- 13 Mai 2008
- 668
- 8
- LOCATION
- Falticeni, Pascani, Bucuresti
Excursie FeRoviaRă 1 iunie 2008 -=- Linia secundară 608, Dorohoi ââŹâ Iaşi<i></i>
Nu demult aţi putut citi reportajul în care am prezentat drumul FeRoviaR până în Dorohoi. în continuare vă voi prezenta linia secundară 608: Dorohoi ââŹâ Iaşi. Cu o lungime de 154 de kilometri (Dorohoi ââŹâ Leţcani ââŹâ Iaşi), această linie se poate considera una dintre cele mai lungi linii secundare din România, putând fi comparată cu linia 804, Medgidia ââŹâ Tulcea Oraş (144 de kilometri), linia 406, Luduş ââŹâ Bistriţa Bârgăului (140 de kilometri) sau linia 402, Oradea ââŹâ Halmeu (155 de kilometri).
Linia a fost dată în exploatare în 1896 şi este în mare parte linie simplă. Până nu demult a fost considerată linia 613, iar acum poartă numărul 608. în construcţia a aproape tuturor celor 24 de halte şi gări (cu excepţia gării din Iaşi, Leţcani, Dorohoi şi a altor staţii cu trafic mic de călători) se regăseşte faimoasa cărămidă roşie de Ciurea. Viaductele şi tunelul de la Movileni ââŹâ 965 de metri lungime, anul construcţiei 1896 (construit în etapa a II-a a construcţiei tunelurilor din România, între 1881 şi 1918) fac din această rută una dintre cele mai frumoase linii ferate din Moldova.
Trenul cu care am circulat între Dorohoi şi Iaşi a fost Trenul Personal 6492, Dorohoi ââŹâ Iaşi, cu plecare de la ora 12:18 şi sosire în capitala Moldovei la ora 16:36. Viteza medie obţinută de trenul personal pentru cei 154 de kilometri a fost de 34 km/h. Compoziţia trenului a constat din locomotiva diesel-electrică 60-1160-5, având două vagoane clasa a II-a, 20-57 (113-4, 846-9) şi trei vagoane tot clasa a II-a, 20-47 (119-4, 385-1, 615-1).
Mai merită de menţionat aici că cea mai mică raza minimă a curbei se regăseşte între staţiile Dorohoi şi Carasa şi este de 350 de metri, în timp ce panta caracteristică maximă se regăseşte între staţiile Leţcani şi Movileni şi între staţiile Movileni şi Potângeni, având valoarea de 10 mm/m. Pe restul distanţelor este caracteristică o pantă caracteristică de 2-3 mm/m.
Destul cu datele caracteristice, acum nu-mi rămâne decât să vă doresc vizionare plăcută! Pentru critici, sugestii şi alte menţiuni, vă rog să completaţi mai jos formularul de comentarii.<i></i>
Semafoare mecanice de ieşire din Gara Dorohoi<i></i>
10:20<i></i>
Trenul Personal 5583, Leorda ââŹâ Dorohoi, a sosit în Gara Dorohoi cu câteva minute întârziere. Fiind capăt de linie, aici, la Dorohoi, locomotivele trenurilor venite din direcţia Leorda/Iaşi trebuie să facă rebrusment pentru a-şi putea continua traseul de lucru. Locomotiva diesel-hidraulică, 89-0068-0, deşi avea tren spre Leorda la 11:50, încă nu se îndrepta spre capătul staţiei pentru a rebrusa. Aşa că, până atunci, vă spun câte ceva despre Gara Dorohoi.
Locomotiva Trenului Personal, Leorda - Dorohoi, se odihneşte<i></i>
Gara Leorda, văzută din stradă<i></i>
Aflăm de pe o placă ceramică plasată pe peretele gării despre calea ferată Leorda ââŹâ Dorohoi că a fost dată în exploatare la 15 decembrie 1888. Un fapt interesant a fost acela că tot pe o placă ceramică apar toţi şefii de staţie de la înfiinţarea ei şi până în 1994. Despre municipiul Dorohoi puteţi citi aici sau aici, nu înainte de a şti că în şi prin acest oraş s-au născut, au trăit sau au trecut personalităţi importante ale României, ca: Spiru Haret, Nicu Gane, Ion Pillat şi George Enescu.
Ă Ĺžefii staţiei Dorohoi, de la înfiinţare şi până în prezent<i></i>
Vedere spre capătul liniei de la Dorohoi<i></i>
Dar iată că Trenul Personal 6491, Iaşi ââŹâ Dorohoi, a sosit în staţie pe linia a doua. Trenul a fost tras de locomotiva diesel-electrică DA 1160 şi a avut în spate 5 vagoane de clasa a II-a. Un element de construcţie care m-a surprins la locomotivă a fost suspensia secundară pe elemente elastice metal-cauciuc.
Trenul Personal, Iaşi - Dorohoi, ajunge la destinaţie în timp util<i></i>
5 vagoane proaspăt sosite de la Iaşi<i></i>
10:30<i></i>
Imediat după ce a ajuns în staţie, locomotiva Trenului Personal venit de la Iaşi a fost dezlegată de la tren şi s-a îndreptat spre capătul de linie, ca mai apoi locomotiva Trenului Personal venit de la Leorda să se îndrepte, şi aceasta, către acelaşi loc.
Locomotiva diesel-electrică 60-1160-5<i></i>
LDH 68 se îndreaptă spre DA 1160<i></i>
în timp ce locomotivele fac rebrusment, m-am dus la un magazin din apropiere să-mi iau nişte alune de ronţăit pe drum. Aveam de mers până diseară, aşa că, vorba aceea... pasiunea trece şi prin stomac. Cu această ocazie, nu ezit să imortalizez câteva peisaje urbane ale municipiului Dorohoi.
Gara Dorohoi, văzută dinspre oraş<i></i>
Peisaj urban<i></i>
Un atelier de dărăcit lâna<i></i>
10:40<i></i>
Din mica mea vizită prin Dorohoi (mi-aş fi dorit să rămân mai mult să vizitez oraşul) m-am întors pe peronul gării. Aici, LDH 68 era legată la Trenul Personal 5582, Dorohoi ââŹâ Leorda. Am vrut să prind în fotografii şi cuplarea DA-ului la Trenul Personal 6492, Dorohoi ââŹâ Iaşi, cu care aveam să şi călătoresc, însă erau mulţi CeFeRişti care deja se uitau la mine în mod suspicios. Mă deranjează această atitudine... Eu voiam doar să fac un reportaj despre linia 608!<i></i>
LDH 68 era pregătită de plecare<i></i>
11:00<i></i>
Deoarece abia la 11 şi 50 de minute avea să se mai mişte cineva prin Gara Dorohoi, m-am depărtat de gară până la borna kilometrică cu numărul 21. Mergând spre direcţia Leorda, am zărit un sabot roşu care era montat pe o linie adiacentă liniilor din Gara Dorohoi. în capătul ei era un cărucior FeRoviaR pe patru roţi şi mai multe traverse din beton.
