BULGARIA. VIS SAU COȘMAR?

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"
A

Anonymous

Guest
AM DAT O FUGĂ PÂNĂ îN BULGARIA şi am descoperit c㒠au munţi mai urâţi ca munţii Carpaţi, sate la fel de să’race cum sunt cele din România,şi e plin de gunoaie şi praf. drumul lung şi obositor, chiar urât şi plictisitor. Au fost mici porţiuni mai frumoase asemă’nă’toare cu Valea Oltului, dar în rest nimic prea deosebit.
IATà ȘI CÂTEVA POZE DIN Bulgaria
Ruse

Plevna


Sofija

Sofia cel mai frumos oraş din lume :)



cartier superb în Sofia

superb, sau ce?

spre mână’stirea Rila, singurul loc frumos din Bulgaria





BULGARIA. MUNTE. GUNOAIE MULTE. URÂT




 
macar au fost in stare sa-si repare jumatatea lor de pod de la giurgiu ... la noi taxa e de 3 ori mai mare iar asfaltul e total jalnic, si nici nu ma astept sa se repare prea curand
iar starea asfaltului e cam la fel ca la noi, poate putin mai buna; macar sunt mai putine gropi, chiar si unde nu s-a mai lucrat de multa vreme
din pacate s-au cam nesimtit si bulgarii, asa de criza ... oare de la ce vecini or fi invatat ?
 
ca sa raspund la intrebare, depinde cat de pretentios esti. si cat de mult pleci urechea la laudele cunoscutilor. tot ce pot spune, mi se pare ca fata de noi, omul de rand e mai muncitor (adica sarind peste tot ce e administratie publica).
 
Paote nu toata Bulgaria e asa de urata , poate au si ei un let's do it Bulgaria si poate mai exista si locuri frumoase si pe la ei 8) nu numai cel indicat de tine . Pentru ca suntem pe un forum de pasionati de trenuri si pentru ca eu sunt pasionat de calea ferata ingusta pot sa-ti indic inca un punct de atractie : Septemvri :!:
http://www.youtube.com/watch?v=ZG_oatc4whA
filmarile sunt al userului TsvetanKaludov de pe youtube !
p.s. inca nu ai vazut Elvetia , unde si iarba este periata si data cu fixativ ! Am fost socat de primele impresii din aceasta tara ... baieti "farmacisti" cu seringile in vene :x . Noroc ca nu am stat mult pe acolo :confused:
 
România şi Bulgaria sunt asemă’nă’toare .Satele noastre sunt ceva mai dezvoltate, mai ales în Ardeal, oraşele,la fel.Evident, oraşele din Ardeal şi chiar Iaşiul, BUCUREȘTIUL sunt mult mai frumoase decât orice oraş bulgă’resc.
Chiar şi litoralul românesc îmi place mai mult decât cel din Bulgaria(mai ales Eforie, Neptun, Olimp, Delta Dună’rii).
în Bulgaria, să’ră’cia e mult mai mare, bulgarii circul㒠cu maşini LADA, TRABANT,UAZ şi în cel mai bun caz au maşini BMW, OPEL, VW, FORD, RENAULT, OPEL din anii 90.
România e mai mare, are şi peisaje mai frumoase.Puteam s㒠fim mult mai departe, avem una dintre cele mai frumoase ţă’ri din zona de est a Europei şi nu numai. De ce nu suntem?am s㒠v㒠ră’spund cu un vechi proverb:
România e o ţar㒠superbă’, pă’cat c㒠e locuită’...
 
România e frumoasă’... şi atât, c㒠nimeni în afar㒠de noi nu ştie asta.

,,Frumuseţea" oraşelor e relativă’... majoritatea oraşelor bulgă’reşti au acelaşi aspect comunist pe care îl au şi ale noastre (blocuri din prefabricate), cu deosebirea c㒠le ei nu sunt înghesuite şi e destul loc între ele, valorificat de locatari inclusiv pe post de parcare. Nu mai zic c㒠un oraş precum Dobrich are intersecţii denivelate la toate intră’rile şi bulevarde cu 4 - 5 benzi pe sens, deşi pe ele trece o maşin㒠la 5 minute şi un troleu Ziu-9 la vreo 20 - 25 de minute. Deci, cândva, au gândit în perspectivă’, spre deosebire de noi, unde tovar㒺ul a vrut doar s㒠înghesuie cât mai mulţi pe cât mai puţin spaţiu, cu rezultatele care se vă’d şi azi.

