Catenara CFR (home made)

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

LDH

Well-Known Member
Trenulist
3 Septembrie 2016
6.938
5
Bucuresti
modelism-feroviar.blogspot.com
WEBSITE
http://modelism-feroviar.blogspot.com/
LOCATION
Bucuresti
Cine vrea sa incerce este invitatul meu
Nu ia foarte mult timp daca exista putina indemanare
In cateva ore aveti un set de stalpi pentru catenara
Materialele sunt usor de gasit iar ehnologia cred ca o ghiciti si singuri
Materiale: sarma de cupru de 3mm diametru pentru stalpi, de 1 mm diametru pentru bratele stalpului si sarma de 0,5 mm diametru
sau mai mica pentru linia de contact

IMG_6796.jpg
 
Aduc din nou in discutie subiectul catenarei "home made", subiect care ori a disparut de pe forum ori nu il mai gasesc eu, asa ca am deschis acest subiect. Sunt referiri la prima catenara pe care am facut-o eu pentru cine isi aminteste.

Am rezolvat problema izolatorilor, am gasit de cumparat in Conrad (2,75 eur 20 buc merci Dan + Ionut). Pentru ai putea folosi a trebuit sa renunt la sarma ce o foloseam la console (sarma de la cablu de telefon) si sa caut ceva mai subtire. Norocul meu a fost ca aveam pe acasa sarma de otel avand acelasi diametru ca si gaurile izolatorilor, asa ca treaba s-a simplificat foarte mult. Am constatat ca e mai usor de folosit aceasta sarma de otel (elastica), se lipeste bine si faptul ca e elastica e un avantaj pentru firul catenarei, dar ramane totusi de testat.

Lasand vorba la o parte, ceva poze, consola cu brat lung:



Consola cu brat scurt:



Amandoua:



Fiind "prototipuri" am facut intentionat stalpii mai lungi:



Deocamdata am facut doar 2 stalpi de probe.

Asa mi-am schitat cateva tipuri de console si am notat cote ale pieselor:



Cum am lipit consolele:



Operatia cea mai dificila pt mine, lipitul piesei mici care tine efectiv firul de contact:



Va arat acum ceva facut la scurt timp dupa vechea catenara, de aceea consolele de sub "podul" de catenara sunt de tipul vechi cu sarma mai groasa:









Sandy i-a facut o vopsire foarte faina cu rugina si praf dar din pacate nu se observa foarte bine in pozele acestea din cauza luminii de la bec.

Proiect de viitor:

 
da, omule, e super. acum, pietrele:
ar trebui sa le vopsesti in gri. exista la piese auto un grund gri, la circa 5ron litrul care trebuie diluat si e exact cel folosit in realitate la acele console. nu e pe baza de nitrodiluant - deci nu ataca plasticul - si e foarte ieftin. la 10 ron iti vopsesti toate consolele si mai ramine sa dai si prin casa :D . pentru inaltimea catenarei vezi nem
 
@ Florinn

Arata foarte bine
Tu ai mers pana la capat adica izolatori si sustinatorii linie de contact

Eu m-am oprit la izolatori
A mea este mai simplista, inspirata dupa Flaischmann, mai putin stalpii

Asa in poze arata cum arata (citeste bine) dar sunt sigur ca pe montata pe langa linii arata foarte bine

p.s. nu cred ca ti-a disparut ceva de aici (postul legat de catenara)
postul exista pe Railway amestecat, cred, cu diorama lui Paul (sper sa nu ma insel privind locatia de pe celalalt forum)
 
Eu stiam ca le-am postat si aici la vremea respectiva, dar am gresit, era vorba de forumul dedicat dioramelor, si anume aici

In fine, iata cateva poze de atunci pentru cine e mai nou si nu le-a vazut:









Sper sa lucru maine la catenara din tunel si sa revin cu poze.
 
din pacate nu se vad pozele si nici link-urile nu merg. se vede treaba ca s-au gelozit ' baietii' de la celalalt forum ca vrei sa le arati si aici.
tare asi fi vrut sa le vad si eu. oricum, da-le o vopsea consolelor sa nu se mai vada ca sint din cupru. in rest, excelente.
 
Salut.

Am cumparat noi materiale si am facut un alt stalp, pe post de prototip.

Am luat ca model un stalp facut anterior si prezentat mai sus.

Acolo stalpul a fost facut din tija de metal de 4mm in diametru, iar consola prinsa efectiv de stalp printr-o "bratara" de lita subtire. Pentru a evita aceasta operatie, am cumparat teava de aluminiu de 4mm in diametru, aceasta avand peretele subtire si fiind foarte usor de gaurit.



Am facut un mic semn (adancitura) in locul unde consola va fi prinsa in stalp, practic in loc sa prind consola de stalp, dau gaura in stalp si introduc consola apoi o fixez prin lipire cu adeziv. Teava este destul de moale incat am facut acel semn utilizand un ac cu gamalie si un ciocan mic, semnul are si rol de fixare al burghiului la pornire.