în depărtare, nişte traverse şi un cărucior pe două osii<i></i>
Vedere spre Leorda<i></i>
11:10<i></i>
Ajuns la cabina de unde se manipulează semafoarele mecanice din Gara Dorohoi, am văzut în spatele meu un peisaj frumos: 5 semafoare de ieşire din Gară plasate la aceeaşi distanţă unul faţă de celălalt, rezultând o cascadă de semafoare mecanice de ieşire. în fundal, se pot observa cele două locomotive cu motoare diesel, unul care dezvoltă 2.100 de CP, iar celălalt 1.250 de CP.
Vedere spre Gara Dorohoi<i></i>
O cascadă de semafoare mecanice de ieşire<i></i>
Tot aceeaşi cascadă, dar surprinsă pe verticală<i></i>
Semafoare mecanice de ieşire din Gara Dorohoi<i></i>
11:20<i></i>
M-am întors către Gara Dorohoi să prind plecarea Trenului Personal spre Leorda. Avea să pornească la 11:50, în timp ce locomotiva trenului meu avea să fluiere plecarea la 12:18.
Trenuri în Gara Dorohoi<i></i>
Un ocean de bleo care intra în contrast cu verdele pământean şi albastrul... FeRoviaR<i></i>
Detaliu cu DA 1160<i></i>
11:30<i></i>
Dacă pe 11 mai 2008 l-am văzut şi l-am auzit pe d-nul inginer, Radu Bellu, în direct vorbind despre Burdujeni şi despre Bucovina, în ziua de 1 iunie 2008, în timp ce ronţăiam alune, am primit următorul mesaj pe telefon: "Să-i mulţumeşti domnului V.I. pentru <<Locomotive cu ABUR, Anii 1854-2003, Radu Bellu, 425 de pagini de lux>>, album color pe care l-ai primit azi". Era să scap Canon-ul de mână de bucurie în timp ce mă chinuiam să îndrept, neobservat, obiectivul minuscul al aparatului meu de fotografiat către Sulzerul cu suspensie secundară modificată. Ajuns seara târziu acasă, nu am adormit decât la ora 2 după ce-am răsfoit sutele de pagini cu poze şi informaţii. Vă mulţumesc, domnule V.I. pentru acel cadou minunat primit chiar de ziua copilului!<i></i>
Carte primită cadou de ziua Copilului<i></i>
11:40<i></i>
Unde nu există un automotor Malaxa, se pune în circulaţie o locomotivă diesel-hidraulică şi încă un vagon şi se expediază spre destinaţie. Soarele îşi plasa frumos razele pe caroseria locomotivei, astfel că din fotografia de mai jos reiese frumuseţea primei zile de vară din 2008.
Iată Trenul Personal cu un vagon, Dorohoi ââŹâ Leorda<i></i>
Unul dintre rarele trenuri din România care au doar un singur vagon<i></i>
Locomotive diesel<i></i>
11:50<i></i>
Ora de plecare a Trenului cu un singur vagon a sosit, aşa că acesta pleacă spre destinaţie. Pornirea locomotivei, semnalul dat de mecanic şi plecarea din staţia Dorohoi poate fi urmărită în videoclipul dedicat Excursiei FeRoviaRe pe ruta 608.
http://www.youtube.com/watch?v=0F3zS6bs8f8
12:00<i></i>
Astfel, Dorohoiul rămânea doar cu un tren în gară. în vagoanele acestuia au urcat mulţi călători, fiind ocupat în proporţie de 20%, în fiecare compartiment fiind cel puţin câte o persoană. Aşteptam cu nerăbdare plecarea Trenului Personal 6492, Dorohoi ââŹâ Iaşi, având în vedere distanţa pe care urma să o parcurg şi curiozitatea pentru relieful şi gările de pe traseu.
O ultimă vedere spre capătul liniei din Dorohoi<i></i>
Capătul Trenului cu care urma să călătoresc 154 de kilometri<i></i>
12:20<i></i>
M-am suit în tren în ultimul vagon şi am ocupat penultimul compartiment (ultimul fiind blocat de şeful de tren). Plecarea trenului din Dorohoi am surprins-o în format video, astfel că vă invit să o vizionaţi în videoclipul prezentat anterior. Părinţii îşi petreceau copii să meargă spre ultima săptămână din semestrul II la facultăţile sau la liceele din Iaşi. între staţiile Dorohoi şi Carasa se află curbele cu cele mai mici valori ale razei minime a curbelor: 350 de metri, în timp ce declivitatea se situează la 5 mm/m.
A fost liber pe abătută cu viteză redusă, spre IAĂ ĹžI<i></i>
Trenul făcea o primă curbă la stânga, iar verdele devinea tot mai verde<i></i>
Locomotiva acceleră<i></i>
A fost liber spre direcţia Iaşi<i></i>
La revedere, Dorohoi! <i></i>
Ne îndreptăm spre Carasa<i></i>
Ne unduim spre Carasa şi trecem primul viaduct<i></i>
Curbă la stânga<i></i>
Ă Ĺži curbă la dreapta<i></i>
12:30<i></i>
Prima staţie de pe linia Dorohoi ââŹâ Iaşi este halta de călători Carasa. Această gară se află la 11 kilometri de Dorohoi şi reprezintă un sat de aproximativ 700 de locuitori. Carasa aparţine de comuna Corlăţeni, judeţul Botoşani. Clădirea gării de aici seamănă cu celelalte construcţii FeRoviaRe pe care le vom întâlni pe traseu. La parter se găseau doar geamuri sparte, iar pancarta de ââŹĹžMişcareââŹÂ nu sugera deloc acest fapt, în timp ce în Sala de aşteptare probabil că aerul stătut de acolo aştepta vreo adiere mai caldă de vară. Atât la Carasa...
Lăsăm o linie dreaptă în urmă<i></i>
1000 de metri până în Carasa<i></i>
Un tei... o gară... şi atât<i></i>
Halta de călători Carasa<i></i>
Un monument istoric uitat de societate<i></i>
12:40<i></i>
După ce am plecat din Halta Carasa, mai luăm câteva curbe a căror rază minimă nu depăşeşte 510 metri, respirăm un aer curat şi admirăm peisajele cu care relieful acestei ţări ni l-a oferit.
Spre Halta Mateieni<i></i>
Circulam cu 50 km/h<i></i>
ââŹÂŚşi mă apropiam de Mateieni<i></i>
O iarbă înaltă proaspăt cosită se va fi transformat în fâneţe numai bună de pus în grajd. Mirosul provocat îmi aduce aminte şi acum de iezii bunicii mele din Manolea, când se zbenguiau prin grădină şi răscoleau fânul uscat de un soare energic. Ă Ĺži totuşi... nu suntem în Manolea, ci în Mateieni. Aici câţiva călători îmbrăcaţi în culori de vară îşi îndreptau gândurile către o destinaţie de duminică. Despre acest sat ştim că aparţine comunei Dimăcheni (despre care se poate citi într-un articol de ziar publicat în presa locală), judeţul Botoşani. Tot aici, în Mateieni, există o biserică ortodoxă care datează din 1833 şi se numeşte ââŹĹžSfinţii Trei IerarhiââŹÂ.