Åži mie îmi place litoralul românesc... şi atât. Am stat vara asta la hotel de 2 stele în Eforie: mobilier din 197x, un singur bec în camer㒠de 3 paturi (+ un neon în baie), tâmplă’rie putrezit㒠cu geamuri cră’pate, fă’r㒠TV, internet, aer condiţionat sau alte mzilicuri, o uşă’ de la intrare care, dac㒠împigeai în ea, ieşea cu toc cu tot (lă’sam laptopul sub saltea s㒠m㒠asigur c㒠îl mai gă’sesc când m㒠întorc de la plajă’), se trecea de pe un balcon pe altul foarte uşor. Mâncarea era inclus㒠în sejur, era bun㒠dar puţin㒠şi nu aveai posibilitatea s㒠cumperi în plus contra-cost altceva de acolo (decât bă’utură’). în toat㒠Eforie Sud erau doar câteva autoserviri şi crâşme cu mâncare îndoielnic㒠şi vreo 3 şaormerii şi mai îndoielnice. Plaja era plin㒠de alge, iar apa plin㒠de pietre, plus c㒠erau momente când cum bă’gai picorul în apă’, cum venea salvamarul şi te punea s㒠ieşi. Nu mai zic de aspectul neîngrijit al staţiunii, peste tot pe unde priveam hoteluri şi terase abandonate de ani buni, vânză’tori ambulanţi, maşini cu numere de BG şi câini vagabonzi. Åži aşa arat㒠cam tot litoralul, mai puţin Mamaia. Deşi, cu banii daţi pe un week-end în Mamaia, poţi sta o să’ptă’mân㒠la Nisipurile de Aur, unde nu gă’seşti alge şi mucuri de ţigă’ri pe plaj㒠şi nu îţi rupi picioarele pe pietrele de pe fundul apei.

în concluzie: bulgarii au ştiut s㒠profite de ce au. Noi nu.
 
Sincer, intre litoralul bulgaresc si cel romanesc, hai sa fim seriosi, comparam elefantul cu furnica. Si patriot sa fii si tot nu merita sa dai 2 bani pe rromania. Si vorbesc momentan doar de cladiri, infrastructura, alte chestii related, unde diferenta nu e extrema, dar se vede. Daca ajungem insa la servicii (sau in genere orice implica interventie umana), acolo ne bat bulgarii ca la masa verde.
Desi dupa cum ziceam anul asta am fost la veliko si s-au cam nesimtit si bulgarii. Preturi mai mari, parcari platite prin tot orasul, multe cladiri inchise ... i-a ajuns criza si pe ei.
Si apropo de bulgaria, anul trecut am trait o experienta total sf. Era deviat traficul spre grecia pe undeva prin cuca macaii (se lucra la centura sofiei) si in plin camp am vazut deodata cum rasar vreo 5 blocuri de vreo 15 etaje minim. Dupa aia am vazut si micul orasel din care faceau parte, nu mai stiu exact cum se numea. Dar a fost foarte creepy.
In rest, au si bulgarii "saracia lucia" cat cuprinde, arata unele sate si chiar orase de zici ca esti burkina faso. Pana la urma e criza peste tot totusi, nu suntem in germania ca sa aiba toti o bunastare cat de cat onorabila.
 
pă’i cam aşa era şi camera dintr-o pensiune din Grecia unde am stat, numai c㒠nu era mâncare inclusă’, faianţa, gresia erau vechi, cră’pate,murdare, tocul de la uşa de la baie era rupt în două’... balcoanele erau la fel..
 
