Locomotivele ES64F4 - 189 CTV

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"
Expertii nostri vor constata ca "ai" de mai sus n-o nimerira cu osiile ICE-ului. Catenara noastra e deci in siguranta! :lol:
Exloatarea locala va demonstra ce trebuie de fapt pe infrastructura de la noi, asa cum e ea...
 
Vinerea trecuta,una din cele 2 locomotive aflate la noi.



Cobora spre Campina pe la ora 08.30.
Pun pozele doar pentru informare. Eu nu am fost destul de norocos ca sa o pozez bine. In momentul in care am poze mai bune am sa le schimb, sper sa o vad sambata sau duminica iar.
 
Salut,

Dupa o relativ lunga asteptare, postez pentru pasionatii de locomotive cateva imagini cu locomotiva 189 700 a Cargo Trans. Fotografiile au fost realizate in data de 16.09.09 in statiile Brasov-grupa marfuri si Predeal. Trenul-extrem de lung- circula dinspre Brasov spre Predeal, fara impingatoare.


Sie




 
Trecand peste caracteristicile tehnice, mie seria 185 sau 189 a lui Siemens nu-mi place ca design.
Nu acelasi lucru pot sa spun de 182 sau 1044/1144.
Deci, o loco urita. (Am avut si un model H0 de 189, dar l-am maritat). Vad ca e versiunea cu 2 pantografe, deci cam fara x sisteme. Ma rog, ajungea sa coste cat China...
Sunt curios cum se va descurca pe aici, oricum 40 de ani in exploatare nu-i dau...
 
tfa2003 a spus:
Trecand peste caracteristicile tehnice, mie seria 185 sau 189 a lui Siemens nu-mi place ca design.
Nu acelasi lucru pot sa spun de 182 sau 1044/1144.
Deci, o loco urita. (Am avut si un model H0 de 189, dar l-am maritat). Vad ca e versiunea cu 2 pantografe, deci cam fara x sisteme. Ma rog, ajungea sa coste cat China...
Sunt curios cum se va descurca pe aici, oricum 40 de ani in exploatare nu-i dau...


Stii cum se spune: gusturile nu se discuta. Unora designul acesta le place, altora nu, si este normal sa fie asa.
Acum comentariile tehnice:
-seria 185 nu este a lui Siemens ci a unei locomotive produsa de Bombardier, aproape similara ca design;
-designul nu este in general definit de constructor, ci de utilizator, situatie valabila atat pentru DB (care a comandat aproape in acelasi timp seriile 185 si 189 de la doi producatori diferiti - design bazat pe seria mai veche 152 a lui Siemens), cat si pentru OBB (care a ales singura designul pentru seria Taurus 1016/1116/1216 pe baza unui concurs de solutii).
-OBB se pare ca a avut un gust artistic mai rafinat, dar sa nu uitam ca acest design cuprinde si o componenta legata de forma aerodinamica obligatorie la viteze mari (230 km/h) cum este cazul "Taurus"; la seria 189 acest lucru nu e necesar, fiind o locomotiva orientata cu precadere spre transport de marfa, cu viteze de pana la 140 km/h (la ei marfa circula in mod frecvent cu 120 km/h si uneori chiar mai mult).
-versiunea completa cu "x" sisteme nu avea nicio justificare economica in RO, atat timp cat operatorul nu intentioneaza sa opereze in tarile cu retea DC, ba mai mult, complica mentenanta. Pretul nu este unul mare pentru performantele si interoperabilitatea oferite, iar in DE amortizarea unei astfel de locomotive se face in cca. 6 ani, dupa care alti 30 de ani operatorul o foloseste aproape gratis.

In ceea ce priveste durata de utilizare, timpul va decide, dar ca idee, costurile cu mentenanta sunt extrem de mici, aproape neplauzibile pentru un produs asa complex; In plus, daca adaugam recuperarea a pana la cca. 20% din energie, rezulta avantaje nete pentru client.
Si mie mi-au placut si imi plac locomotivele LE5100 sau LE3400, am crescut cu ele, dar tehnologia avanseaza si oricat le-am moderniza ele nu mai pot tine pasul cu timpul. Cele 4 motoare ale seriei 189 sau ale 1216 produc cu 25% mai multa putere decat cele 6 motoare ale LE5100, asta in conditiile unui consum cu 15% mai mic de energie.
 
