Portal tunel

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"
asadar, revin cu procesul tehnologic.

dupa ce am compus o noua schita:


am trecut la trasarea pe materialul de lucru
materialul folosit: gips carton de 12 mm.



am decupat mai mult decat era nevoie din foaia de gips carton pentru a avea libertate de miscare/cioplire/eroare....
ca paranteza, suprafata pe care s-a lucrat cred ca este un ABS de 5mm gasit aruncat printr-un colt pe la lucru. (cred cel putin ca e ABS, in sensul ca e o ramasita de la o reclama, adica un autocolant pus pe acel suport de 5 mm, am incercat cu unghia pe el si ramane urma)



pus mana voiniceste pe un cutter (o ieftinatura de plastic, va trebui sa imi iau ceva mai profesional) si inceput de sculptat marginile exterioare si finisat iar apoi sculptat grosier intrarea portalului.




finisat si deschiderea (a fost nevoie de o pila fina, nu merge doar cu cutter-ul)




Cam asta a fost partea de decupat portalul.

Ce vreau sa fac in continuare:
- sa dau jos hartia de pe fata portalului
- sa iau la smirghel sau la pila cam 2 mm din fatada portalului pentru a ramane in relief arcada de intrare
- sa sculptez arcada cu pietre mai mari
- sa sculptez restul portalului cu randurile de pietre.

Oare sa las borduri de vreo 5 mm si in partile laterale si partea de sus pentru a sculpta un rand mai mare de pietre?

teaser la ce va urma (a fost facut in graba, de test, cu o surubelnita):




Astept completari, sugestii si mai ales critici... :oops:
 
Salut
Astept cu interes continuarea... Intrebare...totusi... nu ti-ar fo fost mai usor s alucrezi direct in ipsos? sau lemn?
Mie mi se pare foarte greu lucrurl cu Rigips-ul, este doar o parere.

inca ceva: mi se pare inclinat catre dreapta (stanga lui).

in rest, asa cum spuneam, vreau sa vad la final cum ajunge:)))

Interiorul tunelului il lucrezi sau lasi gaura de acces pe dedesubt?
 
pai ... sa o luam pe rand.
parerea mea e ca se modeleaza mai usor in gips carton datorita celor 2 foi de hartie care tin laolalta gipsul dintre ele iar sansele sa rupi bucati (si sa iei totul de la capat) sunt mici, de lucrat intr-adevar e destul de greu (dar merita, zic eu)

adevarul ca azi noapte la 1.30 nu mai prea stateam eu cu firul cu plumb sa vad si cit de drept e, oricum nu e problema ca am lasat marja de cel putin 5 mm la baza, de unde se poate nivela.

la final ma gandeam ca in spate sa ii pun un polistiren de 5-8-10 cm grosime, sculptat si el, pentru a-i putea da o continuitate in interior.


acum ca am lamurit aceste aspecte as vrea sa intreb cum ar trebui sa fac vopsirea (daca ajung la ea)? prima mina de negru si apoi lavabil + negru pentru nuanta de gri?

P.S. si cu placa aia de ABS pot face ceva cu ea (ajuta la domeniul nostru) sau o las pe post de suport pentru taieturile lamei de cutter? nu de alta, dar am mai gasit o placa de 1,5/1 m prin zona si sa stiu daca sa o fac vecina mea de apartament...
 
adica...da :lol:
mai exact deseara (daca scap mai repede de ora de condus aspiratorul, cineva trebuie sa o faca si pe asta :( ) primul lucru va fi sa dau jos hartia de pe fata portalului, urmand slefuirea si apoi, cu groaza si frica in suflet, sculptarea cu ceva foarte fin dar destul de gros pentru a face "ridurile" si pietrele.

deja ma si gandesc ce as putea folosi din multitudinea de obiecte din trusa compasului.



P.S. made in DDR ... da???
 
ce zici de pixul cu mina de 0,5? Mai tii minte respectiva scula? desi ar putea fi foarte groasa...
O alta sugestie (ce as face eu...m-ai facut FOARTE interesat de ce faci) ar fi un ac cu bold? varful de la ac? sau o seringa?