Suntem aşteptaţi aici de călători<i></i>
O iarbă cosită cu o mireasmă de... amintiri din copilărie<i></i>
ââŹĹžLa revedere, nepoate! Să ai grijă de tine!ââŹÂ, zise bunicul<i></i>
12:50<i></i>
La Vorniceni vom întâlni cea de-a doua gară maiestuoasă de pe traseul liniei 608. în această localitate trăiesc în jur de 4.500 de oameni, astfel că se explică măreţia clădirii gării şi numărul mare de linii din Gara Vorniceni. Ă Ĺžtiu, mă veţi întreba: ââŹĹžUnde sunt liniile?ââŹÂ Răspunsul este: ââŹĹžNu mai sunt!ââŹÂ Au dispărut.
Revenind la atitudinea optimistă pe care o moştenesc de la tatăl meu, vreau să amintesc că această comună are site de internet, unde găsim informaţii despre tradiţii, obiceiuri, hărţi şi fotografii. Citez un mic fragment din istoricul care apare pe site: ââŹĹžîn 16 august, în gara Vorniceni, flăcăi şi bărbaţi plecau la unităţile militare.<i></i>ââŹÂ Momentul era 1916, Primul Război Mondial. Deşi comuna este situată la o distanţă de 7 km de calea ferată, totuşi în acea zi de 1 iunie 2008 erau mulţi călători care au optat să circule cu trenul.
Spiritul român de hărnicie, curăţenie şi cinste a dăinuit sute de ani şi continuă să dăinuie şi în zilele de astăzi. Din dorinţa de a ââŹĹžimortalizaââŹÂ cele mai importante momente ale urbei, oamenii cu inimă patriotică au lansat revista ââŹĹžVorniceanulââŹÂ, care poate fi răsfoită şi pe Internet. Totodată, mai merită amintit că în apropierea ââŹĹžvetrei satuluiââŹÂ se află un sit arheologic cucutenian.
Următoarea oprire: Vorniceni<i></i>
900 de metri până în Vorniceni<i></i>
Un viaduct înainte de Halta Vorniceni<i></i>
Hale industriale părăsite<i></i>
Cimitir de linii ferate<i></i>
Călători în Halta Vorniceni<i></i>
Gara din Vorniceni<i></i>
La revedere, Vorniceni! <i></i>
La plecarea din Vorniceni am putut admira atât frumoasa gară, cât şi bogăţia de vegetaţie care împrejmuia tot perimetrul punctului de oprire FeRoviaR. Din păcate, la fel de observabile au fost şi lipsa liniilor ferate care constituiau, odată, o gară importantă şi preţuită. Următoarea staţie de pe traseu a fost Mândreşti, la 7 kilometri de Vorniceni. Până a ajunge acolo, vă invit să urmăriţi filmul imaginilor...
Ne îndreptăm spre Halta Mândreşti<i></i>
Un mic pârâiaş, un mic viaduct, o mică fotografie<i></i>
Spre Mândreşti<i></i>
13:00<i></i>
Multitudinea de curbe largi (raza minimă = 570 de metri), precum şi şerpuirea trenului îmi spuneau, indirect, că merită să vă redau orice fotografie realizată în acea superbă zi de 1 iunie 2008. Deci... călătorim spre Halta Mândreşti, pe 608, Dorohoi ââŹâ Iaşi.
Cinci vagoane şi-o locomotivă, echipa perfectă pentru o şedinţă foto de neuitat<i></i>
Viteza maximă de croazieră - 50 km/h<i></i>
Un alt viaduct<i></i>
Ă Ĺži-o altă curbă la dreapta<i></i>
Ce natură lăsam în urma... <i></i>
Despre Mândreşti (sau Mîndreşti, cum scrie pe pancarta CFR) am aflat că este un sat din comuna Ungureni. Această localitate este plasată de-a lungul unei creste de deal, iar clădirea gării este plasată la 200-300 de metri de vatra satului. Momentul video în care am surprins plecarea trenului din Staţia Mândreşti poate fi urmărit aici.
Ne apropiem de Halta Mândreşti<i></i>
Halta Mândreşti<i></i>
Satul şi clădirea gării Mândreşti<i></i>
13:10<i></i>
Următoarea staţie, la 5 kilometri depărtare de Mândreşti, este chiar Halta Ungureni. Până acolo am trecut printr-un viaduct frumos realizat care face punte peste râul Jijia. Tot până acolo am străbătut curbe cu raza minimă de înscriere de 460 de metri şi declivităţi specifice unei zone de câmpie: 4 mm/m.
Pod FeRoviaR peste râul Jijia<i></i>
După un deal şi după o curbă la stânga vom da de... <i></i>
...vom da de o altă curbă la dreapta<i></i>
La orizont se distinge comuna Ungureni<i></i>
Uşor, uşor ne înclinăm şi ne apropiem de Ungureni<i></i>
Indicator permanent pentru acoperirea punctului de secţionare de pe secţiile cu conducere centralizată a circulaţiei trenurilor<i></i>
Iată că după ce discul galben ne-a indicat că suntem pe o secţie cu conducere centralizată a circulaţiei trenurilor, mecanicul locomotive diesel-electrice a redus viteza pentru a intra în Gara Ungureni. Despre această comună, Ungureni, putem spune că trăiesc aproximativ 7.000 de locuitori, iar numele acestui sat a venit de la cetele de ciobani transilvăneni (deci teritorii stăpânite de unguri) care treceau prin aceste locuri. Din cauza interesectării liniei de cale ferată, 608, cu drumul judeţean 29, Ungureni reprezintă astfel un nod comercial în judeţul Botoşani.
Cât despre aspectul FeRoviaR al acestei staţii... este a treia gară maiestuoasă pe care am întâlnit-o pe linia Dorohoi ââŹâ Iaşi. Construită cu cărămidă de la Ciurea, gara avea arborat un drapel tricolor care flutura în vânt. Tot în faţa clădirii gării se aflau câţiva pomi care contrastau cu cărămiziul aprins sub razele calde ale soarelui.
Intrare în staţia Ungureni<i></i>
Ce lăsăm în urmă<i></i>
Ă Ĺži ce ne aşteaptă înainte<i></i>
în Halta Ungureni<i></i>
Un cântar şi alte linii adiacente pentru manevrarea trenurilor de marfă<i></i>
Interiorul vagonului cu care am călătorit până la Iaşi<i></i>
13:20<i></i>
Probabil aţi observat că în această gară erau mai mulţi călători, însă nu toţi aveau să călătorească cu Trenul Personal 6492, în care mă aflam şi eu. Ei aşteptau Trenul Personal 6493, Iaşi ââŹâ Dorohoi, care avea să vină în 5 minute după ce am sosit în Ungureni. Acesta a fost tractat de locomotiva diesel-electrică albastră cu fluier, DA 60-1291-8, având în spate 6 vagoane de călători clasa a II-a (4 vagoane seria 20-47 745-6, 171-5, 710-0, 607-8 şi două vagoane seria 20-57 106-8, 716-4) plus o locomotivă diesel-hidraulică, LDH 80-0290-9.
