Atentie la cumparaturile prin Paypal folosind INGbank din RO

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

sesamcave

Well-Known Member
Trenulist
1 Aprilie 2016
848
153
Brexit country.
LOCATION
Brexit country.
Foarte important pentru cei cu cont la ING bank Romania:
Mare atentie la tranzactiile Paypal folosind carduri / conturi ING bank.
Chiar ieri, pe alt forum, am "descoperit" alti 2 pasionati care si-au luat-o de la ING !!!
Personal, il stiu pe un coleg de forum trenulist care a pierdut pana acum cca 400 lei.
Mai exact, pe extrasul bancar, vei descoperi :
1--fie un titlu gen"comision Paypal de x lei)
2-- ...sau pur si simplu o diferenta intre suma in lei din factura Paypal si suma FINALA platita din contul tau ING bank.

....... dar cum Paypal NU ia comision cumparatorului, ci doar vanzatorului, apoi eu cred ca baietii fac ceva necurat la mijloc !!

Mentionez ca NU am actiuni nici la Paypal, Ebay, ING bank ori BCR !!! :D :D
Marius.

PS: Iata si cum sa verificati cele de mai sus:
----de ceva vreme, chiar daca tu cumperi in euro, lire sterline sau dolari, factura Paypal va contine intotdeauna si suma transformata din euro in echivalentul lei, dar la cursul Paypal. ( am zis euro, dar poate sa fie si yuan sau yeni, depinde de unde cumperi :D )

Deci, daca Paypal iti spune tie ca ai de plata 10 euro, care sunt echivalenti cu 46 lei ( ...la cursul Paypal sa zicem), apoi tu fiind client ING, foarte probabil vei gasi ca pe extrasul lor apare ca suma finala de plata 48 sau 50 lei ( am dat doar un exemplu ).

Practic, atunci cand tu, cumparator, apesi pe butonul "PAY" de la Paypal, apoi practic "dai ordin " contului tau sa debiteze suma de X lei sau X euro ( suma GATA specificata in clar si in factura primita de la Ebay ) ( depinde daca alegi sa platesti dintr-un cont de lei sau euro) !!!!!

Totusi, cei cu ING bank vor descoperi ca din contul lor sunt debitate in acelasi timp O SUMA X lei mai mare decat cea din factura primita de la EBAY !!!!
Retineti ca Paypal NU ia taxe cumparatorului !!!!
Deci....unde e greseala ???

Iar cand le arati extrasul de cont versus factura Paypal, o sa vezi ca astia de la ING "raman fara cuvinte" !!! :mask:
...si sa te tii atunci explicatii care de care mai abracadabrante din partea lor ! :mask:

Cum am mai spus, oricine cu cont ING poate verifica ceea ce am spus.
Sa dea Dumnezeu sa NU fie asa la toti utilizatorii ING Bank, dar.....eu deja stiu 3 oameni in situatia de mai sus ! 8)
 
Cand se fac plati internationala folosind un card de debit roman in lei, banca de care apartine cardul, iti converteste suma de plata in valuta in lei, la cursul bancii si te debiteaza din contul tau in lei. In cursul de conversie folosit sunt incluse si taxele de conversie.

Cand se face o plata cu un acelasi card via Paypal, lucrurile stau un pic altfel. Paypal face conversia sumei de plata in valuta in lei, dupa un curs al lor. Acest curs al lor, e intotdeauna mai dezavantajos decat cel al bancii emitente a cardului. Si apoi suma in lei calculata de Paypal, e trasa din contul tau.
Acest fapt l-am observat acum vreo 2 ani si l-am lamurit cu angajati ai ING. Dar nu e specific pt. ING, ci fix la fel face PAypal cu orice banca.

Exemplul dat de tine sesamcave cu 50 lei trasi de Paypal pt. 10 euro e in marja de care spun eu. Ar trebui sa fie la fel si la alte banci, nu numai la ING. Poate doar ca la alte banci iti accesezi si controlezi mai greu operatiunile bancare si oamenii nu stiu acest fapt ?!

Am achizitii via paypal la ING, voi controla si va voi da date EXACTE !!!
 
Iata un exemplu concret pe data de 11.10.2011. Copiez din extrasul de cont:
"Suma 209,56 RON
Suma transmisa de catre banca acceptanta: 48,92 EUR Rata: 4.3754
Debit: 214,04 RON"
Tranzactia s-a efectuat pe data de 11.10.2011, dar debitul din cont, in valoare de 214,04 RON s-a efectuat in data de 13.10.2011.

