stati voi linistiti ca o primeste Weeping Eye pe a lui si sa vezi acolo lista de 6 pagini de defecte
Raspund cu intarziere provocarii lui Horia lansata aici: http://forum.lokomotiv.ro/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=4579&postdays=0&postorder=asc&start=795
Sunt neplacut surprins ca orice vorba despre neconformitatile produselor ACME este privita ca o blasfemie de catre modelisti si este perceputa ca un afront personal. Daca ascundem mizeria sub pres nu inseamna ca am scapat de ea.
Si pentru ca o fotografie face cat o mie de cuvinte, am facut o comparatie intre jucaria de la ACME si locomotiva 40-0832-2 apartinand CFR Marfa si fotografiata de mine in 27 Octombrie 2005 in Gara de Nord, cu ocazia unei expozitii de material rulant, si in 03 Decembrie 2005 in gara Isalnita, venita de pe Valea Jiului cu o naveta de carbune pentru Termocentrala Isalnita. Va rog sa tineti cont ca locomotiva reala este surprinsa la putin timp dupa incheierea lucrarilor de modernizare, deci uzura este redusa. De la bun inceput va spun ca orice comentarii legate de presupuse interventii asupra culorilor din fotografii nu-si au rostul ââŹâ nu am facut asa ceva pentru ca nu asta este scopul.
Chiar daca fotografiile modelului si ale locomotivei reale sunt facute in conditii de iluminare diferite, imi pastrez convingerea ca nuanta de albastru nu este ce trebuie ââŹâ in realitate vireaza putin spre violet iar pe model spre turcoaz. Mai mult decat atat, pe locomotiva reala pare a fi si un altfel de rosu, ceva mai stins. Tot in fotografiile locomotivei reale se observa ca autocolantul cu CFR MARFA este mult mai mat decat vopseaua ââŹâ de fapt locomotiva reala luceste ca o cratita noua (vezi si fotografia de noapte de la sfarsitul mesajului). Acest detaliu putea fi realizat pe model prin folosirea corespunzatoare a vopselelor (in mod obisnuit producatorii de vopsele de modelism vand trei categorii: lucios, semimat si mat, ca sa nu vorbim de vopselele preparate pe comanda, unde posibilitatile sunt mult mai multe).
La inscriptionare, in afara de banda oblica alba care nu este prelungita si pe jgheabul de la plafon, asa cum a punctat Gam3, am observat ca inscrisurile de avertizare de pe usi sunt mai mici la model. Numarul de pe peretele frontal al cabinei rosii (postul I) este scris cu caractere mai ingrosate in realitate fata de model, dar observatia nu este valabila si pentru numarul scris pe peretele lateral (aici ACME a lucrat corect). Tampoanele cu care se imprima pe model numerele sunt diferite intre peretele lateral si frontal (vezi EA Rompetrol), deci diferentele puteau fi reproduse. Observ o diferenta fata de realitate la modul in care este scris numarul cabinei II (2 roman) ââŹâ pe locomotiva reala inscriptia este formata din doua bare verticale cuprinse intre doua bare orizontale, in timp ce pe model sunt doar doua bare verticale cu terminatiile latite (similare unor coloane cu capiteluri).
Fiind vorba de o locomotiva cu faruri montate in locasele prizelor pentru tractiunea multipla, matrita folosita este cea corecta, cu traversa frontala coborata pentru a avea loc flansa rotunda. Amplasarea furtunelor si inscriptionarile presiunilor sunt aproape corecte (mici abateri la furtunele inferioare - vezi distanta dintre furtune si tesiturile oblice ale zonei "adanci" a traversei frontale). S-a respectat si faptul ca banda alba are o latime variabila data de neglijenta cu care s-a lucrat la locomotiva reala (vezi fotografia cu peretele frontal). Segmentele orizontale ale benzilor albe traverseaza si barele de la usi si de la capetele locomotivelor ââŹâ la intersectie, barele sunt vopsite in realitate in alb, dar barele modelului sunt doar bicolore (rosu/gri sau rosu/alb). La usa de acces a postului I (cabina rosie), barele modelului sunt complet rosii, desi in realitate au capetele inferioare albe.