Sie a dat un raspuns deosebit de corect si complet, ma simt dator sa adaug doar urmatoatele:

182 DB (1016, 1116 OBB, 1047 MAV, 1116/1047.5 GySEV) cunoscuta la acestia din urma ca Taurus este o ES64U1/U2, locomotiva universala cu V.max 230km/h (160 la GySEV si MAV) al carui design a fost realizat de agentia Haslacher din Muenchen la comanda lui Draexler, seful OBB din acea vreme.

pentru 189DB, ES64F2/F4 s-a folosit cutia clasica de la 152 a DB, usor mai scunda (ca sa incapa si in profilul UIC) si cu nervuri pentru usurarea structurii pe lateral. locomotiva romaneasca e bisistem, stie doar 15kV in Germania si Austria si 25kV in Ungaria si Romania... mai mult nu-i trebuie ;)

cat despre 185 (si rudele 145, 146 ale DB si cele de la SBB, CFL si privati) sunt TRAXX 1, 2 si 3, produsul concurent al lui Siemens!

nici o locomotiva nu mai are o durata de exploatare estimata de 40 de ani in traficul de marfuri, 140 DB reprezinta ultima exceptie. masinile din generatia de dupa 1995 (TRAXX si ES64 in versiunile lor) au o durata de viata estimata de 25 de ani... ca in tarile papuase sunt si masini de 50 de ani de generatie veche care vor merge inca 50 de ani, asta e alta treaba... :D
 
Din cate stiu eu, durata medie de exploatare a unui vehicul ferofiar este de 40 de ani. Este si normal, intrucat este o investitie mare care se amortizeaza relativ greu. Apoi daca stam sa ne uitam, evolutia si imbunatatirea tehnica a acestora a mers concomitent, si chiar s-a bazat pe aceste perioade. Eu cred ca in conditii de exploatare si intretinere corespunzatoare, ES64 F4, va "tine" in exploatare si mai mult de 40 de ani. Ganditi-va ca EA-ul, caruia intretinerea si exploatarea care s-a facut la noi, au adus-o intr-o conditie in care intr-o tara civilizata ar fi aruncat-o demult la gard, la noi totusi merge. Si merge bine.

Acest argument legat de perioada de exploatare il puteti gasi binemersi si la DB, care si acum are in exploatare de exemplu BR 110, care este conceptie inaintea EA-ului., ori la francezi, BB-ul 216000, conceput inaintea DA-ului. Nu vad asadar de ce la noi aceasta locomotiva facuta in anii '60 n-ar merge. Cu atat mai mult, cu cat a fost varf de lance al tehnicii acelor vremuri. Multe masini concepute atunci, n-au stralucit cum a stralucit aceasta locomotiva.

Cat despre gusturi, ce sa zic...mie unul imi place mai mult ES64 F$ mai mult decat taurusul, dar nu mai mult decat EA. As clasa-o personal sa zicem, drept "cea mai frumoasa locomotiva de constructie recenta" :p Dupa parerea mea chiar merita.
 
buna George,

stii, cred ca daca CTV ar fi avut 183/ES64U4 cu cutia de la Haslacher... tot n-ar fi iubit-o unii :) gusturile chiar nu se discuta...

treaba cu "viata de 40 de ani" era valabila in mare acum 2 generatii de locomotive; hai sa vedem cum a fost cu Einheitselloks ale DB din 1954:
E10, 110, 112 vechi, 114 vechi: din 1954 incoace, unele mai circula pana in 2014
E 41, E50: "moarte" din 2004-2005, 50 de ani de folosire
E 40, 139, 140: "mor" acum de cand cu scaderea traficului legata de criza.

unele masini au 20 milioane de km la bord!

103.1 s-a facut in 1970 pentru 25 de ani, si s-au scos progresiv din 1997 de cand cu 101... unele mergeau cam 35.000km pe luna, 245 circula si azi in serviciu activ.

111 s-au facut pentru 30 de ani in 1974 si "mor" acum

la generatia 1995 (TRAXX, ES64) componentele electronice si structura sunt gandite pentru o viata activa de 25 pana la 30 de ani.

401 DB (ICE 1) a fost gandit pentru 15 de ani in 1990 si din 2004 ramele sunt ranforsate structural, progresiv, ca sa mai tina inca 10 ani, pentru ca pur si simplu nu au fost gandite sa tina asa mult!

vremurile cand metalul era metal, greu si inert... s-au dus!
 