Ca indice de raportare, dupa cursul BNR asociat celor 2 date, suma de 48,92 EUR face:
- 210,62 RON in data de 11.10.2011
- 211,42 RON in data de 13.10.2011

Ar fi util un exemplu similar de la cineva ce a facut plati via PayPal de la o alta banca din Romania.
 
Aceste mici diferente apar si la platile facute prin alte banci si
pot fi datorate diferentei de curs bancar dintre ziua tranzactiei si
data de decontare efectiva a acesteia de catre banca platitoare,
acesta peroiada putand varia de la 3-4 zile (in mod obisnuit ) pana
la 1-2 saptamani ( mai rar ).
Cel putin acestea sunt explicatiile primite de mine, fara insa sa
mai verific daca variatia cotatiilor de schimb dau aceste diferente.
 
Nu cred ca am facut plati paypal prin ing, dar ing-istii cam tepuiesc la capitolul schimb valutar (nu cu mult, dar parca se laudau de cele mai mici rate de schimb). M-au ajutat atunci cand alt card nu mergea de nicio culoare, dar daca as fi facut cu cardul celalalt pretul final ar fi fost putin mai mic (la 3 bilete de avion era de-o bere doua).

Sa vedem cum functioneaza: cand platesti prin paypal, optiunea standard este sa faca paypal-ul schimbul valutar. Mai departe charge-ul pe cont se face in lei, iar suma pe care ti-a specificat-o paypalul trebuie sa fie exact cea care apare in extrasul de cont. Daca te uiti atent in pagina platii paypalul iti zice exact cat o sa ai de plata in lei, si la fel de clar e si cursul de schimb (asa cum zicea si blue, e mai dezavantajos decat la banca, dar vezi mai jos ca e o mica loterie).

Mai exista si o alta optiune (eu asa faceam de obicei inainte pana cand am facut destul de multe tranzactii mici si mi s-a facut lene), si anume sa lasi paypalul sa traga euro, usd sau in ce moneda ii platesti destinatarului, iar apoi banca emitenta a cardului sa faca schimbul valutar (cardul meu raiffeisen face asta, mastercardul de ing o face, in principiu cam orice pe care nu scrie 'valid only in romania' merge.

Varianta cu schimbul valutar la banca iese ceva mai bine la 'comisioane', practic ar fi curs BNR+2.75% la reiff, vreo 3% la ING, oricum cam 2-3 % pe la toate bancile. Insa e o loterie, pentru ca se face cu doua-trei zile dupa, deci daca cursul scade te-ai scos, daca cursul creste, atunci ghinion (de aia mi-am cam bagat picioarele si folosesc cursul de la paypal, macar stiu exact cat platesc din prima, fara sa mai astept 2-3 zile sa vad exact cat am platit.
Ce am zis eu mai sus e pentru Euro, altfel se face conversie din valuta in euro dupa nu stiu ce cursuri globale, si apoi din euro in lei dupa cum am zis mai sus (cel putin la raiff).

Inca o chestie: daca platesti in euro/usd/alta_valuta, in momentul platii iti face un hold pe suma respectiva (calculata la data cumpararii), apare in extrasul temporar, dar foarte probabil suma respectiva se va schimba in 2-3 zile, cand se face efectiv decontarea (dupa cum ziceam, schimbul valutar se face la cursul din ziua decontarii, nu la cel din ziua platii - cel putin ing si reiff, si cred ca si garanti, deci posibil toate bancile sa faca la fel). Aici e cu dus si intors, in functie de cum simti ca daca cursul va creste sau va scade mai ciupesti de o ciunga. Spre exemplu ultima data a crescut si euro si dolarul si cred ca am dat in plus o ciunga. Asta e, ghinion de nesansa.

In concluzie, la destule plati prin paypal (cred ca se apropie de vreo 20, daca nu chiar mai bine) n-am avut nicio problema (doar ca mi-a chitzait de vreo 2 ori fundu ca nu stiu daca platile respective erau cu buyer protection; dar eram doar paranoic, nemtii au fost foarte seriosi). Iar sumele au fost intotdeauna asa cum ar fi trebuit sa fie, cu 'comisioanele' de curs valutar de rigoare.
 
