Un vis care poate deveni realitate

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

IonutTrif

Well-Known Member
Trenulist
22 Ianuarie 2016
1.040
3
Cluj-Napoca
YAHOO
ionuttrif
LOCATION
Cluj-Napoca
Mi s-a ivit sansa de a avea un spatiu pentru trenulete , la 40 km de Cluj la tara. Este o magazie care vreau sa o transform intr-o camera de trenulete.
Vorbim aici de un termen lung, daca am noroc la anul in vara pot sa incep efectiv lucrul la diorama.
Intr-un fel e bine pentru ca am timp sa strang scule, materiale, cladiri, tot ce am nevoie intr-un timp mai lung , in plus pot sa "rumeg" la planul dioramei pana atunci.

Suprafata utila a camerei este de 270 x 270 cm si am gandit diorama pe segmente care vor fi 6 bucati de dimensiune 130 x 60 cm .
Ca o prima schita ar fi asta:



Doua observatii:
- la iesirea din gara vor fi alte doua macaze pentru trecerea de pe o linie pe alta (voi modifica schita)
- nu-mi prea place macazul care va da spre zona cu remiza , si alte cladiri specifice care vor fi in zona.

Oricum astept orice sfat/sugestie.
 
Salut,
Hmm.....La 40km de Cluj ? Nu prea sunt curios de felul meu :D ,dar vrei sa faci naveta din Cluj la 40km doar sa ai o diorama asa departe ?Adica ,daca vrei sa lucrezi ,sau mai tarziu sa rulezi trenuri mergi totdeauna 40km incolo si apoi iarasi 40 km inapoi ???
Eu locuiesc la etajul 2 ,iar diorama este in beci jos (Hobbyraum uscat 6,40m x 3,40m).Deci am doar cativa trepti ......De multe ori imi doresc sa fie doar intr-o incapere alaturi .... :(
Iar te-ai gandit daca totul este in siguranta (trenuri ,scule etc ) asa departe?
Sunt niste chestii care pe mine nu m-ar lasa linistit.....sau nu am inteles eu totul :roll:
 
Salut,

socrii mei au casa acolo. Langa casa as face aceasta camera.
Nu sunt probleme in sat cu furturile ,au casa respectiva + gradina mare de 10 ani.
Nu-i vorba ca as merge zilnic, dar de obicei in weekenduri am tot mers acolo ca si la iarba verde (un gratar, stat la plaje).
Asa ca ar fi un chestie de o data de doua ori pe saptamana, cand as putea lucra cate 6-7h.
Stiu ca e putin, but better then nothing :D
In plus acasa as putea sa mai fac cladiri, copaci si alte marunctisuri in timpul saptamani.
Normal ca ideal ar fi sa fie in camera de langa si cand am chef sa merg cate o ora pe seara dar nu am nici o sansa.
In plus am vazut cata mizerie si galagie se face la o diorama , asa ca o asemenea locatie e perfecta.
 
IonutTrif a spus:
Salut,

socrii mei au casa acolo. Langa casa as face aceasta camera.

Ei da,atunci lucrurile stau altfel... :mrgreen:
Daca tot mergi des acolo ,atunci este OK ,am crezut ca este ceva in chirie eventual la straini...Deci daca sunt oamenii tai acolo ,atunci este altceva.
Macar ai atunci o scuza in plus ,sa mergi la socri in vizita :D (la mine este invers :imi pare bine cand nu-i vad.... :D )
 
Bravo,
este o oportunitate care merita exploatata zic eu.
Dezavantajul distantei (oarecum) mari este compensat pe deplin de existenta unui spatiu dedicat in exclusivitate acestui hobby. De altfel este clar ca lucrul la o macheta, alaturi de momentele petrecute in aer liber, zic io ca se apropie de ideal in petrecerea timpului liber.
Oricum 40 km pe un drum practicabil este destul de putin.

Succes in abordarea problemei. 8)
 
IonutTrif a spus:



Oricum astept orice sfat/sugestie.

Buna Ionut,

Eu as renunta la linia care vine din gara amplasata in Nord si ajunge la fabrica lasand doar linia care vine prin Vest iar pe linia din Est, ce pleaca tot de la gara din Nord, as pune o bifurcatie catre depozitul sau fabrica de cherestea.


Spoor!

:cafea:
 
LHD,

se pare ca inca nu m-am trezit bine (sunt in continuare in concediu :D) si trebuie sa imi confirmi ca am inteles bine.
Deci tu zici ca renunt la linia care intra in zona fabricii si sa fac o linie care intra in zona depozitului de cherestea ?

