Calea ferata de la Baile Telega

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

Gam3

Moderator
Super Moderator
Trenulist
18 Iunie 2016
6.033
2.534
Iași
LOCATION
Iași
Este povestea de la Baile Telega-Doftana, cu vechia statie de incarcare a vagoanelor cu sare din mina de la fata locului si care avea doua galerii sub un unghi de 90 de grade. Purtau numele de Ferdinand si Elizabeta, parca.
Exploatarea este mentionata si chiar schitata in una din monografiile lui Radu B, cea a regionalei Ploiesti. Exista si poze ale statiei de incarcare, cu cateva cisterne la intrare, precum si a garii. Intr-o zi, tavanul exploatarii s-a prabusit, rupand cu el si toate cladirile spre adancul deschis. Se pune doar intrebarea, au fost victime? Nu am gasit nicaieri amanunte sau o relatare mai detaliata a dezastrului.
Si apoi, ce se mai ascunde AZI sub apele lacului care s-a format dupa aceea? Poate ceva vagoane, utilaje? Sau, chiar o locomotiva? Conform obiceiurilor locale, nimeni nu a facut cercetari.
Stie cineva de pe forum ceva mai mult?

Tot de la vechea gara Doftana pleca candva o cale ingusta catre nord, pe Valea Doftanei, dealungul raului cu acelasi nume, pana in creierul muntilor. Ce informatii mai exista azi fiindca, stiu sigur ca, unii din localnicii de pe fostul traseu mai au poze ale vechii exploatari forestiere. Acum cativa ani mai exista (timpul trecut) o ramasita a unei exploatari de prelucrare a lemnului, care cu decenii in urma era afiliata ingustei, avand linii in doua ecartamente iar intr-o hala mai statea izolat un LDH750! Linia mai exista, pleaca din gara Campinita, dar este acoperita cu pamant, balarii si pe alocuri, de asfaltul strazii. Interesant si frumos mai era (mai este?) si viaductul de otel peste raul Doftana, chiar la intrarea in gara.

Am primit acest text din Germnaia pentru a dezvolta subiectul.
 
Un prim raspuns: da, podul mai exista.
Subiectul a fost dezvoltat pe railwayfan, am postat acolo multe ilustrate vechi din zona, e adevarat nu cu locomotive ci cu gara si linia in zona Telega.
Daca nu ma inseala memoria subiectul a fost dezvoltat si pe lokomotiv si exista inclusiv poze cu podul peste Doftana, asa cum arata acum 2 sau 3 ani. Astazi este in aceiasi stare de degradare insa macar este intreg.

Referitor la surparea salinei Doftana: nu exista marturii referitoare la material rulant pierdut acolo. Personal, nu cred in asemenea legende. De fapt, nu cred intr-o catastrofa in zona, cu atat mai mult cu cat poze din anii '30 arata ca cladirea veche a garii Telega(care era la cativa metri de salina) era in continuare in picioare. Din memorie (ceva articole citite in trecut) mina a fost parasita in 1900 datorita unor crapaturi care o faceau nesigura si ulterior s-a umplut cu apa. Nu a fost nicicum vorba de un fenomen tragic neasteptat care sa fi provocat victime si pagube.
 
Imi permit sa revin la subiect adaugand probabil una din cele mai cunoscute ilustrate cu gara Doftana.
Este luata undeva inainte de 1900, anul abandonarii ocnei Doftana. In stanga se vede vechea cladire a garii si in planul doi, exploatarea de sare si vagoanele asteptand incarcarea.
Singurul element care mai poate fi astazi recunoscut este podul de piatra (exista si astazi neschimbat) pe sub care trecea candva cf ingusta, astazi un drum de acces la casele din dreapta liniei.



banuiala mea este ca actuala cladire este construita pe structura celei vechi. Baza cladirii a fost consolidata pentru ca drumul judetean (care se vede in poza) a sapat in fundatia cladirii. O sa caut in aceasta seara in arhiva mea de poze o imagine luata din acelasi loc, astazi. Stiu ca am facut in anii trecuti cateva actiuni de recunoastere a liniei si e interesanta o comparatie tip "then and now". Daca gasesc, voi reveni.

