Săgeata Albastră, tren defect, salvată de o locomotivă clasică</COLOR><i></i>
13 august 2009 -=- Locomotivă de ajutor pentru Săgeata Albastră<i></i>
Cu ocazia acestei întâmplări nefericite care s-a întâmplat la Fălticeni prin 2009, am ocazia să menţionez despre aparatul de legare, tracţiune şi ciocnire de la Săgeata Albastră. Aceste funcţii pot fi îndeplinite separat, cum este, de exemplu, la locomotiva diesel-electrică 060-DA, unde avem cuplă de legare, aparatul de tracţiune şi tampoanele propriu-zise. Pe de altă parte, toate acestea pot fi reunite şi într-un singur aparat, montat în mijlocul traversei frontale şi numit aparat central de tracţiune şi ciocnire.
ââŹÂSăgeata AlbastrăââŹÂ, aşa cum este ea denumită popular în România, este un automotor fabricat de Siemens, face parte din conceptul Desiro şi are nume de cod VT 642. Aceste automotoare pot circula în număr de maxim 3 unităţi legate una de cealaltă. ĂËi acum ajungem la partea care ne interesează şi se leagă de evenimentul fotografiat mai jos: cupla de legare. Este de tip Scharfenberg. Această cuplă asigură conectarea mecanică, electrică şi pneumatică între două unităţi de acelaşi tip.<i></i>
Locomotiva diesel-electrică de ajutor pentru Săgeata Albastră<i></i>
Cuplă de ajutor pentru cupla Scharfenberg (Schaku)
Dar ce te faci când, de exemplu, apare o defecţiune neprevăzută şi nu există prin apropiere un alt automotor, de acelaşi tip, pentru a ââŹÂsalvaââŹÂ trenul defect? Ei bine, cei de la Siemens au echipat automotoarele Desiro cu o cuplă de trecere care se montează pe cârligul vehiculului ââŹÂsalvatorââŹÂ, asigurând astfel cuplarea mecanică şi pneumatică.
La acest tip de acţiune am fost martor în acea zi de august, în timp ce îl ajutam pe tatăl meu la construcţia unei case de vacanţă. ĂËtiind că traficul de pasageri este asigurat de Săgeata Albastră, am auzit totuşi un fluier de Sulzer în gara Fălticeni. Mirat şi neîncrezător în propriile simţuri, am fugit spre gară şi acoloââŹÂŚ ce să vezi? O ââŹÂSăgeata AlbastrăââŹÂ defectă, salvată de locomotiva diesel-electrică.
Strada Matei Millo
Vedere laterală cu locomotiva CFR Marfă 60-1337-9
Automotorul Săgeata Albastră no. 2055
LDE 2100 CP, no. 60-1337-9
Săgeata Albastră versus Locomotiva Diesel-Electrică
Detaliu cuplă de ajutor montată pe cârligul locomotivei
Locomotivă de ajutor pentru Săgeata Albastră în Fălticeni
Gara Fălticeni
Bibliografie<COLOR color="red"> :
1. Popa Gabriel, ââŹÂStructuri portante pentru vehicule feroviareââŹÂ, Editura MatrixRom, 2005, Bucureşti
2. Manual Mecanic Desiro, via scribd.com