foaie de hartie pe care sa desenezi lucrurile la scara. Oricat de urat ar arata, doar corect sa fie, pentru ca in fapt lucrezi pentru tine, nu trebuie sa pui nicaieri rezultatul la expozitie.

Verificarea practica insa este strict necesara, si ea este HOTARATOARE. Atat de hotaratoare, incat uneori nici nu mai are sens sa te chinui cu softuri...

Apoi, ar fi bine sa te gandesti si practic la rezultatele muncii tale. O diorama de 2.4 pe 1.2 inseamna o chestie o data si jumatate mai mare decat o usa asezata orizontal. Daca ai scos vreodata o usa din tatani si ai pus-o la loc, inseamna ca stii ca nu-i deloc simplu sa manevrezi asa ceva in spatiul unui apartament, mai ales fara sa darami vaza Galle a matusii si bibelourile de la bunica!

Deci, pentru binele tau viitor, mediteaza la un sistem de segmente care sa poata fi asamblate ca o alternativa mult mai viabila decat o diorama monobloc, un "monstru" care-ti creste in casa si pe care nu-l mai poti muta de unde a crescut decat cu riscurile distrugerii partiale.

Segmentele trebuie sa aiba dimensiunile potrivite pentru ca un singur om sa le poata manipula fara riscul de a distruge elementele fragile (constructii, vegetatie, semnale) care se afla pe fata "vizibila" a lui. iar segmentele se imbina cu suruburi sau in diverse alte moduri de solidarizare, insa exista mereu posibilitatea demontarii acestor segmente pentru un eventual transport.

Avantajul mare al acestui sistem de gandire este altul:

Odata ce desparti totul in segmente, vei descoperi ca in principiu, oricate variante vei incerca, pentru a realiza un circuit continuu ai nevoie de doua segmente de "intoarcere" la capete combinate cu inca minimum doua segmente "drepte" de legatura intre ele. Avantajul este ca daca vreodata spatiul iti va permite iar nevoile o vor cere, intre cele doua "capete" de intoarcere vei putea intercala inca un rand de segmente drepte, fara a fi nevoit sa arunci toata diorama ca s-o iei de la capat!

Nu in ultimul rand, ma raliez parerii lui Dac ca pentru H0 dimensiunile sunt cam "la limita", si sunt niste limite pe care le vei simti din ce in ce mai mult pe masura ce vei utiliza diorama. Cu atat mai mult, e bine sa gandesti totul de la bun inceput segmentat, lasand in felul asta deschisa posibilitatea "cresterii" dioramei!

Salutari din Constanta si numai bine,
Dorin
 
Salutare tuturor,
in special prietenilor....stiu ei care sunt...
Aveti dreptate, de aceea cer si parerea voastra sa pot alege varianta care imi este mai buna....vis-a-vis de spatiu....intr-adevar este un apartament si locul dioramei este deja stabilit (2.40mx1.20m) si sunt nevoit sa ma limitez la spatiul respectiv. aici vreau sa cuprind mai multe feluri de relief, poduri, munti, campie....binenteles voi avea o gara principala, un triaj poate....si vreau sa construiesc si un etaj in masura in care voi reusi...Multumesc pentru sfaturi si astept in continuare idei si pareri pe care sa le discutam.
 
Parerea este ca nu iti incap toate acolo decat daca le pui unele peste altele.

Asa cum spuneam mai sus am lucrat la traseul unei astfel de machete pentru cineva. Are dimensiunile 2,40 m x 1,25 m.

Prea multe nu poti pune decat daca vrei sa le inghesui.

Desenul o sa fie public cat de repede posibil.

Mai am o varianta pe aceleasi dimensiuni dar nu are munte.
 
Multumesc LDH...
Cred ca vor fi destul de inghesuite, insa voi gasi o varianta pana la urma. Ideea este sa termin mai repede sa pot pune ceva poze cu spatiul respectiv.....

@dac
Am reusit sa pun pe o centrala roco 4 locomotive dintre care una cu sunet si una cu gen. de fum si sunet, 3 vagoane cu lumina pe smd si decodor, alte 4 vagoane cu lumina pe smd si a rezistat..... :D
 
Singurul lucru ce este posibil sa te dezamageasca este faptul ca nu vei putea rula garnituri lungi cu vagoane de clasa pe boghiuri.

Este prea scurt traseul si nu da bine.

Pentru astfel de trasee se preteaza vagoane scurte, de marfa sau calatori, vagoane pe osii.

Am uitat un amanunt important.

Palnul, ca de altfel toate planurile facute de mine, sunt pentru sistem de linii PIKO asa ca pentru alte linii trebuie cautate corespondentele la curbe R3 si R2 daca nu se foloseste linie flexi.