Ca să nu fie trenul fără călători, am dat o fugă până la Covasna. La gândul de a mai face câte ceva pe planul înclinat, am renunţat din lipsă de cvorum!
Ne-am limitat deci la lansarea de carte ce a avut loc în ââŹĹCentrul de informare turisticăââŹÂ din Covasna, adica această simpatică (ca să citez pe cinevaââŹÂŚ) clădire:
La intrare, vizitatorii sunt întâmpinaţi de o mică expoziţie.
- Andraş, fă-te că lucrezi!
Publicului prezent la lansare (vreo zece persoaneââŹÂŚ) i-au fost prezentate două lucrări: ââŹĹVehicule de cale ferată la Covasna şi ComandăuââŹÂ, autori Papucs AndrĂÂĄs, MarkĂÂłja SzilĂÂĄrd, Ă
Ĺžerban Lacriţeanu şi Hans Hufnagel, precum şi o carte pentru copii, dar tot pe teme feroviare, ââŹĹKRAUSS - Egy igazi gĂ
âzmozdony meséjeââŹÂ, (KRAUSS - Povestea adevărată a unei locomotive cu abur) autori Demeter Ăâ°va şi Péter AlpĂÂĄr.
Frumos înrămate, pe pereţii centrului se aflau imagini din cele două cărţi.
Prima carte captivează prin datele istorice şi imaginile de o valoare inestimabilă, cea de-a doua impresionează prin grafica sa.
în discursul ţinut, primarul oraşului Covasna, Dl. Lorincz Zsigmond şi-a arătat susţinerea pentru rezolvarea problemelor legate de preluarea liniei înguste, având promisiuni din partea Ministrului Dezvoltării regionale şi Turismului că odată rezolvată problema proprietăţii, se vor face investiţii în refacearea şi repunerea ei în funcţiune ca linie turistică. (ââŹÂŚ.hai că-i mişto tipa!)
Luările de cuvânt au fost continuate de autori, Andraş şi Scherbahn şi de asemenea de un fost mecanic de locomotivă, Dl. Fabian Mikos. Cândva, acesta a făcut serviciul şi pe ââŹĹbătrânicaââŹÂ expusă la Sfântu Gheorghe.
Cum vedeţi în imaginile de la lansarea de carte, apare pe lângă scriitori, public, prezenţa foarte agreabilă a unei domnişoare, ce a avut amabilitatea de traduce bilingv cuvântarile celor prezenţi .
Aşa ca ţinem să mulţumim D-şoarei Kopacz Zsuzsa, coordonatoarea centrului de informare turistică, pentru organizarea acestui eveniment şi găzduirea expoziţiei de fotografii.
După festivitate, am dat o fugă totuşi până la Comandău.
Am aruncat o privire la Valea Zânelor, unde constatăm înca odată ca în RO se furăââŹÂŚ dispar capace de la cutiile de ungere, ace de macazeââŹÂŚ
La Comandău, aruncam o privire de ansamblu asupra găriiââŹÂŚ. Mă rog, ââŹĹfostei găriââŹÂ acum ââŹĹprivatizatăââŹÂ şi înconjurată de un gard!
Dar, să trecem la lucrurile cu adevărat importanteââŹÂŚ.
La ieşirea din Comandau, am încercat să recunoaştem traseul liniei ce mergea spre Bâsca Mare.
ââŹÂŚfăcusem focul pentru că afară era frigââŹÂŚ
Aici e fostul rambleuââŹÂŚ
ââŹÂŚdar să întreţinem focuuuulââŹÂŚ în timp ce unii cară câteva vreascuriââŹÂŚ
ââŹÂŚeu trebuie să mă lupt cu ditai copacul!
Acum, dacă tot am facut foculââŹÂŚ
ââŹÂŚnu de alta, dar era un om flămând pe marginea drumuluiââŹÂŚ
..Ă⏠suivre!
PS: Daniel, stai calm, nu te oftica încăââŹÂŚ urmează!