Sistem de prindere/rabatare - diorama lui Lapuseanu

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

lapuseanul

Active Member
14 Februarie 2008
108
0
Baia Mare
LOCATION
Baia Mare
Salutare!
De vreo 2 luni ma tot gandesc sa fac un sistem de prindere si totodata rabatare a viitoarei diorame. Ideea este ca atunci cand nu lucrez la ea s-o pot "culca" vertical, aproximativ paralel cu peretele de care este prinsa, iar partea superioara (case, sine, etc) sa fie spre interiorul camerei, normal. Inaltimea de lucru vreau sa fie 80-90 cm, iar latimea placii este cea standard de 122 cm(OSB 11 mm)(Lungimea este de 2 m, conform spatiului disponibil :)). Pentru asta este necesar ca placa sa urce aprox 30-40 de cm inainte de a fi rabatata pe perete. Am conceput un sistem...incerc sa-l prezint aici in masura in care ma voi face inteles si il voi face cat de cat functional. Momentan nu am apucat sa-l montez pe placa.
Placa va fi prinsa intre cele 2 balamale (cele cu urme de vopsea), iar cele 2 corniere vor fi prinse in perete, legatura dintre ele si balamale fiind facuta prin cele 2 bucati de "platbanda" gri, cu rotatie in ambele puncte de prindere.
In pozitia de lucru aceste vor fi perpendiculare pe placa, rotite in jos, iar in pozitia rabatata, vor fi aproximativ paralele cu placa si o vor incadra intre ele, rotite in sus.
Nu cred ca m-am facut foarte bine inteles, incerc acum sa postez niste poze cu acest sistem si poate clarificarile vor veni de la sine dupa ce sistemul va fi montat pe placa.

 
Multumesc, maestre!
Am vazut demult schema de mai sus, cu dulapul, si apreciez ffff mult munca dumneavoastra pe forum dar sincer, n-am inteles-o 100%, de aceea n-am incercat s-o pun in aplicare.
Sincer nu m-am gandit s-o fac rabatabila ca sa scap de praf sau accidente, ci doar din simplul motiv de a nu sta intinsa cand nu se lucreaza la ea, pentru ca vis-a-vis de ea sunt rafturi, si sa fie accesul mai facil la muraturi, palinci si alte alea...
Urma sa precizez la un moment dat ca spatiul pt diorama este intr-o camera separata de apartament, asa-numita uscatorie(spalatorie), care la mine tine loc de multe: ateliaer, camara, debara...si de aceea sunt limitat la spatiu, deci nu cred ca mai pot face si dulap.
Daca o fi vreodata sa castig la loto :), atunci ma mut in podul blocului si fac ceva gen BOGDAN I (Brasov).
Pana atunci......

Cu stima,
 
LDH a spus:
lapuseanul a spus:
Am vazut demult schema de mai sus, cu dulapul, si apreciez ffff mult munca dumneavoastra pe forum dar sincer, n-am inteles-o 100%, de aceea n-am incercat s-o pun in aplicare.

Pai ce nu ai inteles?

Este un desen general si nimic mai mult.
N-am stiut sa-l pun in practica, no...
 
lapuseanul a spus:
LDH a spus:
lapuseanul a spus:
Am vazut demult schema de mai sus, cu dulapul, si apreciez ffff mult munca dumneavoastra pe forum dar sincer, n-am inteles-o 100%, de aceea n-am incercat s-o pun in aplicare.

Pai ce nu ai inteles?

Este un desen general si nimic mai mult.
N-am stiut sa-l pun in practica, no...

Bine

O sa facem "neste" desene pe intelesul tau, no ...

Ii bine asa?

:D


p.s. NU te grabi cu punerea in practica ai putina rabdare.
 
Salut,
ma bag si eu in seama cu o posibilitate, nu neaparat cea mai buna:
Poti sa articulezi placa de osb in partea superioara cu balamale, care se pot monta de rama suport a placii (cred ca vei monta placa pe o astfel de rama) si fac legatura in punctul de articulatie superior cu peretele.

Pe fundul acestei placi se pot monta doua sau mai multe picioare de masa cilindrice, care se compun dintr-o flansa care se prinde de suportul fix (in acest caz placa sau suportul ei) si o teava de 8 cm diametru care se fileteaza in flansa.
In momentul in care nu lucrezi la macheta, poti desuruba acele picioare metalice, urmand ca placa de osb cu al ei cadru sa basculeze catre podea.

Daca folosesti balamale specializate pentru pal, care se fizeaza pe o sipca in perete, ortii o rigidizare suplimentara a ansamblului in cele doua pozitii terminale (verticala si orizontala).
 