nu va mai arat eu poze din kurfu, ca asa ar trebui sa-i fie numele; hotel de 2 stele
pana acuma nu am luat cine stie ce tepe in grecia, doar minore care s-au remediat pana la urma sau n-au contat; dar anu asta a fost o teapa cat pentru toti anii trecuti la un loc; binenteles ca romanasii nostri l-au decretat hotel de 3 stele, ca asa e la noi

revenind la bulgari si la chestii feroviare, mi-a placut sa vad pe langa bansko tren pe linie ingusta; initial am zis ca e o mocanita si chiar ma intrebam cand are program, dar dupa aia am vazut trenul si cred ca era cursa pe bune; sa vad daca au iesit pozele, poate daca a iesit si ceva sa le si pun pe forum
adevarul este ca din ce-am vazut vagoanele lor sunt si mai praf decat ale noastre; locomotivele, cel putin in exterior, tot la fel; in schimb fix in saracia lor din sud dinspre greci am vazut un emu siemens electric din 3 vagoane parca (sau 4), ceea ce a fost ceva inedit.
 
eu nu prea am vă’zut multe trenuri, decât la întoarcere lâng㒠Ruse.Am şi pozat locomotiva.
 
Trenurile în Bulgaria merg ca la noi, adic㒠2 - 3 prechi pe zi (prin Dobrich, oraş de 100.000 locuitori, treceau 4 perechi de trenuri pe zi).

Grecii au cumpă’rat ceva Desiro electrice acum câţiva ani, când primiser㒠fonduri UE pentru refă’cut şi electrificat linia Salonic - Atena (din cauza asta, staţiuni gen Platamonas au ră’mas fă’r㒠tren... nu-i bai, turiştii vin cu autocare din România). Treaba e c㒠grecii sunt mai leneşi (aproape la fel ca noi) şi nu au mai terminat la timp, dar automotoarele le-au cumpă’rat.

Evident, au vrut s㒠le vândă’... numai că’, atunci, cineva din CFR a decis c㒠mai bine luă’m vechiturile de Z6100/6300.
 
Sincer am vazut acum 2 ani parca fosta linie din platamonas (care daca nu ma insel este partial functionala) si avea un traseu foarte pitoresc, trecand chiar pe langa mare prin tuneluri nebunii etc. Sincer pentru o cale ferata principala (ca doar Atena si Salonic sunt principalele orase ale tarii) o astfel de cale ferata era chiar penala, iar din ceea ce am vazut doar pe bucati mici, noua linie Atena-Salonic arata chiar foarte bine, cu mult mai bine fata de ce avem noi de aratat. Nu stiu daca e completa asa ca nu ma pronunt. Pacat totusi ca nu mai e folosita drept cale ferata de agrement sau ceva de genul asta ...
Dupa cum am mai zis pe forum, a fost o mare deziluzie prima data cand m-am uitat pe internet dupa harta feroviara a Greciei. Dar macar de bine de rau mai au vreo 2 autostrazi deja facute, ca in rest infrastructura prin nord e la fel de praf ca acum 2 ani (bine macar ca intre 2 si 3 ani s-a mai imbunatatit cate ceva).
Oricum, exista statie de tren destul de maricica la NeiPori, iar de acolo in cateva minute cu masina / autobuz ceva se ajunge si in Platamonas. Deci nu ar fi probleme prea mari in a ajunge acolo.
Ca statiune oricum mi s-a parut cam jalnica de stat acolo (ce-i drept, am fost mai mult in partea de nord, acolo unde mai mult magazine si restaurante, mai putina plaja), dar am gasit o bomba unde se mancau niste fructe de mare clasa I. As recomanda daca as sti cum se numea localu, da nu mai stiu (decat recunoastere fotografica la fata locului).
 
Romania vs Bulgaria, subiect care pe toate forumurile e un "never ending story"...
Aici, pe un forum de profil, vad legaturi halucinante intre fondurile UE, iarba elvetiana si ramele Desiro :D . Tot un never end...

Cred ca din toate discutiile astea se uita pana la urma esenta drumului: placerea de a calatorii. Da, si eu am traversat de vreo 3 ori Bulgaria cu masina (traversarile din aer nu se pun la jocul asta :)) si m-am bucurat mult sa vad prin parbriz Dunarea si podul care ma trece spre casa, chiar daca nu l-au reparat pe jumatatea romaneasca.