La o parte... soseşte Trenul Personal, Iaşi - Dorohoi<i></i>
DA 1291, în capul Trenului venit din Iaşi<i></i>
Locomotivă albastră... Sulzer... cu fluier! <i></i>
Din nou, romanţă între două Trenuri... Personal<i></i>
13:30<i></i>
După câteva minute cât să coboare călătorii veniţi dinspre Iaşi şi să urce călătorii care voiau să meargă spre Dorohoi, locomotiva Trenului Personal 6493, Iaşi ââŹâ Dorohoi, şuieră din mândrul fluier şi-şi mişcă vagoanele spre direcţia Nord-Est (Dorohoi).
Trenul Personal, Iaşi - Dorohoi, părăseşte Gara Ungureni<i></i>
Al şaselea vagon al trenului, fără călători<i></i>
LDH 290, vehiculul motor ââŹĹžclandestinââŹÂ de pe Trenul Personal, Iaşi ââŹâ Dorohoi<i></i>
După mai bine de 25 de minute de staţionare, locomotiva trenului cu care călătoream îşi ambala motorul diesel, a şuierat din goarna-i gălăgioasă şi am plecat, de pe linie abătută, din frumoasa Gară a satului Ungureni.
Un vagon Eacs vechi pus pe boghiuri Y25 CS, sau K, cum îi zicea tatăl meu, mi-a dat impresia că acum, ca pasionat FeRoviaR, sunt asemeni unui arheolog care fuge după orice schelet de dinozaur, care caută să estimeze data de la care acel dinozaur (vagon, cale ferată, locomotivă) nu a mai trăit, care caută să extragă frumosul şi emoţia din praf, din mucegai, din rugină, din trecut. Ă Ĺži totuşi, sper că dinozaurii vor reapărea! Ă Ĺži vor reapărea!<i></i>
Gara Ungureni<i></i>
Un vagon singuratic, semn că aici se făcea multă treabă<i></i>
Ieşim din Gara Ungureni<i></i>
13:40<i></i>
în drum spre următoarea staţie, Dângeni Nord, am întâlnit din nou un pod peste râul Jijia, după care mai apoi fumul de Sulzer care ieşea din locomotivă nu reuşea nici pe departe să murdărească atmosfera, ci mai degrabă să-i dea un aer puţin mai ââŹĹžtehnologicââŹÂ. Densitatea aerului curat pe metru cub depăşea cu mult puterea de poluare a unui simplu motor de câteva mii de cai putere. 640 de metri ââŹâ atât măsoară raza minimă a celei mai ââŹĹžpericuloaseââŹÂ curbe, în timp ce declivitatea maximă rămâne tot în jurul valorii de 4mm/m.
Spre Dângeni Nord<i></i>
Podul peste râul Jijia<i></i>
în curbe, şinele trosnesc, iar caii zburdă veseli pe câmpii<i></i>
Spre Halta Dângeni Nord<i></i>
Natura verde-verde<i></i>
1000 de metri până în staţie<i></i>
13:50<i></i>
Ă Ĺži iată că după 42 de kilometri parcurşi de la Dorohoi ajungem în halta Dângeni Nord. Aici erau vreo cinci călători care aşteptau trenul sosit la fix. Locul de aşteptare reprezintă o baracă acoperită de 5 metri lungime pe 2 metri lăţime. Această staţie reprezintă un preambul la staţia Dângeni, care este singurul nod de cale ferată de pe ruta Dorohoi ââŹâ Leţcani.
Halta Dângeni Nord<i></i>
Sala de aşteptare pentru călători<i></i>
Trecem podul peste Jijia şi ne îndreptăm spre Gara Dângeni<i></i>
Confort interior contra praf exterior<i></i>
Un stâlp de telegraf mai vesel decât restul<i></i>
Dângeni este sat şi centru de comună, totodată, în judeţul Botoşani. Aşezarea a fost întemeiată încă de pe vremea lui Ă Ĺžtefan cel Mare, iar ocupaţia principală a sătenilor este agricultura. Aici există tractoare şi multe alte utilaje agricole, iar cernoziomurile carbonatice foarte fertile abia aşteaptă să fie lucrate. De aici ar putea pleca zeci de vagoane cu grâne pentru pâinea noastră cea de toate zilele. Tot de aici ar putea pleca vite, ovine sau alte animale domestice pentru alimentarea hipermarketurilor dornice de produse cât mai de calitate.
Aşa cum se vede şi în imagini, racordul pentru linia Dângeni ââŹâ Săveni încă mai există. Spun ââŹĹžîncăââŹÂ deoarece o mare parte din linie a fost afectată de alunecări de teren sau a fost dezmembrată parţial de... cetăţenii României. Această cale ferată a fost dată în exploatare pe 5 iulie 1991.
Găsim frumos scris în revista ââŹĹžForum culturalââŹÂ, anul II, nr. 4 din decembrie 2007, pagina 11, că: ââŹĹžUna dintre liniile ferate care au stat în atenţia autorităţilor române încă dinainte de primul război mondial a fost cea de pe traseul Dângeni ââŹâ Rădăuţi (Prut), a cărei construcţie [ââŹÂŚ] a început în 1916, dar a fost abandonată imediat, din cauza începerii ostilităţilor militare, în august acelaşi an. De-abia după şapte decenii, proiectul a fost reluat şi executat parţial, pe traseul Dângeni ââŹâ Săveni, traseu pe care, după o scurtă perioadă de funcţionare, astăzi nu se mai circulă.<i></i>ââŹÂ
Această linie cuprinde una dintre cele mai frumoase lucrări de artă din Moldova, viaductul de la Vlăsineşti (aprox. 400 de metri lungime). Podul stă să cadă din cauza incompetenţei celor de la CFR de a conserva şi de a găsi soluţii pentru reînvierea traficului de călători pe ruta Dângeni ââŹâ Săveni. Un articol contemporan realizat obiectiv despre această cale ferată părăsită puteţi citi aici.
Mai multe imagini şi detalii despre Gara din Săveni puteţi accesa vizionând clipul propus de pasionatul FeRoviaR, BobbyTM. De asemenea, acest subiect a avut interes de discuţie şi pe forumurile FeRoviaRe de profil, deci puteţi citi mai multe pe Train-Sim, pe Railwayfan pe Trenuletz, iar acum există şi pe Lokomotiv.ro.
în dreapta imaginii se vede linia Săveni ââŹâ Dângeni<i></i>
Două linii de cale ferate care au ajuns la o... <i></i>
...Confluenţă<i></i>
Ce urmează? <i></i>
Semafoare mecanice de ieşire din Gara Dângeni<i></i>
Vedere spre Săveni, respectiv Ungureni<i></i>
Ă Ĺži intrăm în Dângeni! <i></i>
Liniile Gării Dângeni<i></i>
Un peron părăsit... O linie părăsită... <i></i>
Gara Dângeni<i></i>
14:00<i></i>
Trecem neîntârziaţi prin Gara Dângeni şi, aşa cum aţi observat şi în imaginile anterioare, activitatea acestei gări s-a limitat la a deservi numai transportului de călători. Totuşi, merită amintit că este a patra gară de pe traseul liniei 608 care deţine acel design celest şi culoarea cărămizie de Ciurea.
