Intrebare de start

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"
Salut,
Iata ce am gasit in ultimul Miba Spezial :


In partea stanga se poate prelungi asa asemanator cum este la tine....
 
Aha, am priceput ci paralelismul. De aia in a doua imagine am incercat ca una din bucle sa fie cumva stramba. Este un pic dificil pentru ca daca se renunta la paralelism, ceea ce este o chestie de natura artistica evidenta, se pierde cred eu din spatiul util (adica acesta se va umple evident cu altceva, cladiri, padure, constructii) dar nu mai incap sinele pe el :D .

Acum ma pun sa studiez pagina afisata, dupa care de maine la munca de baza cu creionul :D . Vedem dupa aia ce mai iese.
Mersi pentru sfaturi.
 
Salut,
revin cu acest subiect.
Dupa o perioada de gandire, pentru a analiza spatiul disponibil si modificarile pe care vreau sa le fac, am ajuns la concluzia ca in ce ma priveste voi putea monta o macheta realizata modular (pe segmente), in mod temporar.

Mai clar, spatiul alocat machetei nu va putea gazdui structura decat temporar, in timpul rularilor si demonstratiilor, cel putin pentru prima perioada de timp. Oricum, cea mai mare parte a timpului o sa mi-o petrec montand si transformand ceea ce se va gasi pe macheta respectiva, lucru ce se petrece in alta camera.
Deci o camera va fi destinata lurului la macheta, pentru ca acolo lucrez tot ceea ce tine de modelism, si va servi de asemenea si stocarii modulelor in perioada de nefunctionare (pe verticala pentru un impact minim) intr-un loc deja gandit pentru acest lucru, iar camera prezentata va servi la montarea acestor module (segmente) in timpul functionarii lor.
Din acest motiv, fata de schema initiala, am facut ceva modificari, deoarece am ajuns la concluzia ca structura va fi demontabila.

Iata cum arata, cu mentiunile:
Cu rosu sunt trecute dimensiunile modulelor, cu albastru cotele de gabarit in care ma voi incadra.
Ramane acum sa definitivez intai cu aplicatia software disponibila, apoi pe hartie cu creionul configuratia concreta:



Multumesc anticipat pentru eventuale remarci.
 
Ideea segmentelor este absolut excelenta!

Insa, acum ca am vazut ce vrei sa faci, hai sa-ti "lansez" niste bolovani!

Cred ca o sa ai probleme cu modulul IV, care este cam prea mare si greu de manevrat la 1600 x 1200!

Poti sa crezi un om care toata viata lui a trait intr-o casa unde plansetele de desen erau o prezenta obisnuita!

De fapt nu inteleg de ce nu incerci sa "sistematizezi" segmentele si sa faci totul pe o singura dimensiune, fiindca ar fi posibil.

Cel putin segmentele II, V si VI ar putea fara nici o modificare a dimensiunii totale sa fie realizate din trei bucati identice de 800x1200.

Iar segmentele tale I si IV ar putea fi realizate din trei segmente de 800x1200 asezate pe verticala!

Iti ramane segmentul III care ar fi diferit din nevoia de a intra dupa usa.

Vei avea insa in continuare problema dificultatii de a ajunge cu mana la elementele care vor fi situate in coltul camerei. Daca vei avea acolo un tren deraiat, ce ai sa faci? iti montezi un carlig in plafon de care sa agati o franghie pe care sa te suspenzi precum Tarzan, incercand sa-l pui la loc?

Nu zic ca nu-i posibil, insa trebuie sa te gandesti de pe acum la aceste aspecte, altfel in loc de o bucurie odata cu diorama te vei trezi cu niste dureri de cap... :D
 
Salut,
mersi pentru idei victorian, pe vremuri am desenat si eu o gramada de formate A0, stiu ce interesant e :D .
Trebuie sa ma gandesc, mi-ai dat tema cu reampartirea modulelor.

