Imbunatatire E10 Roco

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

mpursu

Well-Known Member
Trenulist
25 August 2007
3.675
642
Oradea
railcrisana.wordpress.com
WEBSITE
https://railcrisana.wordpress.com/
LOCATION
Oradea
YOUTUBE
mpursu
Poate va mai amintiti ca MosCraciun2008, pe langa prima versiune tiparita a tezei mele de doctorat :D, mi-a adus si aceasta splendida locomotiva electrica, 10.1239 pRe numele ei 8)

Este absolut grozava, atat dpdv estetic, cat si dpdv mecanic, iar functionarea ei cu decodorul ESU LokPilot V3.0 DCC este ireprosabila. Are motor cu 5inci poli inclinati si doua volante cat toate zilele, toate 4atru osiile sunt angrenate, dintre care una are cauciucuri de frictiune, detalii... cat cuprinde (inca mai sunt o gramada in pungutza cu accesorii :fluierat:) etc.s.a.m.d., si este dotata cu 10ece faruri, iluminate de 4atru beculetze prin ghiduri de lumina scurte si eficiente :aplauze:
Probabil ca va intrebati ce oi fi gasit eu de imbunatatit la aceasta bijuterie, sau poate... nu :D, fiindca deja banuiti...
 
De la prima demontare a locomotivei, in vederea montarii decodorului digital, mi-am planificat inlocuirea beculetelor cu LED-uri. Deoarece LED-urile simple, de 3mm, nu puteau sa ilumineze eficient ghidurile de lumina, acest plan a ramas in suspensie pana cand am reusit sa-mi fac rost de LED-uri PLCC warmwhite si rosii 8)
Astfel, dotat fiind cu toate cele de trebuinta, am pornit operatiunea respectiva :D
Ghidurile de lumina, becurile si cablajele flexibile prin care acestea primesc alimentare arata astfel:

Evident, scrisurile "R" si "A" imi apartin :D
 
Farurile rosii sunt iluminate printr-un singur ghid de lumina, deci becul va fi inlocuit de un LED PLCC rosu orientat spre el.
Farurile albe sunt iluminate prin doua ghiduri de lumina, unul spre farurile laterale, asemanator cu cel al farurilor rosii, iar celalalt spre farul central, deci lumina trebuie sa plece atat inainte, spre ghidul farurilor laterale, cat si inapoi, spre ghidul farului central. Problema se rezolva cu doua LED-uri PLCC warmwhite, lipite spate_in_spate si inseriate.
Dupa o prima proba de pozitionare a LED-urilor...

... am cautat & gasit locuri in care sa pot plasa celebrele rezistente de balast...

... si am trecut la treaba...
 
Becurile sunt montate in socluri minuscule, care intra pe doua cablaje flexibile cu cate 3rei trasee: plus comun, lumina inainte (alb), lumina inapoi (rosu). Aceste cablaje flexibile merg spre interfata digitala, in doua conectoare de plastic alb.
Iata aici interfata digitala, inainte (stanga), in lucru (mijloc) si dupa modificare (dreapta):

Spre LED-urile albe pleaca doua rezistente de cate 910 ohmi, iar spre cele rosii doua rezistente de cate 1.5 kohmi, astfel incat curentii sa fie de 10mA.
 
Pana aici totul a mers ca pe roate 8)
Dar... cum sa montam LED-urile in locasurile acelea mici si inguste? :?:
Cum sa le facem legaturile la interfata digitala, fara prea multe interventii? :?:
M-am gandit sa dau jos cablajele flexibile si sa lipesc sarme, dar n-am gasit sarme suficient de subtiri & flexibile. Atunci... idee :idea:
Am lipit cu foarte multa grija sarme de cupru de 0.3mm pe terminalele LED-urilor, astfel incat sa le montez in socluri exact asa cum au fost beculetzele:
 
buna Mircea,

cum E10.12 (1) mergeau rar singurele, sper ca te-ai gandit sa te "joci" un pic si cu functiunile decodorului, astfel incat luminile rosii sa fie aprinse si stinse separat in functie de sensul de mers si LA COMANDA independent de F0 iar cele albe doar in functie de sensul de mers cu F0...

