Audiofilia

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

dac

Well-Known Member
Trenulist
15 Septembrie 2007
1.406
254
Bucuresti
LOCATION
Bucuresti
shoppy a spus:
in versiune cd sau flac, o sa ramaneti uimiti ce orchestratie, ce sunete si ce claritate se faceau acum 20 de ani.

Iar daca asculti albumul Thriller in varianta vinil comparativ cu cea cd, iti vine sa-i alergi cu caini pe aia de au inventat cd-ul; cat despre mp3... e facut parca expres pt. "calitatea" muzicii de azi... :(
 
Apoi normal ca datorita sampling rate-ului se duce si calitatea. Cand vine vorba de muzica eu sunt fan al analogicului cat mai mult posibil (acuma lucrez la o statie de amplificare pentru vinil, caseta, CD si PC complet analogica).
De ce amplificatoarele de chitara sunt toate cu lampi? Datorita claritatii care o dau sunetului si lipsei de distorsiuni.
 
Iar daca asculti albumul Thriller in varianta vinil comparativ cu cea cd, iti vine sa-i alergi cu caini pe aia de au inventat cd-ul; cat despre mp3... e facut parca expres pt. "calitatea" muzicii de azi...


Sa nu o dam totusi in SF-uri.In principiu audiofilia e plina de mituri ;).Dar o chestie e clar un CD de calitate pus intr-un player de calitate este o chestgie destul de greu de batut.
Apoi normal ca datorita sampling rate-ului se duce si calitatea.

@Tyco problema mp3-ului nu este rata de esantionare si faptul ca mp3=compresie cu pierderi ;).De asta s-a inventa flac-ul de care pomenea shoppy care insemana Free Lossless Audio Codec,.
De ce amplificatoarele de chitara sunt toate cu lampi? Datorita claritatii care o dau sunetului si lipsei de distorsiuni.

Daca ti-as zice ca tuburile sunt folosite tocmai datorita distorsiunilor pe care le pot baga m-ai crede?
 
Eu am auzit la cineva melodia Hit the lights de la Metallica, pe vinil original, si am ramas masca de calitate. Cea ce am eu pe mp3 nici nu se compara.
Nu am lucrat cu tuburi (nici nu cred ca voi mai apuca) deci nu stiu exact cum se comporta. Stiu ca sunt folosite in amplificatoarele de chitara pentru calitatile lor ;)
 
1. lampa este preferata fata de dioda cu siliciu in multe aplicatii deoarece dioda cu siliciu conduce curentul (e drept la valori infime) si in sensul in care nu ar fi trebuit sa conduca; deci, din punctul meu de vedere, comparand un amplificator pe lampi cu unul pe tranzistoare (multiplu de tranzistoare) nu facem altceva decat sa comparam mere cu pere; ambele se mananca, insa au gusturi diferite...

2. in principiu si eu sunt fan al analogicului dar asta datorita faptului ca sunt un tip nostalgic (imi place din cand in cand sa ma apuc sa inregistrez o caseta pe Deck, sa ma chinui sa reglez bias, sa pun corectiile de sunet, etc, dar sincer la un moment obosesc chiar sa ascult muzica in analogic, pentru ca mi-e greata sa stau sa derulez banda / caseta sau sa ridic acul de la pickup; prefer cd-ul, sacd sau mp3-ul (320kbps stereo, nu altceva)

3. in ceea ce priveste auditia, am un amplificator Dual pe lampi (pe care il pornesc de 2 ori pe an); in rest folosesc un amplificator Sherwood de la sfarsitul anilor '80 si doua boxe "stand floor" Van Nuys fabricate undeva la inceutul anilor '80.

4. desi am si o dracovenie "5+1" facuta de Matsushita Electric, prefer oricand auditia pe sculele mai sus mentionate; o folosesc numai cand ma uit la filme; in rest, pana si televizorul e bagat prin amplificatorul Sherwood.

5. Am constatat si eu faptul ca vinyl-ul se aude mai frumos decat CD-ul; am facut aceasta comparatie acasa pe CD-player-ul Technics SL-PG5 , si pe pickup-ul Technics SL-1200MK2, folosind aceeasi statie si aceleasi boxe. Nu pot spune ca se aude mai clar sau mai "corect", insa din punctul meu de vedere este mai placut auzului.

Tot ce am scris mai sus reprezinta o parere personala
 
Intamplarea face sa am albumul Thriller atat in varianta cd cat si in cea vinil, editate de aceeasi casa - Epic Records - si nu este absolut nimic SF in faptul ca vinilul are un sunet mai curat, mai cald, mai placut auzului... Si nu ai nevoie de o ureche antrenata ca sa simti diferentele...
 