Uite cum am gandit eu, este oricum ceva la prima "trecere" deci vedem cum o modificam:
- modulele II, IV, VI trebuie sa ajunga la lungimea specificata din considerente de acces in jurul machetei;
- rolul acelui modul mic, de 800x800 este de a nu obtine dimensiuni prea mari pentru V si VI dar este o idee excelenta redimensionarea in 3 module identice;
- treaba cu accesul este adevarata, o posibilitate ar fi realizarea unui decupaj de acces in modulul IV;
- acesta (IV) a fost gandit initial asa de mare, deoarece va contine partea din macheta care realizeaza zona curba si portiunea de munte, in rest fiind vorba despre triaje care sunt favoritele mele (daca voi avea odata spatiu voi crea ceva cam ca zona de triak Oradea Est), dar probabil ca o sa incer sa-ti urmez sfatul si sa modific dimensiunile "generoase" ale acestuia.
 
Preluand sfaturile venite de la victorian, am facut modificari ale modulelor dupa cum urmeaza:
- modulele II, V, VI au aceeasi lungime, deci vor fi identice cu modulul I, si asemanatoare cu III (la care difera latimea din considerente de gabarit);
- in modulul mamut IV, am practicat o deschidere, astfel incat acesta va avea forma L, cu scopul de a se asigura accesul in zona dinspre perete a modulelor II si IV, deschiderea avand 800 X 800 mm.



Intrebare pentru cunoscatori: deschiderea practicata este suficienta pentru accesul in zona in conditii exclusiv de interventie, deoarece nu as vrea sa subtiez prea mult marginea superioara a traseului?
 
Revin cu un prim desen, captura de ecran din soft, cu o prima varianta de dispunere.



Asa cum am spus, am realizat o reampartire a modulelor dupa sfatul lui victorian, precum si o decupare in partea centrala a modulului principal cu scopul de facilitare a accesului.
Scopul meu este ca in timi (foarte lung timp din considerente de spatiu si bani :D ) sa obtin o zona de triere precum si una industriala extinsa.
La momentul actual, am incercat:

1. in partea centrala gara si inceputul zonei de triaj, cu spatii pentru peroane si pentru facilitatile anexe garii
2. pe modulul mic terminal, o zona care se va extinde ulterior, unde voi amplasa o remiza
3. pentru zona centrala m-am gandit la o bucla, ce-mi va permite totusi rularea garniturilor in prima faza, bucla ce va trece printr-un tunel in partea din stanga, dublata de o alta bucla ce nu se inchide in faza actuala, pe diferenta de nivel (de aceea trecerea ei peste inceputul zonei de triaj se va face cu poduri

Bucla interioara, functionala, are suficnet spatiu in partea dreapta pentru cladiri industriale si in partea stanga voi incerca cladiri mici pentru zona muntoasa.
Pare (si cred ca este) un pic intortocheat.
 
Ar fi bine sa dezactivezi afisarea codurilor de linie ca sa nu se incarce imaginea inainte de a face captura de ecran. Sau da-i 3Dview si apoi captura de ecran.
 
Revin cu o noua modificare (sper sa ajung intr-un final la un rezultat optimizat :D ) a dimensiunii modulelor si formei circuitului, motivat recunosc si de ceea ce am vazut la macheta modulara prezentata recent de modelistii din Cluj (adica am incercat sa folosesc beneficiile unui helix in speranta de a duce imbunatatiri fata de circuitul anteriro).

Iata cam ce a iesit.



- am incercat sa obtin doua bucle pe care sa poata rula simultan doua garnituri daca este cazul (in partea din spate prin tunel)
- iesirea la dreapta catre triajul care ma pasioneaza pe mine (inceputul, acesta urmand a fi extins eventual ulterior
- am incercat a insera un helix care sa-mi permita inteparea cu o linie spre zona industriala la diferenta de cota fata de liniile care merg in triaj
- linia din stanga va fi in planul blatului, urmand a face completarile de rigoare de tip zona industriala

Sper sa nu fiu plictisitor peste masura, astept comentariile celor mai experimentati.
 
Uite, eu as simplifica putin lucrurile "complicandu-le" :D

Daca tot iti place ideea de triaj, manevra garnituri pentru a fi triate, garare la depozite, recompunere garnituri ar trebui sa te concentrezi cat se poate de mult pe aceasta idee si sa uiti, cel putin pentru moment, de circuite la vedere pe care circula n garnituri.

Daca tot ai introdus ideea cu helixul ce automat presupune o macheta pe mai multe nivele tine-te de idee si foloseste-o, cel putin in faza asta, pentru a construi inca un triaj la nivelul inferior al machetei.