Caz Volksbank in cazul retragerii de bani (eur) din paypal in cont de lei - banca nu are nici o strabatere, conversia facandu-se la cursul visa/mastercard - un curs extrem de dezavantajos - la fel, daca faceti plati in strainatate cu cardul de lei, conversia se face la acelasi curs cretin Visa/Mastercard. Dupa ce mi-am deschis un alt cont pe eur si l-am atasat de contul de card n-au mai fost probleme.
 
@brcosminp: te pomeneam in alt post dar aveam un lapsus ca nu mai stiam cum te cheama :p

mai tii minte diferenta dintre cursul BNR si acel curs visa/mastercard ? era mai mare de 2.5-3% cat e de obicei 'comisionul' de schimb valutar pe carduri ?
sau de fapt daca ma uit mai bine tu vorbesti de schimbul invers, din euro in lei LA PRIMIRE, ceea ce deja ma depaseste ... cred ca as prefera sa pastrez banii blocati in paypal pana cand voi face platile urmatoare, scap mai usor asa :p

intr-adevar, contul si cardul de euro e sfant, dar de obicei si asta cere taxe anuale, asa ca totul depinde de cat de multe tranzactii valutare faci intr-un an ca sa vezi cum e mai bine
 
@marius_m,

Nu doresc sa pornesc o noua polemica si pe acest forum....abia am "demonstrat " un asa caz pe alt forum....

Ceea ce spui tu, era valabil pana acum vreo 2 ani, cand NU era sistemul descris de mine mai sus, iar suma in euro , dolari sau..yuani era tranformata si para=transformata de banci !!!

La mine la BCR, suma in lei extrasa din contul BCR este una si aceeasi cu suma din factura Paypal !!!....tovarasul asta al meu nu vroia deloc sa creada acest lucru, pana i-am aratat...
Chiar la un moment dat, eu si cu prietenul asta ne certaseram un pic pe treaba asta, pana i-am arata tranzactiile mele....si :x !!

NU ma intereseaza pe mine cum si unde si cine va cheltuieste voua banii !!

Dar ...daca am vazut "o ciudatenie" , apoi am zis sa v-o impartasesc si voua !!!...ca poate va e de ajutor..sau nu ....voi decideti !


Restul depinde de voi !!!
V-am si spus CUM sa va verificati, mai mult de atat eu NU pot !!!

Ma repet inca o data :
--atunci cand primesti factura de la Ebay, vei regasi in CLAR 2 ( doua) sume pe acea factura:
--cea de euro( in care poate ai cumparat locomotiva, sa zicem )
--si echivalentul transformat in LEI

Ei bine, atunci cand TU apesi pe butonul "PAY" din contul Paypal, apoi NUMAI suma din lei va fi extrasa din contul tau de lei !!!!!

....astfel, INGbank NU mai are LA CE sa faca conversie !!!!
...pentru ca Paypal DEJA a avut el grija sa te ajute :D


Adica TU dai comanda contului tau de lei sa plateasca catre Paypal echivalentul in LEI afisat CLAR in factura Paypal, si NU suma de EURO !!!!!!!!!

Eu atat am avut de zis!
Restul depinde numai de voi, cum veti trata aceasta informatie , pe care NU o veti gasi pe net la nimeni, inca, cred....
....si retineti ultimul lucru:
-Paypal Nu ia comisioane atunci cand cumperi !!!
-suma in lei primita de la Paypal trebuie sa fie egala cu suma debitata din contul tau CATRE Paypal ( daca nu este, atunci eu cred ca ai o problema )

Marius dixit. :floare: :floare: :floare:

PS: ....si vedeti ca ING bank te "arde" chiar si daca ai cont in euro !
Spor la lamurit problema cu ING bank RO !!
Prietenul asta al meu NU a reusit :D :D :D !!!!
 
sunt 2 variante, si fiecare se poate verifica

1. undeva nu a fost el atent si nu e cum crede el, caz in care verifica logul de paypal cross cu extrasele de la ing si se lamureste

