Multumesc pentru sistematizare, Victorian, eram prea surescitat de rezolvarea enigmei pentru a mai fi atent la faptul ca monopolizasem site-ul. Cinstit, m-am bucurat enorm sa aflu ca si acel automotor era romanesc. Multa vreme am crezut ca era ceva import sau ramas la caile ferate dupa Marea Unire.
Nu, automotorul nu avea nici o dunga sub ferestre, la acea vreme toate vagoanele erau kaki uni, exceptand automotoarele Malaxa clasa 78-1000 care erau rosu-galben sau albastru-alb (le stiu bine de pe vremea cand formau rapidul Tomis pe ruta Bucuresti-Constanta).
Banchetele, erau din sipci, ca la fostele vagoane de clasa a 3-a. Mai retin luminozitarea redusa, avea niste becuri chioare (de fapt o caracteristica a acelor vremuri). Si zgomotul motorului bine pus la punct, un motor care functiona "ceas". De fapt m-a incantat zgomotul motorului pentru ca era a doua sau a treia oara cand calatoream cu un automotor, era vremea locomotivelor cu aburi si motorul cu ardere interna pe un material rulant de cale ferata si zgomotul sau erau ceva inedit. Mai ales ca nu-l auzeai functionand tot timpul in forta, cum auzeai pufaitul locomotivei cu aburi. Mai oferea motorul cu ardere interna un alt demaraj, era ceva deosebit fata de lomocotiva cu aburi: la locomotiva cu aburi, se mai pleca uneori cu socuri, alteori locomotiva se chinuia ca prinda viteza (mecanicul dadea drumul la reprize de cateva secunde in care locomotiva pufaia des, rotile se-nvarteau nebune, patinand), la automotor niciodata, demarajul era lin si rapid, in zgomotul motorului turat.
Asa cum am spus, cred ca acel automotor suplinea un necesar suplimentar temporar de capacitate de transport, tot asa cum, multi ani mai tarziu, pe la 1978, am calatorit de la Buzau la Faurei cu o garnitura formata din 6 vagoane remorca pentru automotorul 77, garnitura care suplinea un tren de persoane ce-si redusese traseul datorita unor lucrari de refacere pe ruta Buzau-Faurei. Ceea ce am retinut la acel automotor era curatenia in interior, ca automotorul insusi parea ingrijit la exterior, ca nou.
Pe curand!