Later edit: now is: februarie 2007:

 
Constructie CFR? oare? Localitate Telega

<r>Salut<br/>
in telega am vazut urmatorul pod. Acum este plin de gradini, dar conceptul mi se pare a fi al unui pod ferocviar peste un drum. Stiti ceva de el?<br/>
<br/>
<URL url="http://s1076.photobucket.com/albums/w460/bogdanra/?action=view&current=2012-08-25163740.jpg"><s></s><IMG src="http://i1076.photobucket.com/albums/w460/bogdanra/th_2012-08-25163740.jpg"><s></e></IMG><e></e></URL><br/>
<URL url="http://s1076.photobucket.com/albums/w460/bogdanra/?action=view&current=2012-08-25163749.jpg"><s></s><IMG src="http://i1076.photobucket.com/albums/w460/bogdanra/th_2012-08-25163749.jpg"><s></e></IMG><e></e></URL><URL url="http://s1076.photobucket.com/albums/w460/bogdanra/?action=view&current=2012-08-25163806.jpg"><s></s><IMG src="http://i1076.photobucket.com/albums/w460/bogdanra/th_2012-08-25163806.jpg"><s></e></IMG><e></e></URL><URL url="http://s1076.photobucket.com/albums/w460/bogdanra/?action=view&current=2012-08-25163812.jpg"><s></s><IMG src="http://i1076.photobucket.com/albums/w460/bogdanra/th_2012-08-25163812.jpg"><s></e></IMG><e></e></URL><br/>
<br/>
Nu stiu ce sa cred, sincer, pana si casa de langa mi se pare interesanta sa fi fost o locatie publica?<br/>
<br/>
Podul este la intersectia spre Slanic Prahova</r>
 
@ Bogdanra:

Nu am fost niciodata in zona respectiva deci nu cunosc detalii, dar... ai vazut topicul asta?

http://forum.lokomotiv.ro/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=10358

Dupa parerea mea, cladirea pozata de tine este aceeasi vazuta si in poza lui Catalin, care se afla pe locul fostei gari din baile Telega. Ar putea sa fie un raspuns la intrebarile tale!
 
Este perfect! Multumesc...
Ma voi deplasa din nou acolo, poate obtin si aprobare s apozez dinauntru. Mi se pare o lucrare interesanta si as declara-o monument, macar prin prisma faptului ca la vremea respectiva a insemnat ceva...

Casa de deasupra cred ca este reconstruita, dar este clar ca o copiazxa pe cea originala, macar ca suprafata ocupata... Voi studia... Nu stiam ca exista "Baile Telega"
 
Salut tuturor,

Intrucat subiectul mi se pare extrem de interesant am insistat asupra lui incercand sa inteleg fenomenul. Au rezultat urmatoarele:

In poza postata de Catalin mai sus, se vede clar in fundal vechea cladire a garii, care este o cladire tipica clasa IV-a de calatori a caii ferate Ploesti-Predeal din 1878. Una identica se afla in statia Buda dar tipul respectiv a mai fost folosit absolut identic si pe traseul Pitesci-Varciorova pentru statiile Pielesti si Potcoava.

In poza postata de Catalin, in prim plan se observa de o parte si de alta a caii ferate un parapet din piatra. Este tocmai parapetul podului care apare in pozele postate de @Bogdanra. Deci casa cu structura din beton aparenta care exista azi intre calea ferata si drum este amplasata pe firul liniei putin INAINTE de podul de piatra, in timp ce cladirea garii Telega se afla DUPA pod la o oarecare distanta. De asemenea, cladirea garii se afla destul de aproape de intrarea in mina care se observa in mai multe poze de epoca in fundal. Mai mult decat atat, intr-o poza din 1936:

c7u8geba3fgfb0tbx.jpg


se vede clar cladirea misterioasa de la marginea drumului in paralel cu vechea gara Telega. Studiind deci aceasta poza devine clar ca erau DOUA cladiri diferite cu amplasamente diferite.

Uitandu-ma pe Google Earth rezulta ca amplasamentul initial al garii era undeva pe actualul mal al lacului, undeva intre lac si cladirea care mai exista. Practic ce s-a prabusit formand lacul in loc este versantul dealului din spatele garii cu tot cu accesul in mina.

