DCC diy(do it yourself)

navigator

Active Member
20 Oct 2007
137
0
Bucuresti
LOCATION
Bucuresti
#61
ICEfan a spus:
Surpriza!

Ori am eu o problema cu digitalul ori nu stiu ce se intampla.

Am centrala 10764. Am pus un ICE sa ruleze si dupa vreo 10-12 ture de circuit se opreste brusc si imi apare aprins beculetul rosu la centrala, unde scrie overload.

Am patit de 2 ori chestia asta la interval de 30 minute.

Ce credeti ca poate fi?
Exact asa ceva am patit acum 2 zile cu o locomotiva Br38 digitala pe N noua nouta, din start set Fleischman. Dupa o spaima mare, am trecut la investigatii (am intrerupt firele de la decodor spre motor) si am gasit ca motorul consuma foarte mult, nu avea putere aproape deloc si facea flama la periile de carbuni (la acel motor colectorul este vizibil). Dupa inca o spaima trasa cand am aflat cat costa acel motor de nou, m-am apucat sa investighez mai adanc: am scos cu mare grija carbunii (la acest motor sar arculetele minuscule mai ceva ca purecii) si am observat ca aveau in capat foarte multa "pasta" de praf de carbune amestecat cu ulei. Imediat am banuit care-i cauza defectarii si am trecut la curatarea spatiilor intre sectoarele colectoare cu ajutorul unui fir de nailon de 0,4mm. Trebuie facuta treaba cu rabdare, atentie si grija mare. Am remontat motorul si l-am probat pe o sursa de 10V; consuma in gol cca. 50mA (e ptr N!). Am montat tot la loc si acuma ma bucur de acea locomotiva.

Cum mai poti sa-ti dai seama daca motorul si nu decodorul e de vina: cu viteza =0, incerci sa citesti valori ale CV-urilor (daca statia permite acest lucru). In special este un CV care analizeaza chiar starea decodorului si iti spune daca ai supraincarcari pe una din iesiri si pe care anume. Cauta in manualul decodorului. Asta am citit-o dupa ce am reparat locomotiva :mrgreen: .
 

d0ru_b

Well-Known Member
9 Noi 2008
364
0
Cluj-N / Lugoj
YAHOO
doru_basaliga
LOCATION
Cluj-N / Lugoj
#63
@ELEF:
salut,
ce s/a intamplat cu decodorul pana la urma? merge si acum sau intre timp ai renuntat? ma intereseaza in primul rand ca si functionalitate, se comporta ca si unul de fabrica?
vreau sa incerc sa fac unul folosind montajul din primul tau link (www.merg.org.uk). pagina de pe care ai luat tu montajul nu mai exista , cel putin linkul da eroare. poate reusesti sa postezi schema pe imageshack (sau macar zi/mi cu ce controller e facuta).nu am inteles prea bine partea de testare pe care ai facut/o. ai legat decodorul direct la o statie de fabrica sau ai folosti interfata cu pc.

felicitari pt realizari, in trecut daca nu stiai electronica nu faceai mare lucru in hobby/ul asta. acum vad ca totul s/a mutat in portofel (DCC/ul mi se pare mult prea scump pt ce stie sa faca (miroase a intelegere intre producatori)... putin dezamagit ).
 

Elef

Well-Known Member
18 Mai 2007
435
0
Bucuresti
LOCATION
Bucuresti
#64
@d0ru_b, am facut 2 decodoare extrem de simple cu 12f629 parca, trebuie sa stau sa caut schemele, ca sa testez statia digitala pe care am facut-o (statia e elementul central). Initial statia a fost comandat doar de pe calculator.

Intre timp de la TT am retrogradat la N si aici nu prea mai tine cu decodoarele Diy, asa ca prefer sa le cumpar.

Acum referitor la preturi daca la statii se mai poate face acasa sa zicem la preturi mai mult decat modeste, la decodoare situatia se schimba si datorita miniaturizarii (cel putin la N) nu se mai pot realiza in regim diy.