Gara Dângeni<i></i>
Vechi racorduri spre hale industriale părăsite<i></i>
Ieşim din Gara Dângeni<i></i>
întâlnim unul dintre ultimele semafoare mecanice de pe linia 608<i></i>
Liniile din Dângeni încă ne imploră atenţie<i></i>
Nu demult aţi putut citi reportajul în care am prezentat drumul FeRoviaR până în Dorohoi. în continuare vă voi prezenta linia secundară 608: Dorohoi ââŹâ Iaşi. Cu o lungime de 154 de kilometri (Dorohoi ââŹâ Leţcani ââŹâ Iaşi), această linie se poate considera una dintre cele mai lungi linii secundare din România, putând fi comparată cu linia 804, Medgidia ââŹâ Tulcea Oraş (144 de kilometri), linia 406, Luduş ââŹâ Bistriţa Bârgăului (140 de kilometri) sau linia 402, Oradea ââŹâ Halmeu (155 de kilometri).
Linia a fost dată în exploatare în 1896 şi este în mare parte linie simplă. Până nu demult a fost considerată linia 613, iar acum poartă numărul 608. în construcţia a aproape tuturor celor 24 de halte şi gări (cu excepţia gării din Iaşi, Leţcani, Dorohoi şi a altor staţii cu trafic mic de călători) se regăseşte faimoasa cărămidă roşie de Ciurea. Viaductele şi tunelul de la Movileni ââŹâ 965 de metri lungime, anul construcţiei 1896 (construit în etapa a II-a a construcţiei tunelurilor din România, între 1881 şi 1918) fac din această rută una dintre cele mai frumoase linii ferate din Moldova.
Trenul cu care am circulat între Dorohoi şi Iaşi a fost Trenul Personal 6492, Dorohoi ââŹâ Iaşi, cu plecare de la ora 12:18 şi sosire în capitala Moldovei la ora 16:36. Viteza medie obţinută de trenul personal pentru cei 154 de kilometri a fost de 34 km/h. Compoziţia trenului a constat din locomotiva diesel-electrică 60-1160-5, având două vagoane clasa a II-a, 20-57 (113-4, 846-9) şi trei vagoane tot clasa a II-a, 20-47 (119-4, 385-1, 615-1).
Mai merită de menţionat aici că cea mai mică raza minimă a curbei se regăseşte între staţiile Dorohoi şi Carasa şi este de 350 de metri, în timp ce panta caracteristică maximă se regăseşte între staţiile Leţcani şi Movileni şi între staţiile Movileni şi Potângeni, având valoarea de 10 mm/m. Pe restul distanţelor este caracteristică o pantă caracteristică de 2-3 mm/m.
Destul cu datele caracteristice, acum nu-mi rămâne decât să vă doresc vizionare plăcută! Pentru critici, sugestii şi alte menţiuni, vă rog să completaţi mai jos formularul de comentarii.<i></i>
Semafoare mecanice de ieşire din Gara Dorohoi<i></i>
10:20<i></i>
Trenul Personal 5583, Leorda ââŹâ Dorohoi, a sosit în Gara Dorohoi cu câteva minute întârziere. Fiind capăt de linie, aici, la Dorohoi, locomotivele trenurilor venite din direcţia Leorda/Iaşi trebuie să facă rebrusment pentru a-şi putea continua traseul de lucru. Locomotiva diesel-hidraulică, 89-0068-0, deşi avea tren spre Leorda la 11:50, încă nu se îndrepta spre capătul staţiei pentru a rebrusa. Aşa că, până atunci, vă spun câte ceva despre Gara Dorohoi.
Locomotiva Trenului Personal, Leorda - Dorohoi, se odihneşte<i></i>
Gara Leorda, văzută din stradă<i></i>
Aflăm de pe o placă ceramică plasată pe peretele gării despre calea ferată Leorda ââŹâ Dorohoi că a fost dată în exploatare la 15 decembrie 1888. Un fapt interesant a fost acela că tot pe o placă ceramică apar toţi şefii de staţie de la înfiinţarea ei şi până în 1994. Despre municipiul Dorohoi puteţi citi aici sau aici, nu înainte de a şti că în şi prin acest oraş s-au născut, au trăit sau au trecut personalităţi importante ale României, ca: Spiru Haret, Nicu Gane, Ion Pillat şi George Enescu.
Ă Ĺžefii staţiei Dorohoi, de la înfiinţare şi până în prezent<i></i>
Vedere spre capătul liniei de la Dorohoi<i></i>
Dar iată că Trenul Personal 6491, Iaşi ââŹâ Dorohoi, a sosit în staţie pe linia a doua. Trenul a fost tras de locomotiva diesel-electrică DA 1160 şi a avut în spate 5 vagoane de clasa a II-a. Un element de construcţie care m-a surprins la locomotivă a fost suspensia secundară pe elemente elastice metal-cauciuc.
Trenul Personal, Iaşi - Dorohoi, ajunge la destinaţie în timp util<i></i>
5 vagoane proaspăt sosite de la Iaşi<i></i>
10:30<i></i>
Imediat după ce a ajuns în staţie, locomotiva Trenului Personal venit de la Iaşi a fost dezlegată de la tren şi s-a îndreptat spre capătul de linie, ca mai apoi locomotiva Trenului Personal venit de la Leorda să se îndrepte, şi aceasta, către acelaşi loc.
Locomotiva diesel-electrică 60-1160-5<i></i>
LDH 68 se îndreaptă spre DA 1160<i></i>
în timp ce locomotivele fac rebrusment, m-am dus la un magazin din apropiere să-mi iau nişte alune de ronţăit pe drum. Aveam de mers până diseară, aşa că, vorba aceea... pasiunea trece şi prin stomac. Cu această ocazie, nu ezit să imortalizez câteva peisaje urbane ale municipiului Dorohoi.
Gara Dorohoi, văzută dinspre oraş<i></i>
Peisaj urban<i></i>
Un atelier de dărăcit lâna<i></i>
10:40<i></i>
Din mica mea vizită prin Dorohoi (mi-aş fi dorit să rămân mai mult să vizitez oraşul) m-am întors pe peronul gării. Aici, LDH 68 era legată la Trenul Personal 5582, Dorohoi ââŹâ Leorda. Am vrut să prind în fotografii şi cuplarea DA-ului la Trenul Personal 6492, Dorohoi ââŹâ Iaşi, cu care aveam să şi călătoresc, însă erau mulţi CeFeRişti care deja se uitau la mine în mod suspicios. Mă deranjează această atitudine... Eu voiam doar să fac un reportaj despre linia 608!<i></i>
LDH 68 era pregătită de plecare<i></i>
11:00<i></i>
Deoarece abia la 11 şi 50 de minute avea să se mai mişte cineva prin Gara Dorohoi, m-am depărtat de gară până la borna kilometrică cu numărul 21. Mergând spre direcţia Leorda, am zărit un sabot roşu care era montat pe o linie adiacentă liniilor din Gara Dorohoi. în capătul ei era un cărucior FeRoviaR pe patru roţi şi mai multe traverse din beton.