2. taxe si comisioane ascunse sau erori de sistem (desi foarte putin probabil), caz in care se duce sa-i ia de gat pe cei de la ing

eu unul tin contabilitatea la cardul de credit separat fata de banca (da, stiu, paranoia, dar cand faci multe tranzactii prinde bine); au fost unele cazuri cand sumele erau diferite, dar fie cand uitam eu de niste tranzactii si ma lamuream, fie temporar diverse aiureli care s-a rezolvat pana la urma; in prezent diferenta intre ce am eu si ce ar trebui sa fie e fix 1 ban (si asta ca e excelu tembel)

nu spun ca prietenul tau vorbeste prostii, dar in general la sisteme bancare pana la proba contrarie e posibil sa nu fi fost tu ca persoana atent la ceva; dar ce-i drept, si calculatorul mai greseste, mai ales daca i s-a "sugerat" sa greseasca :D si s-au vazut cateva cazuri notorii (nu neaparat la noi) de acest gen
 
@macleod,

Citeste , te rog, cu atentie si ultimul meu post !!!
Este mura-n gura !!!
Mai clar decat atat nu vei gasi !!!

Rest my case ! :)

Cine are urechi , sa auda !
Cine are ochi....sa cerceteze !

Marius.
 
Relativ la cazul concret pe care vi l-am prezentat, am controlat si pe site-ul Paypal in history si intr-adevar, Paypal mi-a debitat contul in lei de la ING cu valoarea neta de 209,56 RON.
Dar ING mi-a tras din cont 214,04 RON.
Sesamcave are dreptate, diferenta de 4,48 RON nu are justificare !!!!
Le-am semnalat cazul la Paypal, sa vad ce imi raspund ei.
Apoi ne ocupam si de ING .... :pig: :twisted:
 
din cate stiu n-am folosit combinatia paypal si ing, dar o sa verific si eu inca o data
daca deja 2 oameni se plang de probleme, cam slabe sanse sa greseasca amandoi, deci e o buba la mijloc
sa ne tii si pe noi la curent cu informatiile, eu unul sunt direct interesat
la mine singura experienta cu ing-ul si plata in afara a fost dupa cum ziceam cand am platit direct in euro, si mi s-a parut cam mult 'comisionul' de schimb de vreo 3% fata de cursul bnr, daca nu chiar mai mult (3% parca era totusi la garanti); posibil sa fi fost tot vreo magarie de asta de s-au adaugat si alte taxe si comisioane; dar fiind vorba de tranzactie euro/ron n-am prea avut ce face, decat sa nu mai fac astfel de tranzactii la ei decat in caz de forta majora
 
Cu siguranta va tin informati.

Am mai controlat o tranzactie Paypal via ING.
Paypal m-a debitat cu 157,13 RON, iar ING mi-a tras 159,40 RON.
Si la aceasta tranzactie am rugat Paypal sa-mi spuna clar ce suma si in ce valuta mi-au debitat contul, semnalandu-le diferenta care apare in balanta mea finala, vis a vis de tranzactie.
Ca apoi avand raspunsul lor, sa ma adresez la ING.

Diferentele sunt totusi mici .... sunt curios cum le explica/justifica ING !!
 
daca ai timp si chef, coroboreaza de curiozitate data tranzactiei si data cat apare pe extras cu cursurile valutare existente pe zilele respective, si vezi daca-ti ies aceleasi procente ... sau astepti direct raspunsul de la paypal si vezi dupa aia ce si cum
 
Astept raspunsul Paypal, pt. ca el e hotaritor si automat ma inarmez impotriva unor eschive ieftine de la ING. 8)
 
@macleoud,

Blue-Max nu are la ce curs sa se uite, odata ce Paypal ti-a spus deja clar ca aia e suma de X lei ce va fi debitata din contul tau de ...lei !!!
E negru pe alb !!!!
Cursul de schimb e oricum cursul Paypal, tu de la Paypal primesti doar un "ordin" cu o suma CLARA deja schimbata in moneda din tara ta.
ING bank primeste de la tine un "ordin" sa debiteze FIX acea suma primita de la Paypal !!!!

De ce ei debiteaza mai mult ????
Or avea oare vreun curs de schimb leu versus leu ? :D :D


Cu afirmatia de mai jos, eu o atarn de gat si mor cu ea 8) :wink: :

sesamcave a zis:
Ma repet inca o data :
--atunci cand primesti factura de la Ebay, vei regasi in CLAR 2 ( doua) sume pe acea factura:
--cea de euro( in care poate ai cumparat locomotiva, sa zicem )
--si echivalentul transformat in LEI

Ei bine, atunci cand TU apesi pe butonul "PAY" din contul Paypal, apoi NUMAI suma din lei va fi extrasa din contul tau de lei !!!!!


