Tablier Metalic N

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

sogard_2003

Well-Known Member
Trenulist
19 Ianuarie 2016
3.617
67
Bucuresti
LOCATION
Bucuresti
Salutare dragi prieteni trenulisti...azi am realizat un mic pod pentru 1:160 dupa planul prezentat de LDH pe forum caruia ii multumesc pe aceasta cale.
Podul nu este complet, pentru ca am vrut sa vad daca "merge" facut...asa ca iata cam ce a iesit:
planul de pe forum executat de LDH

cateva poze din timpul asamblarii


dupa vopsitorie si cateva poze mai de fantezie :lol:


cam atat deocamdata.
 
Da Horia este decupat cu laserul insa are doar 0,5mm si nu e chiar plexi...s-a topit foarte putin pe la margini si in locurile de imbinare a fost necesar sa mai scot eu resturile cu un cutter.in rest pot sa zic ca e ok sunt multumit.
Asta a fost doar de test, urmeaza sa fac doua mai complete si cred ca voi schimba si materialul.
 
buna,

incearca cu un carton presat de 0,5 mm, daca e de buna calitate vei obtine rezultate mai bune decat cu plexi! :)
 
Asta am constatat , ca trebuie sa schimb materialele pentru piesele subtiri, plexiul nu prea merge vad. Sa vedem ce iese , deocamdata cei de la laser sunt in concediu. Acuma incerc sa termin planurile pentru remiza de la campina, cea care adaposteste drezina pantorgraf. Podul a fost oar de test, voi incerca sa caut planuri sau sa imi fac pentru podurile scurte de pe Valea Prahovei.
 
Salutare, Sogard,

Interesant podul tau facut cu laser! Totusi, inteleg ca piesele subtiri n-au iesit chiar cum trebuie. Conteaza foarte mult si calitatea materialului, probabil ca nu degeaba Horia prefera cartonul de 0.5. Constat ca laserul este mai indicat pentru piese cu forme complexe, acolo unde taierea cu un cutter ar fi practic imposibila.

Cred ca pentru elemente simple cum e un pod ar fi mai indicat sa folosesti niste profile subtiri din polistiren, care se gasesc la magazinele de hobby din strainatate. Exista niste pungute cu fel de fel de dimensiuni, inclusiv profile imposibile precum 1x1 mm, trebuie doar sa le alegi pe cele potrivite tie. Evident, se gasesc si pe net in magazinele virtuale. Si iarasi, atentie mare... nu sunt ieftine! Se taie cu cutterul si se asambleaza cu clei Revell pentru polistiren.
 
LDH dupa cum spuneam, am montat pe graba ca vroiam sa vad ce iese si cum o sa arate cu vopsea pe el, cred ca pe al doilea o sa il fac intreg.

Victorian piesele au iesit bine, doar ca resturile nu sunt desprinse complet de pe piesa si necesita indepartarea cu cutterul, insa nu este ceva ce ar putea stopa lucrarea ci doar o chestie de cateva minute, si nu se intalneste la fiecare piesa.
In legatura cu piesele mici de-a gata de pe piata, inca nu am avut nevoie, incerc sa profit cat mai mult de laser.

Hai sa lamurim un lucru pe care nu l-am inteles, vorbim de carton dens, acesta ce denumire are de fapt. Intentionez sa folosesc 0.5 pentru poduri si 1 pentru cladiri. Este vorba de MDF ,MUCAVA, PASSPARTOU ? Un alt material la care m-am gandit ca ar fi bun pentru cladiri ar fi placajul de 1mm pentru ziduri, iese foarte bine la gravura. Ce parere aveti ?
 
buna sorgard,

denumirile de MDF, MUCAVA si PASSPARTOU (stiam ca in franceza se spune Passepartout, insa este vorba de o rama de tablou sau foto si nu de materialul din care este facuta) imi sunt complet necunoscute.

personal lucrez cu laserul cu hartie de 90g (0,1mm) si carton "usor" de 0,2mm (culoare verde sau galbena) precum si carton "greu" de 0,3 0,4 0,5 0,6 0,7 0,8 0,9 1,0 1,2 1,5 si 1,8mm...

pe scara N e nevoie de cel putin 0,2 0,3 0,5 0,8 1,0mm, altfel nu avem dimensiunile bune... regula de aur este ca nu se poate sa ramana o sectiune mai mica decat grosimea cartonului, la un decupaj de fereastra de 0,2mm latime se foloseste carton de 0,2mm grosime si se deseneaza 0,32 si nu 0,2, pentru ca fascicolul laser are o grosime de 0,12 mm, 0,06 de fiecare parte a liniei desenate...
 