în depărtare, nişte traverse şi un cărucior pe două osii<i></i>
Vedere spre Leorda<i></i>
11:10<i></i>
Ajuns la cabina de unde se manipulează semafoarele mecanice din Gara Dorohoi, am văzut în spatele meu un peisaj frumos: 5 semafoare de ieşire din Gară plasate la aceeaşi distanţă unul faţă de celălalt, rezultând o cascadă de semafoare mecanice de ieşire. în fundal, se pot observa cele două locomotive cu motoare diesel, unul care dezvoltă 2.100 de CP, iar celălalt 1.250 de CP.
Vedere spre Gara Dorohoi<i></i>
O cascadă de semafoare mecanice de ieşire<i></i>
Tot aceeaşi cascadă, dar surprinsă pe verticală<i></i>
Semafoare mecanice de ieşire din Gara Dorohoi<i></i>
11:20<i></i>
M-am întors către Gara Dorohoi să prind plecarea Trenului Personal spre Leorda. Avea să pornească la 11:50, în timp ce locomotiva trenului meu avea să fluiere plecarea la 12:18.
Trenuri în Gara Dorohoi<i></i>
Un ocean de bleo care intra în contrast cu verdele pământean şi albastrul... FeRoviaR<i></i>
Detaliu cu DA 1160<i></i>
11:30<i></i>
Dacă pe 11 mai 2008 l-am văzut şi l-am auzit pe d-nul inginer, Radu Bellu, în direct vorbind despre Burdujeni şi despre Bucovina, în ziua de 1 iunie 2008, în timp ce ronţăiam alune, am primit următorul mesaj pe telefon: "Să-i mulţumeşti domnului V.I. pentru <<Locomotive cu ABUR, Anii 1854-2003, Radu Bellu, 425 de pagini de lux>>, album color pe care l-ai primit azi". Era să scap Canon-ul de mână de bucurie în timp ce mă chinuiam să îndrept, neobservat, obiectivul minuscul al aparatului meu de fotografiat către Sulzerul cu suspensie secundară modificată. Ajuns seara târziu acasă, nu am adormit decât la ora 2 după ce-am răsfoit sutele de pagini cu poze şi informaţii. Vă mulţumesc, domnule V.I. pentru acel cadou minunat primit chiar de ziua copilului!<i></i>
Carte primită cadou de ziua Copilului<i></i>
11:40<i></i>
Unde nu există un automotor Malaxa, se pune în circulaţie o locomotivă diesel-hidraulică şi încă un vagon şi se expediază spre destinaţie. Soarele îşi plasa frumos razele pe caroseria locomotivei, astfel că din fotografia de mai jos reiese frumuseţea primei zile de vară din 2008.
Iată Trenul Personal cu un vagon, Dorohoi ââŹâ Leorda<i></i>
Unul dintre rarele trenuri din România care au doar un singur vagon<i></i>
Locomotive diesel<i></i>
11:50<i></i>
Ora de plecare a Trenului cu un singur vagon a sosit, aşa că acesta pleacă spre destinaţie. Pornirea locomotivei, semnalul dat de mecanic şi plecarea din staţia Dorohoi poate fi urmărită în videoclipul dedicat Excursiei FeRoviaRe pe ruta 608.
http://www.youtube.com/watch?v=0F3zS6bs8f8
12:00<i></i>
Astfel, Dorohoiul rămânea doar cu un tren în gară. în vagoanele acestuia au urcat mulţi călători, fiind ocupat în proporţie de 20%, în fiecare compartiment fiind cel puţin câte o persoană. Aşteptam cu nerăbdare plecarea Trenului Personal 6492, Dorohoi ââŹâ Iaşi, având în vedere distanţa pe care urma să o parcurg şi curiozitatea pentru relieful şi gările de pe traseu.
O ultimă vedere spre capătul liniei din Dorohoi<i></i>
Capătul Trenului cu care urma să călătoresc 154 de kilometri<i></i>
12:20<i></i>
M-am suit în tren în ultimul vagon şi am ocupat penultimul compartiment (ultimul fiind blocat de şeful de tren). Plecarea trenului din Dorohoi am surprins-o în format video, astfel că vă invit să o vizionaţi în videoclipul prezentat anterior. Părinţii îşi petreceau copii să meargă spre ultima săptămână din semestrul II la facultăţile sau la liceele din Iaşi. între staţiile Dorohoi şi Carasa se află curbele cu cele mai mici valori ale razei minime a curbelor: 350 de metri, în timp ce declivitatea se situează la 5 mm/m.
A fost liber pe abătută cu viteză redusă, spre IAĂ ĹžI<i></i>
Trenul făcea o primă curbă la stânga, iar verdele devinea tot mai verde<i></i>
Locomotiva acceleră<i></i>
A fost liber spre direcţia Iaşi<i></i>
La revedere, Dorohoi! <i></i>
Ne îndreptăm spre Carasa<i></i>
Ne unduim spre Carasa şi trecem primul viaduct<i></i>
Curbă la stânga<i></i>
Ă Ĺži curbă la dreapta<i></i>
12:30<i></i>
Prima staţie de pe linia Dorohoi ââŹâ Iaşi este halta de călători Carasa. Această gară se află la 11 kilometri de Dorohoi şi reprezintă un sat de aproximativ 700 de locuitori. Carasa aparţine de comuna Corlăţeni, judeţul Botoşani. Clădirea gării de aici seamănă cu celelalte construcţii FeRoviaRe pe care le vom întâlni pe traseu. La parter se găseau doar geamuri sparte, iar pancarta de ââŹĹžMişcareââŹÂ nu sugera deloc acest fapt, în timp ce în Sala de aşteptare probabil că aerul stătut de acolo aştepta vreo adiere mai caldă de vară. Atât la Carasa...
Lăsăm o linie dreaptă în urmă<i></i>
1000 de metri până în Carasa<i></i>
Un tei... o gară... şi atât<i></i>
Halta de călători Carasa<i></i>
Un monument istoric uitat de societate<i></i>
12:40<i></i>
După ce am plecat din Halta Carasa, mai luăm câteva curbe a căror rază minimă nu depăşeşte 510 metri, respirăm un aer curat şi admirăm peisajele cu care relieful acestei ţări ni l-a oferit.
Spre Halta Mateieni<i></i>
Circulam cu 50 km/h<i></i>
ââŹÂŚşi mă apropiam de Mateieni<i></i>
O iarbă înaltă proaspăt cosită se va fi transformat în fâneţe numai bună de pus în grajd. Mirosul provocat îmi aduce aminte şi acum de iezii bunicii mele din Manolea, când se zbenguiau prin grădină şi răscoleau fânul uscat de un soare energic. Ă Ĺži totuşi... nu suntem în Manolea, ci în Mateieni. Aici câţiva călători îmbrăcaţi în culori de vară îşi îndreptau gândurile către o destinaţie de duminică. Despre acest sat ştim că aparţine comunei Dimăcheni (despre care se poate citi într-un articol de ziar publicat în presa locală), judeţul Botoşani. Tot aici, în Mateieni, există o biserică ortodoxă care datează din 1833 şi se numeşte ââŹĹžSfinţii Trei IerarhiââŹÂ.