Daca faceai in plastic cu Lasercut ti-as fi propus principiul capilaritatii (re)descoperit de un coleg de forum in alta lucrare...
 
pai tot ce am trasat si desenat s-a facut cu creion de 0,5 mm :)
variantele sunt in felul urmator si le voi testa pe o bucata de gips sa vad care cum iasa....
- creion 0,5 mm (fara mina scoasa)
- ceva ascutit (din trusa compasului)
- ceva ascutit (cui, surubelnita) comod de tinut in mana, si de lucrat la acele dimensiuni
- ceva rotunjit la capat (pix fara pasta in el) dar de probat daca nu lasa urme prea mari
- varf de ac (cam greu de lucrat mult timp cu el

acuma o sa ramana de vazut.

apropo... o idee nastrusnica... nu pot "vopsi" portalul la prima mana cu un marker negru???
:roll:
 
pai oricum sta degeaba.... ma gandeam la reclama aia "vedeti cum cerneala penetreaza bucata de creta..." fiind gips ma gandeam ca poate poate.... va ramane sa incerc tot pe o bucata de proba...
 
Ideea este ca markerul nu iti va folosi prea mult din pacate...din cauza cretei care are un coeficient de absorbtie lichide MUUUULT mai mare decat iti da tie cerneala sistemul de varf textil te vei trezi ca ai un varf plin de creta uscat...
 
hmmmmm.. logic ce spui.... dar pentru asta (neavand inca vopsele) tot o sa incerc pe o bucata de proba... :lol: :lol:
 
Ma bag si eu, nu vreau sa deranjez la inventia rotii circulare...

Eu fac un portal din extrudat in maxim 20 minute, cu vopsit cu tot.folosesc un creion cu mina moale sau un pix cu mina de 0,5.materialul se lucreaza bine, il decupez cu o panza de bomfaier (cutter-ul fuge :| ).nu ma complic sa tai plastic, sa il pilesc, sa il zgarii.un pic de smirghel slefuieste foarte frumos extrudatul.
Am observat ca multi au o oarece frica de acest material.nu stiu daca este din cauza lipsei de experienta sau idei preconcepute.Portalele mele stau frumos pe diorama, nu s-au stricat, nu s-au naruit, sunt acolo.
Cand am facut articolul pentur Modelism Feroviar, a fost pentru a impartasi o metoda extrem de simpla si eficienta/ieftina de a face portaluri.Asta a fost intentia, nicidecum sa umplu spatiul pe blog.Si am ajuns la aceasta metoda dupa ce am decupat placaj cu traforajul si nu mi-a placut ce portal a iesit, sau dupa ce am facut destula mizerie cu portale in ipsos, ori plastice zgariate si portale deloc prezentabile.
Extrudatul in sine este un material poros, se poate lipi cu aracet, se poate vospi cu tempera, cu guase, cu acuarele, cu orice vopsea pe baza de apa.
Marker-ul in timp se descompune intr-o nuanta de indigo, foarte urata, nu recomand asa ceva.
Deci, inainte sa va pierdeti in incercari si nopti nedormite, pe drumuri necunoscute si rezultate indoielnice, reflectati un pic mai profund.

Spor la modelit!
 
Adica acesta: http://modelism-feroviar.blogspot.ro/2008/06/portal-tunel.html

Nu pot spune ca nu este frumos si chiar in mare parte ai dreptate. Este munca mult mai putina... Pe de alta parte, chiar daca nu ii reuseste, macar stie de ce nu e mai bine asa.
Eu, recunosc, pana nu inteleg de ce o metoda este mai proasta nu inteleg nici de ce cea recomandata este mai buna.

Referitor la extrudat: eu am avut pari pribleme cu taiatul extrudatului... Bomfaierul mi-a smucit/rupt materialul... Nu stiu cu ce am gresit...

A propos: de ce articolul nu este pus si pe prima pagina a Modelismului-Feroviar? L-am cautat o gramada desi il stiam acolo...
 