Asa arata dupa gaurire cu burgiu de 1 mm:



Neavand masina de gaurit care sa poata prinde burgiu de 1mm, am improvizat una folosind un motor de 6V pe care l-am supraalimentat la 12V 8) . "Mandrina" e defapt izolatia de la un conductor de cablu vechi de telefon.



Se poate si fara gaurire, iata comparativ, gaura data folosind ac cu gamalie + ciocanel si gaura data folosind motorasul de mai sus:

, folosind metoda cu ciocanul se deformeaza putin stalpul, pentru cine nu-i deranjeaza, e mai rapid asa.

Urmeaza constructia consolei. Din sarma de otel (de 0.8 cred) am taiat si modelat bucatile necesare pentru realizarea acesteia:



Le-am lipit prin cositorire la fel cum am procedat si in articolul prezentat mai sus. Le-am cosmetizat putin prin pilire cu pila fina, apoi am fixat consola in gaura si am lipit-o cu lipici rapid si puternic (eu am folosit picatura, nu stiu daca e cel mai bun, dar asta am avut la dispozitie) Inainte de a lipi consola in gaura stalpului am introdus si un izolator pe bratul de sustinere.



Dupa ce prima lipire la care am folosit putin adeziv s-a uscat, am mai pus 1 picatura pentru consolidare, au ramas putine urme, dar acestea vor disparea dupa vopsire.



A urmat realizarea partii de sustinere de sus, aici am folosit lita foarte subtire, nu am cu ce sa masor sa va zic grosimea exact, dar e undeva intre 0.2-0.3



Firul odata prins si fixat cu o picatura foarte mica de adeziv de varful bratului, l-am infasurat de 2 ori in jurul stalpului si l-am fixat folosind un izolator si putin adeziv in interiorul acestuia. Lucrul cu lita de grosimea aceasta este dificil, mai ales daca nu ai sculele necesare (eu mi-am pierdut penseta :roll: ), insa efectul la final e garantat.

La sfarsit am mai facut o bratara in dreptul punctului de prindere a consolei in stalp utilizand aceeasi lita, pentru a imita acea bratara din realitate prin care consola e prinsa de stalp.

Rezultatul este cel din pozele de la inceputul articolului, mai trebuie doar vopsit.

Astept sa soseasca noi materiale pentru realizarea scripetilor de intins firul, @aulin, o sa fac si o schita cu cotele, voi reveni.
 
Salutare.

Asa cu arata Ionut in alt topic, am in lucru o serie mai mare de stalpi dar de "generatie" noua.

Procedeul de fabricatie e aproximativ acelasi, insa am schimbat iarasi materialele.

Doua poze comparative, in stanga modelul mai vechi, in dreapta modelul nou:





Ce am schimbat:

- sarma din care este executat bratul de sustinere este de 0.6 mm, nu stiu exact ce material este, este ceva de la Viessman (art. 4191) (0.8 la modelul vechi de stalp)
- izolatorii de jos sunt Viessman pt HO (interior 0.6)
- izolatorii de sus sunt Viessman pt TT (interior 0.4)



Mai necesita vopsire bratarile de prindere a consolei stalpului si sarma de cupru.

Totusi nu este ultima versiune, voi renunta la sarma Viessman pentru ca nu imi place cum se cositoreste si nu este nici ieftina, si voi trece pe sarma de otel de 0.5 mm care este de 10 ori mai ieftina si se gaseste la noi.
 
Fratilor,ce diametru are stilpul de catenara la HO jos la baza si sirma otelita pt.console unde gasesc? :D
 
In primul rand as vrea sa ii multumesc lui Florinn pentru amabilitate, pentru pasionatii de aici as dori sa prezint cateva poze cu testele mele de constructie pentru catenara CFR la scara N.

Asta este primul test cam nereusit..


dupa cum se vede avem consola lunga ,consola scurta si un ansablu cu fir intins cu ajutorul unor arcuri luate de la un mecanism de casetofon :lol:

Al doilea test contine si un fel de izolatori iar aspectul stalpului si al consolei este imbunatatit prin lipituri putin mai bune si mai fine


 
Din cauza lipsei de materiale de calitate am recurs la alegerea firului de cupru pentru constructia consolei ,care dupa cum se vede este destul de grosolana.
Pentru cei interesati am folosit urmatoarele materiale:
- Stalpii sunt sin sina H0 profil I Piko
- Consola sarma de Cu emailat diametrul 1mm,a suferit dezizolare cu Cutitul
- Izolatorii sarma de Cu ,procurata din cablul de retea (UTP)
- Sarmele auxiliare sunt de fapt mici lite procurate din cablul de boxe,cablu de alimentare,etc (am observat ca au 0,25mm diametru in cablurile uzuale)

