tensiunea DCC

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

dac

Well-Known Member
Trenulist
15 Septembrie 2007
1.405
244
Bucuresti
LOCATION
Bucuresti
costel2007 a spus:
ce face caldura degajata de decodor:


As vrea sa stiu ce fel de centrala digitala folosesti si mai ales ce tensiune si putere ofera adaptorul sau transformatorul de priza...

Asta pt ca am remarcat ca (dupa cum spunea si gagamendon) temperatura decodorului este influentata puternic de tensiunea DCC de la sine.
Provocat de discutiile de aici si intrigat de tensiunea DCC mare oferita de combinatia T3+ Digi1 (22,5V) am facut un experiment: am inserat intre T3 si Digi1 un stabilizator de tensiune realizat cu LM350 ce ofera 17V (16,9V).
Surpriza: la viteza minima decodoarele tot se incalzesc mai puternic decat la viteze medii-mari dar in nici un caz nu mai sunt fierbinti :!:

Caderea de tensiune pe Digi1 este foarte mica si fara nici un consumator am o tensiune DCC la sine de 16,8V. Cu 3 locomotive la viteza maxima (120km/H0) si cu farurile aprinse (cam 1,5A consum) tensiunea scade cu doar 0,3 V spre deosebire de situatia fara stabilizator cand aveam o scadere a tensiunii de 1,2 V.

Noua tensiune pare sa fie si pe placul beculetelor din locomotive care primesc acum o tensiune de 16,05V (deci cam 0,75V cad in decodor pe punte + tranzistor comanda)

Tensiunea de 16,8V este buna si pentru iluminarea vagoanelor: dupa puntea interna se obtine o tensiune DC de 15,5V care poate alimenta un circuit serie de 4 leduri albe superluminoase cu o rezistenta de balast de 820 ohmi (deci un consum de numai 5mA per vagon)
 
salut
dac ma bucur ca s-a deschis aceasta discutie si mai mult poate gasim o solutie la aceasta problema

problema de la MZ cu torsionarea sistemului de sustinere dintre geamuri a aparut cand foloseam o centrala digi1

acum sa iti raspund la intrebare :
1. am folosit piko digi 1 cu trnsformatorul ei de 12VA si 14V ( provine din start set )
2. acum folosesc un traf 10725 50VA si 16V in AC o centrala roco 10764 la care am legat 2 x multimaus

unde credeti ca este problema?

tin sa te felicit pt realizarile avute :aplauze:
 
Nu cumva ai alimentat piko digi1 cu traful roco?
Altfel nu prea vad cum ai reusit sa incingi "bine" decodorul... :?:
 
Un motor la viteza mai mica cred ca are un consum mai mare decat la maximul de turatie.De aici si incalzirea decodorului.Viteza este controlata prin latimea impulsului ,solutie mai buna decat variatia tensiunii din punct de vedere al incalzirii driverului final care comanda motorul.Pe de alta parte motorul lucrand in impulsuri zic eu este mai solcitat si se pare ca din 2 rele s-a ales cel mai mic.Daca controlul nu era in impulsuri atunci caderea de tensiune era enorma pe driverul motorului acesta incalzindu-se foarte tare.Cine s-a uitat putin la sectiunea digital cu schemele de amplificator digital poate a vazut ce radiator necesita driverul final.Eu persnal o sa incerc la roco sa schimb transformatorul cu unul de 12 V si sa vad atunci rezultatul.
 
dac a spus:
Nu cumva ai alimentat piko digi1 cu traful roco?
Altfel nu prea vad cum ai reusit sa incingi "bine" decodorul... :?:



dupa parerea mea centrala roco este superioara celei de la piko asa ca am facut trecerea de la piko la roco dar nu am folosit traful roco care este mult mai puternic pe centrala piko
ce motiv sa am?

locomotiva si decodorul au fost achizitionate de la rally si tot atunci si acolo au fost si montate de catre pcq ( ii multumesc si pe aceasta cale ) deci se exclude o montare gresita

mai mentionez ca pe traseu nu am pante si nici nu fortez locomotivele cu vagoane multe ( acestea sunt doar de decor pt ca mie imi plac doar locomotivele si in special cele diesel ) circula mai mult singure :)
 
Dac a zis:
Surpriza: la viteza minima decodoarele tot se incalzesc mai puternic decat la viteze medii-mari dar in nici un caz nu mai sunt fierbinti
------------------------------------------------------------------------------------------------

Blueicon a zis:
Un motor la viteza mai mica cred ca are un consum mai mare decat la maximul de turatie.De aici si incalzirea decodorului.

Si totusi,CUM explicati faptul ca Digitrax Dz 123 ,DZ DH 123D sau DZ 125 NU se incalzesc chiar daca folosesc PIKO Digi 1, Roco Multimouse sau Lenz set 100 :fluierat: :fluierat: ???????? :?: :?: :?: ??????

Si il pot folosi linistit si cu Piko Digi 1 cu TRAF T3, tot NU o sa se incalzeasca. :twisted:
......sau il pot folosi cu orice centrala existenta pe piata si,totusi , nu se va incalzi....

