CFI de curte

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

Radu161

Moderator
Super Moderator
Trenulist
25 Mai 2007
1.857
220
Bucuresti/Arad
r161trains.wordpress.com
WEBSITE
http://r161trains.wordpress.com/
YAHOO
radu161
LOCATION
Bucuresti/Arad
Va prezint o curiozitate, la limita lumii feroviare, dar avand 2 sine cred ca tot aici intra. :)
Sunt micile cai ferate de curte, facute cu mult timp inainte de a exista LGB si cu scopuri mult mai utile. De obicei erau facute de negustori mai instariti ce usurau munca angajatilor ducand marfa pe vagonete, de la poarta pana la depozit, aflat in spatele curtii.
Pana acum am vazut personal 2 exemple, mai stiam de inca unul in Sibiu si azi am aflat unul in Bucuresti.

O mica linie in Sibiu, cu ecartament foarte ingust, avea pana in 40cm. Nu stiu mai multe date despre ea.


A doua am gasit-o in Arad. Era folosita de un atelier de facut lumanari, aflat in acea curte.Pozele sunt facute in 2011.

Am niste amintiri vagi din copilarie despre inca o astfel de cale ingusta in Arad, confirmata de tatal meu, dar nu cred ca mai exista. De asemenea, e posibil sa mai existe asa ceva in curtile oraselor vechi din Transilvania, asa ca daca va plimbati prin ele, mai uitati-va si in curtile caselor.
 
tocmai mi-a declansat un trigger de memorie, sigur a existat asa ceva si prin craiova, insa cred ca au apus demult sub cupele excavatoarelor. sper sa mai gasesc o astfel de casa, daca nu ma inseala memoria.
 
Si in Brasov mai exista asa ceva, in spatele hotelului Postavarul.
 
Foarte interesant topicul.
In Cluj, dar nu mai ţin minte pe unde, era/este o asemenea CF.
Ce reţin, este de fapt placa turnant㒠de fier, ce ţinea loc de macaz.

E.
 
Salut,

La Sibiu in zona centrala exista o casa care are in curte asa ceva.

Iar la Cluj, pe capatul frontului de vis-a-vis de gara, pe latura dinspre pod, exista chiar o cladire care avea un acces CF normal printr-o bolta inalta asezata parca in colt. Nu mai stiu daca mai este, insa asa era in mod cert la sfarsitul anilor '60 inceputul anilor '70 cand obisnuiam sa merg pe pod si sa urmaresc de acolo miscarile locomotivelor in gara. Din pacate, nu aveam pe vremea aceea un aparat de fotografiat... :roll:
 
@ victorian

Acea clă’dire mai există’. Calea ferat㒠de incint㒠a fost scoas㒠în anii ”gloriei socialiste” când s-a construit linia de tramvai.
Acolo era depozitul central I.C.R.A (întreprinderea de Comerţ cu Ridicata a Alimentelor)
CF, pornea de sub podul rutier de la gară’, venea prin faţa mesageriei, şi din faţa poştei de astă’zi o cotea spre stânga brusc, pân㒠în curte I.C.R.A.
în interbelic, hotelul Pax, tot din zonă’, gă’zduia comis voiajorii care distribuia marfa de la acele depozite care au fost înainte de ”glorioasa perioadă’”
în ”anii victorioşi” acea clă’dire gă’zduia unul dintre cele mai bune restaurante ”împinge-tava” din Cluj

Astă’zi este sediul Oficiului de Cadastru Cluj. iar la partea de la parter, spre Piaţa Gă’rii, astă’zi sunt ceva plă’cită’rii.

Poate când vii pe la origini, organiză’m o vizit㒠de documentare. N-am pe nimeni în zonă’, dar neom descurca.

E.
 
@Radu161: fiul meu a facut doua practici de vara in Sibiu, iar in una dintre ele a facut proiectul de restaurare a unei case care avea in curte o asemenea linie. Primaria avea in plan desfiintarea liniei respective, dar fiul meu si colegii lui au propus pastrarea ei si amenajarea unei berarii in curtea respectiva. Nu stiu insa cu precizie unde este casa si nici daca s-a respectat integral proiectul respectiv. Dar pot sa ma interesez!

@ interesantul: Multam fain de lamuriri! Cand oi mai ajunge prin Cluj, poate reusesc sa va fac o vizita...
 
@Radu161 : in Arad mai stiu inca o "linie" ingusta sau cel putin exista acu' vreo 5 ani . In fata fostului sediu al politiei ( care a fost mai demult casa de copii ) exista o casa veche care avea niste urme de sine inguste , ceva asemanator cu ce ai pozat tu ( pozele tale arata o cladire de pe Eminescu , deci este exclus sa fie aceeasi locatie ) .
Pana la Balatonfured-ul de anul asta sper sa pot sa ajung acolo , daca nu poate ajungi chiar tu :confused:
 
@Radu161 : cand ai o "terorista" de 3 saptamani e greu sa mergi si la baie :D ( vei vedea si tu cand ajungi la nivelul asta :evil: )
 
Deocamdata nu va pot oferi decat o imagine de pe street view:Imaginea e din 2009; la momentul actual strada si trotuarul sunt refacute, doar sinele din curte s-au pastrat. Iata si o poza din anii 50.
 
"AlexD"....acum mai bine de 10 ani mai era o "linie de curte", tot în Braşov, pe str. Mureşenilor.....scuze...practic "Piaţa Sfatului", între fostul magazin "Sportul" (nu mai ştiu ce e astă’zi în acest magazin...la cum se schimb㒠numele şi firmele) şi intrarea la "Bella Muzica"...şi mai precis, in dreapta intră’rii la "Bella Muzica" cu ceva vreme în urm㒠era un fel de "Metalo-Chimice" (azi ceva cu parfumuri)....în dreapta acestui magazin (spre Casa Armatei) este o curte, unde era aceast㒠linie......nu ştiu dac㒠a fost scoas㒠sau nu....hai s㒠facem o vizit㒠"locului" chiar astă’zi, până’-n prânz, te caut şi caută’-m㒠în "m.p."........

Am intrat pe Google Earth-Street Wiev....şi cred c㒠este la nr 22, o poart㒠de lemn, maro, cu bolt㒠rotund㒠(poarta apare pe Google deschisă’, fă’r㒠s㒠se vad㒠şine de la poartă’...or mai fi spre interior, dac㒠n-au fost scoase).Parterul clă’dirii e alb, iar etajele sunt roşu-că’ră’miziu la culoare.
Nu cred c㒠ar putea fi la nr.20, lâng㒠"Bella Muzica", dar trebuie vă’zut.......
 
cand ai o "terorista" de 3 saptamani e greu sa mergi si la baie
:D
Sa-ti traiasca "terorista" si parintii ei ....
Tot nu e rau daca (inca) mai reusesti sa citesti forumul si mai ai timp sa si postezi... :lol:
 
dimitrov a spus:
"AlexD"...hai s㒠facem o vizit㒠"locului" chiar astă’zi, până’-n prânz, te caut şi caută’-m㒠în "m.p."........

Nu prea am avut timp zilele astea, poate abia duminica. Am inteles ca si pe Republicii ar fi fost cateva... Era un ecartament standard?
 
@Radu161 ... dupa vreo 2 tentative de a face o excursie pe acolo , azi am reusit . Imobilul cu pricina este cel de pe Vicentiu Babes Nr. 20 .
Pozele au iesit cum au iesit , din pacate nu am putut sa ma opresc sa vorbesc cu cineva de acolo sa-mi povesteasca despre ce si cum a aparut acele linii .