ar fi penbil sa ai o E10 pusa la tren cu 3 x alb in fata si 2 x rosu spre primul vagon... :D
 
sunt cat se poate de serios, Dorel.

tocmai avem acum, la nivel de FREMO si sNs o asemenea "campanie" impotriva chestiilor ilogice la modele si asta este una din ele... la o locomotiva ca 146.0, 146.1 sau 146.2 sau chiar 111 care toata ziua, buna ziua, impinge si trage un RE de etajate ca Pendelzug pot sa inteleg, insa E10.12 nu mergea mai niciodata Lz si nu impingea niciodata... :(
 
Draga Horia, asa-zisa campanie ar trebui sa sensibilizeze comitetele tehnice MOROP, unde participa si reprezentanti ai producatorilor de modele. Sincer insa nu vad ca locomotivele sa nu mai aiba lumini rosii in spate, chiar si alea cu abur :D , bielele sa fie corect facute, etc. Toate astea din ratiuni pur comerciale: locomotiva trebuie sa placa si copilului (n'are importanta varsta :p ) fascinat de luminile pomului de iarna, produsul trebuie sa fie cat mai ieftin asa ca basorelieful pe cazane si rotile cu manivele aiurea vor exista in continuare.
Cei care doresc o asemanare cat mai fidela cu realitatea (sa-i numim "modelisti"... 8) .) vor corecta ei singuri deficientele....
...altfel ne ia painea de la gura astora care mai participam si in clasele A(B)2.2, 2.3, la concursurile de modelism...

PDI
 
Anumite modele de locomotivele Trix din generatia noua ( 22221, 22222 ) au prevazute din fabrica urmatoarele functiuni suplimentare in momentul in care este activa functia "lumini":
F1 - stingerea luminilor de la postul 1
F2 - stingerea luminilor de la postul 2
F1 + F2 - activarea luminilor "de manevra " , cate 3 faruri albe la ambele capete

Pentru ca aceste functii sa fie active este necesara instalarea unui decodor adecvat am probat urmatoarele decodoare:
Trix 66839 - OK
Trix 66849 - OK
Bachmann 21 pini - nu functioneaza
Uhlenbrock 76330 - nu functioneaza

Din pacate aceste functii nu se pot implementa in locomotive care au mufa NEM 652 cu 8 pini, deoarece sunt necesare iesiri suplimentare.
 
Cu doar 2 rezistente si un tranzistor se poate comanda stingerea luminilor rosii cu ajutorul functiei F1 (fir verde) - majoritatea decodoarelor au implementata aceasta functie:

 
E o idee FOARTE buna, pe care chiar am sa incerc sa o aplic la E10, unde se preteaza fiindca am 4atru LED-uri (sau grupuri) separate 8)
Poate ca o voi aplica si la diesela OBB2048 de manevra, daca intre timp nu se vinde :fluierat:
In ceea ce priveste luminile de manevra, poate ca firul violet va face ceva care sa "scurtcircuiteze" firele alb si galben, astfel incat luminile albe sa ramana aprinse permanent indiferent de sensul de mers :idea:
 
Ehee, daca vorbim de firul violet, vorbim deja de decodoare de nivelul ESU LokPilot v3.0...
Ori, asta nu mai are nevoie de nici un circuit suplimentar - doar de conectarea separata a luminilor de genul:
- fir alb - lumini albe fata,
- fir galben - lumini albe spate,
- fir verde - lumini rosii fata,
- fir violet - lumini rosii spate.
Apoi, din maparea functiilor pe iesiri poti face ce combinatii vrea muschii tai... :D