Suntem aşteptaţi aici de călători<i></i>
O iarbă cosită cu o mireasmă de... amintiri din copilărie<i></i>
ââŹĹžLa revedere, nepoate! Să ai grijă de tine!ââŹÂ, zise bunicul<i></i>
12:50<i></i>
La Vorniceni vom întâlni cea de-a doua gară maiestuoasă de pe traseul liniei 608. în această localitate trăiesc în jur de 4.500 de oameni, astfel că se explică măreţia clădirii gării şi numărul mare de linii din Gara Vorniceni. Ă Ĺžtiu, mă veţi întreba: ââŹĹžUnde sunt liniile?ââŹÂ Răspunsul este: ââŹĹžNu mai sunt!ââŹÂ Au dispărut.
Revenind la atitudinea optimistă pe care o moştenesc de la tatăl meu, vreau să amintesc că această comună are site de internet, unde găsim informaţii despre tradiţii, obiceiuri, hărţi şi fotografii. Citez un mic fragment din istoricul care apare pe site: ââŹĹžîn 16 august, în gara Vorniceni, flăcăi şi bărbaţi plecau la unităţile militare.<i></i>ââŹÂ Momentul era 1916, Primul Război Mondial. Deşi comuna este situată la o distanţă de 7 km de calea ferată, totuşi în acea zi de 1 iunie 2008 erau mulţi călători care au optat să circule cu trenul.
Spiritul român de hărnicie, curăţenie şi cinste a dăinuit sute de ani şi continuă să dăinuie şi în zilele de astăzi. Din dorinţa de a ââŹĹžimortalizaââŹÂ cele mai importante momente ale urbei, oamenii cu inimă patriotică au lansat revista ââŹĹžVorniceanulââŹÂ, care poate fi răsfoită şi pe Internet. Totodată, mai merită amintit că în apropierea ââŹĹžvetrei satuluiââŹÂ se află un sit arheologic cucutenian.
Următoarea oprire: Vorniceni<i></i>
900 de metri până în Vorniceni<i></i>
Un viaduct înainte de Halta Vorniceni<i></i>
Hale industriale părăsite<i></i>
Cimitir de linii ferate<i></i>
Călători în Halta Vorniceni<i></i>
Gara din Vorniceni<i></i>
La revedere, Vorniceni! <i></i>
La plecarea din Vorniceni am putut admira atât frumoasa gară, cât şi bogăţia de vegetaţie care împrejmuia tot perimetrul punctului de oprire FeRoviaR. Din păcate, la fel de observabile au fost şi lipsa liniilor ferate care constituiau, odată, o gară importantă şi preţuită. Următoarea staţie de pe traseu a fost Mândreşti, la 7 kilometri de Vorniceni. Până a ajunge acolo, vă invit să urmăriţi filmul imaginilor...
Ne îndreptăm spre Halta Mândreşti<i></i>
Un mic pârâiaş, un mic viaduct, o mică fotografie<i></i>
Spre Mândreşti<i></i>
13:00<i></i>
Multitudinea de curbe largi (raza minimă = 570 de metri), precum şi şerpuirea trenului îmi spuneau, indirect, că merită să vă redau orice fotografie realizată în acea superbă zi de 1 iunie 2008. Deci... călătorim spre Halta Mândreşti, pe 608, Dorohoi ââŹâ Iaşi.
Cinci vagoane şi-o locomotivă, echipa perfectă pentru o şedinţă foto de neuitat<i></i>
Viteza maximă de croazieră - 50 km/h<i></i>
Un alt viaduct<i></i>
Ă Ĺži-o altă curbă la dreapta<i></i>
Ce natură lăsam în urma... <i></i>
Despre Mândreşti (sau Mîndreşti, cum scrie pe pancarta CFR) am aflat că este un sat din comuna Ungureni. Această localitate este plasată de-a lungul unei creste de deal, iar clădirea gării este plasată la 200-300 de metri de vatra satului. Momentul video în care am surprins plecarea trenului din Staţia Mândreşti poate fi urmărit aici.
Ne apropiem de Halta Mândreşti<i></i>
Halta Mândreşti<i></i>
Satul şi clădirea gării Mândreşti<i></i>
13:10<i></i>
Următoarea staţie, la 5 kilometri depărtare de Mândreşti, este chiar Halta Ungureni. Până acolo am trecut printr-un viaduct frumos realizat care face punte peste râul Jijia. Tot până acolo am străbătut curbe cu raza minimă de înscriere de 460 de metri şi declivităţi specifice unei zone de câmpie: 4 mm/m.
Pod FeRoviaR peste râul Jijia<i></i>
După un deal şi după o curbă la stânga vom da de... <i></i>
...vom da de o altă curbă la dreapta<i></i>
La orizont se distinge comuna Ungureni<i></i>
Uşor, uşor ne înclinăm şi ne apropiem de Ungureni<i></i>
Indicator permanent pentru acoperirea punctului de secţionare de pe secţiile cu conducere centralizată a circulaţiei trenurilor<i></i>
Iată că după ce discul galben ne-a indicat că suntem pe o secţie cu conducere centralizată a circulaţiei trenurilor, mecanicul locomotive diesel-electrice a redus viteza pentru a intra în Gara Ungureni. Despre această comună, Ungureni, putem spune că trăiesc aproximativ 7.000 de locuitori, iar numele acestui sat a venit de la cetele de ciobani transilvăneni (deci teritorii stăpânite de unguri) care treceau prin aceste locuri. Din cauza interesectării liniei de cale ferată, 608, cu drumul judeţean 29, Ungureni reprezintă astfel un nod comercial în judeţul Botoşani.
Cât despre aspectul FeRoviaR al acestei staţii... este a treia gară maiestuoasă pe care am întâlnit-o pe linia Dorohoi ââŹâ Iaşi. Construită cu cărămidă de la Ciurea, gara avea arborat un drapel tricolor care flutura în vânt. Tot în faţa clădirii gării se aflau câţiva pomi care contrastau cu cărămiziul aprins sub razele calde ale soarelui.
Intrare în staţia Ungureni<i></i>
Ce lăsăm în urmă<i></i>
Ă Ĺži ce ne aşteaptă înainte<i></i>
în Halta Ungureni<i></i>
Un cântar şi alte linii adiacente pentru manevrarea trenurilor de marfă<i></i>
Interiorul vagonului cu care am călătorit până la Iaşi<i></i>
13:20<i></i>
Probabil aţi observat că în această gară erau mai mulţi călători, însă nu toţi aveau să călătorească cu Trenul Personal 6492, în care mă aflam şi eu. Ei aşteptau Trenul Personal 6493, Iaşi ââŹâ Dorohoi, care avea să vină în 5 minute după ce am sosit în Ungureni. Acesta a fost tractat de locomotiva diesel-electrică albastră cu fluier, DA 60-1291-8, având în spate 6 vagoane de călători clasa a II-a (4 vagoane seria 20-47 745-6, 171-5, 710-0, 607-8 şi două vagoane seria 20-57 106-8, 716-4) plus o locomotivă diesel-hidraulică, LDH 80-0290-9.
La o parte... soseşte Trenul Personal, Iaşi - Dorohoi<i></i>
DA 1291, în capul Trenului venit din Iaşi<i></i>
Locomotivă albastră... Sulzer... cu fluier! <i></i>
Din nou, romanţă între două Trenuri... Personal<i></i>
13:30<i></i>
După câteva minute cât să coboare călătorii veniţi dinspre Iaşi şi să urce călătorii care voiau să meargă spre Dorohoi, locomotiva Trenului Personal 6493, Iaşi ââŹâ Dorohoi, şuieră din mândrul fluier şi-şi mişcă vagoanele spre direcţia Nord-Est (Dorohoi).
