Diorama flvca TM (H0)

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"
aha...am inteles cum ai inchis circuitul.ingenios!...desi ai multa linie ascunsa,sau mi se pare mie?
 
Da, asa este. In partea dreapta, sinele fac o tura si un sfert, daca pot sa zic asa si ies la suprafata in dreptul coltului tesit dinspre interior, iar in stanga dioramei, sinele ies in coltul stanga sus si nu fac o rotire completa. Urmarind schita postata cred ca se intelege mai usor. Pe laterale doresc sa inchid cu placaj, in care sa decupez goluri din loc in loc, sa pot avea acces la intregul traseu si sa se ridigizeze totul. Acum va urma partea electrica, care imi da batai de cap, pot spune ca cele mai mari lacune le am aici. Am citit asa de multe din cele scrise pe forum si in capul meu este cam haos. Dar sunt convins ca vom rezolva problemele. Mi-e frica doar ca daca nu e totul foarte clar, imi va fi greu sa intervin in spatiile destul de mici dintre caroiaje si placi.De aceea structura este prinsa provizoriu, inca pot desface fiecare modul in parte.
 
pe lateral pui placaj unde sa decupezi intrari suficient de mari ca sa poti avea acces,intrari pe care le poti inchide la randul lor si pe care sa
le folosesti decat in caz de nevoie.este de ajuns sa prinzi totul in suruburi(holzsuruburi),iar la nevoie demontezi usor.

inca ceva...unde ai traseul de placaj pe care se sprijina liniile...sa nu lasi distante mari intre punctele de sustinere...40-50 cm pot fi suficientica sa se deformeze placajul,creend "valuri" in calea de rulare,vorbesc din experienta proprie :(
 
Buna observatia cu distantele, multumesc, chiar ma gandeam la chestia asta. Deci va trebui sa intaresc totul, rezulta si mai putin spatiu de "manevra" pentru firele care atarna, trebuie sa ma gandesc bine la pasii care urmeaza. Distante de 30 cm ar fi ok? Reamintesc folosesc placaj de 1cm grosime pentru calea de rulare.
 
inmultesti punctele de spriijin decat,prin adaugarea de sipci taiate la dimensiunea corespunzatoare,intre caroiaj si placaj.placajul de 10 mm este foarte bun,chiar fiind recomandat expres la construirea dioramelor pe baza de caroiaje.poti lasa asa cum este si sa observi comportamentul dupa 1 an,timp in care diorama a trecut prin cele 4 anotimpuri si a suferit diferentele de timp...apoi aplici corecturile la nivelul structurii.
 
Ieri fiind in Timisoara, am facut o scurta vizita pana la flvca acasa. Trebuie sa spun ca diorama pare mai mica in poze :D . Cand am intrat in mansarda am ramas blocat de dimensiunea ei :)
De asemenea si colectia lui de locomotive este destul de consistenta. In continuare voi pune cateva poze cu acea "mica" colectia:
Vitrina 1:

Si locomotivele:

Vitrina 2(victorian asta e pentru tine ;) :

Si modelele(iubitorii de EpI sunt rugati sa completeze cu detalii despre locomotive, ca sa fie mai interesant)

Aceasta este doar o parte din colectie. Restul e stocata prin cutii si asteapta sa fie rulata si pozata :)
Daca am uitat ceva sau se doresc ceva completari il astept pe proprietar sa completeze ;)
Un weekend placut tuturor!
 
tyco a spus:
....
De asemenea si colectia lui de locomotive este destul de consistenta.
....
Hm, consistenta asa si asa...subtirica....si tinuta secreta, noroc cu agentul Tyco 007...
Pe de alta parte, o intrebare meschina.Vad ca toate politele de sticla ale vitrinei sint ocupate si nu chiar de Mehano hobby...Nu vad ce ar putea sa fie scos de acolo.Dar un loc micut, in orice colt (maxim 9 -10 cm), nu s-ar gasi?Pe politele de sticla, nu in cutii sau in pungi -nu-i graba mare, cam 2 luni :mrgreen: ...
 
Multumesc tyco, multumesc alin. Vor fi 10 cm speciali. :lol:
Am dorit sa mai inaintez cu diorama si abia dupa aceea sa pozez locomotivele intr-un cadru mai adecvat. Dar m-am poticnit la partea electrica, care acum cum ajutorul lui tyco va fi rezolvata.
 
O diorama ingrijit lucrata, intr-un spatiu adecvat , o colectie superba de aburoase, alese cu grija si expuse cu gust.
impresionant de-a dreptul, munca si sume consistente pentru un hobby antistres.
O intrebare, flvca: vei avea si diesel sau electrice, sau esti fan convins al aburoaselor?
Spor la diorama si adunat fiare de marca! :aplauze:
 
Multumesc obiwan, e adevarat ca locomotivele cu aburi sunt preferatele mele, dar am in colectie si cateva locomotive diesel si electrice, pe care voi incerca sa le prezint cat de curand. Nu am inca spatiul pregatit de expunere pentru ele, dar tamplarul a spus ca nu m-a uitat. Imi plac modelele vechi in special, dar si tot ce este deosebit.
 
waw. asta e reactia mea. nu pot sa spun decat ca astept continuarea, iar colectia e superba. ce sa mai. ma alatur tuturor invidiosilor, numai ca eu invidiez nu numai spatiul, ci si mansarda si in special colectia de aburoase.
 
salut

de data asta sunt de aceeasi parere cu LDH :|

nu am inteles ce linie folosesti si cum ai aleso
asta pt a vedea cum sa continui cu partea electrica

ce comanda vei folosi ?

oricum la ce vad eu acolo sigur e digital totul
asta inseamna ca primul pas inainte de fixarea liniei este de a trage curent din toate segmentele pe care care ai de gand sa le faci
 
Salut mixu
Sa raspund eu la unele intrebari: Linia este Roco cu terasament(in triaj) si Roco fara terasament in rest. macazele din triaj sunt dotate din start cu actionare electromagnetica, cele de sus vor fi actionate cu motoare Tillig. Totul va fi facut digital. Centrala ce va comanda totul este noua centrala ESU care va aparea la toamna.
Feedback-ul se fa realiza prin deja binecunoscutele "block ocupancy detectors", fiind mai eficiente (cel putin dupa parerea mea) decat contactele magnetice. Asta inseamna impartirea dioramei in blocuri de lungimea unui tren. Sistemul folosit va fi S88, sistem recunoscut si de centrala.
Desi centrala scoate cativa amperi, datorita triajului mare aflat sub diorama, va fi nevoie de cateva boostere.
De aia nu apare niciun pic de relief pe diorama iar placa de sus nici nu e fixata definitiv, pentru a putea termina partea electrica, teraformarea urmand dupa. Liniile sunt fixate temporar in cuie.
Toate cele bune!
 
In seara asta a inceput asamblarea finala a panoului de comanda pentru triaj:


Daca mai tineti minte, in triaj sunt 20 de macaze Roco GeoLine, cu electro-magnet. Firul de legatura intre macaz si panou:


Fiecare macaz e controlat de la butonul rosu, iar calea libera e indicata de un led care se va aprinde verde, in timp ce al 2-lea led va lumina rosu:


Dupa montarea firelor, panoul arata cam asa:


Urmeaza verificarea pe diorama.
 
nu arata rau dar .... sunt km de cabluri. sa inteleg ca actionarea macazelor va ramane de/a pururi in analogic.