Problema e ca vreau neaparat o fabrica in care sa intre o linie. Ideal ar fi o fabrica de ciment pentru ca sunt mort dupa vagoane de ciment. Deci acolo ar fi o linie betonata (cum a facut Florin la Cluj) si totul imprejmuit de un gard de sarma sau identic cu a lui Florin.
In schimb zona pentru cherestea e mult mai mica si am pus-o acolo ca sa se umple coltul sa nu fie peste tot verdeata.
Am sa revin si cu coduri de produse. Singura certitudine e gara: Kracaw de la Auhagen
 
Inca cateva observatii generale:

1. Voi lucra exclusiv cu sina tillig ellite.
2. Nu vreau nici o diferenta de nivel , desi mi-as dori un mic pod pe undeva (poate am sa tai din modul ) din motive de fiabilitate
3. Tot din motive de fiabilitate vreau un numar minim de macaze si acelea simple (fara W3, DWK...)
 
Da stiu, dar totusi sunt o problema suplimentara.
Oricum personal imi place o diorama cu mai putine linii si multa natura, industrie etc.
La diferentele de nivel intervine si factorul estetic. La o diorama mica nu mai arata natural oricat de mici ar fi pantele.

PS Astazi am gasit pe torente wintrack full in engleza care are si sinele tillig ellite si o sa refac schema cu acest soft. La prima folosire pare mult mai dificil de utilizat decat winrail (si din cauza ca e mai complex).
Chiar daca schita e de principiu si oricum cea finala va fi cand voi aseza efectiv sinele pe diorama vreau sa vad daca imi permit sa folosesc macaze cu raza de curbura cat mai mica.
 
IonutTrif a spus:
LHD,

se pare ca inca nu m-am trezit bine (sunt in continuare in concediu :D) si trebuie sa imi confirmi ca am inteles bine.
Deci tu zici ca renunt la linia care intra in zona fabricii si sa fac o linie care intra in zona depozitului de cherestea ?

Cu trezitul o fi dar cred ca nu am "espilcat" je bine asa ca "pui" o poza ca e mai simplu :D



Chiar daca la depozitul de ciment ar mai merge o linie am lasat la latitudinea ta.

O idee :idea:

Scoate ferma si pune un gater chiar daca nu vii cu H0e din munti.
Poti sa faci un gater antrenat de apa si iata cum rezolvi problema podului si apei.

Alta idee :idea:

Daca tot ai tunelul coboara linia sub planseta, da o "tura" pe toata lungimea machetei si iesi cu linia spre ferma, gater, ciment, ..., bla, bla, ..., helix :wink:

:cafea:

p.s.

Merge si fara helix ca ai lungime si poti face pantele corecte ca sa nu "sufere" masinile chiar daca au compensare de sarcina.

Sub planseta mai poti face o gara cu ... cate linii vrei ca sa "parchezi" garniturile ce urmeaza sa le aduci sus.

Te-am cam bagat la cheltuieli dar tu ai intrebat :evil:
 
Multumesc pentru rabdarea de a explica si pentru a modifica planul.

Da, stiu ca un al doilea nivel sub diorama e un standard deja dar vreau ceva cat mai simplu: in primul rand pentru ca orele cumulate intr-un an nu vor fi foarte multe si nu vreau sa treaca un an si eu sa fiu inca la module si montat de linii, doi la mana , precum ai spus sunt costurile (orice macaz in plus e aproximativ 30-35 euro - macaz + actionare).
Precum spuneam sunt un fan al minimalismului , de exmplu in partea dreapta jos s-a ajuns deja la 4 linii care ocupa toata suprafata blatului, prefer doua linii care sa treaca pe langa palcuri de copaci, garduri , tufe, drum de tara etc...
In drepata sus intr-adevar vor fi doua macaze curbe in oglinda cu cele din stanga (nu am inteles de ce ai pus capete de linie).
Am mai preluat ca si idee buna un macaz suplimentar in remiza pentru a avea o linie moarta.
La un calcul sumar as avea nevoie de 8 macaze si de app 20 bucati de linie flexibila , ceea ce implica un cost deloc de neglijat de aproximativ 240 + 70 = 310 euro. Introducerea unui al doilea nivel ar implica aproape dublarea costurilor bani pe care totusi nu i-as investi.
Trebuie sa tin cont ca trebuie sa cumpar aproape toate sculele alt cost maricel.
 
Salutare,

din diverse motive, cum se intampla din pacate cu multi dintre noi, planurile de acasa nu se potrivesc cu cele din targ. Acest proiect a cazut cu totul.
In schimb un nou vis, mult mai concret prinde viata:



In poza, aveti o casa de chirpici , care se va demola si va lasa locul casei in care va exista camera de trenulete: in contractul cu arhitectul e scris negru pe alb "camera de trenulete - 9 mp"

La momentul potrivit voi veni cu un nou plan, pana atunci urati-mi bafta la constructie :D
 
O foarte frumoasa casa traditionala, desi din pacate un pic neingrijita.

Eu chiar nu stiu de ce tii neaparat sa demolezi casa existenta, cand ai putea s-o reconditionezi si sa-i pastrezi imaginea asa cum era, macar pentru partea din fata. Fa un corp aditional in spate pentru anexele moderne (baie etc) care nu-si mai au locul in ea. Cu un pic de grija referitor la zidurile portante, poti folosi si podul.