Si credeti-ma ,pun locomotiva sa mearga si incet si mai tare,si in sarcina cu vagoane si fara vagoane.... :idea: :idea:

Deci , care e explicatia??????? :D :D 8) 8)
 
Apel catre posesorii de multimaus Roco: masurati tensiunea de la sine - cu locomotivele oprite - folosind un multimetru digital, pe scala de 200V ~

Daca tensiunea nu este stabilizata de centrala, valoarea masurata va fi peste 20V :!: Asta este situatia in cazul Piko Digi1 + T3 (22,5V)

Sunt curios cum stau lucrurile cu Roco, avand in vedere ca NMRA recomanda o tensiune DCC pt H0 de 14V, maxim 16V :!: :!:
 
Atentie, multimetrele stiu sa afiseze valoarea eficace a unei tensiuni sinusoidale si nu dreptunghiulare!
Construiti o punte redresoare din 4atru diode oarecare si un mic condensator electrolitic de 100 - 200 microfarazi conectat pe iesirea ei. Conectati intrarea puntii la sine si masurati tensiunea la iesire. Veti obtine tensiunea maxima pe care o ofera centrala, minus circa 1.2V care cad pe diode.
 
Multimetrul meu este calibrat pt frecvente AC intre 45 si 450 Hz, deci mult sub cei 8000 Hz ai DCC...

Si totusi, folosind un montaj de genul celui indicat de mpu dar cu diode redresoare rapide uf5408 si un condensator de numai 10uF am obtinut o indicatie pe scala 200V= de 20,8V deci 22,1V DCC (20,8+1,3 cadere pe diode), valoare extrem de apropiata de cea indicata prin conectarea multimetrului direct la sine (22,5V pe scala 200V ~)

Nu doresc o indicatie precisa ci doar daca tensiunea este in jurul a 14-16V sau peste 20V...

Apropo MPU, spune-mi cum stam cu centrala Lenz :?: :D
 
Transformatorul de la roco are 16V asta inseamna ca redresat si filtrat sunt 22,4 v
Acum daca scadem caderea de tensiune pe driverul din centrala unde sunt tranzistoare mosfet ajungem undeva pe la 20-21 de volti.daca nu sunt cu mos-fet atunci putem scadea clar 1,4 deci ajung 21 de volti.Asta fara sarcinasi aplicand legile fizicii si redresarea din centrala digitala fiind punte si nu redresare monoalternata.Acest calcul se poate face la orice centrala daca stim tensiunea de alimentare a transformatorului.Iar Digi1 de la pico are 14 v alternativ.In sarcina in functie de consum tensiunea poate sa scada .Acum daca consumul se apropie de maximul curentului debitat de transformator tensiunea va putea sa ajunga pana pe la echivalentul cu tensiunea alternativa,dar depinde de protectia la suprcurent cum este reglata.Oricumin sarcina nu vor fi cei 22 de v ci doar undeva pe la 19-20 cu o singura locomotiva si mai putin cu 2-3 locomotive.
Sincer sa fiu as desface centrala digitala de la Roco dar nu stiu cum si nu as crepao dar daca cineva imi spune cum se procedeaza o desfac si atunci o sa stiu mai multe despre cum este construita.
 
@blueicon

la unul din capete,pe laterale ai sa gasesti cate o pereche de pini care fixeza
peretii laterali.indepartezi pe ambele parti lateralele pana cand pinii ies
din locasurile lor,dupa care impingi inapoi(cam1,5cm) partea de sus si peretii laterali,ca sa iese din santul de fixare.apoi indepartezi carcasa....
 
@blueicon
Tocmai ca o continuare a comparatiei dintre centralele digitale Piko si Roco solicitam eu masurarea tensiunii DCC furnizate de centrala Roco, avand in vedere ca Piko NU respecta standardul NMRA S-9.1 care spune clar tensiunea DCC "at the track" este de maxim 14+2V pt H0. http://www.nmra.org/standards/DCC/standards_rps/S-91-2004-07.pdf

In cazul Piko problema se rezolva simplu inserand un stabilizator de 16V intre traful T3 si Digi1. Ca sa "intru" in standard am recalibrat stabilizatorul meu de la 17V la 16V si a trebuit sa modific si rezistentele de balast din circuitele de iluminare vagoane de la 820 la 680 ohmi.

La 16V si temperatura decodoarelor a mai coborat o treapta, intrand in zona "rezonabilului"... ;-)
 
Am desfacut aseara centrala roco.Este asa cum am banuit cu punte regresoare facuta din diode deci calculele de mai sus sunt corect.Iar ca element de comada pe iesire par a fi niste tranzistoare 4 la numar format smd inca nu am gasit exact tipul lor dar tot ce am scris mai sus cam ramane valabil.Eu asa cum am zis voi inlocui transformatorul original de la roco cu unul care scoate 12 v si va trebui sa se incadreze in standard.
 
blueicon a spus:
Eu asa cum am zis voi inlocui transformatorul original de la roco cu unul care scoate 12 v si va trebui sa se incadreze in standard.

Sau si mai bine folosesti un stabilizator de 16V intre traf si centrala... :D
 
Sau si mai bine folosesti un stabilizator de 16V intre traf si centrala...