Astfel triajul de pe planseta ar putea avea, pe langa liniile la depozite si industrii, o mica gara, halta, punct oprire etc., in care sa opreasca trenurile locale si personale.
Trenurile expres, rapid sau accelerat trec fara sa opreasca sau opresc numai daca este nevoie.

Avand doua helixuri, la capetele triajului ai posibilitatea sa aduci pe planseta ce tren vrei, in orice ordine si in orice sens.
Modulele cu helixurile le faci detasabile astfel incat atunci cand treci pe dezvoltarea machetei sa le poti muta dupa urmatorul modul, segment, bucata de diorama sau cum s-o mai numi.

Scenariul este cat se poate de simplu si iti satisface dorinta de a avea un triaj, o zona industriala si depozite.
 
:confused:
Nu mi-ar fi trecu prin cap.
Am vazut ceva similar cred cu ideea ta, tot aici pe forum, suprafata machetei era insa imensa.
Acuma sa vedem cum s-ar putea realiza acest lucru. Ideea cu circuitele la vedere, este o incercare de a impaca si capra si varza, adica de a avea un triaj (cat mai mare pe viitor) dar si posibilitatea de a rula ceva "cand vreau sa ma joc" pentru ca altfel totul devine frustrant.
Toate modulele (segmentele) se preconizeaza a fi demontabile, pentru ca asta este spatiul de care dispun acum, nu pot sacrifica o camera.

Daca am inteles eu bine, treaba ar fi cam asa?

1. se monteaza doua helixuri, la capetele triajului "de pe planseta", care insa sunt pozitionate pentru a aduce garnituri din partea inferioara (subsolul plansetei) pentru a fi rulate pe blat, deci practic nivelul maxim de elevatie va fi planseta (blatul) ceea ce inseamna ca va exista doar o zona plata de dezvoltare industriala (ceea ce este ok)
2. al doilea helix se poate pozitiona doar pe modulul unde am marcat acum ca fiind iesirea catre triaj, deci va trebui sa maresc latimea acestui modul pentru a cuprinde intreaga structura (cel putin latimea nivelului inferior dar e tot aia)
 
De rulat poti rula la vedere cate trenuri vrei iar daca ai spatiu si posibilitatea poti face helixurile sa "inghita" linie dubla.

Scenariul ti-l faci singur.
In timp ce IC-urile si acceleratele trec in viteza prin halta, trenurile locale, personalele si marfarele trebuie sa opreasca pentru a da prioritate ca sa nu mai vorbim de manevra in triaj care daca nu are o linie de tragere este impiedicata si ea.
Tot asa de bine pentru a ajunge la liniile de garare de la depozite si industrii poate este bine sa traversezi magistrala si atuinci cand vine rapidul iar ai manevra oprita.

Nu ai nevoie de o suprafata foarte mare. Ai nevoie, pentru inceput, de cat crezi ca incape pentru a putea permite dezvoltarea ulterioara.
 
Salut LDH,
banuiesc ca te-ai referit la ceva de tipul acesta:



imaginea am preluat-o de pe siteul:
http://www.lolkebijlsma.com/layout_glance.html

Nu m-am uitat inca pe site, pentru a vedea toate detaliile. Ideea este: daca helixul cu pricina este de la cota 0 la pozitiv, el este mascat de un munte, dar daca helixul face trecerea de la negativ catre cota 0, cum se mascheaza intrarea pe planseta?

Edit: am apucat sa ma uit si se pare ca trecerea se face tot printr-un tunel.
 
Salutare,
am facut o incercare bazandu-ma pe ceea ce am vazut pe siteul indicat cu doua helixuri, pozitionate in zona negativa a machetei, si a iesit deva de genul:



Caracteristici:

- cu culoare albastra am marcat cele doua helixuri, situate la "parterul" machetei, unde nu am figurat traseele care vor face legatura intre ele (zone de garare de regula)
- cu culoare rosie am figurat traseul de blat, pe care poate functiona independent un circuit simplu, precum si trenurile care ajung de pe cele doua helixuri duble, in acest scop am marit dimensiunile modulului din dreapta

Sincer, in acest moment nu stiu care din cele doua variante este mai ok din punctul de vedere al realizarii si conceptului estetic.