alimentare in digital

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

fantt

Active Member
28 August 2016
53
1
Bucuresti
LOCATION
Bucuresti
Am strans cateva sine si material rulant, dar inainte de a incepe o diorama propriu zisa, ma bate gandul sa incerc sa exersez diverse lucruri, si m-am lovit de primul pas, alimentarea sinelor in digital Nu am o sina d elaimentare si nici un cbalu de alimentare d ela producatori dedicati, as vrea ss imi fsc eu folosin clipsuri de conectare.
Pentru alimentarea in digital, exista vreo specificatie legata de caracteristicile firelor de laimentare(diamentru, fir litat sau plin)?
 
Eu am preferat fir litat lipit direct pe sine.
Am lipit fire in mai multe puncte la distante de aprox. 1.5m
 
Si eu iti recomand firul lipit direct pe sine (dar verifica daca asta chiar se poate cu sinele pe care le ai -- unele se cositoresc mai greu sau mai deloc, depinde).
Foloseste cablu multifilar ca sa-l poti lipi si modela rezonabil. Grosimea firului: o sa tragi maxim 2A per legatura, deci nu folosi fire foarte subtiri. Eu am multifilare de sectiune 1.5 pe diorama.

Cred ca frecventa legaturilor la sina depinde in primul rand de cate blocuri ai si cat de lungi sunt acestea. Daca nu ai blocuri inca, o sa-ti doresti sa implementezi sigur :)
Pentru detalii vezi in sectiunea curenta, sunt multe detalii despre blocuri si detectia in digital. Ar fi bine sa te gandesti la astea din faza de proiectare a dioramei, ca sa eviti modificari costisitoare mai tarziu.

Intr-un bloc o sa ai minim 1 pereche legata direct la statie, si in plus cateva legaturi ale senzorilor (depinde cati pui, de la 1 la 5 bucati pe fiecare bloc).
 
Iata un tabel extrem de util, zic eu, celor care isi dimensioneaza conexiunile electrice pentru DCC:
awg.jpg
Intradevar, 2A sunt suficienti pentru un bloc pe care se afla o locomotiva cu decodor sunet si generator fum plus o garnitura de vagoane pasageri iluminate; conform tabelului, firele de legatura ale blocului pot fi de 0,75 mm2 cu conditia sa nu depaseasca 1 - 1,5 m lungime.

Aceste fire de legatura de la fiecare bloc se conecteaza la o magistrala centrala a dioramei ale carei conductori pot fi de 1,5 mm2 daca tinem cont de faptul ca semnalul DCC este unul dreptunghiular cu frecvente fundamentale de pana la 8,6 kHz. In practica se pot folosi conductori cu sectiunea mai mare din ratiuni de rezistenta mecanica, dar trebuie retinut ca nu va fi folosita intreaga sectiune din cauza efectului de 'skin depth' ce apare la frecventele DCC.
Skin_depth_by_Zureks.png

Lungimea maxima recomandata a magistralei este de 10m pentru o centrala tipica de 3A. Daca sunt necesare lungimi mai mari, este de preferat utilizarea mai multor centrale / boostere fiecare deservind cate o magistrala de 10m.

Pentru dioramele mici se poate renunta la magistrala si se pot trage fire direct de la blocuri la centrala daca aceasta este dispusa cat de cat central; acestea pot fi de 1 mm2 si o lungime de 1,5 - 2 m. Blocurile sunt segmente de sina de 1 - 1,5 m conectate individual la centrala chiar daca nu sunt intrerupte intre ele dpdv electric, ideea generala fiind de a se pierde cat mai putin semnal DCC util pe conexiuni / sine. In interiorul unui bloc segmentele de sina se cositoresc intre ele (de obicei la nivelul clipsurilor metalice de legatura dintre sine). Recomand folosirea creioanelor cu fibre de sticla pentru curatarea exteriorului sinelor ce urmeaza a fi cositorite - chiar face minuni!

De exemplu, pana si un simplu 'oval' cu diametrul de 1 m are o lungime de ~3 m, deci ar necesita 2 - 3 perechi de fire de legatura la centrala...
 
