Aparat de aplicat iarba IEFTIN !!!

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"
cosmin78 a spus:
credam ca nu au mai ramas supravietuitori...si cat te-a costat toata afacerea? :p
....pana la pretul aplicatorului de la noch,mai e... :D

:D Am reflexe bune, oricum eu m-am curentat la manipularea placutei din interior, la exterior nu am avut probleme.
"Afacerea" a fost 48 de lei paleta minune + strecuratoarea vreo 2 - 3 lei, deci cam 50 de lei sau aproximativ 12 euro. Eu zic ca e bine comparativ cu Noch... Rezultatul este promitator.
 
Am gasit "la rusi" in Cluj paleta respectiva la un pret destul de ok , doar 25 ron si am zis ca la banii astia nu am nimic de pierdut (benzina pana acolo costa mai mult).
Rezultatul a fost neasteptat ( nu, nu m/am curentat ;-), sogard nu stiu cum ai reusit sa te curentezi e placuta din moment ce alimentarea e taiata (sau nu era???) ):




Si pentru ca rezultatul e similar cu cel al unui produs profi, am zis ca merita sa prezint ce am facut pentru a fi un punct de pornire doritorilor (nu trebuie sa stiti decat sa lipiti fire si sa nu atingeti trasee cand placa e alimentata !)

BOM-ul aparatului :
- paleta tzantzari "electronica" - 25 ron
- strecuratoare "metalica" - 3 ron
- 40 cm cablu litza + "crocodil" - app 3ron (le aveam cumparate)

Scule necesare:
- pistol lipit
- surubelnita
- hot glue
- ap masura (nu neaparat dar ar putea ajuta)
- sfic de taiat sarma.

Modificare paletei :
1. am renuntat la acumulatori, nu de alta dar partea cu "incarcati 14 ore" e jenanta... am pus baterii si am taiat jos tot ce tinea de incarcare (inclusiv stecherul ).



2.se refac legaturile pe partea de ridicator de tensiune dupa cum urmeaza:

- se pregateste un "pack" de 2 baterii AA legate in serie si prinse cu banda "scotch", nu trebuie sa fie f frumos, oricum dupa utilizare se vor inlocui cu alt pack.
- se da jos push button-ul , se leaga firul de plus direct pe pad-ul dinspre tranzistor unde era anterior lipit. Am renuntat la el din simplul motiv ca folosesc switchul cu 2 pozitii pe post de on-off.



"+"alimentare baterii se baga in switchul cu 2 pozitii, pe pinul on si se pleca cu fir din pinul comun catre "+" ridicator tensiune (pad-ul pushbuttonului pe care l/am dat jos anterior)
"-" baterii e traseul din margine de pe partea opusa placii, trebuie sa tineti cont doar de polaritatea ledului rosu (are in serie o rezistenta) care e practic in paralel cu montajul ridicator de tensiune.

- se trece la masacrarea strecuratorii: se taie din coada , se lipeste cu hotglue "cat incape", se sacrifica cam jumate de baton mare de hotglue dar rezultatul e pe masura.



-iesirile din ridicatorul de tensiune sunt defapt traseele pe care e lipit condesaturul rosu ( ca sa nu simtiti cei peste 1000V de la iesire e recomandabil sa il descarcati tot timpul facand scurt intre terminale- evident cu montajul nealimentat). Stiu ca nu e ok, armaturile se vor duce dracului cu timpul din cauza acestor descarcari bruste dar la cat costa "aplicatorul" mai ca as zice ca nu se merita sa va curentati.
- se lipeste sita la unul din terminalele condesatorului , celalt terminal va fi legat la firul litat cu crocodil la capat. pe timpul functionarii e e evitat scurtul intre sita si crocodil. dupa ce opriti alimentarea, se poate descarca.

Functionarea:
- asa cum stim toti, se leaga crocodilul la un ac infipt in lipici, se umple sita cu iarba si se scutura :D... sita....