Trenul Personal, Iaşi - Dorohoi, părăseşte Gara Ungureni<i></i>
Al şaselea vagon al trenului, fără călători<i></i>
LDH 290, vehiculul motor ââŹĹžclandestinââŹÂ de pe Trenul Personal, Iaşi ââŹâ Dorohoi<i></i>
După mai bine de 25 de minute de staţionare, locomotiva trenului cu care călătoream îşi ambala motorul diesel, a şuierat din goarna-i gălăgioasă şi am plecat, de pe linie abătută, din frumoasa Gară a satului Ungureni.
Un vagon Eacs vechi pus pe boghiuri Y25 CS, sau K, cum îi zicea tatăl meu, mi-a dat impresia că acum, ca pasionat FeRoviaR, sunt asemeni unui arheolog care fuge după orice schelet de dinozaur, care caută să estimeze data de la care acel dinozaur (vagon, cale ferată, locomotivă) nu a mai trăit, care caută să extragă frumosul şi emoţia din praf, din mucegai, din rugină, din trecut. Ă Ĺži totuşi, sper că dinozaurii vor reapărea! Ă Ĺži vor reapărea!<i></i>
Gara Ungureni<i></i>
Un vagon singuratic, semn că aici se făcea multă treabă<i></i>
Ieşim din Gara Ungureni<i></i>
13:40<i></i>
în drum spre următoarea staţie, Dângeni Nord, am întâlnit din nou un pod peste râul Jijia, după care mai apoi fumul de Sulzer care ieşea din locomotivă nu reuşea nici pe departe să murdărească atmosfera, ci mai degrabă să-i dea un aer puţin mai ââŹĹžtehnologicââŹÂ. Densitatea aerului curat pe metru cub depăşea cu mult puterea de poluare a unui simplu motor de câteva mii de cai putere. 640 de metri ââŹâ atât măsoară raza minimă a celei mai ââŹĹžpericuloaseââŹÂ curbe, în timp ce declivitatea maximă rămâne tot în jurul valorii de 4mm/m.
Spre Dângeni Nord<i></i>
Podul peste râul Jijia<i></i>
în curbe, şinele trosnesc, iar caii zburdă veseli pe câmpii<i></i>
Spre Halta Dângeni Nord<i></i>
Natura verde-verde<i></i>
1000 de metri până în staţie<i></i>
13:50<i></i>
Ă Ĺži iată că după 42 de kilometri parcurşi de la Dorohoi ajungem în halta Dângeni Nord. Aici erau vreo cinci călători care aşteptau trenul sosit la fix. Locul de aşteptare reprezintă o baracă acoperită de 5 metri lungime pe 2 metri lăţime. Această staţie reprezintă un preambul la staţia Dângeni, care este singurul nod de cale ferată de pe ruta Dorohoi ââŹâ Leţcani.
Halta Dângeni Nord<i></i>
Sala de aşteptare pentru călători<i></i>
Trecem podul peste Jijia şi ne îndreptăm spre Gara Dângeni<i></i>
Confort interior contra praf exterior<i></i>
Un stâlp de telegraf mai vesel decât restul<i></i>
Dângeni este sat şi centru de comună, totodată, în judeţul Botoşani. Aşezarea a fost întemeiată încă de pe vremea lui Ă Ĺžtefan cel Mare, iar ocupaţia principală a sătenilor este agricultura. Aici există tractoare şi multe alte utilaje agricole, iar cernoziomurile carbonatice foarte fertile abia aşteaptă să fie lucrate. De aici ar putea pleca zeci de vagoane cu grâne pentru pâinea noastră cea de toate zilele. Tot de aici ar putea pleca vite, ovine sau alte animale domestice pentru alimentarea hipermarketurilor dornice de produse cât mai de calitate.
Aşa cum se vede şi în imagini, racordul pentru linia Dângeni ââŹâ Săveni încă mai există. Spun ââŹĹžîncăââŹÂ deoarece o mare parte din linie a fost afectată de alunecări de teren sau a fost dezmembrată parţial de... cetăţenii României. Această cale ferată a fost dată în exploatare pe 5 iulie 1991.
Găsim frumos scris în revista ââŹĹžForum culturalââŹÂ, anul II, nr. 4 din decembrie 2007, pagina 11, că: ââŹĹžUna dintre liniile ferate care au stat în atenţia autorităţilor române încă dinainte de primul război mondial a fost cea de pe traseul Dângeni ââŹâ Rădăuţi (Prut), a cărei construcţie [ââŹÂŚ] a început în 1916, dar a fost abandonată imediat, din cauza începerii ostilităţilor militare, în august acelaşi an. De-abia după şapte decenii, proiectul a fost reluat şi executat parţial, pe traseul Dângeni ââŹâ Săveni, traseu pe care, după o scurtă perioadă de funcţionare, astăzi nu se mai circulă.<i></i>ââŹÂ
Această linie cuprinde una dintre cele mai frumoase lucrări de artă din Moldova, viaductul de la Vlăsineşti (aprox. 400 de metri lungime). Podul stă să cadă din cauza incompetenţei celor de la CFR de a conserva şi de a găsi soluţii pentru reînvierea traficului de călători pe ruta Dângeni ââŹâ Săveni. Un articol contemporan realizat obiectiv despre această cale ferată părăsită puteţi citi aici.
Mai multe imagini şi detalii despre Gara din Săveni puteţi accesa vizionând clipul propus de pasionatul FeRoviaR, BobbyTM. De asemenea, acest subiect a avut interes de discuţie şi pe forumurile FeRoviaRe de profil, deci puteţi citi mai multe pe Train-Sim, pe Railwayfan pe Trenuletz, iar acum există şi pe Lokomotiv.ro.
în dreapta imaginii se vede linia Săveni ââŹâ Dângeni<i></i>
Două linii de cale ferate care au ajuns la o... <i></i>
...Confluenţă<i></i>
Ce urmează? <i></i>
Semafoare mecanice de ieşire din Gara Dângeni<i></i>
Vedere spre Săveni, respectiv Ungureni<i></i>
Ă Ĺži intrăm în Dângeni! <i></i>
Liniile Gării Dângeni<i></i>
Un peron părăsit... O linie părăsită... <i></i>
Gara Dângeni<i></i>
14:00<i></i>
Trecem neîntârziaţi prin Gara Dângeni şi, aşa cum aţi observat şi în imaginile anterioare, activitatea acestei gări s-a limitat la a deservi numai transportului de călători. Totuşi, merită amintit că este a patra gară de pe traseul liniei 608 care deţine acel design celest şi culoarea cărămizie de Ciurea.
Gara Dângeni<i></i>
Vechi racorduri spre hale industriale părăsite<i></i>
Ieşim din Gara Dângeni<i></i>
întâlnim unul dintre ultimele semafoare mecanice de pe linia 608<i></i>
Liniile din Dângeni încă ne imploră atenţie<i></i>