Pai ..nu stiu ce stabilizator as putea sa folosesc pt ca la iesirea din transformator am alternativ,iar ca sa pot stabiliza tensiunea in primul rand trebuie sa o redresez ,filtrez si abia pe urma sa o stabilizez.Ca si pret ,corect este mai ieftin decat un alt transformator dar cum deja am transformatorul de 12 V de la spoturi care scoate 12 V si 3 A situatia e mai simpla.Ce va mai trebui sa vad cum pot face un booster pt centrala roco.
 
Daca centrala are punte redresoare la intrarea de alimentare, atunci in principiu poate fi alimentata si cu tensiune continua, deci poti construi linistit stabilizatorul respectiv. Totusi, daca ai acces in interiorul centralei, ai putea sa identifici iesirea puntii redresoare si acolo sa introduci un stabilizator integrat de 12V (gen LM7812 pe radiator plus o dioda si unul sau doua mici condensatoare electrolitice pe langa el).
Sau daca ramai la ideea unui stabilizator extern, atunci dezafecteaza puntea redresoare interna ca sa nu ai caderi inutile de tensiune & putere pe diodele ei.
 
Marea problema a centralelor digitale este faptul ca, oricat de puternice ar fi, vine un moment cand numarul locomotivelor care ruleaza simultan, al garniturilor de persoane iluminate, al decodoarelor de accesorii alimentate direct de la sine, toate acestea o vor "ingenunchia" :(

Situatia este specifica fiecarui caz in parte:
- daca rulezi numai o singura locomotiva la un moment dat + garnitura ei iluminata atunci Piko Digi1 din start-set este mai mult decat suficient;
- daca ai pana la 3 locomotive ruland simultan atunci este nevoie de cei 28VA ai trafului T3;
- Roco MultiMaus ofera nu mai putin de 50VA ceea ce sustine fara probleme 5-6 locomotive + garnituri iluminate simultan :!: :!: (teoretic, daca nu crapa - cum spunea hgdan...)
Daca mansarda sau beciul sau sala de sport este neincapatoare pt. colectia de material rulant atunci probabil ai nevoie si de unul sau mai multe boostere.

Problema este ca atunci cand trenurile stau consumul este minim si tensiunea la sine este maxima (peste 20 V); cand se pun toate in miscare tensiunea scade dramatic apropiindu-se de valoarea efectiva (16V). Asta va determina fluctuatia luminozitatii vagoanelor si farurilor locomotivelor dar si fluctuatii usoare de viteza.

Daca folosesti un traf de 12V / 3A nu faci decat sa renunti la 50 - 36 =14 VA disponibili pt trenurile tale; mai mult cand consumul se va apropia de 3A tensiunea va tinde spre 12V deci sub cei 14V recomandati pt H0.

Si cu stabilizator pierzi din puterea disponibila 9VA (3V caderea pe LM x 3A), dar ai o tensiune constanta in plaja 0 - 2,6A (50VA / 19 V = 2,63A) suficient pt 4-5 trenuri. (si poate nici nu crapa centrala la 2,6A) :D
 
Schema stabilizatorului este una clasica:


unde:
B1 = punte redresoare de 3A de ex. KBPC307
C1 = 2200uF/35V
C2 = 22uF/35V
C3 = 10uF/35V
C4 = 100 nF
R1 = 120 ohmi
R2 = 1420 ohmi (de ex. 1200+220) pt fix 16V
D1 = D2 = 1n4001
IC1 = LM350 (suporta 3A)

Stabilizatorul se alimenteaza direct din traf si se conecteaza dupa puntea redresoare din centrala (pt a evita caderea de tensiune pe aceasta)
 
Da ..dar cei 16 W pierduti sunt pt ca am tensiunea mai mica.Asta si era ideea sa nu am tensiune mare.Foarte simplu ii mai pun 3-6 spire si obtin 15 V...si atunci ma incadrez.Nu stiti pe undeva o schema de booster care sa o pot conecta la centrala?Si atunci am rezolvat tot.Daca se face nanoX-ul cel cu tranzistoare (prima varianta) pot sa pun tranzistoarele pe raditor si pot sa scot si 6 A,singura problema care nu sunt sigur daca acel nanoX merge cu roco multimouse.
 
NanoX este o centrala digitala nu un booster si poate inlocui cu succes multimaus-ul Roco.

Si pe mine ma bate gandul sa construiesc un booster pt Digi1, puterea mica a acestuia fiind pt Piko singurul lucru reprosabil in opinia mea. Prin urmare, am creat schema unui booster de 5A pornind de la NMRAF8 caruia i-am inlocuit etajul final (L298) cu cel folosit de NanoX (L6203) si adaugand un etaj extrem de important - protectia la scurt-circuit:



Boosterul se alimenteaza cu o sursa stabilizata de 16V/5A, semnalul DCC fiind preluat direct de la iesirea catre sine a oricarei centrale digitale.
Daca doresti iti pot da si valorile componentelor, desi este posibil sa mai sufere modificari dupa realizarea practica & testele de rigoare.