Adevarul e ca si eu acum ascult muzica de la laptop prin combina mea audio, folosita ca si placa de sunet prin usb - PC link. Vreau sa ma apuc de un amplificator pentru ca asta e visul meu(Sa caut prin colectie albumul pe care il doresc, sa il pun la pick-up...sa ma chinui putin si eu...sa am colectie de viniluri si casete mare). Deh probabil e pentru ca nu am prins epoca de glorie a vinilului :(
Iar sansele sa gasesc o statie de amplificare buna si veche si la un pret rezonabil sunt foarte mici :(
 
@Tyco un amplificator bun se poate construi realitv usor ;).
Scheme sunt destule: de la scheme cu tranzistoare(cu mosfet-uri sau bipolari) pana la cele cu circuite integrate(LM3886 sau pentru o chinuiala mai mare STK-uri).
 
@ tyco - avand in vedere ca mai toate amplificatoarele vechi sunt de buna calitate, eu zic sa nu te complici cu facutul; contra unei sume modice iti poti cumpara un amplif excelent. totul e sa ai rabdare si sa cauti
 
Apoi oricum aveam in plan o vizita pana la piata de vechituri, in scopuri modelistice...poate am noroc :)
Am un coleg care de vre-un an lucra la o statie de amplificare destul de puternica, am sa il intreb ce schema foloseste :)
 
Amplifcatoare bune se gasesc la nemti, le arunca ca pe hartia igienica, la un pret modic eu zic ca gasesti ceva de calitate si nu numai. Vei constata ca le ingrijesc ca pe bibelouri. Eu din pacate am renuntat la audiofilie din motive de sanatate dar va jur ca mi-e tare dor sa mai fac o statie si niste boxe, sa merg sa pun muzica pe la petreceri.
In privinta calitatii sunetului parerile sunt impartite, muzica se aude bine numai atunci cand e facuta live :D , pe bada magnetica sau pe vinil. Altceva e mai greu sa le depaseasca. Si transitorul e destul de bun, nu trebuie sa aruncam mii de euro pe o statie de 30 de vati pe lampi. Pentru ca in tot lantul electroacustic boxele sunt cele care defavorizeaza cel mai mult. reproduc doar 30 la suta din ceea ce primesc... am fost la o expozitie de audiofilie, si am ramas prost cati bani se cer pe un sistem cu amplifiator in clasa A de 600deW...120.000 euro...sa fim seriosi...
 
de exemplu:

http://cgi.ebay.de/Yamaha-Natural-Sound-Stereo-Amplifier-AX-540_W0QQitemZ220443570502QQcmdZViewItemQQptZDE_Elektronik_Computer_TV_Video_Elektronik_Verst%C3%A4rker?hash=item335375f146&_trksid=p3286.c0.m14&_trkparms=65%3A12%7C66%3A2%7C39%3A1%7C72%3A1229%7C240%3A1318%7C301%3A0%7C293%3A1%7C294%3A50
 
Intamplarea face sa am albumul Thriller atat in varianta cd cat si in cea vinil, editate de aceeasi casa - Epic Records - si nu este absolut nimic SF in faptul ca vinilul are un sunet mai curat, mai cald, mai placut auzului... Si nu ai nevoie de o ureche antrenata ca sa simti diferentele...

Daca e sa facem o comparatie intre caracteristicile masurabile (SNR,THD,crosstalk,dinamica,.....) clar CD-ul sta mai bine ;) . Daca e sa discutam pe criterii subiective atunci nu are rost fiindca gusturile nu se discuta.
 
Salut,

Imi permit sa ma bag si eu in aceasta discutie, deoarece am o experienta bogata in domeniu. Primul meu CD player ( un Pioneer PD 6010 ) l-am cumparat cu mari greutati ( printr-un student strain ) in anul 1986 si de atunci pot sa spun ca mi-au trecut foarte multe CD playere prin mana. CD-urile suna prost doar datorita CD player-ului de proasta calitate, cine doreste sunet de calitate trebuie sa cumpere un CD player din gama superioara ( de ex un Sony seria ES ), dar din pacate aceste aparate au disparut cam de mult din magazine. Apoi CD-ul trebuie sa fie ORIGINAL, evitati acelea " special pt. Romania " care sunt masterate la noi de ascultatori de mp3.

Sistemele 5.1 , 6.1 , 7.1 sunt pentru FILME , cei care doresc sa asculte muzica la "HI -FI" trebuie sa utilizeze un sistem dedicat.

Boxele au o importanta covarsitoare, niciodata muzica nu se va apropia de "live" din boxe de plastic, aiici PAL-ul face legea!

