Am gasit o poza cu gara din Brasov
Am reprodus si noi in carte cea mai bine tiparita ilustrata pe care am gasit-o (p. 88), compozitia este frumoasa, dar din pacate nu se vede suficient de clar si nu-i face dreptate nici automotorului, nici garii, care au fost niste bijuterii (gara mai rezista, inca, pentru cei care vor s-o aprecieze. Este probabil prima cladire Art Nouveau din Brasov).
Din fericire am avut la dispozitie suficiente fotografii bune cu automotoarele din 1903 pentru cei care vor sa se incumete la modelit:
- 2.2.2 (p. 77): Planul automotorului, in care este de remarcat prezenta unui singur tampon, pe mijloc. Este o particularitate a materialului rulant de pe aceasta linie, fapt care a dus la casarea lui imediat dupa preluarea de catre CFR, intrucat tampoanele nu erau compatibile cu cele ale locomotivelor 376. In general, dimensiunile automotoarelor Ganz din aceasta perioada sunt similare, doar imparteala geamurilor/usilor si dotarile difera. Deci cutia poate fi adaptata dupa planurile altor automotoare de aceeasi generatie. Alte dimensiuni sunt date in anexa.
- 2.2.3 (p. 78): Fotografie din fabrica a automotorului 1: Se vad bine toate detaliile, inclusiv elementele grafice de pe caroserie. Singura problema este ca nu am aflat ce culoare au avut, cel putin la inceput.
- 2.2.19 (p. 85) si 2.2.22 (p. 86) : In care se vad bine detaliile de pe acoperis si capatul celalalt al automotorului.
- 2.2.20 (p. 85): O fotografie a interiorului postului de conducere, cu motorul cu abur. Se vede bine si cum arata culoarul dintre clasa I si II. Este de remarcat faptul ca cele 2 osii de sub "cazanul de fasole" au fost inlocuite cu una singura, din cauza ca automotorul deraia uneori la curbele stranse.
Pentru automotoarele din 1904 avem doar o poza proasta din fabrica (p. 79), in care se vede: compartimentarea caroseriei la fel ca la cele din 1903, dar cu usi cu geam, grile de aerisire etc. si ca are doar 2 osii.