Aplicarea ierbii cu aparatul Noch

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"
Cred ca va pot raspunde eu la intrabarea referitoare la modul de functionare. Practic este simplu, iarba se incarca cu energie electrostatica pozitiva iar acel crocodil face ca suprafata pe care cade iarba sa aiba un potential electric negativ.
Incarcarea cu energie electrostatica se face cu ajutorul unei tensiuni foarte mari de circa 15kV, iarba vine in contact direct cu o componenta metalica aflata in interiorul aparatului. Aceasta componenta fiind legata la circuitul electric ce aduce tensiunea de 15kV. Firul cade pe suprafata incarcata negativ, interactiunea dintre cele doua campuri electrostatice face ca firul de iarba sa stea vertical si nu sa cada in voie.
Daca ma insel...sa ma ierte toti forumistii!
 
Pun si eu o intrebare legata de aparatul asta...cam de la ce distanta "planteaza" iarba. Eu incerc sa construiesc unul si ,in momentul asta "plantez" de la 3-4 cm. E suficient sau trebuie facut sa lucreze de la distanta mai mare?
 
Prima proba am facut-o cu un anume fir dintr-un tv alb-negru :D ...avea efect de la cca 15cm.De la distanta mai mica se putea obtine o miriste gata arsa... :D Deci inteleg ca, in practica, nu se simte nevoia de distanta mai mare ?
 
f33 a spus:
Prima proba am facut-o cu un anume fir dintr-un tv alb-negru :D ...
Ai folosit sursa de inalta tensiune? ( firul care are in capat o " ventuza" ) :x :x :x :x :x :x
 
f33 a spus:
Prima proba am facut-o cu un anume fir dintr-un tv alb-negru :D ...avea efect de la cca 15cm.De la distanta mai mica se putea obtine o miriste gata arsa... :D Deci inteleg ca, in practica, nu se simte nevoia de distanta mai mare ?

Pai cu cat distanta e mai mare cu atat firul de iarba se rasuceste de mai multe ori pana jos :lol:

Asa cum a zis si Sandy, cunoscut si ca "stapanul ierburilor", aparaul il folosim de la o distanta de maxim 1 cm, doar asa firele sunt plantate drept, practic aparatul le indreapta in sus si dupa ce acestea sunt "plantate", eu de exemplu mai fac treceri cu aparatul la distanta cat de mica la final, pentru a ridica fierele.
 
Buna tuturor
Nu stiu daca e potrivit sa ofer schema aici, dar dau ttusi link-ul pentru confectionarea unui aparat de pus iarba fabricatie home-made, pe care ma gandesc sa-l realizez si eu cand oi avea timp

http://www.opendcc.de/elektronik/begrasungsgeraet/Begrasungsgeraet.html

din pacate situl e in deutsch, dar cum ma pricep la limba asta nu-i o problema, e explicat bine; cele bune
B
 
Vad ca s-a "starnit" lumea. :D Schema de multiplicator de tensiune pe care am folosit-o e o varianta simplificata a celei din link-ul lui bogdy.Din ea lipsesc cele doua transformatoare care fac separarea de retea si are ceva mai putine etaje de multiplicare.Experimental si tinand seama de sfaturile de "plantare" ale celor mai experimentati, am redus tensiunea de pe "sita" la cca 2000V. In felul asta aparatul lucreaza de la cca 2-2,5 cm.Cam asta e "scula":Nu stiu daca lucreaza la fel de bine ca cel de la Noch dar la un pret de cca 30 ron face treaba buna...
 
:!: :!: ATENTIE pentru cei care vor sa incerce...traznaia asta lucreaza cu tensiuni mari si ,folosit necorespunzator, poate dauna sanatatii...
 
f33.Nu incetezi sa ne uimesti, domnule!
O observatie.Sita aceea marunta nu stiu daca poate lucra prea bine.S-ar putea sa fie prea marunta si iarba sa refuze sa vina in cantitate multumitoare.Ar trebui sa confectionezi inca alte doua site.Cea de la Noch are o sita cu ochiurile de aprox (din amintire) de 2x2 mm si o sita cu ochiurile de aprox 5x5 mm.
Si ceva rezultate?Cum planteaza?
 
f33 a spus:
Vad ca s-a "starnit" lumea. :D Schema de multiplicator de tensiune pe care am folosit-o e o varianta simplificata a celei din link-ul lui bogdy.Din ea lipsesc cele doua transformatoare care fac separarea de retea si are ceva mai putine etaje de multiplicare.Experimental si tinand seama de sfaturile de "plantare" ale celor mai experimentati, am redus tensiunea de pe "sita" la cca 2000V. In felul asta aparatul lucreaza de la cca 2-2,5 cm.Cam asta e "scula":
...

Nu stiu daca s-a mai spus, vin cu o precizare, cam tarziu ce-i drept, scula noch lucreaza (dupa cum spun ei) la 16000 V.

Felicitari pentru realizare !
 
Am mai vazut parca undeva specificatia cu cca. 15 kV a aparatului Noch.Initial m-am cam indoit de asta dar are o logica...probabil foloseste tensiune f mare pt a electriza puternic paharul de plastic si sita din capul "lanternei".Cred ca "firul" cu inalta tensiune e undeva inauntrul lanternei, pe fundul paharului.Probabil ca au folosit metoda asta fiindca e mai sigura in exploatare.La varianta pe care am folosit-o , tensiunea e mult mai mica dat fiind faptul ca e prezenta chiar pe sita metalica.Pe viitor poate mai fac ceva probe cu televizorul :D si ceva pahare de plastic, poate "iese" si varianta imbunatatita.Si niste poze cu rezultatul primei probe.Scuze pt calitate dar aparatul meu nu stie macro prea bine:

 
Daca tot suntem la capitolul "ierburi" :fluierat: vreau si eu sa stiu de ce la Rally pe site se gaseste iarba la 22 de lai si la 6,5 lei.Care este diferenta?