• Forumul este in proces de upgrade!

Sine, ce inseamna HO , TT , N

Alex14

Active Member
#41
salut, sunt cam confuz, pe mine ma intereseaza sa cumpar un start-set piko (cod:57175), la informati scrie ca e la scara HO, dar cum pot afla daca e la ecartament de 16,5mm sau 16mm sau daca e vreo variatie gen HOe sau HOm,
de la acest set, cand ma plictisesc de el, vreau sa pastrez neaparat sinele, si nu stiu cum pot gasi sine care sa se potriveasca fara sa merg la un magazin cu piesa in mana, ma puteti lamuri cu marimile pentru acest set??
 

felippe

Well-Known Member
#43
@Alex14:

Toate modele feroviare de linie normala (in realitate ecartament 1435 mm) la scara H0 (1:87) ruleaza pe sine cu ecartament de 16.5 mm (nu exista in modelismul feroviar ecartament de 16 mm; in vorbirea curenta se foloseste 16 mm doar ca prescurtare pentru 16.5 mm)

Pentru modelele feroviare de linie ingusta (in realitate orice ecartament mai mic de 1435 mm; ex. 600 mm, 760 mm, 1000 mm fiind ecartamentele de linie ingusta cele mai des intalnite) scara 1:87 este prescurtata de H0e (ecartament real 760 mm = la scara 9mm), H0m (ecartament real 1000 mm = la scara 12 mm).

Pentru ca eu nu activez la scara H0 nu cunosc foarte bine compatibilitatea sinelor intre diversi producatori (Piko, Tillig, Roco, Fleischmann etc etc) asa ca ii rog pe cei vizati sa aduca lamuriri desi, sunt sigur ca informatia exista undeva pe forum - trebuie doar sa cauti.

Am rugamintea ca, inainte de a posta astfel de intrebari, pentru care exista informatie suficienta pe forum, sa folositi functia de cautare a forumului (in partea de sus a fiecarei pagini, imediat sub banner-ul si titlul forumului exista un rand cu link-uri; al doilea link se numeste "Cautare".

@rooovidiu: nu inteleg ce intelegi tu prin "potrivire" dar modelele feroviare de la ambele scari (00 = 1:76 si H0 = 1:87 ruleaza pe sine cu ecartament de 16.5 mm. Doar cuplele nu sunt compatibile.

Scara 00 (1:76) este intalnita numai in UK si este, oarecum, echivalentul scarii continentale H0.

Am rugamintea ca, inainte sa postati astfel de intrebari, pentru care exista informatie suficienta pe forum, sa folositi functia de cautare a forumului (in partea de sus a fiecarei pagini, imediat sub banner-ul si titlul forumului exista un rand cu link-uri; al doilea link se numeste "Cautare".
 

bogdanra

Well-Known Member
#45
@felippe: ai oarecum dreptate. Functia cautare pe forumurile bb-coded nu este o functie foarte buna. cauta tu sina flexibila si sa vezi cate raspunsuri aiurea iti da...

oricum complet raspunsul si frumos.
 
#46
totusi citesc si tot nu inteleg
vreau sa lucrez o macheta din carton dar nustiu ce dimensiune are 1 metru daca vrei sal aduci la dimensiunea 1.87
va multumesc pentru raspuns tuturor care-mi vor raspunde
 

bogdanra

Well-Known Member
#48
Este simplu. 87 cm reali sunt 1 cm pe machetă’.
Vad ca ai probleme cu limba română’, dar cu matematica sper sa stai bine. împarţi 100 la 87. Ok?
 
#49
va multumesc pentru raspuns tot am gandit si eu dar nu eram sigur pe mine deoarece am cumparat o macheta ho (o gara nu retin denumirea ) si este parca prea mica pentru schita care am gasito pe net atunci cand am facut comanda
va mutumesc
 

Radu161

Well-Known Member
#50
La cladirile produse in serie la H0 mai exista niste compromisuri pentru a reduce suprafata ocupata, astfel ca in loc sa fie 1:87 pot fi 1:95-1:100.
 
#51
de asta este mai mica cred
totusi vreau sa-mi lucrez o macheta din carton (este casa batraneasca )si pare mica si la dimensiunea de 1,87 ea are lungimea de 12 m latimea de 8m si inaltimea pana la acoperis 2 m = 1 m acoperisul
si vreau sa o plantez langa un traseu de sina ca tare miar fi placut sa locuesc linga calea ferata sa aud cantatul rotilor de tren
am trait in delta si cand am auzit prima locomotiva sunand mai sa o iau la fuga dar dup am fost atras si cautam sa merg mai des la oras sa vad locomotivele si sa merg cu trenul sa stau pe spate si sa ascult cum trece peste fiecare imbinare dintre sine
 
#55
La multi ani!
Vreau sa-mi fac o diorama la H0e.La construirea traseului trebuie sa iau raza sinelor de la N?
Caroseria locomotivei si a vagoanelor este la H0 iar ecartamentul de 9mm,trebuie sa tin cont de caroserie la curbe sau se comporta exact ca o garnitura de scara N?
 

PDI

Well-Known Member
#56
Pentru HOe exista material rulant adecvat (ROCO, Liliput, Tillig, etc.) si infrastrctura corespunzatoare. Vezi materialul firmelor respective.
 

Radu161

Well-Known Member
#57
Salut edy

In primul rand trebuie sa faci diferentierea intre scara si ecartament.
Pentru cazul tau, H0 reprezinta scara 1/87, indicativul e (de la etroit - ingust), reprezinta ecartamentul ingust de 760mm in realitate, ceea ce la scara 1/87 inseamna aproximativ 9mm. Acesta e similar cu ecartamentul normal la scara N (1/160), dar nu are legatura cu aceasta.
Astfel, poti folosi orice raza iti e convenabila, dar ghidandu-te dupa recomandarile producatorilor de material rulant si linii H0e.
Materialul rulant H0e se face la scara 1/87, dar pentru ca in realitate acesta are dimensiuni mai mici, si in modelism are dimensiuni mai mici decat cele de ecartament normal. (a se vedea mocanitele fata de o locomotiva cu aburi pe ecartament normal).
Ca si "comportament" al materialului rulant, trebuie avut in vedere ca cel de H0e este mai inalt decat cel la N, astfel ca la curbe are o sansa mai mare de a deraia la o viteza mare. Dar oricum trenurile de cale ingusta nu aveau viteza mare in realitate, deci nici ca model nu ar trebui sa fie prea rapide.
 
#58
Multumesc de raspunsuri!
Vreau sa transpun traseul mocanitei din Viseul de sus pe diorama mea.Problema este ca traseul este foarte sinuos pentru spatiul pe care il dispun eu.Am sine Peco,profil 80,flexibile dar material rulant.....ioc.Vreau sa ma apuc de traseu,pana strang bani de garnitura,dar nu stiu la ce raza sa fac,curbele.Sa ma orientez dupa N?
 

sogard_2003

Well-Known Member
#59
Foloseste un minim R3 echivalent la N pentru un plus de realism insa ar fi bine sa stii ce material rulant vei folosi pentru ca se poate ca razele de curbura ale sinelor pe care pot rula vagoanele si locomotivele sa fie diferite. Pentru a evita probleme e recomandat sa folosesti o raza cat mai mare .
 
#60
Garniturile vor fi scurte,tip mocanita.Cred ca o sa astept pana vine trenuletul,cu toate ca ma cam mananca degetele,ca sa nu muncesc de doua ori.
Multumesc,un an nou fericit,sanatate si mult noroc la toata lumea!
 
Sus Jos