@ LDH
1.Am precizat si in PM, nu vreau ca, la rabatare, placa sa fie cu partea utila (cea cu sine, gari, etc) spre perete, ci spre camera.
2.Ii bine, no...ce sa zic... Vorba lu Sandy."La toti ni greu".
3. Incerc sa nu ma grabesc, dar mi ffff greu, ca de la Pasti n-am miscat nimic, intepenesc toate vagoanele.
@stageexp
1. Voi monta rama suport
2. Cred ca am inteles ce ai vrut sa zici, chiar si fara schita....dar asta ar insemna sa pun balamalele la inaltimea de minim 1,25 m (latimea placii) si implicit aceasta ar fi si inaltimea de lucru, si e cam sus, parerea mea. Din acest considerent am incercat sa gandesc un sistem care sa-mi asigure inaltimea de lucru la 80-90 de cm, si totodata sa permita "urcarea" si apoi rabatarea la perete a placii.
In schema mea, balamalele sunt puse in colturile dinspre perete ale placii, pentru a permite rotirea cu 90 de grade a acesteia fata de cele 2 platbande laterale care se rotesc cu 180 de grade.
@ toti care "citeste"
Imi cer scuze pentru schita facuta cu creionul, dar am facut-o "la urgenta", gandindu-ma ca poate pentru unii nu e suficienta explicatia mai putin ilustrata din primul post. O sa incerc sa fac una mai faina si mai explicita.
 
Da, ai dreptat, de regula inaltimea standard a birourilor este de 70 cm, pentru lucrul de pe scaun iar a pulturilor de bucatarie din cate stiu maxim 90 cm. O alta solutie ar mai putea-o reprezenta renuntarea la balamale si folosirea unui sistem de "agatare" a placii in pozitia pe perete, caz in care insa ai mai avea nevoie de inca o persoana pentru manevrare. Asta doar din considerentul de a nu complica lururile.
Poti folosi insa si un sistem de culisare pe verticala, doar ca trebuie sa gasesti ceva fiabil in timp.
Spor
 
Sfatul meu este sa nu o rabatezi cu relieful spre exterior. Oricand poti sa razi tot de pe diorama intr-o clipa de neatentie, nu este estetic, se pune praf, necesita un sistem complex de rabatare daca vrei sa nu te sui pe scaun ca sa te joci sau sa te uiti pe diorama si ocupa si mai mult spatiu decat crezi. Parerea mea!

Oricum, te felicit pentru initiativa si iti urez spor la treaba indiferent de solutia aleasa! Bafta si asteptam finalul!
 
Multumesc, Robert !
Inca ma mai gandesc daca o sa folosesc sistemul prezentat, sau incerc unul culisant. Initial la culisant ma gandeam, dar trebuiau facute niste suduri metalice, si nu aveam cine sa mi le faca. Intre timp s-a oferit un amic, trenulist si el, doar ca sta mai prost cu timpul.
Acum vin si intreb, daca o fac fixa, plana , cum vrei tu...nu se pune praf? Se pune chiar mai mult, parerea mea.
Ideea cu dulapul made by LDH este foarte buna, nu contest, si-o sa ma gandesc si la aplicarea ei, dar problema este ca mai pierd cativa cm.......si asa am doar 1,99 m intre chiuveta si peretele cu geamul(vezi poza).
Cu stima,
 
Ai doua variante:
1 - muti chiuveta
2 - ramai doar cu 195 cm de diorama

In ceea ce priveste praful eu ma refeream la ideea lui LDH.
Si eu din cauza spatiului am facut atat de multe variante, incat pana la urma m-am lasat pagubas. Sper sa nu fie si cazul tau. Fii tare!
 
Eu inca nu am inceput lucrul la o macheta, adun inca material feroviar, pentru ca vreau sa fac ceva mare :D .
Problema prafului insa nu prea cred ca o sa o combati foarte usor, cu ea ma lovesc la celelalte tipuri de machete (nave si avioane) pentru ca asa e la bloc, si chiar daca in viitorul mai indepartat ma mut la casa tot aia o sa fie.
Pentru machetele mici se pot imagina vitrine din sticla (ma refer la avioane iarasi), dar daca acestea nu sunt perfect etanse, tot aia e pentru ca praful patrunde. Singura solutie ar fi sa realizezi un fel de dulap cat mai bine inchis, dar sincer, cred ca este o solutie putin viabila. Probabil ca o sa indepartez praful cand va fi momentul prin suflare cu aerograful sau cu un sistem de tip spray.

Daca te hotarasti sa rabati spre in sus macheta, cu refieful catre exterior asa cum vrei, functioneaza si ideea mea, cu balamalele specializate. Nu ca tin foarte mult la ea, dar te scuteste de multa munca. E buna si munca, dar in general sistemele manufacturate de tip culisant sunt destul de putin viabile. Se mai pot adapta si sisteme cu piston, dar nu cred ca merita osteneala si pretul la care ai ajunge.

Am mai vazut tot pe acest forum un dulap vertical in care persoana respectiva tinea placa de baza. La dimensiuni mari o sa ai insa probleme cu manevrarea placii.