Eu deja am experimentat pe pielea mea. Diorama din dulap, 2mx1m, aprox 7-8m linie flex, cositorite intre ele. Nu am facut 3-4 alimentari, cum spuneai, si m-am ales cu o inductanta tampita. Pe scurt, decodoare Loksound, Zimo, Soundtrax, MRC, merg fara probleme. Paragon 1 si 2 de la BLI nu merg. Paragon 3 merge fara probleme. Probabil sant mai sensibile la semnal. Acum daca m-as apuca de ea din nou, as merge clar pe buss cu sectiune mare, rasucit de 16 ori pe un metru lungime si cositorite fire mai subtiri un pic. Scurte, din jumatate in jumatate de metru.
 
Eu am mers mereu pe blocuri de 2 bucăți de linie flexibilă, adică aproape 2 m, cu alimentarea respectivă. Bus-ul, cu fire "sănătoase". Acum am totul radial, conectat la centrală situată cât mai in centru. Rezultatele sunt bune, față de o alimentare din când in când sau deloc (una).
 
Nu am inceput inca sa conectez sinele, insa ma gandesc ca voi folosi cablu multifilar cositorit pe talpa sinei, intre traverse, fiecare sina metalica neintrerupta trebuind sa aiba 3 conexiuni la fire, cositorite. Firele vor trebui torsadate (rasucite) la un pas de cca 2,5 cm intre ele pana la magistrala de alimentare. Dupa parerea mea, clemele de prindere de la capetele sinelor folosesc numai pentru fixarea mecanica a capetelor de sina intre ele. In opinia mea, niciodata prinderile cap la cap a doua sine consecutive (de pilda doua sine flex una in continuarea celeilalte) nu trebuie facute la echer. Adica, cele doua ,,joante" nu trebuie niciodata (pe diorama) sa fie in acelasi plan perpendicular pe sine. Eu sunt de parere ca trebuie sa fie minim 3 traverse distanta intre ele dar de preferat 5. Astfel prinse doua sine consecutive, si eventual si cositorite intre ele sinele la cleme (dar nu este neaparat necesar) se pot curba, fixa, alimenta, inclina in curba si sa isi pastreze continuitatea cel mai bine. Este adevarat ca se vor pierde cativa centimetri de sina la fiecare prindere insa la o diorama personala care se doreste a fi facuta sa fie constructorul mutumint, nu cred ca se mai pune problema de o asemenea economie. Eu nu m-as ,,scumpi la tarate". Bineinteles, fiecare sina a flex-ului trebuie sa aiba cel putin 3 conexiuni electrice la magistrala cositorite pe talpa, care coboara sub blatul dioramei, asa cum am mai spus.
Tot ce am scris mai sus se refera la un singur bloc, nu ma refer la blocuri diferite. Daca totusi sunt mai multe blocuri consecutive eu as face la fel pentru fiecare bloc.
In privinta alimentarii eu as folosi o centrala (cu sau fara buster-e) si daca diorama este mare, as imparti-o in sectoare de maxim 2,5 metri de magistrala de la care pleaca firele la sinele de deasupra. Fiecare magistrala as lega-o la un buster sau direct la iesirea centralei insa fiecare magistrala sa aiba firul ei separat care vine de la centrala direct.
 
Am practicat ceea ce spui involuntar, pe sinele Atlas cod 80. Acestea au un fir de sina fix si pe celalalt culisant. Daca pun firul culisant la exterior, la curbare ramane scurt. Pus la interior, ramane mai lung, . De, geometria de clasa a 4-a functioneaza. Eu intotdeauna am cositorit tronsoanele intre ele,in pozitie dreapta, apoi le-am pus pe terasament cu ace, am vazut cate traverse trebuiesc taiate. Dupa lipire pe pozitie, adaug traverse unde lipsesc, cate trebuie. Pe diorsma actuala nu s-a schimbat nimic de 10 ani, nu rupt, nu deformari de caldura, toate sant la fel. Am incercat sa evit raze mai mici de 11 inch. In acest fel, racordarile ies perfecte, linia curge frumos, fara nici o frangere urata. Dar am incalcat regula alimentarii in digital si au platit pretul decodoarele Paragon 1. Mai slabe ca restul de la diferiti producatori. In analog nu am sesizat nici o diferenta. Asa ca gluma cu DCC e misto, doar doua fire........ Nu tine in digital, ramane pt analog.
 
