aparat de aplicat iarba in camp electrostatic

lucas_littleboy

Active Member
14 Februarie 2008
237
0
craiova
LOCATION
craiova
m-am decis sa incerc construirea unui aparat de aplicat iarba in camp electrostatic pe care am sa-l folosesc la "plantarea" ierbii pe o mica diorama statica pe care am sa o prezint la momentul potrivit.m-am inspirat foarte mult din ceea ce s-a prezentat pe forum de catre "colegii de suferinta".ca materiale am folosit :14 buc condesatori 10nF/1600V,14 buc diode 1N4007,doua transformatoare identice 220v/9v,o lanterna si un borcan de gel de par(doar recipientul).bateria de condesatoare am montat-o in interiorul lanternei(montajul fiind facut"in aer", nu pe placat,pentru rapiditatea efectuarii lui).borcanelul din material plastic l-am atasat in locul oglinzii lanternei.borcanul prezenta fund dublu fapt care m-a determinat sa decupez fundul exterior pe un diametru aproximativ egal cu cel al oglinzii care se infileta pe corpul lanternei.astfel am atasat borcanul prin ifiletare la corpul lanternei avand interiorul borcanului intact datorita celui de al doilea fund pe care nu l-am decupat.practic borcanul in discutie continea altul de dimensiuni mai mici in interior(ma exprim mai greu dar cred ca m-ati inteles).pe mijlocul borcanului ,dinspre fund spre capac am venit cu electrodul de + al montajului care face contact cu sita din capacul borcanului.am folosit o sita de 4x4 mm neavand deocamdata alta.contactul intre electrod si sita din capac se realizeaza cu ajutorul unui arculet de pix pt a avea o oarecare elasticitate si un contact cat mai bun.la capatul opus al lanternei am montat un intrerupator care in momentele de repaos intrerupe alimentarea bateriei de condesatoare.(atentie!!!! chiar si dupa deconectarea alimentarii condesatorii raman incarcati putand produce o descarcare,asadar este necesar descarcarea lor prin punerea la masa a sitei metalice din capacul borcanasului).partea de alimentare a bateriei de condesatori se afla intr-un corp separat si este alcatuita din cele doua transformatoare identice care realizeaza defapt o separare galvanica de 220v care este tensiunea de alimentare a montajului.
am sa revin cu fotografii cu care sa-mi expun opera.
am incercat aparatul si sincer am ramas uimit de performante ,fiind cam sceptic la inceput.la o distanta de 1-2 cm,scuturand usor recipientul in care se afla iarba,se obtine un covor de iarba super.
 
pretul confectionarii a fost moca,folosind materiale din dotare de la serviciu...oricum nu sare de 40-50 lei.nu stiu de ce cel de la noch costa atata (450-500 lei).
 
Si dupa ce schema ai facut aplicatorul ? POti sa o postezi sau macar sa pui un link catre schema ? Mi se pare ciudat sa zici ca ai folosit doua transformatoare pentru izolarea galvanica, din cate imi aduc aminte se puneau tocmai pentru a ridica tensiunea.
 
Eh, cel de la noch e profi, si cum din cate stiu e singurul de pe piata ... iau si oamenii cat pot. Adevarul este ca daca pui iarba macar o data pe saptamana poate se merita. Dar cand faci doar pentru tine personal, o data pe an, atunci pretul e mult prea piperat pentru asa ceva.
Eu unul astept cu interes pozele (sper ca ai si din timpul 'constructiei'), poate pun si eu de un asa ceva.
 
lucas_littleboy a spus:
pretul confectionarii a fost moca,folosind materiale din dotare de la serviciu...oricum nu sare de 40-50 lei.nu stiu de ce cel de la noch costa atata (450-500 lei).

Pentru ca poate fi folosit si pe post de lanterna :grin:

Lasand gluma la o parte, astept sa vad cum arata "masinaria" ta de plantat iarba si sa vad si cum functioneaza.

Spor.
 
schema momentan nu pot sa o pun datorita unor probleme tehnice a celor de la photobucket,dar ea este prezentata tot in aceeasi sectiune numai ca etajul de condesatori este alimentat dintr-un secundar de trafo de 16v.eu l-am alimentat la 220v tocmai pt a mari un pic campul electrostatic asa cu am vazut in alta schema .practic am facut o combinatie care se pare este destul de reusita micsorand si valorile celor doua rezistente din schema de la 4k7 la 400 ohm si cea de 10M la 2k2.experimental am constatat ca functioneaza mai bine asa.
ridicarea tensiunii o face bateria de condesatori iar alimentarea acesteia poate fi intre 10-400 v asa cum am vazut in diverse scheme.obtinerea unui camp electrostatic mai puternic se obtine cu cat tensiunea de plecare este mai mare si cu cat capacitatea condesatorilor folositi este mai mare.
separarea galvanica are rolul de a nu te curenta la o atingere accidentala cu firul de masa,(cazul in care ar fi faza prixzei de exemplu).
 
Asteptam cu mare interes schema modificata de tine, mai ales ca ai pus punctul pe I, citez "merge mai bine" :lol: asteptam ...asteptam...
 
asa cum am promis...iata si cateva fotografii ...
imi para rau ca nu pot arata bateria de condesatori, ea fiind montata in interiorul lanternei.cand am facut aceasta operatie nu am avut aparatul foto la mine...si curios sa vad daca functioneaza...l-am montat si pt o mai buna fixare am umplut interiorul lanternei cu ceva silicon care-mi face imposibila demontarea pt fotografiere.asadar partea de alimentare a montajului la 220v prin separare galvanicafata de tensiunea prizei.
220v/9v-9v/220v
 
@lucas_littleboy:
Felicitari pentru realizare!Poate te gindesti sa produci la nivel mai mare,se vor gasi,desigur si cumparatori daca pretul e ok.
In ceea ce priveste aplicatoarele "profesionale",cel de la Noch e departe de cuvintul "calitate".
Este facut dintr-o lanterna chinezeasca(cei care il au stiu asta),calitatea confectiei lasa muuuuult de dorit,fiind la nivel de "Cooperativa RadioProgres",anii '80.Nu mai discutam de pret.
El nu e singurul de pe piata,si firma Heki face unul iar eu tind sa cred ca e mai de calitate,dupa cite am vazut in poze.
s
 
Extrem de profesionist executat plantatorul.Si dupa cum se vede din imagini si iarba o aplica la fel de profesionist.As risca (judecand dupa poze) afirmatia ca aplicatorul marca Lucas e mai bun si mai bine facut decat cel de la Noch.
PS. Sper ca iarba din imagine nu e aplicata cu penseta fir cu fir ci cu respectivul device...
 
multumesc pt laude,dar adevaratii profesionisti sunt altii pe aici pe forum.cei care realizeaza bijuteriile de diorame,cei care concep decodoare,cei care au un raspuns pentru orice intrebare pe care o punem pe forum,etc.
ceea ce am realizat eu o pot face absolut toti modelistii.eu pur si simplu am incercat o schema si am pus in aplicare ideile altora.
am terminat de asamblat dispozitivul si acum il voi prezenta complet.
 
si acum cateva incercari.constat ca trebuie "sa-ti faci mana "pt aplicatul ierbii,el depinzand inclusiv de substanta folosita pt fixatul ei pe suprafata ce trebuie "inverzita".
trebuie sa fie potrivita ca densitate.acum experimentez si eu...