Timp de lucru : cam 30 min

Spor la "crosetat" si grija la fire ( mai ales cand lucrati )
 
pana acum inca nu am atins firul ce se infige "pe teren"....daca cineva are aceasta experienta la activ...sa ne spuna si noua :evil:

doru,

eu ma gandeam sa bag toata elctronica aia intr-o lanterna eftina si sa aplic o sita mai fina la capat...e mai comod si mai practic,accesul in anumite locuri dificile este mai usor.
 
important e ca functioneaza, design-ul carcasei poate fi oricare.
am vazut si solutia de la noch si rezultatul nu e foarte diferit fata de cel al "sitei electrostatice". poate ca jucaria de la noch e mai pasnica, dar si banii sunt altii. pentru cei cu diorame de buzunar, solutia asta chiar merita. eu chiar eram sceptic la inceput, mai ales cand am vazut reactiile de pe forum...
 
pe mine m-a costat in jur de 10 euro....daca as fi cumparat aparatul de la noch,acum as fi regretat :p
 
Eu m-am curentat pentru ca nu am descarcat condensatorul de pe iesire... si din neatentie mai mult :D :D . Misto modificarea.
Eu am preferat sa il las cat mai aproape de starea originala din simplu motiv ca nu merita munca .. pana la urma cu aparatul asta nu faci decat sa pui iarba, nu trebuie sa il faci sa arate profesional atata timp cat il folosesti pentru uz personal.. poate pentru comercializare io stiu...

Tare chestia cu dioramele de buzunar.. ca sa te completez diorame de buzunar subtire :D :D
 
In mod clar rezultatele obtinute cu jucaria asta merita toata zgaltaiala. In momentul de fata stiu cum sa o manevrez pt a nu fi surprins neplacut - e f buna ideea cu indepartatul stecherului - repet - m-am curentat in momentul in care-i faceam proba la magazin - cu butonul pe on si mana accidental pe stecher - NU e normal sa te curenteze. Asta e, cu ajutorul lui Soqard_2003 e pe deplin functionala si face treaba extraordinara - ideea e sa aveti un pic de grija la manevrare !!! Multumim pt pont Cosmin78 !!!
 
Am modificat putin designul aplicatorului, dupa ce am studiat putin ce au facut altii.
E cu un pas mai aproape de aplicatorul de la Noch si Grassinatorul american si in ciuda faptului ca se lucreaza cu o tensiune mai mica am observat rezultate comparabile.
Principala modificare e legata de modul in care se lucreaza cu aparatul, nu mai trebuie sa "cerneti faina" prin miscari orizontale... acum se lucreaza ca si cu aplicatorul de la noch: miscari doar pe verticala, iarba "curge" mai usor prin sita si in cantitati mai mari.

Versiunea a2-a a "pliciului electric"

Am vazut ca anumite tipuri de iarba de la Noch nu treceau de sita: iarba scurta si incovoiata sau iarba galbena lunga. Rezultatul incercarii de a o trece prin sita erau niste cocoloase care trebuiau desfacute manual. iarba galbena a avut aceiasi comportare si in aparatul Noch. Am cautat o sita care sa permita trecerea ierbii scurte incovoiate si desfacerea cocoloaselor , trebuia ceva cu ochiuri mari si din sarma , nu din plastic. Am incercat diferite site din comert, nu am gasit nimic care sa corespunda. Pana la urma am gasit ce cautam si culmea, am avut/o tot timpul pe masa: era vorba de plasa din mijlocul paletei electrice. E realizata din sarma galvanizata, are ochiuri relativ mari comparabile cu cea de noch si e destul de ascutita ca sa desfaca ghemotoacele de iarba.



Deci acum se foloseste aproape in intregime paleta originala. Plasa din mijloc ar ajunge pentru realizarea a cel putin 4 site. Daca ati pastrat acea paleta acum ar fi bine sa o cautati.

Am vazut la Noch ca incarcarea electrostatica a ierbii se face printr/un disc de metal aflat in spatele "rezervorului de iarba" , nu in sita ( putin ciudat, credeam ca sita e legata la armatura condesatorului ), sita acestuia e izolata in plastic moale. Eu am alimentat in continuare sita de la armatura condesatorului , am cautat cel mai mare borcan de medicamente din casa si am gaurit capacul. am fixat sita pe capac si am prins firul de la condesator la sita ( nu se poate cositori , e sarma galvanizata, eu am intretesut un fir de cupru pe marginea plasei).



Am folosit hotglue pentru fixarea sitei de capac si am fixat borcanul de coada de paleta care contine electronica si bateriile (acestea au ramas ca si in versiunea 1, nu mai necesita modificari).



Poate ca s/au gandit si altii la aceasta solutie, daca am reinventat roata sa imi fie iertat. Spor la treaba !
 