Daca gara nu era in mijlocul lacului, ci pe mal, dar nu s-a pastrat, inseamna ca a avut motive sa nu supravietuiasca. Probabil ca prabusirea plafonului minei a creat o "cadere de teren" nu numai pe zona ocupata actualmente de lac, ci cu extindere si pe zona inconjuratoare iar fundatia cladirii garii a fost serios zdrucinata de miscarea de teren astfel incat a trebuit demolata.

Oricum, un subiect fascinant si in egala masura un motiv de diorama. Cine se incumeta? Planurile cladirii de clasa IV-a inca exista la Arhivele Statului... ;-)
 
Sa invat sa le fac ;-) dioramele...
ca zona Prahova mi se pare foarte frumoasa, mai ales ca lumea nu ii stie toate secretele... Valea Prahovei este doar un sfert din ceea ce are acel judet de oferit
 
Cateva imagini pe film color din 19 august 2004 (dupa fotografiere s-adeschis accidental aparatul foto):

imagine de sus din fata garii si podul peste Doftana
 
O imagine care nu stiu sa mai fi fost publicata pana acum...

deraierea s-a produs in dimineata zilei de 3 noiembrie 1925 la "esirea" trenului din statia Doftana. Astazi linia nu se mai distinge prin vegetatie. Cladirea din planul 2 exista, neschimbata.



Multumesc Vali Sava !
 
Este povestea de la Baile Telega-Doftana, cu vechia statie de incarcare a vagoanelor cu sare din mina de la fata locului si care avea doua galerii sub un unghi de 90 de grade. Purtau numele de Ferdinand si Elizabeta, parca.
Exploatarea este mentionata si chiar schitata in una din monografiile lui Radu B, cea a regionalei Ploiesti. Exista si poze ale statiei de incarcare, cu cateva cisterne la intrare, precum si a garii. Intr-o zi, tavanul exploatarii s-a prabusit, rupand cu el si toate cladirile spre adancul deschis. Se pune doar intrebarea, au fost victime? Nu am gasit nicaieri amanunte sau o relatare mai detaliata a dezastrului.
Si apoi, ce se mai ascunde AZI sub apele lacului care s-a format dupa aceea? Poate ceva vagoane, utilaje? Sau, chiar o locomotiva? Conform obiceiurilor locale, nimeni nu a facut cercetari.
Stie cineva de pe forum ceva mai mult?

Tot de la vechea gara Doftana pleca candva o cale ingusta catre nord, pe Valea Doftanei, dealungul raului cu acelasi nume, pana in creierul muntilor. Ce informatii mai exista azi fiindca, stiu sigur ca, unii din localnicii de pe fostul traseu mai au poze ale vechii exploatari forestiere. Acum cativa ani mai exista (timpul trecut) o ramasita a unei exploatari de prelucrare a lemnului, care cu decenii in urma era afiliata ingustei, avand linii in doua ecartamente iar intr-o hala mai statea izolat un LDH750! Linia mai exista, pleaca din gara Campinita, dar este acoperita cu pamant, balarii si pe alocuri, de asfaltul strazii. Interesant si frumos mai era (mai este?) si viaductul de otel peste raul Doftana, chiar la intrarea in gara.

Am primit acest text din Germnaia pentru a dezvolta subiectul.
In anii 90, copil fiind, faceam baie in lacul format deasupra Salinei Doftana, iar legendele locale inca mentionau despre prabusirea vagoanelor. Sunt multe cruci pe malul lacului ce amintesc de cei care au murit inecati, sunt povesti ca au ramas prinsi in sinele de tren de sub apa inclusiv scafandrii. Gasiti pe wiki schita salinei https://ro.wikipedia.org/wiki/Salina_Doftana
Mergand la actuala gara, se poate vedea ca terasamentul continua pana spre acest lac, fiind intrerupt de noul drum care urca spre Telega. Vechiul drum, ce treacea prin tunelul de sub calea ferata, este pavat cu piatra cubica si inca vizibil
Viaductul de otel este proiectat de Saligny, inca rezista. Din calea ingusta ce urca spre Valea Doftanei, de fapt pana la Fabrica 21 Decembrie, a ramas doar terasamentul.
O sa incerc sa revin cu poze.