Vezi, deja ai inteles gresit.Nu este vorba de a fi frumos, asta este pentru femei, cand mai adauga si o panglicuta roz.Este vorba despre latura practica a lucrurilor, mai ales cand la baza sunt zeci,sute de ore de experienta.
La un portal in plastic ai nevoie de un traforaj, ca sa decupezi frumos arcada, apoi o finisezi frumos cu smirghel sau o pila fina.2 mm pe toata arcada de luat la pila si ti se taie pofta de portale.experienta proprie :wink:
Un zgarieci este indicat, ca sa poti trasa rosturile cum trebuie, precum si o rigla de metal,altfel ce iese acolo, poate fi nesatisfacator.
Cand nu ai materialele adecvate pentru o anume metoda, o alegi pe cea mai la indemana, adica in functie de materiale, experienta si bani la batatura.
Alt exemplu....portale in ipsos.va spun din proprie experienta ca par usor de facut, insa la cantitatea de reziduri rezultata, te lasi pagubas, mai ales daca ai mama/nevasta care sa tina cont curatenie....exceptand faptul ca exista un coltisor de lucru unde poti sa iti faci de cap (eu unul nu prea ma dau in vand dupa, imi place sa lucrez curat)
Singurelel portale in ipsos care ies bine din prima (cu mici rectificari) sunt cele turnate in matrite deja existente!Aici pot spune ca se lucreaza curat si precis/eficient.Insa imagineaza-ti, Bogdan, ca poti s-o dai in bara cu amestecul de ispos (stii asta din proprie experienta) si deja pleci cu stangul la treaba.
Fiecare este liber sa aleaga ce metoda vrea, nu vreau sa para ca tin mortis ca metoda mea (de fapt a mai multora, ca tot la altii am vazut si eu) este cea mai buna.Insa din ce am vazut pana acum,mai rapida nu vad (exceptand portalele din ispsos turnate in matrite, insa si acelela dureaza un timp sa se usuce...sau portalele cumparate).

Cat despre articol, aranjarea in pagina nu tine de mine, (nu am nimic de reprosat), este acolo pe la categorii, trebuie cautat.

Ai sfasiat extrudatul pentru ca ai apasat prea tare pe bomfaier.trebuie ceva mai usor, cu mai multa atentie.
 
cosmin78 a spus:
Am observat ca multi au o oarece frica de acest material.nu stiu daca este din cauza lipsei de experienta sau idei preconcepute.

Idei preconcepute.

cosmin78 a spus:
Portalele mele stau frumos pe diorama, nu s-au stricat, nu s-au naruit, sunt acolo.

Asta ca nu ai



cosmin78 a spus:
Cand am facut articolul pentur Modelism Feroviar, a fost pentru a impartasi o metoda extrem de simpla si eficienta/ieftina de a face portaluri.Asta a fost intentia, nicidecum sa umplu spatiul pe blog.

As, ca sa te dai mare :twisted:

cosmin78 a spus:
Si am ajuns la aceasta metoda dupa ce am decupat placaj cu traforajul si nu mi-a placut ce portal a iesit, sau dupa ce am facut destula mizerie cu portale in ipsos, ori plastice zgariate si portale deloc prezentabile.

Asta ca iti era frica de extrudat si ... nu intelegeai de ce :evil:
cosmin78 a spus:
Extrudatul in sine este un material poros, se poate lipi cu aracet, se poate vospi cu tempera, cu guase, cu acuarele, cu orice vopsea pe baza de apa.
Marker-ul in timp se descompune intr-o nuanta de indigo, foarte urata, nu recomand asa ceva.

Corect
cosmin78 a spus:
Deci, inainte sa va pierdeti in incercari si nopti nedormite, pe drumuri necunoscute si rezultate indoielnice, reflectati un pic mai profund.

Este greu de cetit de pe la altii deoarece o poza face cat 1000 (una mie) de cuvinte

As :fluierat:
cosmin78 a spus:
Spor la modelit!

Asa sa-i ramana numele :D

bogdanra a spus:
Adica acesta: http://modelism-feroviar.blogspot.ro/2008/06/portal-tunel.html

Da :lol:
bogdanra a spus:
Eu, recunosc, pana nu inteleg de ce o metoda este mai proasta nu inteleg nici de ce cea recomandata este mai buna.