Horia_Radulescu a spus:
0,2mm grosime si se deseneaza 0,32 si nu 0,2, pentru ca fascicolul laser are o grosime de 0,12 mm, 0,06 de fiecare parte a liniei desenate...

Observ ca nu e loc de neprecizie :lol: . MDF este o chestie tare ciudata....pot sa il compar cu PAL-ul doar ca e macinat bine de tot, as putea sa zic ca e un fel de carton dens dens.....nuj, sa ma ajute colegii de suferinta.
Mucava si pentru mine e ceva strain, iar cel din urma iarasi nu am auzit niciodata. Astea sunt materialele pe care le-am gasit eu acolo unde am taiat piesele podului.
 
stai asa ca de MDF stiu... la noi exista doar cu 1,2 sau 1cm grosime minim, pana dupa 3 cm grosime, si din el am facut o parte din relieful de la segmentele mele ÖBB de pe diorama... pentru laser mi se pare neadaptat la scara N, poate doar ca gravura la scari mai mari...
 
La capitolul asta, magazinele noastre sunt inca deficitare. Sau eu cel putin nu am gasit nicaieri o asemenea varietate de grosimi.
Mucavaua este un carton gri, dens, cu o textura destul de pronuntata, ce are grosimi de 1/1,5/2mm (sau 1,5/2/2,5 - nu mai stiu exact). Eu am folosit-o la machetele de studiu pentru facultate.
Passpartu-ul e un carton dens dar cu o foaie de diverse culori, aplicata pe una sau pe ambele parti. Are grosime 1,5mm.
In afara de astea, mai sunt cartoane colorate de 0,1/0,2 mm, folosite de fapt pentru desen.
 
dupa ce am mai desenat cateceva, am realizat un nou pod de data asta fratele mai mic, are 98mm lungime si a primit si doua picioare.
Povestea aceiasi ...laser cu taiere si gravura, lipite cu picatura podul este din plexi de 0.5mm iar picioarele din plexi de 2mm taiate si gravate.




Dupa asamblare urmeaza vopsirea, solicit ajutor din partea voastra pentru culorile picioarelor si pentru culoare podului, eventual ceva poze daca aveti.
 
Ok.. am facut ceva vopsitorie azi... insa nu pot sa decid ce culoare sa las la picioarele podului :-| sa nu mai vorbim ca la cel maro m-am cam grabit si e stratul de vopsea prea gros, in rest ca las pe voi sa spune-ti ce e de spus. Doar sa ma ajutati sa iau o decizie in privinta culorii picioarelor.


 
In varianta gri ar merge cu putin weathering, intrun context urban, unde totul este aproape nou si bine intretinut, eventual sinele pe pod sa aibe traverse de beton.
In varianta brun il vad cumva pe un traseu de munte, imbracat pe jumatate in vegetatie, cu interstitiile tusate neregulat in nuante mai inchise, eventual cu dare de rugina prelinse de la cale, ceva de genul acesta.
Deci depinde unde doresti sa-l instalezi. Oricum arata super si cred ca ai descoperit tehnologia perfecta pentru realizarea a tot felul de suprafete interesante!
 
Portocaliul acela nu are ce sa caute acolo... griul maroniu mai merge, dar pietrele sunt prea uniforme, ar trebui sa le vopsesti individual cu pensula in nuante usor diferite, orienteaza-te dupa o imagine a unui pilier de piatra real. Ne-a aratat cineva de curand pe aici cum a vopsit un zid de piatra la o casuta Noch, fiecare piatra avand nuanta ei individuala distincta, au iesit foarte bine!
Incearca o culoare complet diferita pentru pilierul de piatra si portiunile metalice ale podului, ca sa sugereze ca sunt cu totul alt material. Daca piatra este gri, fa metalul vopsit in verde deschis, asa cum sunt multe poduri in Romania.

Spor!
 
Ma intreb cum as putea sa imbunatatesc culoarea pietrelor astfel incat sa iasa diferite, sunt putin cam mici. Sa le iau la pensula? Ceea ce se vede gri este grund auto. Piciorul maro arata cam ciudat, weatering nu stiu sa fac, ma poate ajuta cineva ?
Victorian da-mi te rog un cod RAL de verde dinacela de care imi recomanzi.