Exista "HI-FI" si analog , dar merge cu 38,1 cm/s :D

Muzica pe banda, LP , la radio este comprimata dinamic , pe CD ( sau DAT :idea: ) nu este

Audiofilia este un Hobby cel putin la fel de scump ca si trenuletele , daca ai o regionala mare...

Personal am un sistem audio ( din componente separate ) Sony, din clasa ES pe care l-am achizitionat in perioada 1995 - 2000 din Germania conta a cateva mii de marci, dar este departe de ceea ce se poate numi " varf de gama ". In ultimii ani m-am limitat la achizitia de CD-uri ORIGINALE ( nici macar licenta din Romania ) deoarece am avut ocazia sa constat o diferenta foarte mare intre acelasi CD , original sau licenta... Pasionatii de vinil cunosc diferenta dintre original si LP-uri bulgaresti sau EMI ( India )
 
Salut,
Dan are foarte mare dreptate in ce spune.

Totusi.am remarcat ca utilizind chiar sisteme digitale performante,de exemplu 24 bit/96 khz,sunetul este extrem de clar dar mort!
Intr-o vreme,cind mai aveam timp de joaca,dupa ce mixam un material pe DAT in 24/96,il treceam pe banda de mag OTARI de 2 toli,si,sunetul devenea mult mai bogat tocmai datorita \"microdistorsiunilor" cauzate de saturatia de banda analoga.
Din banda de 2 toli o treceam din nou pe CD si sunetul era ok,oricum mai ok decit 24/96 initial din DAT datorita acestui fenomen de enhancing al benzii.
Audiofilia este extrem de scumpa,intr-adevar,mai ales ca exista o groaza de snobi care ajung sa dea fara motiv cite 20.000 euro pe o pereche de cabluri.
Dar,cum spunea multa lume,poti gasi la pret de nimic superamplificatoare care "nu mai sint la moda" caci firmele producatoare ori au dat faliment sau au fost inghitite,ori nu apar in revistele de audiofile.
In ceea ce priveste lucrul cu lampile,ele se produc si se gasesc in continuare dar la preturi"trendy".Lampa fiind un consumabil,pasionatii se limiteaza in general la folosirea lor in amplificatoare pentru chitara,pentru ca ascultatul muzicii nu produce bani,dar cintatul,in multe cazuri,da. :lol:
 
Voi vorbiti de scule Technics si Pioneers inainte de 89, I hate you :D .
La mine deabia in '88 a reusit mama sa aduca o linie Sony (cu deck, radio, equalizer si dublu cas) si boxe de 60w, carata in avion, ca doar nu dadeai asa ceva la bagaje, ca ramaneai fara ele. Si ne uitam ca prostii la intrarea RCA ca scria CD/AUX, si nu reuseam sa ne imaginam cum arata ala un disc da compact. Cand am vazut in sfarsit un cd prin 89, cautam santurile si ne intrebam daca inca pui acu cu mana.
Asa ca a fost mai greu cu vinilinurile, da moda cu casetele am prins-o din plin. Casete decente se mai gaseau, da o sursa si un dublu cas decent mai greu, asa ca strangeam tot ce ne pica in mana, pe la 150 de casete ne-am oprit, ca tot sunau toate lafel de prost.

Cine vrea un sistem audio decent si la un pret de nimic, sa-si ia Geniusul 5.1 de 150w cu boxe de PAL, dar nu stifturile astea care se vand azi, ci prima varianta, cea cu boxe mari, cu 3 cai pe centru si 2 cai pe stanga-dreapta.
Apoi se poate apuca de audiofilie, construind boxe si amplificatoare stereo.

Lampa nu-i asa scumpa, e doar vreo 50ron, trafu pentru iesirea ei e 100ron, mai pui 100ron trafu de alimentare si schema, si ai iesit la 400ron un amplificator stereo pe lampi. Apoi daca asculti intens si chiar ai o satisfactie, 100ron la 6 luni ca sa schimbi lampile nu-i chiar asa de mult.
(mai pui si un VUmeter ca sa se si vada ceva si sa fie mai spectaculos, da asta e deja aspect, nu amplificare :) )
 
shoppy a spus:
Cine vrea un sistem audio decent si la un pret de nimic, sa-si ia Geniusul 5.1 de 150w cu boxe de PAL, dar nu stifturile astea care se vand azi, ci prima varianta, cea cu boxe mari, cu 3 cai pe centru si 2 cai pe stanga-dreapta.
Apoi se poate apuca de audiofilie, construind boxe si amplificatoare stereo.

