Adeziv necesar pentru lipit casute din plastic

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"
23 Aprilie 2008
35
0
Bucuresti
LOCATION
Bucuresti
Salutare,
Am achizitionat acest produs: http://auhagen.de/inhalt/cms/front_content.php?idcat=82&idart=96&xtc_catid=20&xtc_pid=13336 .
Ce aeziv ma sfatuiti sa utilizez pentru constructie? In instructiunile de montaj mi se spune sa utilizez un adeziv potrivit pentru polistiren.
 
Daca se specifica utilizarea unui adeziv pentru polistiren, trebuie sa folosesti ceva care nu dizolva polistirenul (care se recunoaste de regula dupa miros, apropiat de cel al prenadezului clasic) :D .

Sunt mai multe tipuri de adezivi, eu iti pot recomanda unul: bison hobby, care se livreaza sub forma unor sticlute din plastic, cu un lichid transparent si vascos, care se precizeaza ca este utilizabil pentru hartie, carton, lemn, polistiren.

Sticluta are un capat (sub capac) de culoare verde, cu un ajutaj care te ajuta sa folosesti adezivul pe suprafete inguste.

Pe ambalaj se specifica faptul ca are un timp de uscare de 24h, dar din experienta fiind la a doua sticla utilizata, pot sa-ti spun ca in 2 min se intareste considerabil, permitand repozitionarea pieselor daca este cazul, iar in 10 min este gata. Totusi pentru o actiune de durata poti sa-l lasi sa lucreze mai mult timp.
 
ok,
eu am inteles din ceea ce am citit mai sus ca in instructiunile de montaj se specifica acest lucru. Nu am putut intra pe linkul cu pricina din motive de limitare a accesului la net pe anumite pagini. Pot sa iti recomand insa, daca este vorba despre un plastic asemanator cu cel care se gaseste in kiturile de nave si avioane, ca acesta se poate lipi si cu alte tipuri de adeziv:

- cianocrilat (adeziv rapid de tip superglue, la cantitate mica in tuburi de 3g, sub forma lichida sau gel, primul cu uscare rapida cel de-al doilea ceva mai lenta, dar tot de ordinul secundelor), este un adeziv dur, neelastic, care pateaza (matuieste) suprafetele transparente si se usuca prin contact cu vaporii de apa din atmosfera, este potrivit pentru lipituri fine, de mici dimensiuni, dar nu numai, sau pentru lipituri mai mari devenind insa neeconomic, eu l-am folosit si pentru umplerea de interstitii care apoi au fost slefuite la ud, se gasesc pe piata de la firma Loctite si Bison

-adeziv pentru plastic, in afara celui care l-am recomandat anterior, se vinde in tuburi pe care se specifica acest lucru, de exemplu cel de la bison are tot culoare verde si se specifica cuvantul plastic pe ambalaj, este destul de fluid fat de adezivul de uz general, dar daca il folosesti pe suprafete din polistiren s-ar putea sa le dizolve (se mai gaseste ceva similar si de la uhu)

-adezivi pentru machete din plastic de tipul celor de la revell, care sunt insa mai scumpi
 
Pacific_doi_trei_unu a spus:
Cianoacrilat (superglue) prefer sa nu utilizez deoarece da aspect inestetic (produce acea albire).

Daca ai experienta in lipirea cu cianoacrilat nu va apare niciun fel de "albire"; tine cont de faptul ca este unul dintre cei mai buni adezivi.

Eu zic sa incerci sa "iti faci mana" pe diverse alte lucrari si apoi sa treci la asamblarea constructiei tale.
 
Ce sa zic, poate ca nu am experienta, desi folosesc adeziv cianoacrilat de cand a aparut in Romania pe piata, adica cam in 1990.
Il folosesc intotdeauna numai ca solutie extrema la plastic si daca nu ma intereseaza aspectul. Altfel, nu pot spune ca sunt multumit de produsul finit.
 
Pacific,

Pentru kit-urile de polistiren injectat, asa cum sunt cele Auhagen recomand utilizarea cleiurilor speciale pentru polistiren. Vezi spre exemplu aici gama Revell:

http://www.themodelcatalogue.com/acatalog/Revell_Glue_Putty.html

Intrucat eu personal nu am lipit inca un kit Auhagen cu asemenea cleiuri, poate mai ai rabdare un pic sa verific daca sunt compatibile, (uneori unele varietati de plastic folosite de unii producatori nu sunt 100% compatibile cu cleiurile produse de altii... chestie de marketing!) sau poate stie altcineva care a lipit deja un kit Auhagen cu asemenea clei?

Oricum, exista doua tipuri:

a) cleiul lichid, care vine ori in recipient de plastic cu aplicator (un tub de metal subtire si lung ca un ac de seringa insa taiat drept la capat), ori in sticluta iar capacul in interior are o pensula mica pentru aplicarea cleiului.

b) cleiul vascos sau gel care vine in tuburi obisnuite precum erau niste cleiuri celebre in urma cu vreo douazeci de ani in Romania, care se chemau "Lipinol" sau "Stirocol" :D

Pentru piese mici si fine este bun cleiul lichid, care se poate aplica precis cu aplicatorul. Important este sa pui clei exact numai pe locurile necesare, fiindca orice picatura in plus PATEAZA, si inca iremediabil. In unele cazuri te poti ajuta cu un ac sau o scobitoare fina, punand o picatura de clei pe o hartie si apoi luand de acolo exact cat ai nevoie pentru a aplica numai in zonele necesare. Aceasta substanta este de fapt mai degraba un dizolvant al plasticului decat un clei propriu zis, suprafata dizolvata adera instant la orice alta suprafata de polistiren cu care vine in contact, iar odata evaporata substanta, cele doua sunt practic SUDATE.