Eu inteleg ca si colegul meu arhitect e flamand si ca atare dornic sa-ti proiecteze ceva cat mai mare si mai costisitor, insa asta nu te scuteste pe tine sa te gandesti un pic inainte.

Casele din chirpici au o capacitatea de izolare cel putin la fel de buna ca si betonul celular autoclavizat, daca nu chiar mai buna, iar daca a fost facuta bine si nu are probleme tehnice majore cum ar fi igrasia, adica urcarea umezelii din substrat prin capilaritate, ar trebui sa-ti tina fara probleme inca cel putin doua sute de ani.

:-?
 
Salut victorian,

casa arata mult mai bine in poza decat in realitate. In spate e pe jumatate daramana, acoperisul a fost spart si a curs apa inauntru, casa nu este locuita de 15 ani si e complet degradata. Eu de la inceput am cautat teren gol, sau teren cu casa demolabila (si pentru utilitati). De altfel si pretul a fost pentru teren, desi teoretic am cumparat casa.
Colegul arhitect nu e foarte flamand, chiar m-a intrebat daca sunt sigur. Eu am alta idee de casa in minte si alt vis.
Din pacate casa va sfarsi demolata :)
 
Prietene trebuie sa ai rabdare, si eu doream sa ma apuc de acest hoby acum 6 ani dar nu am avut loc ,pur si simplu nu aveam unde sa o fac ,am mai facut o extindere la pensiune si am reusit sa eliberez un beci unde aveam scule ,le-am mutat in constructia noua :D
In beci mai aveam si o uscatorie ,am luat si uscatoria :twisted: ,ma cam certat a mea sotie dar ia trecut,ce nu-mi place ca nu am lumina naturala :roll:
Iti doresc spor la contructie si sa o termini cat mai repede sa ai loc de acest hoby super frumos.
 
Doru are dreptate ,spatiu e mic tot ai teren ,fa un loc generos pentru macheta.
Sa nu faci cum am facut eu :-? si am muncit de trei ori :D La fel si cheltuiala.
O sa vrei sa fie mai mare , si nu e loc.
 
Salut Ionut,

Ma bucur sa aud ca arhitectul ti-a spus acelasi lucru. Daca nu se mai poate pastra nimic din vechea casa, eu as pastra macar imaginea partii de la strada neschimbata.

Uita-te la coloritul casei, la proportiile plinurilor si golurilor, la panta acoperisului, la tarnatul acela traditional din fata casei. Asa cum spunea si LDH mai sus, e bine daca poti pastra arhitectura traditionala.

Sa-ti dau un exemplu: in satul bunicilor mei, acum 40 de ani, toate casele aveau o aparenta traditionala, zona respectiva fiind construita in jurul anului 1830. Nimeni nu parea sa observe calitatea constructiilor traditionale, nici faptul ca fiecare din casele respective aveau niste detalii absolut uluitoare. Iti dau ca exemplu niste obloane din lemn, adevarate bijuterii: se deschideau cu totul in lateral in doua parti, se puteau ridica si fixa in pozitie verticala, iar voletii acestora se puteau regla independent ca sa intre numai cata lumina doreste proprietarul.

"Moda" in momentul respectiv era sa se scoata cele doua ferestre traditionale impreuna cu montantul de zidarie care le despartea, sa se traga deasupra un buiandrug din beton si sa se puna in loc o fereastra moderna in trei canate. Cand faceau asta, mai umblau si la alte detalii, de exemplu trageau o tencuiala "strop" pe fatada, uneori in culori zbanghii: verde sau albastru, basca alte detalii aiurea, spre exemplu bunica mea imi arata casa unui "navetist" din capul satului, care isi trasese niste "fresce" pe peretii exteriori si niste cocosei din argila arsa sus pe acoperis!

Acum, dupa patru decenii, majoritatea covarsitoare a caselor au fost "modernizate" in felul acesta sau inlocuite complet cu vile moderne, care mai de care mai kitsch-oase.

Ce ramane din imaginea traditionala? iti spun eu: nimic! :(

In privinta modelismului, in locul unei camarute de 3x3 metri, eu ti-as sugera sa-ti "tragi" tot podul partii din fata a casei vechi. Oricum ar trebui schimbata complet sarpanta cu una noua, mai ales daca a plouat 15 ani in ea. As inlocui-o cu alta de aceeasi dimensiune si forma, numai ca podul respectiv l-as face izolat termic conform standardelor actuale si l-as transforma pe tot intr-o camera de hobby. De obicei eu nu proiectez si nici nu recomand clientilor mei sa-si doreasca o camera de locuit sub 12 mp. 9 mp e o suprafata care merge doar pentru incaperi cu functiuni anexe cum ar fi baie, camara, debara, holuri de circulatie. Camere unde nu stai foarte mult. Deci daca ai un spatiu de hobby sub 12 mp, ar trebui sa fie articulat cumva cu un alt spatiu ca impreuna sa aiba un cubaj acceptabil. Spor!