Pe plafon, in dreptul scaunului ajutorului de mecanic de la postul I (cabina rosie), langa carcasa condensorului de la instalatia de aer conditionat, se observa o carcasa argintie, semisferica, care nu este reprodusa pe model. Stie cineva ce se afla acolo?
Gratarul de protectie de pe plafon, din dreptul disjunctorului este vopsit corect in rosu. Corecte sunt si tablele antiderapante care asigura accesul la parbrize ââŹâ sunt vopsite pe model in gri-metal. S-a respectat si culoarea bratelor stergatoarelor si a bratelor oglinzilor (gri sau rosu, in functie de fondul pe care sunt montate). Cutiile de sub sasiu difera intre model si locomotiva reala pe ambele parti.
Pentru detaliere, asa cum am spus si mai demult, se pot vopsi elementele de cauciuc si amortizoarele verticale in negru, izolatorii de pe plafon in negru (maro inchis?) si rosu si benzile albe pe bare. Nu este greu de adaugat si acea carcasa semisferica pe plafon. Locomotiva are pompa mecanica de uns buza bandajelor ââŹâ pana acum STA (cine altcineva?) nu a anuntat ca va avea in vedere producerea acestui accesoriu (poate ca nici comenzi n-ar fi prea multe), dar pentru doritori cred ca se poate incropi ceva in casa, sau, alta varianta, exista un set de piese pentru boghiul locomotivei V119 la Piko, care contine si aceasta pompa (fara suport si fara biela).
Am vrut sa scot in evidenta diferentele dintre model si locomotiva reala iar prezentarea este facuta in baza fotografiilor. Poate ca daca as avea locomotiva in fata, situatia ar fi alta ââŹâ poate as observa mai multe sau mai putine abateri. Nu toate cele amintite mai sus deranjeaza, sunt multe aspecte tolerabile si sunt printre ele inexactitati care s-ar gasi pe model indiferent de producator, dar de dragul adevarului am tinut sa le mentionez - este vorba despre ce se ofera la un pret de aproximativ 175 EURO. O parte sunt abateri date de folosirea matritelor initiale, nemodificate pentru a trata specificul unui anumit exemplar (vezi cutiile de sub sasiu) sau fara adaugarea de detalii, din nou specifice unei anumite locomotive (vezi carcasa semisferica de pe plafon). Altele sunt abateri date de neglijenta, cum ar fi nerespectarea nuantelor de culoare, caracterele necorespunzatoare pentru inscriptionarea numarului pe peretele frontal rosu, banda alba, oblica, necontinuata si pe jgheab sau micsorarea anunturilor de avertizare de pe usi. A treia categorie de abateri, cea care vizeaza detaliile lipsa (vopsirea amortizoarelor, pompa de ungere a buzei bandajului) tine de aspecte excluse de la bun inceput din proiect pentru a nu creste costurile de productie si implicit pretul de vanzare.
Din anumite motive, ma bucur de un model cu putine defecte si care ruleaza excelent (al doilea EA cu astfel de performanta din colectia mea). Printre putinele nemultumiri pe care le am se numara modul in care functioneaza pantografele (sunt intepenite si nu se ridica decat cu greu ââŹâ sper sa fie din cauza vopselei in excess si nu din cauza unor deformatii ale elementelor care formeaza articulatiile), faptul ca vopseaua de pe roti se cojeste ingrozitor de rau si ca fata de alte EA-uri carcasa nu sta fix, ci are joc de aproximativ 1 mm si pe verticala, si pe orizontala (in lungul locomotivei).
Eu folosesc doar cuple scurte de la Roco. Pentru EA-uri, am constatat ca imi trebuie cuple putin mai lungi, asa ca am montat cuple cu reglaj pe verticala. Instructia de remorcare spune ca numai anumite vagoane pot sta imediat dupa un EA, pentru ca exista sansa ca la curbe acestea sa fie aruncate in exterior datorita rigiditatii mustatilor care joaca rol de arc de revenire pentru portcupla.
In intuneric, modelul este o poezie pe care eu nu vreau sa o comentez, dar va las pe voi sa o faceti!