Simpaticele 110 :( :( Sper sa apuc sa le mai prind in trafic intrucat le ador...anul asta nicio sansa sa ajung desi mi-am propus la inceput de an.

Horia, e adevarat ca aceste standarde au variat si variaza insa majoritatea locomotivelor fabricate in perioada anilor '60 totusi il respecta.401 DB, ma gandesc ca pe de-o parte totusi este un vehicul conceput pentru rulare in conditii speciale la viteze mari, cu instructie separata. Cerintele de exploatare sunt mari, iar durata de viata e evident mica. Totusi la francezi sunt si acum in circulatie rame de mare viteza din generatia '80's :D .

Oricum, as fi curios ce durata de viata i-a dat producatorul acestei masini care o gasim acum si la noi in tara :)
 
Horia_Radulescu a spus:
Oricum, as fi curios ce durata de viata i-a dat producatorul acestei masini care o gasim acum si la noi in tara

si eu as fi tare curios, as paria pe 35-40 de ani in exploatare curenta!

Conceptul acesta a fost definit pentru acest tip de locomotiva ca "durata economica de utilizare" si Horia a pariat corect, este de 35 ani.
 
Five additional ES 64 F4 locomotives for MRCE Dispolok / Siemens

http://www.railcolor.net/index.php?nav=1405330&id=3275&action=dview

"These locomotives will be equipped for use in Central and Eastern Europe and be certified to operate on long-distance routes from the Black Sea to the Baltic ports in Poland and to the Dutch border."
 
sogard_2003 a spus:
Ce sanse sunt sa vedem una din cele doua locomotive pe raza Bucurestiului ? Dar cele electrice ? Nimeni nu spune nimic despre ele, nimeni nu le-a vazut nicaieri, nu sunt poze nu se stie nimic, decat ca exista la noi in tara. Chiar nu e nimeni pasionat de ce e adus modern la noi ?

Care cele electrice?BR189?Saptamanal fac pe M202 Simeria-Filiasi cu vagoane de cereale sau Eacsuri cu cocs polonez in ultima perioada nu le-am mai vazut



 
Vad ca ai reusit sa o prinzi in Petrosani , eu am facut doua sau trei poze la Ohaba de sub Piatra unde a trecut fara sa imi dau seama si pozele nu sunt deosebite. Deh e silentioasa nu ca EA-urile.

Ce inseamna serviciu saptamanal ? Exista o zi stabilita in timpul saptamanii in care se poate gasi pe parcurs ? Sau ziua cade cum da domnu'..?
 
sogard_2003 a spus:
Vad ca ai reusit sa o prinzi in Petrosani , eu am facut doua sau trei poze la Ohaba de sub Piatra unde a trecut fara sa imi dau seama si pozele nu sunt deosebite. Deh e silentioasa nu ca EA-urile.

Ce inseamna serviciu saptamanal ? Exista o zi stabilita in timpul saptamanii in care se poate gasi pe parcurs ? Sau ziua cade cum da domnu'..?

Depinde ce trasa au cand am pozat-o in ultima poza anu trecut aveau ceva tren cu cazane circulau la 2 zile acuma nu stiu ca oricum la marfa e o mare incurcatura circula unii pe trasele celorlaltii
 
sogard_2003 a spus:
Dar cele electrice ?

189 700 a trecut prin Chitila pe 12 mai... probabil trece des pe acolo... cred c㒠locomotivele CTV nu merg în acelaşi regim de ,,titularizare" ca cele de CFR. Probabil când se fac orele se schimb㒠doar mecanicul şi locomotiva merge mai departe, mai ales c㒠nu au nevoie de atâtea verifică’ri ca EA-urile.

Asta e poza din 12 mai: LINK. Scuze, nu locomotiva era subiectul pozei.
 
Interesant faptul ca nu este verificata atat de des precum EA-urile. Sunt curios cat de mult se trage de aceste locomotive comparativ cu altele. Presupun ca nu o tin in serviciu non-stop. Banuiesc ca are nevoie de un timp de repaus oricat de bine e facuta. Tare mult mi-ar placea sa o revad in trafic dar cum noi avem numai doua slabe sanse sa o prind pe undeva.