Achizitie BR 38 de la Roco

SSL

Active Member
10 Iulie 2015
125
128
Bucuresti
Dragi colegi, as dori sa achizitionez un BR38 de la Roco (link aici), varianta cu sunet si fum dinamic.
Am tot vazut diverse clipuri pe youtube in care proaspetii posesori de BR38 se vaita de tot felul de probleme cu generatorul de fum si/sau decodorul de sunet.
Dat fiind pretul suficient de mare, daca ma incumet la o astfel de investitie as prefera sa ma joc eu cu ea, nu sa stea prin transport si/sau pe la Roco in reparatii :)

Ati cumparat vreunii dintre voi acest model? Daca da, ati avut ceva probleme cu el, m-ati putea ajuta va rog cu niste impresii?

Sigur, as putea sa cumpar doar varianta "cheala" fara sunet etc si sa fac retrofitting la restul, dar partea cu fumul dinamic este un pic cam complicat de rezolvat, iar in final e posibil sa depaseasc pretul uneia cu toate dotarile din fabrica.

Multumesc!

• Like
Reacții: mpursu și dac
Esti sigur ca vrei loco abur dinamic? Intreb pentru ca si eu contemplam ceva similar, iar in final m-am ales cu o Beilhack...
Stii cum e vorba din batrani: vara sanie...

• Like
Reacții: mpursu
Am BR85 tot de la Roco cu fum dinamic si implementarea mi s-a parut dragut facuta.
Ma gandesc ca principiul e acelasi si la BR38, cu toate ca din filme pare ca aburul e mai putin dens decat la BR85.

• Like
Pana la urma am achizitionat un BR38 dar de la Trix (model 22895).
Nu are fum nici macar dinamic, dar inginereste mi se pare mai sanatos facuta, posibil cu un nivel de detaliere mai scazut comparativ cu Roco.

Trix-ul are motor in cazan si tractiune pe 3 axe (cele 3 care conteaza :)), pe cand Roco ofera tractiune in tender, care la alte modele similare mi-a creat tot felul de probleme de aderenta.
In plus, diferit de alte modele Trix pe care le detin (e.g. BR42.9, care e un tanc Maerklin deghizat in Trix), aceasta BR38 e si silentioasa.
Una peste alta, one happy owner :)

Felicitari pentru achizitie! Sa o “alergi” cu placere!

Am o intrebare despre BR85 Roco: cat de multumit esti de ea? Cat de bine merge fumul dinamic si ce tensiune la sine folosesti?

• Like
BR85 merge frumos, n-am avut probleme notabile cu ea pana acum. Ii fac un film azi-maine pe diorama, revin cu update.
Dupa o perioada de nefolosire, generatorul de abur necesita un pic de convingere s-o ia din loc, dar asta e din cauza geometriei rezervorului de lichid (pare a fi problema cunoscuta -- se mai infunda daca ramane un pic de lichid prin el si loco e pusa la storage ceva vreme).
Alimentarea e prin Roco 10785, la randul sau alimentat cu 19V dintr-o sursa de notebook. Tensiunea relativ mare e din cauza actuatoarelor de macazuri de la Roco (61195), care la sub 19V nu basculeaza cum trebuie (unele chiar deloc).

• Like
Reacții: mpursu și dac
Mai spune-mi ceva: ce lichid de fum recomanzi (desi banuiesc ca la 19V nu sunt probleme cu oricare ai folosi)?

• Like
Folosesc lichidul de la Seuthe, cu care a venit locomotiva. Am vazut prin video-uri ca cel de la ESU ar fi mai dens, dar n-am cumparat sa fac comparatia.
d30a6c95-636e-4dd3-96f7-fa1ce62316ab.md.jpg

Am facut un film cu rularea cu fum, dar pare ca azi generatorul nu e in forma (sta in storage de ceva vreme), si n-am avut timp de TLC ca sa il readuc la forma normala. In general emite mai mult fum:
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

[img=https://youtube.com/shorts/APlK8KiddSc?feature=share]View: https://youtube.com/shorts/APlK8KiddSc?feature=share[/img]

BR 38 de la Roco este de fapt matrita veche de la Fleischmann, eventual imbunatatita (sau chiar noua-nu cunosc detalii suficiente), iar modelul de la Fleischmann se chiteste foarte bine pe sine, chiar daca masina este impinsa de tender. Am 2 variante ale acestei masini (Flm), cu 2 tendere diferite si niciuna nu imi face probleme, nici macar in zone dificile (panta si curbe stranse). Varianta Roco, in vizita la clubul nostru, mi s-a parute destul de bine construita si nu am notat dificultati de aderenta.

• Like