Eu inteleg ca nu am inteles ce ai vrut sa spui, poate reformulezi :cafea:


bogdanra a spus:
Referitor la extrudat: eu am avut pari pribleme cu taiatul extrudatului... Bomfaierul mi-a smucit/rupt materialul... Nu stiu cu ce am gresit..

Se foloseste scula in functie de grosimea extrudatului :wink:
Asta ar fi "una la mana".
"A doua la mana" ar fi graba. Trebuie sa ai rabdare, precum povestea Porta despre o juna prima intr-o cartea a lui Sven Hassel, sa experimentezi si sa alegi metoda, de taiere, cea mai buna, fara a incerca sa intelegi de ce alta nu este buna. :mrgreen:
bogdanra a spus:
A propos: de ce articolul nu este pus si pe prima pagina a Modelismului-Feroviar? L-am cautat o gramada desi il stiam acolo...

De ce ar trebui sa fie?
Ti se pare ca este mai "tare" mai "grozav" decat altul scris si prezentat la rubrica "Prietenii modelisti"? :roll:

Spoor la modelit!

:cafea:
 
Portal si zid de sprijin din extrudat




o intrare si ziduri de sprijin




sosea cu piatra cubica




zid de sprijin




si ... am putea continua cu alte si alte elemnte din infrastructura si decor ce pot fi facute din banalul extrudat.
Un material accesibil, pe santiere sunt multe deseuri, dar, intr-un final, fiecare lucreaza cu materialul cu care se intelege cel mai bine.

Spoor la modelit!

:cafea:
 
imi cer scuze ca intervin... dar vreau sa prezint ce a mai iesit (sau nu) in seara asta...

am delimitat cu o surubelnita subtire "inelul" exterior


dat jos stratul de hartie



cam asa arata dupa slefuire (profunzime)




dupa ce am inceput sa scot hartia si de pe bordura tunelului.... s-a rupt. de fapt nu s-a rupt atunci.... a avut un defect ascuns de cu o seara inainte cind din greseala a cazut de pe masa.... la vremea respectiva, avand amandoua foliile de hartie nu s-a vazut.... dar s-a descoperit acum...




tinand cont ca oricum e prima "opera de arta", am decis sa continui lucrarea pentru a vedea ce ar trebui facut in continuare, pe ce a mai ramas viabil



si am inceput ... cioplitul



am ajuns si la "pietrificare".. aici as aprecia un comentariu din partea voastra... ce e mai ok dpv vizual si ca si realitate randurile de jos sau cele de la mijloc? jos 2 mm intre randuri... sus 3 mm intre randuri.



si ca incheiere, prezint si sculele de sculptat/cioplit/etc...

 
ca si concluzii.....
@LDH, animalut am si eu... :lol: n-o vazut trenulete in viata lui...



@cosmin78 si @LDH
sunt un umil incepator (dar pasiunea pentru trenuri/trenulete este de mic copil) in ale modelismului. sunt constient de faptul ca unele lucruri se pot cumpara la fel cum exista tot felul de variante de a le face. euu am optat pentru o versiune mai "murdara" (nu am probleme din punctul asta de vedere atata timp cit mi s-a pus in vedere "faci mizerie... CURETI!!!!").

avand deja la activ primul rebut, pot trage niste concluzii referitor la material/munca
- se lucreaza relativ greu
- ramane mizerie
- dupa ce s-a decupat forma finala trebuie sa te porti cu ea ca si cu ouale
- se modeleaza relaiv usor (cutter, pile fine, varfuri de compas)
- daca ai gresit, corectezi cu o pila fina (depinde unde ai gresit, posibil sa nu se poata corecta)
- in cazul meu, nu decupezi brutul la 5 mm de forma finala
- tot in cazul meu, de la bolta de sus nu voi mai lasa la urmatorul portal 10 mm ci 15 mm... mai bine reduc dupa ce e totul ok.
- per total timpul de munca este mare dar (parerea mea, posibil subiectiva) rezultatul final poate fi de exceptie.

astept in continuare critici si obiectii, tinand cont ca nu ma las pina nu scot 2 portaluri in linie dreapta si 2 portaluri in curba.

pe asta de acum o sa ma joc cu vopseluri sa vad ce iasa pentru a fi pregatit la urmatoarele.