Buna ziua, revin dupa o pauza cu un cald Craciun Fericit si La Multi Ani! 109 RD-ul avanseaza incet, insa astazi va voi prezenta ceva rosu, craciunistic, global ca Mosu' si Coca Cola. Si, desigur, cu o tenta neoasa, locala.
Este vorba despre supranumitul GM "Old Look", principalul autobuz polivalent de pe taramul "Coca Cola". Proiectat la sfarsitul anilor '30, de catre firma Yellow Coach din Windy City de pe malul lacului Michigan, a fost introdus in serviciu incepand cu 1940, si produs pana in '69, desi locul sau principal a fost cedat in '59 versiunii mai noi, New Look.
Foarte avansat pentru perioada interbelica, caroseria streamlined era autoportanta, iar motorul era amplansat, transversal, in consola spate. Tranzit Bus-ul (T) putea fi propulsat de un agregat pe benzina (G), dar mult mai frecvent diesel cu 6 oale (D), cu o cilindree de 71 cu inch/cilindru, adica faimosul GM 6-71. Transmisia putea fi manuala (M), automata (un Allison hidramat cu 2 viteze (H), mai rar, dar mai important pentru noi, electrica (E), adeca, un autobuz diesel-electric, generatorul stand un linie cu motorul tranaversal, iar motorul sub podea. Adaugati lungimea in ft, si aveti nomenclatura modelului. Retineti TDH 36. (Adica de 9.1m).
De ce? Fiindca Матушка Россия, avand nevoie de ceva cu care sa se plimbe dupa a doua mare conflagratie globala intre diversele puncte ale marilor sale orase acum denumite dupa revolutionarii rosii, in urma unui accord cu nimic mai presusului Uncle Sam, a inceput sa produca versiunea TDH 36, dar cu o particularitate, anume propulsia electrica (aceasta nefiind disponibila decat de la TDE 40 in sus). Astfel, s-a nascut complicatul electrobuz ZiS (Zavod imeni Stalina) 154, propulsat de un 6-71 licentiat licentios de YaAZ. Produs intre '46 si '50 in numai 1100 exemplare, a cedat locul sau ZiS/ZiL-ului 155, structura monococa fiind inlaturata, frumoasa caroserie capitalista sezand pe un sasiu de camion, cu tot cu motorul longitudinal montat in fata.
ZiS-ul a ajuns si la noi, pe plaiurile Bucurestilor de odinioara, fiind importate un oarecare numar de electrobuze. Datorita, presupun, mentenantei complexe, o parte au primit coarne si s-au plimbat ca si cainele in lesa pe proaspat inaugurata retea de troleibuz.
Au existat si in Resita, in versiunea originala, de electrobuz, si astfel si-au dus veacul la IGOR pana in anii '70.
Astfel, potentiala conversie IGOR este o macheta de la Classic Metal Works, de data aceasta. Macheta americana a unui TDH 3610 este usor de converit intr-un TDE 3610/ ZiS 154, doar sasiul metalic tradand transmisia hidraulica si lipsa motorului electric. In ciuda numelui, doar sasiul este din metal. Difera, de asemenea, si cateva detalii ale mastii frontale, amplasamentul lampilor de gabarit, dar si caseta de traseu tripartita. Cauciucurile au un frumos profil, interiorul este rezonabil detaliat, doar farurile parand putin grosolane. De asemenea, vopseaua este perfectibila, dar, dupa ce imi dau seama ce nuanta de rosu era folosita la autobuzele IGOR (a se vedea si fotografiile reproduse de pe site-ul Prescom-ului
https://www.turesita.ro/galerie-media/), voi remedia aceat aspect.
Enjoy, si, La Multi Ani sanatosi si binecuvantati!
Vezi atașament 5874





