Automatizarea dioramei de la Slobozia - scheme

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

Prognosis

Well-Known Member
Trenulist
21 Iulie 2007
1.345
1
Slobozia
trenulete.info
WEBSITE
http://trenulete.info/
LOCATION
Slobozia
YOUTUBE
Prognosis
Automatizarea dioramei de la Slobozia - scheme


Intrucat shemele prezentate de-a lungul timpului in acest topic:
http://forum.lokomotiv.ro/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=1647
s-au amestecat cu multe alte interesante prezentari ale colegilor forumisti, ansablul conceptiei mele de automatizare s-a depersonalizat si la sfatul lui LDH am adunat toate schemele intr-o singura expunere referitoare numai la ceea ce am facut si experimentat eu pe diorama mea!
Iata deci un scurt istoric al lucrarilor mele de automatizare. Trebuie insa specificat un lucru important, zic eu, ce are menirea de a mai atenua din forta cu care pietrele aruncare de mult stimatii colegi! Anume faptul ca NU SUNT si nu am fost vreodata calificat in domeniul electronicii sau al automatizarilor electrice de orice fel ar fi ele. Formatiunea mea profesionala nu are nimic de a face cu electrica sau electronica, cu toate ca liceul l-am terminat la CFR Palas Constanta, sectia mecanici locomotive. Dar asta a fost acum muuulti, foarte multi ani in urma si nu am profesat deloc aceasta meserie intrucat imediat dupa bacalaureat am urmat cusurile Scolii Populare de Arta din Constanta, si dupa absolvire am predat arta ceramicii la Casa Pionierilor din Constanta si apoi am lucrat ca Ceramist particular pana la Lovilutie! Tot ceea ce am creat, a fost bazat pe vagile mele cunostinte de fizica elementara din scoala si pe documentari din carti si de pe internet! Asa ca, se pot scuza, cred eu, imperfectiunile sistemelor concepute empiric de mine!

Automatizarea dioramei de la Slobozia
Scheme si explicatii - evolutia si revolutia automatizarii Orasului Din sufragerie - Blumenberg

Schema automatizare nr. 1 in circuit analog

Am inceput cu o schema simpla, prima automatizare prezentata pe diorama mea!

Schema de automatizare, pe care am conceput-o si utilizat-o eu, merge perfect in circuitul analog. Un tren comanda al doilea ce se opreste in gara in fata semnalului. Se foloseste pentru comanda un contact mecanic plasat intre sine, peste care calca una din rotile locolotivei facand contact cu o bucata de sina separata de restul tronsonului!


...........................................................................

Schema automatizare nr. 1 in circuit digital

Aceiasi automatizare de mai sus (prezentata si pe diorama mea)! Circuitul de digital este insa optimizat si modificat!
Deci un tren opreste in gara fara a depasi semnalul si stationeaza atat timp pana cand al doilea tren face contactul si comanda alimentarea segmentului intermediar. Durata mentinerii releului trebuie concordata cu viteza de deplasare a masinii si cu lungimea acesteia, astfel incat sa nu se intrerupa alimentarea pana cand masina nu trece in segmentul alimentat direct de Digi 1.
Durata mentinerii releului este data de valoarea Condensatorului. Acesta poate fi marit prin formarea unui Grup Condensator alcatuit din mai multe condensatoare, de preferinta de aceiasi valoare, legate in paralel.


...........................................................

Schema automatizare nr. 3a in circuit analog

Iata ultima varianta a schemei facuta pe calculator!

Aceasta schema este faza finala asa cum este montata ea pe diorama mea!
Am intarziat postarea schemei intrucat nu o aveam realizata pe hartie, lucrarea fiind executata la "cald", direct din minte!
Ceea ce conteaza este ca prin aceasta jonglerie electrica, am reusit sa controlez individual doua locomotive in circuit analog !

Avantaje si Optiuni:
- Ambele trenuri merg in acelasi sens si isi dau prioritate una celeilalte!
- Intrarea in abatuta sau in principala se controleaza automat astfel incat nu poate intra un al doilea tren peste primul.
- Intrarea pe oricare linie se poate controla manual din butoanele "liber".
- Odata intrat un tren pe una din linii, automat cel din spatele sau intra pe cealalta, conditia fiind sa existe intre cele doua trenuri cel putin lungimea unei garnituri!
- Se poate alege atat garnitura pe care dorim sa o garam la un moment dat si cat si linia pe care aceasta poate fi garata!
- Exista optiunea de oprire a automatului, astfel incat sa rulezi un tren non-stop, pe oricare din linii la alegere, fara sa mai fie comandat un al doilea tren care poate stationa pe una din linii oricare ar fi ea.


