Bariera (PIKO 55725)

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"
Pt actionare cred ca ar fi mai indicat sa fie folosite doua servomecanisme, cate unul pt fiecare bariera...asta simplifica si mecanismul in sine cat si montarea pe diorama.In varianta asta (cu un singur servo) e necesar sa fie montate niste arcuri care sa compenseze diferenta de cursa intre servo si bariere si un sistem de "reglaj" a fiecarei bariere in pozitia "coborat". Adica asa ceva

 
:!: uitai sa specific...functioneaza si in digital si in analogic...In digital functiile(lumini, sunet,miscare) pot fi controlate si fiecare in parte.De asemenea pot fi facute "reglaje" de viteza si cursa pt servo.
 
Foarte interesant si frumos realizat!
Pentru mine insa, doua probleme:
1. sunt total paralel cu electronica mai complicata, cea cu integrate etc, (eu am ramas la stadiul de tranzistoare :) )
2. diorama mea este deja lucrata si nu poate fi usor rasucita pe o parte deci ar trebui sa lucrez sub ea, fapt imposibil pentru mine

Ca atare, din aceste motive, voi actiona altfel, folosind ceva mai simplu si mai la indemana. De mult aveam in plan constuirea unei bariere automate insa nici timpul si nici proritatile la diorama nu m-au lasat sa ma apuc de acest proiect! Stimulat insa de autorul acestei lucrari, saptamana asta am decis ca este timpul sa-mi pun planul in aplicare.
Voi construi deci o bariera automata de la zero absolut, numai din materiare reciclabile si aflate la indemana mea prin vasta magazie a atelierelor PanArin.
Fireste ca nu ma voi putea ridica la standardul acestei lucrari foarte reusite pentru care mai adaug o data felicitarile mele!
 
Cum a venit timpul sa creasca iarba pe langa bariere, am chinuit un pic neuronul chinezesc si a iesit un fel de aplicator...inca nu e terminat, dar promite...

 
Dupa o pauza relativ lunga , revin asura barierei pentru a face niste imbunatatiri.Am reluat lucrarea si datorita faptului ca acum e disponibil si kit-ul complet :
http://www.jucarii.com.ro/produs.php?cod=au11345
Modificarile pe care vreau sa le fac :
1 simplificarea mecanismului in asa fel incat sa poata fi montat cat mai usor pe o diorama
2 iluminarea cantonului
3 probabil un alt model de stalpi (ceva mai solid) la cruci.
Deocamdata am "coafat" un pic decodorul

 
Prima observatie la asamblarea cantonului este ca plasticul nu e de cea mai buna calitate ( e un plastic "moale" care se prelucreaza destul de greu ) iar precizia matritelor cam lasa de dorit la piesele mici.Pentru a lasa cat mai multe amanunte la vedere am transformat usa "de lemn " in usa "termopan" .Dintr-un led miniatura am facut o "lampa" de pe veranda.Aceasta din urma va ramane fara usa , asa ca am incercat sa prelucrez peretii pe interior sa semene a scandura.

 
"Veranda" montata si proba de lumini.Am optat pt o lumina mai "chioara" si in poza nu se vede prea bine. In realitate e cu totul altceva. Maine o sa incerc o poza cu timp mare de expunere , cu aparetul pe trepied.

 
De cand s-a marit familia cu inca un "cheferist" se pare ca s-au cam dus vremurile cand statea Florea linistit si "croseta" la trenulete... :lol: Asa ca lucrarea nu a progresat foarte mult.Am hotarat sa renunt la prima varianta de mecanism din mai multe motive. Unul din ele era ca montarea pe o diorama sau eventuale reparatii la mecanism odata montat necesitau oarece lucrari pe sub blat...relativ neplacut in cazul unei diorame fixe de dimensiuni mai mari(inca mai visez... :D ).Asa ca am optat pentru o varianta cu doua servo-uri care a dus la simplificarea mecanismului si la reducerea inaltimii partii de sub blat.Teoretic, bariera ar trebui sa poata fi montata/demontata doar "pe sus".

Ceva dificultati au fost la gasirea unui arc "moale"pentu compensarea diferentei de cursa intre servo si bariera...pana la urma am folosit un fir de "zgarci" tras dintr-un elastic...usor,se intinde mult si e ieftin... :D In felul asta a rezultat si "siguranta" impotriva unei maini (mici) criminale.
 
Stalpii de lumina i-am repozitionat.Nu i-am mai putut monta pe pozitia "de fabrica" din cauza semnalelor luminoase de la cruci.Daca tot am ajuns la stalpi...aratau cam "simplu" asa ca le-am facut cate un abajur la lampi.



 
Daca nu ati fost foarte atenti la ultima poza , revin cu o completare...ce rost avea abajurul daca nu puneam si "bec" in el... :D



Scuze de calitate da' iar n-am avut trepiedul la indemana...
 
@ Prognosis - servomecanismele le-am luat in urma cu vreo 3 luni...chiar nu-mi amintesc de la care din magazine.In orice caz, sunt disponibile in "comertul socialist"
 
Odata terminate mecanismele, am improvizat o mica diorama pt a verifica instalarea barierelor.Unul din aspectele pe care le-am urmarit e ok : daca sunt trase pe pozitie firele, barierele se pot monta lejer numai "pe sus"



Adancimea "gropilor" depinde de dimensiunile servomecanismului folosit. In acest caz cca 20-25 mm.
 
Am reusit in sfarsit sa fac si o filmare cu bariera pe timp de zi si de noapte.Mai neplacut a fost cu butonatul in bezna...asa au iesit si cateva pene de curent :D

 
Faina lucratura! poti pune poze cu elementele constructive si etapele parcurse? si instalatia de avertizare cu sunet si lumini e tare interesanta. sa-ti traiasca!