Ajutor pt lipire piesa TV TUNER

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

kltrainlover

Well-Known Member
Trenulist
21 Octombrie 2007
329
1
Cluj-Napoca
LOCATION
Cluj-Napoca
Salutare tuturor!
Vreau sa va rog frumos pe cei care sunteti ( sau va pricepeti) in domeniul IT sa ma sfatuiti cu ce este corect sa lipesc o componenta care s-a dezlipit de pe TV Tunerul meu. Piesa pe care am inconjurat-o ( in poza 2) cu rosu este cea care mi s-a dezlipit acum vreo 5 luni de pe aceasta placa de TV Tuner. Am scos afara placa de TV Tuner din calculator cu ocazia unei “revizii generale” si am constatat ca acea componenta incercuita cu rosu era dezlipita de pe “soclu”. Nu am mai folosit de atunci TV Tunerul.
Am auzit pareri ca aceasta componenta nu ar trebui sa o lipesc cu orice lipici ( nu cu “Picatura”, de exemplu) ci cu un lipici “rezistent termic” daca pot sa ma exprim asa.
Cand am gasit acea componenta dezlipita , picata prin cutia calculatorului meu, am vazut ca mai avea urme din lipiciul original si am atasat-o “soclului” ( TV Tuner-ului propriu-zis). Ieri, cand am verificat-o, am vazut-o ca este destul de solid lipita si nu am tras de ea (de fosta componenta dezlipita) tare , poate va rezista putin si asa. Presupun insa ca odata remontata si ( nelipita corespunzator) s-ar putea ca temperatura din cutie sa “topeasca” din nou lipiciul original iar acea componenta sa sa dezlipeasca din nou.
Vreau sa va rog frumos sa ma sfatuiti cu ce este corect sa lipesc aceasta componenta pentru a sti ca nu fac o improvizatie ci o lipitura serioasa si rezistenta in timp.
Contact: pm pe forum ; mail : [email protected]; tel :0744332188
Multumesc anticipat celor care imi vor raspunde.
Poza 1 :

Poza 2 :
 
Acea "piesa" este un radiator (heat-sink); radiatoarele se lipesc de circuitul integrat cu o solutie speciala, foarte buna conducatoare de caldura; numele este "thermal paste" sau "thermal compund".

Insa, in general, acest thermal compound nu are si rol de adeziv, radiatoarele fiind fixate de componentele pe care trebuie sa le raceasca prin alte metode: suruburi + piulite, clipsuri de plastic, wire springs...

Prin urmare, verifica cu atentie daca nu cumva sunt si alte elemente de fixare in jurul acelui radiator.

Daca nu gasesti, atunci pasta are rol si de conducator de caldura si de adeziv, adica asa ceva: Arctic Silver Alumina ADHESIVE Thermal Paste.

Sfatul meu este sa scoti complet placa din calculator si sa nu o pui la loc pana nu o repari.

PS: Ti-am editat mesajul astfel incat pozele sa apara corect.
 
Dac㒠vă’d eu bine, piesa respectiv㒠este un radiator aflat pe o component㒠activ㒠care produce mult㒠că’ldur㒠în timpul funcţionă’rii. Pentru un cât mai bun contact termic trebuie utilizat㒠vaselin㒠pentru transfer termic între componenta electronic㒠şi radiator, astfel încât că’ldura s㒠poat㒠fi captat㒠de radiator cât mai eficient. Tare cred c㒠exist㒠/ a existat şi ceva clem㒠(metalic㒠sau nu) pentru menţinerea radiatorului în poziţia corectă’.
Idee nă’struşnică’: poate c㒠s-ar putea s㒠pui vreo 4atru pică’turi foarte mici de adeziv puternic pe colţurile componentei electronice şi o pică’tur㒠generoas㒠de vaselin㒠special㒠pe mijlocul acesteia. Adezivul puternic va fixa radiatorul pe colţurile componentei electronice, iar vaselina va asigura transferul că’ldurii spre radiator. Sau... vaselina respectiv㒠o fi în stare ea singur㒠s㒠menţin㒠radiatorul pe componenta electronic㒠fierbinte?
 
Am scris cam acelaşi lucru în acelaşi timp
71.gif

Mult succes!
 
Se gasesc la magazinele de specialitate banda adeziva cu transfer termic,adica in componenta adezivului exista materiale care fac si transferul termic intre componenta ce necesita racita si radiatorul respectiv.Se vind la dimensiuni mai reduse,nu la role.
Exista deasemenea si adeziv special(gen pasta de racire, dar care si lipeste cele 2 suprafete de contact ) cu aceleasi propietati.Tunerul Tv nu are in acest caz nici o alta componenta mecanica care sa fixeze radiatorul de componenta electronica.Ca o ultima solutie ieftina pe care am folosit-o in citeva randuri,poti incerca sa cureti bine cele 2 suprafete de contact si apoi sa pui in cele 4 colturi ale radiatorului(suprafata care vine in contact ci piesa electronica) citeva picaturi de picatura,iar in restul ramas liber(apr 80 %)sa pui pasta de transfer termic(nu multa,ci doar bine intinsa si sa nu vina in zona unde vei pune sau ai pus picatura) cumparata tot de la magazinele de electronice sau de componente de calculatoare.Recomand doar ca in cele patru colturi ale radiatorului, unde se va pune picatura sa fie putin smirgheluite si apoi cele 2 suprafete sa fie degresate cu ceva alcool.Apoi presata si lasata sa se usuce bine.
 
http://www.global-electronic.ro/banda-adeziva-izolatoare/banda-adeziva-izolatoare-ro/banda-termoconductoare-dublu-adeziva-20x130x1.html
 
Salut,

Ti-ar fi util ceva de genul:
http://www.ebay.com/bhp/adhesive-thermal-pad

Are acelasi rol ca pasta termica, dar este adeziv. Probabil asta avea si inainte, dar s-a uzat. Verifica cea ramas in urma desprinderii, eventual fa o poza la procesor si radiator, sa vedem.