Central Station

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

dadrian

Active Member
23 Martie 2008
249
0
bucuresti
LOCATION
bucuresti
Aici am sa incerc sa prezint centrala Marklin (din cite am inteles este si o versiune pentru Trix, dar nu stiu nimic despre ea).
Versiunea pe care o am eu este cea veche, mai nou exista o versiune cu conexiuni directe pentru booster(e) externe si pentru module S88. De notat este ca Marklin face update gratuit pentru versiunile vechi, asa cum este a mea.

Asa arata ecranul in modul obisnuit de lucru.

Se pot controla doua locomotive simultan, din cele doua butoane rosii din partea de sus. Din butonul negru se alege locomtiva care se doreste a fi afisata si controlata in jumatatea de ecran aferenta.
Ecranul este de tip touch screen, astfel functiile auxiliare pot fi activate fie cu ajutorul butoanelor negre din lateral, fie atingind simbolul respectiv.
Teoretic se pot controla pina la 80 de locomotive simultan, dar avind in vedere ca exista si locomotive cu cite 2 adrese, numarul este mai mic.
In functie de decodorul locomotivei se pot seta si controla diferite tipuri de parametri. (este greu sa-i insirui pe toti, mai jos citeva poze)


Centrala poate controla un numar de 256 adrese, adresele de la 81 la 256 sunt rezervate accesoriilor (macaze, semnale, iluminare, relee, etc)
Exista doua tipuri de accesorii:
- digitale (macaze si semnale) formate dintr-un decodor si un electromagnet (pentru macaze) si un decodor + comutator electronic (pentru semnale);
- analogice (semnale mai vechi, semafoare, relee, etc) care au un electromagnet si necesita un decodor atasat (k83 sau k84)
In fotografia de mai jos un macaz echipat cu un decodor (placuta verde) si un electromagnet. Se poate observa ca acest macaz nu necesita nici un fir, alimentarea facindu-se prin sina. Decodorul are 10 comutatoare prin care se poate seta adresa

Adresa odata setata, se introduce in CS, i se asigneaza un nume si un simbol.


exita 75 de pagini in care se pot accesa diferite semnale si macaze, astfel incit controlul lor sa devina usor (de ex. se pot pune intr-o pagina macazele de la intrarea in statie, in alta pagina cele de la iesire, etc). Din motive de lene toate macazele mele se afla intr-o singura pagina, ca in imaginea de mai jos.

Apasind pe simbolul macazului sau semnalului dorit, acesta isi schimba starea. Se poate vizualiza in orice moment starea macazului (drept sau abatut), traseul liniei fiind ingrosat.

O alta functie este de a stabili trasee, cu ajutorul detectorilor de prezenta si a decodoarelor S88. Pe fiecare ruta se poate stabili starea macazelor si a semnalelor, viteza locomotivelor, timpii de stationare, etc.

Deorece nu am update pentru statia mea nu am exerimentat aceasta facilitate.

La rindul ei si statia are o multime de setari, pornind de la limba de afisare si terminind cu conexiune la PC pentru actualizarea softului.


Pretul unei astfel de statii este intre 350 si 400 euro.

Marklin a anuntat deja o noua statie, singurul lucru pe care il stiu este ca are ecran color, care arata ca in imaginile de mai jos (aceste imagini au mai fost prezentate in alt topic):


Adrian