Canal de inspectie home made

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

cristi_m

Well-Known Member
16 Septembrie 2008
389
0
Bucuresti
www.e-piese.ro
WEBSITE
http://www.e-piese.ro
LOCATION
Bucuresti
Acest canal se foloseste de obicei in preajma remizelor pentru inspectiile tehnice sub locomotive. Este destul de simplu de confectionat ca sa merite cei 24E ceruti de Faller si deoarece imaginile cred ca sunt edificatoare o sa ma limitez la explicatiile strict necesare.

Lista de materiale:
Placaj taiat la diverse dimensiuni (personal am folosit lemn de balsa deoarece se prelucreaza extrem de usor la cutter si este suficient de rezistent)
Una coperta de dosar din fibra de carbon
Vopsea emailata mata gri si ruginie
Adeziv Bison tip prenadez
Beculet de scala 12V
Rezistor 150ohm 0.5W
2 conductoare izolate de cupru

Scule:
Cutter, foarfeca, traforaj, mini-bormasina, pila fina, pensula, ciocan de lipit, fludor, rigla metalica, echer.



Pentru ornamentare, am folosit o coperta de dosar din fibra de carbon precum cea de mai sus deoarece are imprimat un model care sugereaza un perete din caramida, vopsit. Am taiat fasii pentru a le lipi pe laturile care vor forma peretii verticali interiori ai canalului.

Prima data se stabilesc lungimea si adancimea canalului, latimea fiind dictata de ecartamentul sinei. In functie de scara la care lucrati, lungimea canalului poate fi echivalenta cu lungimea unei locomotive medii, iar adancimea cat sa stea un omulet in picioare pana la umeri. Va las sa faceti calculele :)









Am vopsit toate partile care vor ramane vizibile cu vopsea mata de culoare gri (poate fi si alta culoare, dupa inspiratie si preferinte).
Scarita am luat-o de un kit de casuta Auhagen; dar se poate confectiona si "incretind" o banda de carton

Am montat beculetul de 12V in serie cu rezistorul de 150ohm prin lipire cu fludor si am scos conductorii de alimentare printr-un orificiu practicat pe fundul canalului. Beculetul creeaza o iluminare locala pentru mecanicul de serviciu. Am ales beculet de 12V deoarece se gaseste ieftin in magazinele de componente electronice. Prin inserierea cu rezistorul se poate alimenta fara grija de la tensiunea de 16Vac disponibila in general pe diorame.

Am pregatit sina decupand traversele interioare pe lungimea canalului, operatia se face cu cutterul apoi se finiseaza taieturile cu o pila fina.

Am vopsit lateralele sinelor cu vopsea ruginie, apoi am lipit tronsonul de cale cu prenandez deasupra canalului. Aveti grija la aliniere si la pastrarea ecartamentului pe toata lungimea canalului. Nu faceti exces de adeziv! se va intinde in mod inestetic. Lipiti in puncte.

Am instalat pe macheta decupand un locas corespunzator in placa de baza. Am ales ca deasupra canalului sa montez remiza de locomotive, dar acest lucru nu este obligatoriu.

Succes!
 
Salut.Ma mir ca am sarit cu ochii peste lucrarea ta.
Felicitari pentru frumoasa realizare ,mai ales pentru ca este la o scara atat de mica.Am sa ma inspir din metodele tale ,daca nu te superi :p ,pentru ca vreau sa imi pun si eu pe micul modul asa ceva.
 
Da....si eu am sarit peste acest topic....demn de felicitat! insa, sunt curios din fire: ce se afla oare in spatele acestor poze???
 
Cred ca ar fi fost interesant sa abordez canalul in aceasta maniera dar, ca toata lumea, am o problema cu spatiul pe macheta. Asa ca am incercat sa "comprim".. Daca ai vreun link unde apare o astfel de constructie as fi interesat totusi
Carbunii sunt de H0 :D o sa finisez cu carbuni maruntiti si praf dupa cum mi s-a mai sugerat.
 
cristi_m a spus:
Cred ca ar fi fost interesant sa abordez canalul in aceasta maniera dar, ca toata lumea, am o problema cu spatiul pe macheta. Asa ca am incercat sa "comprim"..

Loc ai :D

Canalul pentru zgura, nu cenusa cum am scris initial, este amplasat, in general, in dreptul coloanei hidraulice :wink: pe care o ai fata in fata cu elevatorul pentru carbuni.
 
Salut, off topic, imi place foarte mult cum au iesit sinele ruginite. Poti spune ce vopsea ai folosit (producator, cod...) ?
 
Desigur. Dupa o gramada de incercari cu amestecuri de 3-4 vopsele, m-am oprit la urmatoarea combinatie foarte simpla: 3 parti Revell aqua color 84 (brun)+ 1 parte Rewell aqua color 83 (roscat). Ulterior se adauga apa distilata in cantitati mici pana la obtinerea unei vascozitati potrivite pentru a putea fi comod aplicata cu pensula. Trebuie sa tii cont ca atat timp cat vopseaua este umeda nuanta este mai inchisa, dupa uscare se ajunge la cea vizibila in poze. Oricum din dozarea cantitatii de roscat in amestec se obtine intreaga gama de ruginiu care poate fi vazuta si in realitate pe caile ferate!