Ajutor indepartare vopsea

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

railroad

New Member
2 Octombrie 2008
13
0
Bucuresti
www.railroad.ro
WEBSITE
http://www.railroad.ro
LOCATION
Bucuresti
Salve tuturor!
Am si eu mare nevoie de ajutor!
Spuneti-mi daca aveti idee cum pot scoate o vopsea revell (pe baza de diluant) de pe o locomotiva, fara a astepta o luna... diluantul de la revell (Oradea)... si fara a strica nebunia care este sub aceasta vopsea, adica un E69 demential, care a ajuns la mine multumita unui bun prieten!

Multumesc anticipat tuturor!
Cristian
 
DOT3 este o metoda universala a curatarii vopselurilor, de regula la indepartarea unui strat de vopsea se distruge si ceea ce se gaseste dedesubt. Este greu de obtinut in general un atac unifor prin metode chimice. Solutia probabila va fi cea de revopsire a machetei.
 
Multumesc tuturor!
O sa incerc si metoda asta, pana acum am reusit in proportie de 70% sa o curat... cu unghiuta, dar in zonele mai inguste... cam greu, inscrisurile sunt la locul lor momentan... o sa va spun ce a iesit dupa weekend.

Multam mult!
 
Daca ai avut rabdare s-o cureti 70% cu unghia, continua si mai departe fara solvent dar cu o scobitoare in locurile mai inguste. Graba strica treaba. Ca sa-ti faci curaj, iti zic ca am curatat odata un corp de corveta Snowberry de la Revell (navomodel) de 1m lungime ce avea scandurile bordajului in relief (in genul sindrilei pe casa, ma rog, ca sa-ti faci o idee ca nu mergea pur si simplu cu glashpapir). Din prostie am crezut ca vopseaua va prinde foarte bine pe corpul de plastic chiar si daca nu dau cu primer. N-a fost asa dar nici nu se curata usor. O saptamana mi-a luat, cam 2-3 ore pe zi. Ori corpul locomotivei tale nu-i asa de mare.
 
Un stil de salvat situatii naspa :
---un betisor de scobitoare sau coada de betisor din acelea parfumate care se ard chinezesti- ii rupi coada la 7-8 cm cum iti vine bine, e subtire -are 2 mm diametru -si cu ea infasurata in smirghel fin rotit, te bagi in locurile greu accesibile rotind si pilind cu grija .Faza II-a acelasi betisor dar cu o carpa fina refaci aceeasi suprafata incet, daca e ok o umezesti in spirt sau fluid de spalat vase nu concentrat, nu folosi diluant pana nu stii daca nu ineractioneaza cu plasticul carcasei tale...
 
Multam fain la toti!
Gata!
Am terminat! ... dupa aproximativ 800 km prin tara cu treburi, azi m-am apucat de ea!
Incet, cate putin, cu lichid de frana, a iesit super, este adevarat ca i-a dat putina patina... si s-au luat decalurile, dar este exact ceea ce vroiam, imi doream de mult timp! Mai ales dupa tepele luate pe-aici cu copiii care nu prea au cuvant si nu stiu ce vor in final... o am!!! Asa cum o facut-o mamica ei... "fabrica"!
Este superba!
Saru'mana mult Puiu! ;-)

Numai de bine sa auzim!
Cristian
 
Pentru plastic (modelez si machete statice la 1:48 si 1:35), eu am folosit (cand vroiam sa curat vopseaua acrilica sau email clor (Clorox) in care scufundam macheta si o "uitam" pentru o saptamana-doua. la metal nu as recomanda clorul...
 
pentru curatarea vopselei de pe plastic soda caustica e neintrecuta. fie sub forma de solutie de curatat aragaze (de ex. produsul comercial Triumf) fie fulgi, de la metalo-chimice. ultima varianta e pentru cei cu adevarat dibaci, fiindca soda caustica nedizolvata este EXTREM de caustica (higroscopica), ca sa nu mai spun ca praful inhalat face ravagii. se dizolva treptat in apa (nu apa peste soda!), atentie ca degaja caldura. manusi, masca de respirat, ochelari, sticla de otet in preajma pentru clatire imediata in caz de stropire.
pentru metale, Decanol gel. arde pielea aproape la fel de bine ca soda caustica, manusile de cauciuc sunt inutile, trebuiesc din polietilena sau PVC. produsul contine acetona pura (higroscopica), atentie la inhalare, cancerigen, extrem de inflamabil. in caz ca nu se poate evita contactul cu pielea, aplicati pe maini un start de vaselina medicinala inainte de a umbla cu solventii.
 
Corecte toate dar nu credeti ca ar trebui recomandate produse care sa nu necesite instructaj periodic si fisa de protectia muncii?

Nu uitati ca printre noi sunt multi care abia acuma fac primii pasi in modelism si daca-i speriem din start nu am rezolvat nimic.

De aceea am recomandat lichidul de frana.

Nu trebuie stat la muiat o saptamana, dupa nicio ora se vad rezultatele si tot ce ai de facut este sa te speli daca ti-ai bagat mainile in el, spalat simplu.

Cat priveste produsul Triumf eu nu-l recomand deoarece nu a dat rezulate la un banal tender hobby de locomotiva cu abur.

Celelelte produse care impun manusi speciale, masca de gaze si mai stiu eu ce instalatii este bine sa le trecem, momentan, cu vederea si sa le aducem in discutie numai cand solutiile banale nu dau rezultate.

Stima,