Astept propuneri diorama

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

tudor86

Member
22 Iunie 2013
44
1
Baia Mare
LOCATION
Baia Mare
As dispune de 1,70m lungime si 80 cm latime ma gadeam sa fie pe mai multe nivele sau .... astept idei.
Sa fie ceva pentru incepatori am mai avut o diorama dar era simpla fara nivele fara urcari si nu a fost prea reusita tocmai datorita spatiului mic alocat , mentionez faptul ca lucrez cu scara HO.
 
Sincer, la 1.70 / 80 cm n-ai multe variante, in afara de un oval simplu, si cu o mica gara pentru un tren cu maxim 3 vagoane...
Desi in 80 cm nu prea iti intra nici o curba R2. Incarca sa-i maresti usor dimensiunile, sa poti sa-i pui un inceput de munte, sub care sa intre sina, daca vrei neaparat sa fie pe mai multe nivele.
Pe de alta parte, daca nu vrei neaparat o diorama circulara, poti sa-ti faci o mica diorama "de manevra", cum ar fi un spatiu industrial.
Iti recomand sa te uiti pe siteul asta: http://www.carendt.com/
 
La suprafata asta as trece la TT sau la N, cu o preferinta pentru N unde oferta de material rulant si accesorii este net superioara.
 
Ar fi realizabila trecerea daca nu as avea deja o colectie de material rulant HO plus sine macaze copaci cladiri si cam tot ce trebuie pentru o diorama, asa ca singura optiune ar fi sa ma descurc cumva cu ce am.
 
Sa stii ca varianta "ovalului" chiar daca practicata la o scara larga in modelismul feroviar, nu este singurul model de diorama.

Poti crea o scena care sa te tina ocupat si sa prezinte interes si pentru privitori fara a acel oval de sine.

Asa cum a subliniat si radu161, arunca o privire pe site-ul lui Carl Arendt si sigur vei gasi inspiratie.

Cat despre ideea ta initiala de a construi ceva pe mai multe nivele, uita. Singura varianta, pentru acel spatiu, ar fi sa ai la nivelul de jos liniile principale si, la un nivel superior, o linie accesibila printr-un plan inclinat sau, in cazul unei mine de carbuni, de ex., un sistem de benzi transportoare.

De multe ori am stat si m-am intrebat, oare ce-i atrage pe modelisti ca, intr-un spatiu mic, sa insiste a pune eternul oval?!...
 
Pai ce ii atrage e posibilitatea de a rula trenul in circuit complet probabil doar spatiul de manevra e prea putin , in cazul meu probabil va trebui sa ma multumesc cu atat as putea folisi gara si depoul care le am deja poate sa construiesc o diorama tip gara cu tot ce presupune aceasta
 
O sa postez si colectia de material rulant in curand pt o si mai buna parere in idee este vorba despre epoca 5
 
Salutare,
in general ideile care vin pentru un spatiu propriu sunt neadecvate gusturilor celui care are spatiul respectiv. Totusi vin si eu cu un sfat, incearca sa cresti latimea disponibila, pentru ca desi R2 este cea mai uzitata raza a utilizatorilor scarii H0 care nu dispun de spatii mari, ar fi bine din considerente de estetica si de functionalitate sa ai o marja de spatiu in exteriorul caii de rulare.

Se poate parctica si solutia cu un spatiu de manevra, liniar, insa la lungimea de care dispui nu ai obtine ceva spectaculos, deoarece nu intra multe vagoane in posibilitatea de a le sorta.

O alta posibilitate, care ti-ar conferi satisfactie vizuala si de exersare a tehnicilor modelistice, ar fi utilizarea spatiului actual pentru a creea un tronsol drept de cale ferata, urmand a adauga ulterior alte tronsoane, solutia are insa dezavantajul de a te lipsi de posibilitatea de a rula trenuri. Adica mai pe romaneste, poti concepe un modul sau doua module pe care sa le bibilesti pana la perfectiune in scopul unei extinderi ulterioare.

Indiferent de solutia aleasa de tine, spor la lucru.
 
Poti face cumva ceva ce am facut si eu.... cum vezi mai jos, desi inca nu e gata deloc si intre primele poze si ce e acum sunt cateva diferente. Eu am 250cm x 80cm. As fi putut incerca un oval... dar mi se pare mult prea plictisitor sa te tot uiti cum se invart la infinit niste locomotive, vagoane... asa, cum e la mine, cu vreo 7-8 macaze, placa turnanta, am mult mai multe de facut decat sa le dau drumul si sa mearga singure pe un oval :)





 
Ai putea sa te gandesti la o gara terminus. Si daca alegi o statie din mediul rural, poti adauga si o magazie de marfuri, aducand un plus de interes prin manevrarea unor vagoane de marfa.

Sunt atat de multe teme care pot fi transpuse intr-o diorama de mici dimensiuni... In plus, o lucrare de asa marime iti va permite, fara sa te intinzi pe parcursul multor ani, sa te concentrezi asupra detaliilor (de la "rugina" sinelor si pana la imbracamintea personajelor de pe diorama.

Trebuie doar sa incerci sa te desprinzi din "sablonul oval".
 
<a href="http://s459.photobucket.com/user/solcan1986/media/009.jpg.html" target="_blank"><img src="http://i459.photobucket.com/albums/qq320/solcan1986/009.jpg" border="0" alt=" photo 009.jpg"/></a>
 
<a href="http://s459.photobucket.com/user/solcan1986/media/010.jpg.html" target="_blank"><img src="http://i459.photobucket.com/albums/qq320/solcan1986/010.jpg" border="0" alt=" photo 010.jpg"/></a>



Ar merge un peisaj de gara ? ma gandeam sa fie vreo 5 garnituri de calatori fiecare cu peronul sau cu calatori personal sa simuleze traficul de pasageri sau ma gandeam in genul gara de nord unde gara e la capatul liniei si peroane in prelungire .