turnanta home made

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"
cum ai rezolvat cu oprirea la punct fix (linie)?dar la punctul urmator?
viteza mi se pare destul de buna,cred ca in realitate nu sunt mai rapide.
structura la casuta turnantei puteai sa o vopsesti inainte de montare :|
 
turnanta este comandata de un variator mehano.oprirea la punct fix o fac manual deoarece la viteza mica abia se vede ca se misca si pot (cred)s-o opresc la fix.voi vedea cand am s-o asez pe diorama.
cu vopsitul casutei,buna ideea ta si in plus m-am grabit s-o termin :D de asta am vopsito la sfarsit
 
am montat placa turnanta,functioneaza perfect,pot s-o opresc la punct fix fix :D un filmulet cu placa:
http://picasaweb.google.com/113020897298823313999/Diorama02?authkey=Gv1sRgCJ7Xzvfu-pT8LQ
acum vreau sa va rog sa ma ajutati sa-mi spuneti ce distanta este intre liniile dintr-o remiza ca sa pot monta liniile si mai tarziu am sa pun cladirea,dupa ce am s-o construiesc.
inca ceva,placa turnanta nu o pot roti 360 grade deoarece nu am nimic care sa scimbe polaritatea intre linii.exista buton sau ceva(ceva manual)cu care as putea sa schimb sensul curentului pe sinele de pe pod ca sa pot intoarce o locomotiva la 360 grade?multumesc
 
o opresti la punct fix controland-o din buton?sau ai vreun mecanism ceva?placa de la Fleischmann are un comutator care da un impuls si platforma se opreste la linia urmatoare.

distanta intre linii este data de unghiul dintre iesiri.gasesti diferite unghiuri la iesirile turnantei.daca folosesti un unghi de 7,5 sau 9 grade,poti avea toate sansele sa folosesti o remiza cumparata in kit cat si una facuta de tine.

placa turnanta sufera de aceeasi boala ca si bucla de intoarcere...scurtcircuitul :D
un modul de intoarcere (gen lenz LK100)se aplica in ambele cazuri si rezolva problema.
 
o opresc la punct fix din buton,adica din variatorul mehano.daca dau variatorul la 25% podul abia se misca si pot opri fix fix.
 
cateva poze cu executia placii turnante:
http://picasaweb.google.com/113020897298823313999/2010_09_24?authkey=Gv1sRgCJbo_OayruiFLA
 
nu stiu cum de nu am pus link-ul mai demult :oops:

http://houmrovyvlaky.bluehost.cz/Galerie/Tocna/img00001.htm
 
ultimile poze cu placa turnanta :D :
http://picasaweb.google.com/113020897298823313999/2010_12_21?authkey=Gv1sRgCPaM9rKz16_pQA
 
şi a dat dumnezeu şi am incheiat şi problema cu scurt-circuitul atunci cand intorci turnanta la 360 grade.se duce la magazin,se cumpara 2 bucati buton cu 3 pozitii
se studiaza problema si incepe montajul acestuia .dupa lipirea firelor am lipit butonul cu super glue de blat si am notat pe el pozitiile ca sa nu uit cum e turnanta sa nu fac scurt
ce tare ma bucur ca mi-a iesit :aplauze: :D
 
ai facut ce-ai facut şi tot mai prins :D :D .adevarul cosmin,ca nu am incercat pana sa-mi spui si asa este,se intrerupe sunetul si porneste iar cand vine curentul.dar iti spun sincer ca prefer sa fie asta singura problema in locul celor 300 euro cat costa o placa turnanta fleischmann :D
 
:p nu asta era intentia...insa...solutia cu comutatorul este buna,provizoriu.eu bat altundeva,la un modul de bucla,ceva electronic...eu am un Lk100 Lenz,insa e pe relee si nu tot timpul merge asa cum trebe.cele electronice sunt muult mai rapide in detectarea scurtului si ceva mai ieftine.daca asii in electronica de pe forum s-ar gandi sa produca asa ceva si scoata si la vanzare,nu ar face rau :|
 
cosmin78,sa stii ca daca schimb repede pozitia butonului nu are timp sunetul sa se intrerupa :D
 