:aplauze: :aplauze: :aplauze:
nu ai reinventat roata,ai facut o modificare logica si necesara.niste site mai mici cred ca merg,eu schimbasem sita initiala cu una si mai mica,rezultatul fiind iarba mai deasa.momentan aparatul meu se afla demontat,in asteptarea unei modificari asemanatoare.
ma gandeam ca se pot face si niste site conice,asemanatoare cu cele de la Noch,pentru diferite efecte.
 
Salut!
Cel mai mic pret la paleta:19 ron
http://www-pretulverde-com.allshops.ro/produs/382478/Paleta+Anti-insecte.html
 
Am reusit sa termin si eu montajul.In interiorul flaconului de medicamente am introdus fest o jumatate de cutie de refrigerant,pe care am cositorit unul din fire (cel care era lipit de sita strecuratoarei).Am taiat 2 capace pe care am lipit site diferite.Diferentele sunt notabile,iarba cade mai deasa,pot sa aplic mai usor in colturi sau zone mai dificile.Intre cele 2 site nu am remarcat mari diferente...

 
sita nu mai e legata la condesator?
acelasi lucru l/am vazut si la noch, doar ca avea sita de plastic f f rara... practic puteai indesa o moneda de 1 ban prin ochii sitei.
referitor la "rezervorul de iarba", ai putea incerca sa vopsesti interiorul cutiei cu o vopsea metalica ( sa contina pulberi metalice) si sa prinzi sarma de la condesator pe un autoadeziv metalic ( sunt benzi metalice autoadezive )
Practica asta e folosita in mod curent la ecranarea unor aparate sensibile la zgomot, e mult mai ieftina decat introducerea shield/urilor metalice.

Am ezitat sa introduc un disc metalic in partea din spate a borcanului pentru ca nu stiam cum se va comporta iarba, practic sita nu mai era legata la niciun potential si nu mai permite descarcarea condesatorului ... ceea ce nu e de dorit cand ajungi sa umbli prin "rezervorul de iarba"

Iti recomand sa pui in paralel pe condesator un pushbutton cu care sa il poti descarca. Ma gandesc sa vopsesc pe interior cutia dar sa las legata la condesator si sita.

referitor la site, trebui sa fie diferente intre site, altfel zis depinde de tipul ierbii, eu am avut probleme cu sita deasa si crede/ma nu era legat de camp electrostatic.
Ai folosit si material din paleta pentru confectionarea sitei??

poti incerca sa iti confectionezi un con pentru zonele greu accesibile ( noch are asa ceva)

urmatorul "tunning" ar fi ridicarea tensiunii de pe condesator, sa vedem cine se baga.

Spor la treburi!
 
doru,

am lasat sita fara curent sa vaz cum se comporta.am sa o leg la curent sa vedem daca sunt diferente.rezervorul de iarba este metalic,m-am chinuit un pic sa captusesc interiorul cu o cutie de bautura racoritoare (vezi in prima poza),am sa incerc intr-un fel ca atunci cand insurubez capacul,sita de pe acesta sa intre in contact cu cutia metalica...un fir ceva...

eu am lasat push-buton-ul original,dupa ce se inceteaza activitatea,in 5-10 secunde nu mai exista nici un pericol de descarcare accidentala si eventuale electrocutari.
sita folosita este plasa metalica de aluminiu pe care o foloseam la costruirea reliefului,am pastrat cateva bucati.ochiurile sitei au vreo 2-3 mm si am incercat cu iarba de 6 mm,Wild Grass, de 5 mm Feld Grass si cu o iarba mai mica,de 2,5 mm.cand pun iarba in rezervor,o desfac un pic intre degete,desi cocoloase cred ca se formeaza cu orice sita,insa nu am avut probleme cu acestea.cand credeam ca s-au facut cocoloase...nu mai era iarba :p

cat despre con...cred ar merge facut la cald dintr-un pahar de plastic pentru cafea,ramane pe lista de prioritati.

ca sa ridici tensiunea la iesire,cred ca ar fi suficient inlocuirea transformatorului existent cu altul mai puternic.si probabil condensatorul trebuie sa zboare si el,cel din aparatul meu scrie pe el 630 V,deci va trebui unul mai mare.
 
tare site-ul ala de 5 lei
din acelasi categorie este si deal extreme (nu mai stiu exact url-ul)
o sa bag si eu ceva de acolo cat de curand ca un coleg si-a luat cateva porcarele care merg brici (spre exemplu cablu micro-usb original nokia cica) - oricum toate pe la chinezi sunt facute ... pacat ca nu au si trenulete de vanzare