Cred ca faci o mare confuzie spunand ca geniusurile sunt bune, sistemele alea s-au vandut ca painea calda cum se vindeau unitrele pe vremea impuscatului, niste porcarii amandoua, nu gasesti piese de schimb, are un subwoofer de tot rahatul care nu e capabil sa coboare mai mult de 50Hz pe undeva pe la 1200 - 2300 Hz se face ca reproduce mai greu, iar la capitolul inalte parca nici nu are tweetere...sa n umai vorbim de electronica din ea cea digitala...nu e termen de comparatie acel sistem, sincer.
 
Pe mine demult ma tenta audiofilia. Din pacate din lipsa de fonduri nu prea am putut face nimic (si cu modelismul de abia ma descurc). Tin minte si acum ca am modificat un vechi casetofon dublu si inregistram melodii de la radio si de pe pick-up (MP3-urile si CD-urile erau ceva rar), ca sa pot asculta la casti la walkmen.
Momentan am un minisistem audio philips FW-M567 care este destul de multumitor, insa cand dau o melodie rock mai tare ma enerveaza distorsiunile date de bass , iar egalizatorul digital incorporat nu prea ajuta.
Ce ma surprins a fost faptul ca boxele de la vechiul pick-up Tesla se auzeau mai bine decat cele de la minisistem (deh sunt din PAL)
Am observat si eu diferenta intre CD audio original si made in Romania, avand aceiasi melodie pe 2 CD-uri. Din pacate nu prea mai vrea sa imi citeasca CD-urile combina (in general dupa vre-o ora de cantat incepe sa le invarta, fara sa mai gaseasca melodia, iar cand opresc cd-ul aud cum se invarte in unitate si se opreste de la frecare). Posibil sa fie distrus mecanismul de incarcare(sistemul are 5 sloturi de CD). L-am stricat putin si eu, la inceput punand in el numai mp3-uri facute de mine :oops: . Ca norocu ca mai merge USB-PC link-ul :)
Acum eu caut si o chitara sa imi cumpar (cam greu s aimpart intre muzica si trenuri fondurile). Desi habar nu am sa cant la chitara, m-am gandit sa imi iau direct una electrica si sa o leg momentan la PC, urmand dupa aia sa imi iau un amplif mai bun. Pana acum m-am oprit asupra unei chitari Aria MAC-25 (imi plac chitarile den fender cu toate cuiele de acordaj pe o parte mai mult ;) ). Dei cam toti zic ca e cam tarziu la 20 de ani sa incepi sa canti la chitara...
Probabil dupa ce termin faculta o sa am destui bani sa imi cumpa run sistem audio bun si paote si o chitara :D
 
Elef a spus:
Daca e sa facem o comparatie intre caracteristicile masurabile (SNR,THD,crosstalk,dinamica,.....) clar CD-ul sta mai bine ;) . Daca e sa discutam pe criterii subiective atunci nu are rost fiindca gusturile nu se discuta.

Vinilul sta mai bine numai la reproducerea partii superioare a spectrului audio (>12000Hz) unde se gasesc armonicele care dau "culoare" si unde esantionarea de 44,1 sau 48 kHz nu face fata; mare greseala ca nu au ales pt. cd din start una de, sa zicem, 96 kHz...

Realitatea este ca un cd corect masterat suna al dracului de bine... ce ma enerveaza insa (apropo' de gama dinamica) este tendinta actuala a tuturor caselor de discuri de a comprima excesiv dinamica pieselor (dintr-o dorinta aberanta de a "suna tare") uneori la valori chiar sub 45 dB, aruncand pe apa sambetei cei 96 dB ai cd-ului :(

Mult mai grav este insa fenomenul mp3, care la 128kbps este pur si simplu bataie de joc (by-the-way, a remarcat careva ca mp3-urile in 256kbps suna mai bine ca cele in 320kbps ? :wink: )
 
@dac

un CD player de calitate are cel putin 4x oversampling , adica 176,4 khz

un CD player prost foloseste acelasi convertor DA pe rand pentru ambele canale...

calitatea sunetului depinde de aceasta parte din CD, la un aparat de calitate exista posibilitatea selectarii a diferite curbe pentru filtrul digital ( doar la aparatele care au asa ceva )

Exista la sculele High end convertoare separate, iar CD-ul scoate doar semnal digital, de obicei pe cablu optic ( toslink)

compresia pe CD se regaseste de obicei la CD-uri licenta, unde oameni cu urechi obisnuite cu mp3-uri se baga peste munca altora...Daca ne uitam ca pe unele Cd-uri scrie si postul de radio care il promoveaza in Romania si in Romania TOATE posturile de radio suna EXECRABIL atunci nu este cazul sa ne miram.

PS. daca are cineva drum prin Austria recomand sa asculte cum suna Krone Hit Radio