Ai mân㒠bun㒠şi lucrezi frumos. îmi place realizarea. Turnanta aceasta motorizat㒠e jos pă’lă’ria. A trecut mult de când ai terminat-o - ai schimbat intre timp cabina aceea mai puţin reuşită’?
Ce nu am înţeles eu este sistemul de alimentare cu curent electric a şinei de pe turnantă’... Poate nu am vă’zut eu unde ai explicat dar m-am uitat de mai multe ori.
De unde ai luat materialul din care ai realizat toata instalaţia şi apoi cu ce şi cum l-ai tă’iat atât de corect, pă’strând paralelismul planurilor?
 
multumesc DORIN de aprecieri.cabina am s-o schimb pe viitor ca acum nu am timp deloc de diorama,deoarece lucrez la ea mai mult iarna, vara ma plimb mult cu bicicleta.
sina de pe turnanta e alimentata de la restul sinelor de pe diorama.firele trec prin carcasa de la motorul turnantei pt ca am un locas ce permite asta si ajung sub pasarela la linii pe care le-am lipit.
materialul din care este construita placa este komaplus de 3 mm cumparat de la geplast,se lucreaza usor cu el.totul a fost taiat cu cutterul dupa ce am trasat cu compasul si desenat restul.
am vrut sa semene cat mai bine cu turnanta fleishmann,dar nu prea a iesit.eu sant foarte multumit de ce a iesit si imi place mult cum se misca. pe viitor va trebui luminata regulamentar si sa-i fac restul detaliilor
 
Da turnanta arat㒠foarte bine şi realist. Ai respectat foarte bine structura constructiv㒠a unei turnante şi asta place. Nu mai vorbesc de mecanismul foarte ingenios care îi d㒠o mişcare de asemenea realistă’.
Singura problem㒠ră’mâne alimentarea cu curent a şinei de pe podul turnant. O dat㒠pentru c㒠legă’turile cablurilor sunt fixe şi la rotirea turnantei firele se împletesc ceea ce te oblig㒠s㒠ţi tot timpul cont de câte ori ai rotit turnanta spre dreapta sau spre stânga. A doua oar㒠pentru c㒠la rotirea cu 180 de grade a turnantei trebuie s㒠ţi cont şi s㒠schimbi polaritatea în şinele podului turnant.
Neajunsul acesta se poate remedia cu o soluţie foarte simpl㒠pe care am descoperit-o eu dup㒠multe experimente pe care le-am fă’cut atunci când am lucrat la remiza mea cu turnantă’... Pentru tine ar trebui s㒠fie mai simplu pentru c㒠tu ai doar 4 şine care vin la turnantă’, 3 dintr-o parte şi una din partea cealaltă’. Eu am pus 8 în total dar principiul e acelaş. Åži nici mari modifică’ri nu ai de fă’cut.
Metoda aleas㒠de mine a fost culegerea curentului prin frecarea unor suprafeţe mari, metalice. în cazul tă’u poţi alege 1-2 role metalice care s㒠se deplaseze peste o suprafaţ㒠metalic㒠circulară’, împă’rţit㒠în 4 semicercuri. Åži toate acestea pot fi foarte bine mascate sub podul tă’u turnant.
Dac㒠ideea ţi se pare bun㒠şi crezi c㒠te ajut㒠- spor! Dac㒠mai ai întrebă’ri îţi ră’spund cu plă’cere. La mine funcţioneaz㒠foarte bine! Åži nu am nici o grijă’....
 
aceasta solutie este folosita de Flm,Roco, Maerklin la turnantele lor

Fleischmann



in ultimele poze se observa cele 2 lamele individuale ce asigura curentul la sinele podului.