Constructia a fost realizata conform unui proiect ,care in prima faza a fost total gresit din puct de vedere al dimensiunilor alese. Al doilea test fiind vizibil mai bun (consolele mai mici ca dimensiuni).
Lipiturile le-am facut cu ajutorul letconului si cu cositor,sinele au fost curatate prin aschiere cu ajutorul unei mici pile in zona lipiturilor (am incercat si cu pasta decapanta:-? , dar se topeste si curge pe tot stalpul,curatarea ei fiind un proces murdar si plictisitor
Izolatorii au fost confectionati din cablu UTP ei fiind bobinati pe o sarma lunga cu diametrul de 1mm dupa care cu sficul le-am taiat la dimensiunea dorita si le-am introdus pe console.
Pentru o realizare cat mai buna aveti nevoie de o unealta foarte importanta RABDAREA fratilor trenulisti.
Manipularea componentelor si indoirea lor a fost relisata cu spitzul miniatura (un mic cleste) asta ca sa nu ma ard la lipituri.

Atentie!! pentru incepatori :letconul poate provoca arsuri la nivelul pielii !
(in cazul in care e cineva indraznet)
 
alte mici teste in care se regasesc stalpi cu console duble , un stalp de alimentare, niste braduleti cam strambi doar tulpina si ramurile, consolele libere ce vor fi montate pe un stalp cu grinda.revin cu poze indata ce il voi face :D
Aici se observa ca nu am mai facut teste cu fir intins deoarece pe diorama ce urmeaza sa o construiesc nu pot face cu fir intins ,m-am gandit sa cumpar fire de catenara de la Viessmann pentru a le putea demonta acolo unde doua module se imbina. Ce parere aveti? Florinn nu am vazut catenara ta nicaieri instalata,ce faci cu ea? :?:

pozele..




 
Sistemul catenar "CFZ"

<r>Buna. Nu stiu daca a-ti vazut topicul meu cu sistemul catenar, sau nu. Eu asa am rezolvat electrificarea "mini dioramei" mele:<br/>
<br/>
<URL url="http://pisti91.myfreeforum.org/about139.html"><s></s>http://pisti91.myfreeforum.org/about139.html<e></e></URL> (pagina 1) si <br/>
<br/>
respectiv:<br/>
<br/>
<URL url="http://pisti91.myfreeforum.org/ftopic139-0-asc-10.php"><s></s>http://pisti91.myfreeforum.org/ftopic139-0-asc-10.php<e></e></URL> (pagina 2)<br/>
<br/>
Cateva poze pentru a spori (a mari) interesul pasionatiilor:<br/>
<br/>
<URL url="http://i242.photobucket.com/albums/ff209/oberleitung/Oberleitung/OL54.jpg"><s></s><IMG src="http://i242.photobucket.com/albums/ff209/oberleitung/Oberleitung/th_OL54.jpg"><s></e></IMG><e></e></URL> <URL url="http://i242.photobucket.com/albums/ff209/oberleitung/Oberleitung/OL49.jpg"><s></s><IMG src="http://i242.photobucket.com/albums/ff209/oberleitung/Oberleitung/th_OL49.jpg"><s></e></IMG><e></e></URL> <URL url="http://i242.photobucket.com/albums/ff209/oberleitung/Oberleitung/OL50.jpg"><s></s><IMG src="http://i242.photobucket.com/albums/ff209/oberleitung/Oberleitung/th_OL50.jpg"><s></e></IMG><e></e></URL> <URL url="http://i242.photobucket.com/albums/ff209/oberleitung/Oberleitung/OL51.jpg"><s></s><IMG src="http://i242.photobucket.com/albums/ff209/oberleitung/Oberleitung/th_OL51.jpg"><s></e></IMG><e></e></URL> <URL url="http://i242.photobucket.com/albums/ff209/oberleitung/Oberleitung/OL45.jpg"><s></s><IMG src="http://i242.photobucket.com/albums/ff209/oberleitung/Oberleitung/th_OL45.jpg"><s></e></IMG><e></e></URL><br/>
<br/>
z<B><s></s>OL<e></e></B>i <E>:roll:</E><br/>
<br/>
PS: sunt reusite si lucrarile voastre la catenare! <E>:aplauze:</E></r>
 
sogard_2003 a spus:
....

Florinn nu am vazut catenara ta nicaieri instalata,ce faci cu ea? :?:

Salut,

catenara mea a fost montata pe un modul static, insa doar ca si probe.

Poze:



Ce fac acum? Astept materiale. Se gasesc destul de greu iar cand le gasesti nu sunt pe stoc.

Voi incepe curand productia in masa, deocamdata adun materiale inclusiv pentru stalpi profil "H" (tip CFR) si ma pregatesc de proiect.

Foarte curand voi avea noutati.
 
Salut.

Ca tot am intrat in posesia a unei mici parti din materialele necesare, am facut un prim stalp de test (copie dupa un stalp viessmann), nu am folosit niste specificatii/cote anume pentru ca am vrut doar sa testez niste "tehnici" noi.

Este vorba de un stalp epoca 5, profil "H", iata rezultatul final: