Ajutor incepator , va rog !

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

Sprinterv6

Member
3 Aprilie 2011
44
0
Bucuresti
LOCATION
Bucuresti
Buna seara , vreau sa fac o schema simpla de automatizare ( analog ) , pentru oprire automata in gara , astfel incat sa nu existe posibilitatea lovirii a 2 trenuri. . Multumesc. :D
url]
 
Da , dar cum calculez timpun in care sa se opreaca trenul pe un anumit tronson? Mai bine zis cum programez decuplarea releului ?
 
Dac㒠anlizezi schemele lui Prognosis ai s㒠observi c㒠trenurile se comand㒠unele pe altele. Dac㒠merge un singur tren pe tronsonul respectiv şi vrei doar s㒠se opreasc㒠în gar㒠dup㒠care s㒠plece atunci este mai simplu cu un temporizator. E vorba despre cum ai gândit s㒠mearg㒠trenurile pe circuitele tale. întâi stabileşti lucrul acesta dup㒠care faci shema de comandă’. Din postul tă’u nu se înţelege câte trenuri doreşti pe circuite, sensul de mers, etc. Dac㒠nu ai fă’cut niciodat㒠un pic de automatizare este un pic mai complicat pân㒠prinzi logica unei scheme de comand㒠dup㒠care o poţi dezvolta în funcţie de necesită’ţile tale. Nu ştiu dac㒠am fost destul de explicit. Poţi să’-mi dai un pm dac㒠vrei, sunt din Bucureşti.
Eu la o dioramă’, pentru siguranţă’, am utilizat la macaze motoraşe Conrad, care au şi un contact în funcţie de poziţia macazului. Acest contact l-am utilizat în partea de comandă’, adic㒠tronsonul respectiv (intrare-ieşre din gar㒠pe un anumit fir) nu se alimenta dac㒠macazul nu era în poziţia care trebuie.
 
Pe Trsonul cu macaze vreau sa ruleze 2 trenuri , Si electronica stiu , am realizat multe scheme complexe , scheme stiu sa fac , numai ca este putin mai greu pana realizez schema , si mai precis partea cand se opreste trenul si cand pleaca celalalt . :D :D
 
Cand eram mic şi ascultam Europa Liberă’, era o emisiune care începea cu ,, în secolul 21 vom vorbi aceeaşi limb㒠şi nu ne vom înţelege,, , era interesant. :D
Lă’sând gluma la o parte, dac㒠spui c㒠te pricepi la electronică’, automatizare, aici pe forum ai destule informaţii, Prognosis are schemele afişate pe site, chiar nu înţeleg unde e buba.
Trenurile pleac㒠când primesc tensiune la şine - care vine de la un releu - releul e comandat de un senzor, ex. contact reed la şine şi un magnet sub locomotivă’. Șina va fi întrerupt㒠acolo (pe o parte, pe lungimea unei locomotive şi ceva, funcţie de inerţia fiecă’reia) unde doreşti s㒠se oprească’. Deci, pe acea bucat㒠de şin㒠întreruptă’, nu va exista tensiune., va primi tensiune de la releul comandat de contactul reed de la celă’lalt tren care va intra în gar㒠şi se va opri acolo unde ai stabilit.
Sper c㒠ai înţeles.
Succes şi spor la treabă’.
 
Sprinterv6 a spus:
Pe Trsonul cu macaze vreau sa ruleze 2 trenuri , Si electronica stiu , am realizat multe scheme complexe , scheme stiu sa fac , numai ca este putin mai greu pana realizez schema , si mai precis partea cand se opreste trenul si cand pleaca celalalt . :D :D

exact aceeasi dorinta o aveam si eu anul trecut in analog...dar cu o centrala digitala home made de aprox 200 roni (3A) o interfata de calculator Genli aprox 100 roni si un maus roco 100 roni am digitalizat diorama...cu ink 50 de lei poti pune si senzori s88 si ai o automatizare f smechera si nu f scumpa!