....astfel, INGbank NU mai are LA CE sa faca conversie !!!!
...pentru ca Paypal DEJA a avut el grija sa te ajute

Marius.

PS: Cel putin, asa este la contul meu de la BCR: primesc de la Paypal factura cu echivalentul a 10 euro , adica 46 lei socotiti la cursul Paypal sa zicem, apoi eu cand platesc, DOAR 46 lei mi se iau din contul BCR si NIMIC mai mult !!! E cat se poate de clar pentru mine : ceva e in neregula la ING bank RO !!!!
...sau crezi ca astora de la BCR nu le-ar fi placut sa ma incarce cu inca ceva in plus :D ???
Deci de aceea m-am sesizat eu ca nu e corect la ce patea prietenul asta al meu, plus inca 2 pasionati :D.

==============================================

PPS: @hgdan,
Ai spus cel mai simplu ceea ce eu ma chinui aici sa scriu in nu stiu cate posturi :wink: :D
.
 
Mai jos, aveti un exemplu de tranzactie de-a mea cu Paypal.
Am luat cu CTRL+C aceste date din pagina de Paypal.
Tranzactia e deja achitata, dar daca ar fi s-o mai platesc INCA o data, asa ar arata la data de azi 21-11-2011 !!

Mentionez faptul ca pe 1 Noiembrie, cursul Paypal era mai bun, eu platind atunci cam 365,19 lei FIX, fara alte adaugiri !!!!

Dupa cum se observa, imi spune in CLAR:

--suma initiala in care am cumparat: 70 lire sterline

--suma in lei : L370.34 RON

--cursul Paypal la data de 21-11-2011 : PayPal Conversion Rate as of Nov 21, 2011: 1 Romanian Leu = 0.189019 British Pounds

--metoda de plata : Payment Method
Credit/Debit Card : Visa XXXX-XXXX-XXXX-3845

Daca eu ii dau PAY ( am platit deja aceasta tranzactie pe 01-11-2011 ) , apoi din contul meu BCR se vor lua doar acei L370.34 RON !!!!



Fratilor !!!
Mai mult NU am ce / cum sa va spun !!!

Nu-s nebun...inca :D, dar mai mult de atat chiar NU am ce sa mai spun !!!!


Choose a way to pay

eBay

Your order total
£70.00 GBP
You'll be able to see your order details before you pay.



Loading..Loading ...Updating countryAuthenticating your informationLogging you inWe're authenticating your information.We're securing your information.Updating your information ...Updating your information ...Updating order total ...

Review
Review your information

PayPal
Payment method
Payment Method
Credit/Debit Card : Visa XXXX-XXXX-XXXX-3845
L370.34 RON
PayPal Conversion Rate as of Nov 21, 2011: 1 Romanian Leu = 0.189019 British Pounds
This transaction will appear on your bill as PAYPAL.
Your contact information
[email protected]

You're almost done. You will confirm your payment on eBay.


Site Feedback Site Feedback

PayPal. Safer. Simpler. Smarter.

For more information, see our Privacy Policy, User Agreement and Key Payment and Service Information.

Copyright © 1999-2011 PayPal. All rights reserved.


Marius.
 
pai eu stau si ma gandesc asa... e trasfer cont-cont... de regula se ia comision si pentru asa ceva, doar la platile la POS (magazine) nu se ia... acum nu stiu care e statutul PayPal, cum e considerat... diferite banci au diferite oferte pentru conturi, si de exemplu BCR poate ca a decis sa nu ia comision pentru transfer cont BCR - paypal. ING insa poate prefera sa ia comision x%. trebuie intrebat la banca. oricum, ing au comision la comision pe care, evident, il comisioneaza...
 
sesamcave

Nu stiu ce va face sa credeti vreau sa intru in polemica, eu nu am facut decat
sa-mi expun o parere.

Am reusit sa gasesc un decont mai vechi de la banca.



Faragmentul scanat din acest document va permite sa intelegeti ce a stat
la baza celor afirmare in postarea anterioara.
Se poate observa in coloana a 2-a suma PayPal echivalenta in lei la data
tranzactiei iar in coloana a 4-a suma platita efectiv 3 zile mai tarziu.
La primele doua tranzactii variatia de curs in cele 3 zile mi-a fost favorabila,
dupa care leul a cazut.


PS : Blue-Max - incearca sa verifici cotatiile leului din acea perioada caci variatia
acestuia cu 2% pare cam mare.