pregatiri pentru diorama

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"
LDH a spus:
Ce nu inteleg este de ce ar fi nevoie de un felinar la o linie dezafectata?
Daca este dezafectata, in opinia mea, este scoasa din circuit, lipsa schimbator de cale - ca in macheta TT de mai sus - si atunci la ce sa consum ulei de rapita sau curent electric ca sa semnalizez ceva ce sigur o sa mearga la fier vechi?

NU toate liniile moarte sunt dezafectate ca in imaginea postata. In cazul prezentat, o astfel de linie nu trebuie semnalizata. Daca in schimb i se creaza o legatura ce cealalta linie printr-un macaz ar trebuii semnalizata, mai ales daca cealalta linie se afla in exploatare.

In Romania nu prea se semnalizeaza astfel de linii luminos. Lipsa de bani, personal etc. Asta nu inseamna ca aceasta situatie este prezenta si in statele mai civilizate. Un bec de 75W-100W nu consuma prea mult oricum.

Observ ca exista o confuzie: o linie se afla in exploatare daca este inclusa in operatiile curente de manvra sau circulatie. IN caz contrar aceasta nu se afla in exploatare=> linie moarta temporar sau forever. Liniile moarte forever pot fi dezafectate (pentru fier vechi) ca in imagine caz in care nu mai trebuie semnalizate.
 
Pierdut vremea cu vopsitul canalelor de vizita. Le declar gata :D



Cred ca le voi plasa langa remize, paralel sau in unghi ascutit, in functie de cum pot pune liniile. Ar merita incercata o gaura pentru cenusha din aburoase. Mai vedem...
 
dupa ce le montez pe dio, odata cu placile de beton aferente, vor suporta si jegul de rigoare. Revin cu poza in halul initial:



Imi place la poza a 4-a contrastul dintre luciul sinei si matul de rugina. 8)
 
urmatoarea lucrare este un modul care va contine o linie dubla in plan apropiat si in plan secund instalatiile de alimentare pentru aburoase: nisiparnita, castel+coloane hidraulice, statie carbuni si canale pentru zgura. Baza este o placa de polistiren extrudat.




Am lipit un TRACK BED de la W Scenics pentru amortizarea sunetului produs la rulaj.
Sina si macazele folosite sunt PECO. Inainte de a lipi macazele pe diorama, am lipit firele pentru alimentarea electrica, apoi le-am trecut prin gauri pe sub blat:




Am optat pentru aceasta solutie (nu stiu daca e inedita) pentru a nu lipi firele dupa montajul macazelor. Chestie estetica, la care tin cat de cat.

Segmentele drepte de sina le voi alinia cu ajutorul unui profil de aluminiu folosit la mobilierul de bucatarie ( intre blat si perete) .

 
Dupa ce am lipit sina, am presarat cu o sita argila intre traverse. Absoarbe aracetul si o stabilizeaza. Plus ca nu intra foarte mult pietris.

am delimitat cu hartie de ziar spatiul in care trebuie sa cada argila.


 
nu am inteles de ce ai pus doar pe mijloc terasament/argila??!

pt situatia asta eu alegeam sa pun terasamentul cu cutia lui Florinn
e una din situatiile in care o pot recomanda
asa ai ramas cu terasament pe traverse si nicii intre nu e plin
stiu vei matura cu o pensula terasamentu dea lungu liniei dar tot nu vei umple spatiul dintre traverse
 
ce nu se umple cu argila,se umple cu pietris... :roll: ...deh,face omu´ economie la materiale cum poate,foarte bine...
pe vremuri se facea modelism cu materiale "de prin casa",nu se cumparau toate de la magazine... :|
 
Eu am cumparat 10 kg de pietrish pt reptile ca era mai ieftin decat cel de pesti, desi avea aroma de lamaie si tusheam de numa numa cand puneam terasamentu.

Acuma pe bune, am ales varianta mai sus mentionata pt ca avea grauntele mai colturoase si erau cele mai fine, oricum dupa aceea au fost zugravite cu oxid
pietrishul de H0 cumparat era muult mai mare ca si granulatie.Asa ca dupa ce am lipit pluta foarte fin sa nu o intaresc cu aracet in doua straturi unu sub toata suprafatza astfel incat sa nu ajunga pietrishul la blat si altul sa inalt linia , am fixat linia in cuitze destul de rar , dar am fixato dupa aceea am turnat la greu pietris si am batut linia astfel incat ea sa iasa deasupra pietrishului sa nu am de curatzat

(fiind foarte joasa tillig e si un graunte dinasta mic face probleme)

concluzie in tunel unde am pus in terasament tillig suna f tare comparativ cu zona unde e doar pluta ,chiar daca sub buretele ce seamana ff mult cu ce e in pozele de mai sus am pus un strat de pluta

1 plasticu ala este f zgomotos iar trebuie tzinut cont ca aracetu e creat pt produse de lemn nu de plastic

2 legat de ce am vazut mai sus se cam astupa traversele si nu da genial la poze
pt un depou sau o distantza scurta de linie e ok dar to facut asa nu cred :!:

3 am mai observat ca mai bine iese culoarea daca amestecam oxidul direct in borcanul cu pietris decat daca doar murdarim terasamentul cand e pus pe linie
 
mixu a spus:
3 am mai observat ca mai bine iese culoarea daca amestecam oxidul direct in borcanul cu pietris decat daca doar murdarim terasamentul cand e pus pe linie

cand ai pietrisul aplicat,printre el ai si aracet uscat,transparent si nu se vede.cand aplici vopsea sau prafuri,atunci cu siguranta se va face vazut aracetul,fiind pus in evidenta de vopseaua si dispare efectul de adancime,creeat de golurile dintre pietricele.de aceea consider ca nu este bine sa vopsesti pietrisul dupa aplicare/lipire,ci inainte.
 
pai asta spuneam si eu

eu nu am observat aracetul intre pietricele nici cu nici fara prafuri dar daca amesteci oxidul in borcanu cu pietris , NU se prinde uniform de toate pietricelele si asa ramane si dupa lipire chiar daca -l uzi ( adica multe pietricele de nuante diferite)

daca dai cu benzula cu prafuri dupa ai un fel de tablou pictat ...si atunci cu un burete ud poti sa stergi usor si obtzi acelasi lucru dar mai reushit e in prima varianta + plus mici corecturi la macaze cu mai multe prafuri negre .....
 
Danke Shoshon Mr. Mixu ! Halta chiestie:

Un zid construit din bucatele de polistiren extrudat , pe o lamela de metru tamplarie. Am incercat alta cromatica. Intai am dat cu ocru amestecat cu alb, profund, apoi maro sters si dupa uscare cu alb superficial. Cacam asa ie:



Si pe verso:

 
...fatza e ok dar la spate :) , am inteles eu ce vor sa faca dar e prea exagerata diferentza de caramizi /ma rog sunt eu carcotas dar daca ar fi in realitate asa difernte la un zid sigur era ruina , adica nu mai avea partea superioara :roll:
acuma conteza cum il vei incadra.


Casa aia alba mo cucerit 8)
 
De incadrat e foarte usor, se lipeste baza, apoi suprafata din spate poate contine iarba, sau pui o ograda la nivel inalt. Chiar nu conteaza cat de deformat e spatele, nu se vede.

Trecem de la plastic la laser cut. O gara de Marklin din care voi face de fapt o posta langa calea ferata:





Ornamente (brau sau asa ceva):