Machetele mele

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"
Salutare!
Multumesc pt. aprecieri si sfaturi.
Stalpul din mijloc este dublu fata de cele din laterala deoarece trebuie sa sustina dublul celorlalte, de ingustat/micsorat nici nu poate fi vorba deoarece se pierde simetria boltelor.
Lucrarea inca nu este gata: s-a vrut a fi peron acoperit si va fi peron acoperit.
Iata sursa dupa care m-am inspirat:

Se vede clar ca in peron intra doua linii iar pe langa peron trec alte doua linii, cladirea garii poate sa fie si in capatul de jos, iar peronul este acoperit cu sticla pe ambele laterale... etc, etc.
Bafta!
 
Stalpul din mijloc este dublu fata de cele din laterala deoarece trebuie sa sustina dublul celorlalte

Sa stii ca aplicand logica simpla asa ar rezulta, ca stalpul din mijloc trebuie sa fie mai mare, fiindca "duce" mai mult decat celelalte. In realitate insa, fortele definitorii in stalpii unei cladiri sunt date nu de sarcina pe care trebuie s-o sustina in mod normal, ci de impingerile laterale care apar in caz de seism. Asta este realitatea indiscutabila, cel putin pentru zonele si gradul seismic normat in Romania.

In asemenea situatii cei mai solicitati sunt tocmai stalpii extremi, motiv pentru care daca studiezi dimensionarea stalpilor in realitate la o cladire, vei vedea ca stalpii de mijloc si cei de colt sunt aproximativ egali.

Bineinteles, forma acelor stalpi propusi de tine sugereaza cu totul altceva, anume niste "stalpi in V" care se si folosesc in unele cazuri, mai precis in cazurile unor cladiri cu mai multe etaje, unde la etaje functiunea accepta niste celule mici (de marimea unei camere de apartament) iar la parter se doresc niste spatii mai mari, specifice unui magazin de exemplu. Dupa cum vezi, la tine nu este cazul, la tine este cu totul alta situatie si orice inginer de structuri ti-ar putea spune ca stalpul acela din mijloc ar trebui sa fie la fel de subtire in partea de sus precum este si la baza, altfel la impingerile laterale rezultate din seism va "rupe" grinda orizontala pe care ai facut-o acolo.

Asa cum ti-am mai spus, cea mai buna modalitate de a obtine o macheta de cladire care sa arate "real" este sa copiezi pur si simplu o cladire reala.

Orice incercare de a "inventa" o realitate alternativa este din start sortita esecului, exceptand cazul in care o vei proiecta exact asa cum ar fi fost facuta si in realitate, cu un arhitect care sa-ti faca partea de arhitectura, cu un inginer care sa-ti calculeze structurile, cu un inginer de instalatii care sa-ti arate pe unde ar fi tevile care raman aparente si ar trebui sa se vada in realitate, cu un specialist in fotografie care sa-ti spuna cum s-ar decolora culorile unei cladiri in timp, unde ar trebui sa se vada crapaturi, pete de umezeala, julituri si o gramada de mici alte elemente care diferentiaza o cladire reala de o macheta simplista.

Sunt atat de multe variabile, incat tot mai simpla ramane varianta de a obtine un model corect este cea de a copia realitatea!

Si apropo, afurisita sa-ti fie gangania, de fiecare data cand citesc un mesaj de-al tau imi vine sa-mi sterg ecranul laptopului! :D