Acum, depinde ce vrei sa vezi in Bulgaria si nivelul de asteptari sau experienta anterioara. Locatii precum Balcic, Veliko sau de ce nu, Sofia, sunt la distanta mica de granita de sud si merita vazute, macar ca o experienta de mini globetrotter sau fotograf amator. Da, au drumuri cu multe restrictii de viteza si radare dar sunt recunoscuti pentru legumele lor. Au sate prafuite, fara nici un fel de indicatoare, dar in comunitatile musulmane dinspre Turcia gasiti dulciuri minunate. Marca masinilor cu care circula....hmmm, are importanta ?

La Russe sunt magazine de pielarie, in special in zona veche, unde preturile sunt sub cele din Romania. De fapt articole din piele gasiti peste tot pentru ca sunt recunoscuti pentru. A, si sa nu uit, vedeti si produsele pe baza de lapte pentru care este recunoscuta zona Balcanilor (ma refer la munti nu peninsula).

Daca mergi in Bulgaria cu gandul ca "mergi in strainatate" si o sa vezi chestii fenomenale se poate sa te intorci cum ai plecat :)
Daca mergi sa vezi si ce au bun, o sa te intorci mai bogat si nu in sensul material.

Experiente personale dupa ce am vazut cateva tari, inclusiv Bulgaria:

cele mai proaste drumuri pe care am condus: metropola Montreal, Canada
cea mai urata periferie vazuta de mine: Niagara Falls City, USA
cele mai sarace orase vazute: zona asiatica a Turciei, granita cu Siria
cele mai rele hoteluri: Turcia (in special Istanbul)
cel mai murdar aeroport: Charles de Gaulle, Paris.
cele mai ingrozitoare mirosuri: locurile publice (in special pietele) din Maroc.

Dar, m-as intoarce oricand in locurile de mai sus pentru experienta personala pe care ti-o ofera si pe care o realizezi, de obicei, dupa ce ajungi acasa. Dupa cum vedeti Bulgaria nu e pe lista "neagra" :))))
Evident exista si o lista "alba" dar despre care poate o sa scriu cand o sa apara subiectul "locuri minunate vizitate" :D .

Septembrie in Veliko Tarnovo, capitala istorica a Bulgariei. Pozele le-am facute acum 2 saptamani:

 
Prieteni am tranversat Bulgaria de 7 ori (14 ori dus -intors) in drum spre Grecia,de 2 ori (4 ori dus -intors)spre Turcia,in Turcia am fost pe Targoviste.
Politisti te pandesc ca la noi ,sari cu 5 sau 50 euro daca te prinde cu 140 in localitate si semnul de limitare a vitezei era in tufis.
Am fost 3 zile de pasti in 2009 la Nisipurile de aur ,si anul acesta intr-o vizita de o zi la Balcik si ferma de midi unde am mancat .
Totul a fost ok,nu sant genul sa numar bucatile din farfuri ,sa monitorizez dupa ceas in cat timp vine ospatarul ,sa vad fiecare defect .
Anul acesta am fost si de doua ori cate 3 zile pe litoralul nostru,eu asa pot sa merg in luna August ,asa e cand esti mic intreprinzator cu vacantele mai rar,in Iunie e vacanta principala.
Si la noi sa mai schimbat cate ceva din 2005 ,lumea a inceput sa-si dea seama ca nu mai merge pe japca.

Bulgaria nu este o tara spectaculoasa ,dar diferenta din 2005 cand am fost prima oara si anul acesta ,ma refer la drumul spre Grecia ei au fost in stare sa temine o portiune de autostrada spre Kulata,noi iok :( .
Schimbari sant si la masini ,au aparut multe masini noi .
Intodeauna am ras de iei ,dar din nefericire noi avem masinile inmatriculate la ei ,uni au mutat firmele la ei si nu invers :-? .
Stiti ce mi sa parut ciudat in Bulgaria ,nu mi-au sarit porci ,cai ,vacile ,gainile, betivi si a.m.d.,
in fata masini ,la noi e sport national evitarea lor
:D .
Toti vorbim de masini si nemti au masini mai slabe ca noi ,deci sant praf ,noi santem cei mai cei vorba lui Puia.
Pacat ca sa marit impozitul si toti sau trezit ca au de plata la greu.
Mi se pare normal cand dai 90000 de euro pe un X5 sa platesti impozit pe masura , rca si rovineta ,asta e motivul pentru care cetateni Germaniei sant mai calculati ,ca asa au ajuns sa fie locomotiva europei,la noi e important sa te vada vecinul ce casa mare am, ce masina am ,lasa ca nimeni nu sa gandit in viitor, ca o sa se scumpesc gazele si multe altele si ca euro creste si cam greu cu ratele .
Dar vorba NOI SANTEM CEI MAI CEI :D
Si in Grecia mai e mizerie sa nu vorbim de Paris ,dar cum a precizat mai sus Catalin fiecare tara e frumoasa in felul ei.
Apropo de cosmar mai cosmar decat Bucuresti Nadlag nu stiu care sa fie prin Europa :roll:
Fratilor va doresc spor la modelit.
 
Apoi fiecare zona este în funcţie de ceea ce astepţi de la ea.
Problema este c㒠mulţi nu ştiu ce s㒠aştepte.
BG e o ţar㒠pentru o vacant㒠liniştit㒠OK, mai civilizat㒠ca şi la noi, cu un buget bun.

într-adevă’r civilizaţia se opreşte la gardul hotelului, şi dincolo de el vezi BG adevă’rată’.
Mie mi-a fă’cut impresia de o ţar㒠renovat㒠superficial, pentru a prinde bine la vânzare, dar dac㒠dai jos puţin㒠vopsea, descoperi ...

Și aici intervine personalitatea fiecă’ruia. Ce vrea s㒠descopere.
Aşa cum zicea Că’tă’lin, câţi au ră’tă’cit prin Veliko Târnovo, prin Gabrovo, Burgas, Balchic sau Stara Zagora?
Câţi au tranzitat BG pe trasee ce nu sunt uzuale pentru tranzit, câţi au intrat prin sate pră’fuite, pline de catâri?
Câţi au interacţionat cu locuitorii, au intrat într-o gospodă’rie bulgă’rească’?

Dac㒠vrei un concediu fă’r㒠nici o problemă’, îşi iei un 5 stele all inclusive, şi nu mai ieşi din resort, şi e OK.
Dac㒠ai spirit de că’lă’tor, hotelul va fi pentru tine doar un loc de dormit, care chiar te încurcă’, deoarece trebuie s㒠revii la el în fiecare seară’... (m㒠refer la sejur pe litoral). Personal am fost la all inclusive o singurp dat㒠acum 5 ani şi mi-a fost deajuns.

Oricum, orice zona din lume este interesant㒠dac㒠ştii s㒠te integrezi cât de cât, ştii s㒠te apropii de oamenii locului, dac㒠mergi cu ochii unui că’lă’tor, şi s㒠poţi accepta o oarecare marj㒠de neprevă’zut.
 
Apropo de Bulgaria... în Dobrich, în week-end, troleibuzele circul㒠la 20 - 30 de minute. Evident, când vezi ZiU-9-urile alea c㒠se târâie cu 25 - 30 km/h prin oraş (c㒠la cum e asfaltul, l aviteze mai mari le-ar să’ri captatoarele) îţi zici ,,La noi e mai bine şi Dac-urile noastre erau mult peste ZiU-uri". Când am revenit în Bucureşti am stat 30 de minute, la or㒠de vârf, la un 123 (deci linie hiper-ultra-centrală’), ca s㒠merg cu 25 km/h cu un Mercedes Citaro an fab. 2007, cu scaune de plastic, linoleum rupt şi manele din telefonul unui că’lă’tor. Dup㒠aia am stat 38 de minute dup㒠un tramvai 47. Totul la or㒠de vârf, într-un oraş de 30 de ori mai mare decât Dobrich-ul, care mai e şi capitala unei ţă’ri membre UE.
Pă’i, sincer, unde era mai bine?



P.S.: încep s㒠m㒠îndră’gostesc de ZiU-uri :kiss: :floare: :!: . Pă’cat c㒠pân㒠la Ruse, unde mi-ar fi cel mai aproape s㒠le vă’d, CFR Că’lă’tori îmi cere un comision transfrontalier mai mare decât preţul biletului Bucureşti - Giurgiu.