Pentru piese mai mari, care necesita un timp de manipulare mai indelungat, e bun cleiul gel, cu observatia ca e dificil sa dozezi in mod precis cantitatea de clei necesara si iti va iesi in mod obligatoriu in afara rostului dintre cele doua piese de lipit in momentul in care le unesti si le presezi impreuna. De aceea este de preferat pentru piese care oricum vor necesita o slefuire si o chituire ulterioara. Cleiul gel este cu adevarat un clei, adica exista un material adaugat odata cu cleiul care ramane acolo in lipitura. In anumite limite, cleiul gel poate fi folosit si pentru umplerea unor goluri mici, desi pentru treaba asta e mai degraba recomandabil sa folosesti chituri speciale de genul lui Revell plasto.

Pentru casute ti-as recomanda cleiul lichid, polistirenul se "sudeaza" perfect cu el. Nu ai de ce sa folosesti cianoacrilat, acela este un clei bun pentru materiale "incapatanate" si greu de lipit altfel precum otel pe sticla, aluminiu pe portelan etc.

Efectul acela de "albire" al cianoacrilatului apare mai ales pe suprafetele transparente care nu sunt perfect curate si contin urme de grasime de la mainile cu care ai manipulat piesa. De fapt, efectul respectiv se si foloseste in criminalistica pentru "developarea" si stabilizarea amprentelor latente de pe suprafeste instabile!
 
Si eu folosesc cianoacrilat de cativa ani. La inceput aveam mari probleme cu albirea. Doar ca, in timp, am invatat sa pun solutia numai pe muchie si NU direct din recipient ci, cu ajutorul unei agrafe, ac, chiar sarma mai subtire.

Folosesc soutia din imaginea de mai jos (dreapta):

 
victorian a spus:
Pentru kit-urile de polistiren injectat, asa cum sunt cele Auhagen recomand utilizarea cleiurilor speciale pentru polistiren. Vezi spre exemplu aici gama Revell
Salut!
Revell e destul de bun pentru lipit casute dar nu ipeste bine decit anumite tipuri de plastic iar plasticul folosit de Auhagen intra in categoria plasticelor pe care revel le lipeste foarte prost sau deloc.
Cel mai bun lipici pentru casute si chiar si pentru trenuri este Faller Super Expert vezi aici http://www.faller.de/start.php?lang=gb&naviUp=3&naviDown=5&dat_artKat1=Anlagenbau&page=detail&dat_artNr=&back=menues_gb/backs/liste_Anlagenbau.jpg&new=0
acest lipici lipeste foarte bine orice fel de plastic.
Eu asta folosesc la casute si la trenuri si sunt extrem de multumit de el. :D
Am incercat lipiciurile de la toate firmele de casute si mai bun decit Faller Super Expert nu mi sa parut nici unul, celelalte lipiciuri sunt proaste sau foarte proaste, aici este inclus si Revell care lipeste foarte bine numai plasticul de la avioane in rest... :fluierat:
Deci va recomand tuturor Faller Super Expert is the best of the best :D
In concluzie:
Faller Super Expert :aplauze:
Revell, Kibri, Auhagen...etc. :-x :mask: :lautar:
Iar in legatura cu, casutele Auhagen va recomand sa nu le lipiti in nici un caz cu Revell pentru ca puteti avea surpriza ca dupa citeva zile (2 - 3) sa vi se desfaca in mina casuta, mie mi sa dezlipit in mina o casuta Auhagen lipita cu Revell la citeva zile dupa ce am lipito, parea cai nici nu a fost lipita vreodata cu vreun lipici, pur si simplu sa facut bucati cind am vrut sa o ridic de pe masa.
Concluziile ramine sa le trageti voi.
Numai bine.
 
eu am folosit cu succes banalul super glue si nu mi sa albit , la lipit folosesc o scobitoare pun pe varful ei si il intind pe suprafata ce trebuie lipita si nu am avut probleme in schimb am incercat cu plasticul ci imita geamul si pot spune ca nu este bun aici chiar se vd albeata
 
Merci Costel, asta voiam sa aud...

Deci asa cum suspectam de fapt, plasticul de la casute NU se lipeste bine cu cleiul Revell, ci doar cu cel special de la Faller. V-am mai spus, este chestie de calitate a plasticului si totodata lovitura de marketing, ca ei sa-si poata vinde marfa.

Eu folosesc Revell cu foarte mult succes pentru piese de constructie proprie taiate din placi de polistiren de 0.8 mm sau de 0.3 mm. Dar trebuie verificat pe fiecare plastic in parte.

In concluzie, Pacific, cel mai bine ar fi sa achizitionezi cleiul special de la Faller.

Ia sa vorbim cu Rally daca ni-l poate aduce. Rally, cam cat ar costa la "farmacie" o sticluta din cleiul asta special? Promit ca vin cu reteta: am o casuta de la Auhagen si niste pompe de alimentare pentru locomotive Faller! :D
 
Fratilor, eu am lipit cu Revell Contacta Profesional, casute de la aproape toti fabricantii , PIKO, FALLER, VOLLMER, AUHAGEN, KIBRI.
Acul sticlutei duce la economii substantiale, am si sticluta inceputa acum un an fara sa se deterioreze sau usuce. Nu albeste si mai ales nu lasa acele fire la lipire.
In concluzie, io si multi altii sunt fff multzumiti, deci n-am de ce sa maresc gama cu alte tipuri de adezivi.
http://www.jucarii.com.ro/prodlist.php?ctg=mci&pag=1