................................................................

Schema automatizare nr. 3b in circuit analog - trenurile merg in sensuri diferite si isi acorda prioritate unul celuilalt in functie de ordinea sosirii in "gara"


Eu nu o voi lasa functionala intrucat releul si contactorul implicati imi trebuiesc in alta automatizare, dar am vrut doar sa fac asta pentru cei care nu credeau ca se poate si pentru cei care ar dori sa o puna in aplicare!
.................................................................

Schema automatizare nr. 4b in circuit analog - BLA 1

Aceasta are rolul de a controla un numar de trei semafoare in trei culori fiecare.
Schema prezinta numai automatizarea semafoarelor, nu si a circuitelor de alimentare.
Fireste, insa daca se folosesc relee cu 4 randuri de contacti si daca sunt blocuri de alimentare separate, aceiasi schema se poate aplica, cu mici adaugiri, astfel incat sa fie controlate si asigurate circulatia a doua trenuri, unul dupa altul, astfel incat niciodata al doilea tren sa nu-l ajunga pe primul.

.............................................................................

Semafoare in 3 culori pe analog - BLA functional

Dupa cateva incercari, am pus la punct o schema simpla cu trei relee care imi asigura functionarea primului meu BLA complet functional... pe un sens de mers! Totul in sistem analog va rog sa retineti!

........................................................

schema finala circuitul exterior pe Diorama de la Slobozia

Pentru tronsonul de cale ferata interior, (cel de sus) de pe diorama mea, am ajuns la aceasta schema finala.
Aceasta are rolul de a controla un numar de doua sau trei trenuri, optional, consecutiv cu semnalele aferente. Varianta este cea finala, pe care o voi transpune zilele acestea in placa de circuit, astfel incat sa elimin toata cablaraia din panoul de comanda.

...................................................................

schema finala circuitul interior pe Diorama de la Slobozia

Pentru circuitul de sus, am creat o schema similara, in plus aceasta are un semafor comandat automat pe tronsonul de oprire al celui de-al treilea tren. Optional se pot comanda doua sau trei trenuri pe acelasi circuit analog, sau se poate comanda numai un singur tren in direct fara alte implicatii ale automatului decat semafoarele in trecerea trenurilor.


La aceasta schema se va conecta o alta ce va face transferul pe comanda "manevra" astfel incat toata zona garii si cea din spate unde se ajunge la depozit, sa poata fi controlata dintr-un singur variator, in timp ce la intrarea in gara semafoarele se pun pe rosu si orice tren este automat oprit pana la inchiderea manevrei!

In final totul se rezuma la 4 variatoere cu care se controleaza in simultan 6 trenuri ce circula cate 3 pe doua circuite individuale in sistem analog. Prin comutare, se poate controla o a 7-a locomotiva, cea de manevra depozit, moment in care trenurile ce circula pe tronsoanele circuitului superior, se opresc pe rand in zonele de securitate de pe traseu. In momentul revenirii din pozitia de manevra, trenurile isi reiau programul dupa pozitia la care erau la momentul intreruperii.
 
Filmul cu functionarea montajului

<r>Dispozitivul inventat de mine, pentru actionarea macazelor pe baza unui mini-servo. Pentru implementarea acestuia pe diorama, am reconceput placa de baza a Blocului de Lumini Automat, care controleaza traficul pe ruta exterioara a dioramei de la Slobozia. Am refacut integral aceasta placa, astfel incat sa cuprinsa sistemul de control automat al liniilor si semafoarelor in paralel cu actinarea macazelor. Sistemul cuprinde automatizarea 3C si mecanismul de actionare a macazului. Fizic, sistemul realizeaza in analog, pornirea trenurilor din zona de linii duble din fata, concomitent cu comandarea macazelor in functie de prioritatea unui tren. Adica un tren care ajunge pe una din linii, opreste la semafor si comanda pornirea celui ce asteapa, sau daca este tren cu prioritate, isi comanda propriul semafor pe verde si trece fara oprire. Totul functioneaza cu relee simple temporizate cu condensatoare.<br/>
<br/>
Filmul cu functionarea montajului<br/>
<URL url="http://trenulete.info/film-actionare-macaz-home-made-3/"><s></s><IMG src="http://trenulete.info/wp-content/uploads/2009/10/2.jpg"><s></e></IMG><e></e></URL></r>