Salut,
Nu contest ce spuneţi legat de alimentarea în mai multe puncte a machetei, dar totuşi...
....vă dau exemplul meu , cu alimentarea doar într-un singur punct de contact :
--macheta de "joacă" de mai jos
---cca 2 x 1.3 metri
---R4 la interior cu R5 la exterior
---şine Rocoline cu terasament de cauciuc
--- 9 macazuri digitale, cu acționările Roco ce se alimentează de la şină.
Concomitent, rulează 2 x loko pe machetă, iar restul de 3-4 loko le țin cu luminile aprinse şi / sau sunetul pornit.
Nu am deloc probleme la alimentarea circuitului, nici la locomotive şi nici la acționările DCC Roco.
Papucii de legătură ai şinelor nu sunt chiar noi, dar văd eu că îşi fac treaba.
Pe vremuri, probleme cu alimentarea am sesizat doar când foloseam şine Fleischmann Modellgleis ( cu profil şină de alamă) , şine Mehano sau Piko A-Gleis. ( cu mențiunea că dacă erau nou nouţe, funcționau ok....dar dacă erau luate ca şi second-hand, atunci nu mai erau atât de ok )
La fel, dacă foloseşti papucii de şină Peco şi faci şi refaci circuitul de câteva ori....aia e !

Bine, papucii şinelor Rocoline sunt din alt film faţă de orice altceva se găseşte pe piaţă, nu se uzează atât de repede şi şina poate fi întinsă şi desfăcută de multe ori până când să sesizezi o problemă...lucru neântâlnit la alți producători de şine !
Ce vreau eu să spun este că pentru o machetă de dimensiunile acestea ( m-aş hazarda să zic şi la una cu dublu de atât ) , nu sunt necesare atâte fire.
Contează foarte mult calitatea şinelor şi a papucilor de conexiune.
Marius.
 

Atașamente

  • 20210519_224508.jpg
    20210519_224508.jpg
    305 KB · Vizualizări: 16
  • 20210519_224520.jpg
    20210519_224520.jpg
    314,2 KB · Vizualizări: 11
  • 20210504_153108.jpg
    20210504_153108.jpg
    382,8 KB · Vizualizări: 14
  • 20210504_153114.jpg
    20210504_153114.jpg
    401 KB · Vizualizări: 20
  • 20210504_153033.jpg
    20210504_153033.jpg
    522,7 KB · Vizualizări: 21
Frecventele joase folosite de semnalul DCC nu necesita o torsadare a firelor deasa precum cele din cablul Ethernet; 3 - 4 rasuciri pe metru liniar sunt suficiente. Torsadarea mentine firele apropiate si reduce semnificativ emisiile electromagnetice ale acestora; in plus, se creeaza o capacitate parazitara care compenseaza partial inductanta data de lungimea firelor, mentinand forma de unda dreptunghiulara a semnalului DCC.

Daca se folosesc blocuri cu senzori de prezenta, torsadarea se aplica doar magistralei (intre centrala si senzori), nu si ramurilor de legatura dintre senzori si blocuri, intrucat capacitatea parazitara poate determina false detectii (prin hipersensibilizarea senzorilor).
 
  • Like
Reacții: nae44
Eclisele Roco-Line sunt din inox, de aici și comportamentul, in general, bun, mecanic sau electric.

2 tronsoane de linie flexibilă, ce urmează a fi așezate in curbă, au nevoie de cositorire in zona ecliselor. Și da, defazajul de 3-5 traverse este foarte util, mai ales in curbe, previne apariția unghiurilor nedorite.
 
Revin ....va vine sa credeti ca diorama din imagine, initial a avut un singul punct de alimentare, undeva inainte de bariera...? Dupa cativa ani, la o revizie serioasa, a primit inca vreo 2-3 puncte suplimentare , iar dupa schimbarea proprietarului, i-am mai adaugat inca tot atatea. Nu am avut probleme niciodata , insa tot citind despre semnalul DCC si alte cele, am marit numarul de puncte de alimentare, mai ales ca noul proprietar avea o multitudine de marci si tipuri de decodoare.

DSC06212.JPG